Zelf tofu maken

Recept zelf tahoe maken

Zelf tofu maken is niet zo heel moeilijk, maar wel redelijk bewerkelijk en je hebt behoorlijk grote pannen nodig. Leuk om een keertje te doen, maar je kunt het net als kaas maken beter overlaten aan een meester. Zeker als je liever zachte tofu hebt dan stevige tahoe. Maar woon je ergens waar geen tofu te krijgen is, maar wel gedroogde sojabonen, dan is het zeker het overwegen waard om zelf aan de slag te gaan.

Benodigdheden
500g gedroogde sojabonen
1 leeg melkpak (tot bakje geknipt)
kaasdoek
thermometer
keukenmachine
2 theel gypsum powder (gips/calciumsulfaat)

STAP 1. Sojamelk maken.
1. Spreid de sojabonen op een bakblik en pik de gebroken bonen en oneffenheden er tussenuit. Doe de bonen daarna in een grote plastic bak met ruim water en laat 12-24 uur weken. Let op, de bonen zullen verdubbelen in omvang.
2. Knip een zijkant uit het melkpak. Van die zijkant knip je 1 mm, zodat die als “invallende deksel” in het melkpak past. In het melkpak prik je gaatjes waar het vocht straks uit weg kan lopen. Leg het kaasdoek in de vorm, de uiteinden netjes over de zijkanten gedrapeerd. Vul een plastic zak met knikkers of bonen of iets anders zwaars. Dit dient straks als “aandruk-gewicht”.
3. Giet de geweekte sojabonen af. Voor de smaak is het het beste om nu de velletjes eraf te wrijven, makkelijk gaat dat niet en het hoeft dus niet perse. Doe de helft van de sojabonen in de keukenmachine en voeg ongeveer 250ml water toe, ze moeten net onder staan. Maal fijn (30 seconden) tot een dikke brei. Giet in grote pan met dikke bodem, vermaal de andere helft van de bonen net zo en giet ook in de pan en voeg nog 2,5 liter water toe. Let op, je moet dus een grote pan hebben of het verdelen over meer pannen.
4. Breng de sojabonenbrei voorzichtig aan de kook. Pas op dat het niet aanbrandt, dat gebeurt makkelijk dus blijf roeren. Na een minuut of 25-30 sudderen begint zich als het goed is schuim te vormen. Op dat moment haal je de pan (nen) van het vuur, giet er 450ml koud water bij en roer tot het schuim weer min of meer verdwijnt.
5. Zeef het mengsel. Het gaat om het vocht, dat is sojamelk. Het korrelige residu in de zeef heet okara en is volkomen smaakloos. Het heeft wel veel vezels en daarom wordt het door sommige mensen toch gebruikt in recepten, maar wij gooien het weg. Invriezen of in de oven drogen voor later gebruik kan ook.

STAP 2. Sojamelk stremmen tot tofu
1. Meng het gypsum powder met wat water tot een slap papje.
2. De eerder gekookte sojamelk af laten koelen (of juist opwarmen) naar 74°C en roer er dan de coagulant door. Als het goed is begint de sojamelk meteen te schiften in vlokjes. Doe een deksel of doek over de pan en laat ‘m 15 minuten onaangeroerd staan.
3. Giet voorzichtig de inhoud van de pan in een fijne zeef. Het vocht gooi je weg. Druk het wrongel al een beetje uit. Zet het met kaasdoek beklede, geprepareerde melkpak in de gootsteen en schep de wrongel (overgebleven in de zeef) erin. Vouw het kaasdoek dicht, leg het deksel (zijkant) erop, leg daar gewichten op of druk aan tot er geen tot amper nog vocht uit de gaatjes drupt. Zachte tofu zou 5 minuten uit moeten lekken, stevige tofu 15 tot 20 minuten. Maar dat is echt een kunst, grote kans dat de tofu gewoon altijd “stevige tofu” wordt.
4. Net als verse tofu in een bakje met dagelijks ververst water, in de ijskast bewaren. Niet langer dan 4 dagen.

Zelf tahoe maken

Andere posts over tofu enzo:

Gerookte Tahoe Silken Tofu Tofu Beignets Tofu-vellen Tofuzakjes Tofu sticks


Reacties

Zelf tofu maken — 27 reacties

 1. Weet iemand waar je een machine waarmee je sojamelk kan maken kan kopen?

 2. Ik heb er net een gekocht van het merk Soyaferm bij http://www.levenvanhetland.nl. Prijs € 107,50 incl. 1 kg. bio sojabonen.
  Geweldig fijne machine en goede sojamelk!
  Ik heb er ook gelijk een yoghurtmachine bij gekocht van Figuine, die ben ik op dit moment aan het maken, dus weet het resultaat nog niet.

 3. Ik zou het niet weten, ik kijk er ook al heel lang naar, maar volgens mij nog nooit tegen gekomen. Ik zou verwachten bij een van de betere Japanse toko’s, maar dus niet. Nou ja, assortimenten veranderen met de dag lijkt het wel eens, dus wie weet. Ik zal het zo ook eens op twitter vragen, misschien dat een van mijn (vegetarische) volgers het wel eens is tegen gekomen.

  Eigenlijk denk ik dat zelf maken nog niet eens zo’n gek idee zou zij, het stelt natuurlijk niks voor, zo’n tofu mold.

