Zelf tofu maken van gedroogde sojabonen is nogal bewerkelijk (zie de eerdere stap-voor-stap instructie) en bovendien valt het niet mee om een mooi, zacht resultaat te behalen. Als je dan toch zelf aan de slag wilt of als er in de buurt geen verse of silken tofu te krijgen is is deze tofu-kit misschien iets voor je. Simpeler kan bijna niet.
1. Los het gele sojamelkpoeder (grote zakje) op in 650ml water.
2. Breng al roerend aan de kook op hoog vuur
3. Laat 3 à 4 minuten nog steeds al roerend zachtjes sudderen
4. Haal van het vuur en roer het zakje coagulant/stremsel (kleine zakje) door de warme sojamelk
5. Giet in een opengeknipt leeg melkpak, puddingvorm of plastic bakje
6. Laat 20 minuten met rust zodat de melk stolt
7. Kieper de vorm voorzichtig om in een grote bak koud water
8. Ververs het water tot het blok tofu goed is afgekoeld.
9. Zet in koelkast of gebruik meteen.
Was het lekker? Niet zo. Een pakje pakje silken tofu van unicurd is lekkerder. De textuur was wel perfect.
Hoi, ik werk zelf in de Natuurwinkel en was door eerdere berichten erg nieuwsgierig naar deze tofuvorm. Wij verkopen het niet. Ik begrijp dat je echt in de toko’s moet zijn. Goed om te weten (ook voor onze klanten) Gr. Gerry
Voor dit doosje met sojamelkpoeder en coagulant waarschijnlijk wel, maar ik denk dat gewone silken tofu veel makkelijker verkrijgbaar is. Heb je de post daarover gezien? Ik denk dat die waarschijnlijk beter aansluit bij je nieuwsgierigheid (klik op de foto):
(en unicurd, de bekendste fabrikant van silken tofu heeft ook een organic variant in haar assortiment, ik weet alleen niet of die ook in NL te krijgen is)
Ik heb vroeger veel “vegetarische” geitenkaas gemaakt van de melk van mijn eigen geitjes.
Dat deed ik met biologisch stremsel, dus niet van een lebmaag.
Kan ik dit stremsel ook gebruiken om Tofu te maken?
De gangbare stremsels voor tofu zijn natuurlijk al plantaardig, dus wat dat betreft is het niet nodig om een alternatief te zoeken, maar het is wel een leuk idee. Zo te zien op google is het in ieder geval niet of nauwelijks gedaan. Ik denk eigenlijk dat het vast wel kan. En ik gok dat je een steviger resultaat krijgt. Zou leuk zijn als je het gewoon eens probeert. Ik ben nu in ieder geval zeer benieuwd.
Zodra ik het heb uitgeprobeerd laat ik het weten.
Ik heb hier en daar al eens zitten snuffelen natuurlijk maar het lijkt me dat meer de echte soja-kaas krijgt. Of je het dan ook kan laten rijpen weet ik niet. Het stremsel wat ik bedoel is gemaakt op basis van giststammen. Leuk woord als je slist!