 4. Ik had zelfs in Japan moeite er eentje te vinden. Vond alleen een hele grote, die niet gekocht want paste niet in mn koffer (en dacht dat ik iets soortgelijks had gekocht maar kleiner, maar dat bleek toch wat anders).
  In NL ook nog nooit gezien, zal eens bij Shilla in Buitenveldert kijken als ik er weer eens ben.

  Van de okara kun je trouwens wel smakelijke kroketjes maken.

 5. Leuk om te lezen: veel werk ja, een tripje naar de toko zal voor de meeste mensen sneller zijn. Ik vraag me wel af of het de moeite waard zou zijn om zo tofu fa (?) te maken: die hele zachte tofupudding die je met iets zoets erbij eet. Ben benieuwd of je dat weleens hebt geprobeerd, en wat je ervaringen waren?

 6. Voor Ton en alle lezers, bedankt voor jullie adviezen en reacties, ik heb alles werkelijk opgevolgd en uitgeprobeerd en ben op eigen wijze door gaan ontwikkelen.
  Heb me oude koelkast omgetoverd tot incubator, vd tempeh,… van hout soortgelijke ‘pers’tafu kistjes gemaakt vd tafu en tahoe en ben zeer content.
  Ik maak kweek nu in me moestuin me iegen soyabonen, en vermaak ze tot melk producten en bovengenoemden, zoals, burgers, kroketejs brood, en vleesvervanger echt een aanrader die SOYA! en zeer gezoend rijk aan vitamine B, Calsium en Yzer (zeer grote aanrader voor mensen met Osteoperose fase 3) het roept bij dagelijkse consumptie binnen enkele maanden een volledige halt toe!!!!!!!
  Allen succes toegewenst,
  Dion

 7. Ik heb er geen ervaring mee.
  Ik was laatst op sojamelkmachinejacht, langs allerlei toko’s, maar geen geluk. Ik denk dat je eerder bij de natuurvoedingszaken en moet zijn.

 8. Kant en klare sojamelk is meestal gezoet. Dat is dan niet lekker om tofu van te maken, maar als je ongezoete sojamelk kunt vinden, ja, dat kan prima, tofu maken van sojamelk uit de winkel. Ik heb het zelf nooit gedaan, maar las op Amerikaanse sites dat dat prima werkt.

 9. Hallo,

  wij hebben thuis een slowjuicer van Versapers. naast heerlijke verse sapjes kun je hier ook sojamelk mee maken. ideaal!
  mijn vraag is alleen, hoelang kun je zelfgemaakte sojamelk bewaren?

 10. Volgens mij (en google ;-) ) een dag of 3.
  Ik heb toevallig van de week een sojamelkmaker besteld, dus ik ga binnenkort ook zelf sojamelk maken.

 11. Als ik het goed begrepen heb, kan je een sojamachine kopen , en van deze melk zelf verder tofu maken. Dat is dan toch een stap minder ;)

 12. Het maakt het ietsje makkelijker ja.
  Maar euh, ik vind de sojamelk uit dat machientje niet zo lekker. Dus ik gebruikte het niet vaak. Weer een extra “handig” apparaat dat in de kast staat. :x

 13. beste mensen de soya machine kost 139 euro extra is tofu kit
  hier maak i.3 liter soya melk slowjuice.nl daar heb ik die gekocht kan meer dan soya amandel melk maken het recepten boekje is wel in Engels
  bij deze

 14. ter informatie di soyabella zo wordt de machine genoemd kun je bestellen bij slowjuice.nl koop gelijk een tofu kit groot formaat en die deksel ik ben dit vergeten want de soya melk is heet het machine verwarmt het water eerst bij deze

 15. In Suriname verkopen Chinezen opzondag zachte Tahoe, dus misschien hebben ze machines uit China meegenoemen e gbruikt het om Tahoe te maken.

 16. Ik heb deze tofu pers gebruik hem nu heel veel werkt echt perfect!

 17. Dus hier(o.a. tofu) worden al die oerwouden in Brazillië voor gekapt en daarna gaat de orka en de velletjes naar de veehouderij. Daarna krijgt de veehouderij de schuld dat ze het soya afval importeren ,met zwaar vervuilende boten en dat het dus hun schuld zou zijn dat oerwouden verdwijnen. Maar de werkelijkheid is dus dat de soya consumenten(waaronder vegetariërs), door koe kaas te boycotten (wat grotendeels uit hier plaatselijk geteeld gras/maïs is gemaakt en een klein deel afval van humane voedselproductie; het kappen van de regenwouden sterk stimuleren en die zwaar vervuilende boten hier heen laten varen!!!! Is er nou niemand van jullie die verder denkt als wat hem/haar altijd is voorgekauwd, in de bubbel waar men zich in bevind. We hebben het hier over SOYA ,iets wat al jaren in verband wordt gebracht met de verdwijning van regenwouden ,die worden afgeschilderd als de longen van de wereld!! Hoe kan het dat bij niemand van jullie de alarmbellen gaan rinkelen. Dus koop lokaal als je de wereld wil verbeteren , dat doe je dus niet door soya producten te gebruiken

 18. Ik denk dat het iets genuanceerder ligt dan jij hier nu brengt, maar ik denk niet dat deze site de aangewezen plek is om die discussie te voeren.

 19. @ N. Hoogland, in Brazilië is nu een veel groter probleem de mais die word geteeld voor jouw benzine. En dat speelt al decennia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *