Thaise (zoete) basilicum

Thaise basilicum Hoe heet het?
Thaise basilicum, Thaise zoete basilicum, Thai basil, Ocimum basilicum Horapha (L), horapha / bai horapa / bai hora prao / โหระพา (Thailand), hung que (Vietnam), riehaan (Iran).

Wat is het?
Thaise basilicum is een tropisch kruid met diepgroene blaadjes. Soms ook een beetje paars. Smaakt heel sterk naar anijs en een beetje naar munt.

Hoe te gebruiken?
De harde, holle, paarse stengels gebruik je niet. Je plukt de blaadjes en strooit die op het laaste moment door Thaise curries en pittige roerbakgerechten. De blaadjes kunnen redelijk stevig/stug zijn, vandaar dat het soms beter is ze eerst in reepjes te snijden.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


 Thaise (zoete) basilicum
merk: Chagall Exotics Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Basil Leaf Sweet, Class 1
prijsindicatie: ± € 1,20 (100g)

Reacties

Thaise (zoete) basilicum — 30 reacties

 1. Waar kan ik dit ingredient kopen, niet in een toko winkel,waar dan wel? Omg. Eindhoven- Weert

 2. Waarom zou je het niet in een toko willen kopen? De Oriental bij het PSV-stadion heeft het standaard in het assortiment.

  Ik zou anders niet weten waar je dit nog meer kunt halen? Een luxe groenteboer? Ik weet het niet, ik haal het wel gewoon bij de toko.

 3. Tokofoob? :D

  Op vreeken.nl kunt je trouwens zaadjes kopen, misschien is dat wat.

 4. Vandaag een zakje zaad voor Thaise basilicum gekocht bij tuincentrum Overvecht. Had het nog niet eerder gezien daar.

 5. Is wel een beetje laat om te reageren maar tokofobie is toch een soort eczeem?

 6. Er bestaan nog meerdere soorten basilicum zoals Kaneel basilicum fijnbladigde met een fijne smaak Alsook de paarse

 7. Die kaneel basilicum heb ik nog nooit gezien/geproefd. Ik zal eens kijken of ik eraan kan komen. Bedankt voor de tip.
  De paarse is volgens mij meer Amerikaans dan Aziatisch. Toch?

 8. In Valkenswaard,waar ik woon,koop ik Thaise bas.als prachtige plantje bij Alb Hein … heb ik ALTIJD VERSE dus .
  AH is in winkelcentrum Corridor … met parkeerplaats …

 9. Ook heeft AH hier hele goede verse rode lombok en sereh en gember.
  Alleen de echte TJABE RAWIT ( de echte kleine groene/rode niet die je in veel toko’s ziet,maar DE ECHTE zoals wij die in Azie kennen ) en PETEH ( stinky beans ) bestel ik per kilo uit Thailand ,vers ZEER goedkoop,verzending is meer dan prijs ,hahaha … gaat gewoon de diepvries in ( komen altijd wel Indo’s : Ed,heb je wat echte rawit voor me ? )

 10. Was natuurlijk ook slechts een kwestie van tijd, voordat Thaise Basilicum gewoon bij de supermarkt te koop is. ;-)
  Goede ontwikkeling!

  Verder ben ik blij met alle toko’s in Rotterdam. Ik hoef niks zelf te importeren.

 11. Supermarkt? Tuincentrum! Althans, bij de Overvecht in ieder geval. Ook kaneelbasilicum trouwens en allerlei gekke soorten munt (chocolade, aardbei, ananas…)

 12. Volgens mij is Robin de enige die heel gunstig woont , hij kan alles kopen wat hij nodig heeft ,toch ?
  Jongens , vanaf NU ..vragen wij Robin om die dingen te sturen ( uiteraard tegen kosten en … ) die wij in onze Toko hier niet kunnen kopen , op te sturen … ok Robin ? ( Kun je big bis. maken , toch …gat in de markt for you !!! )

 13. Een van de weinige voordelen van de grote stad in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder. ;-)
  En nee, mensen vragen wel eens vaker waarom ik geen webshop begin, maar volgens mij is dat helemaal niet leuk. En verse ingredienten opsturen schiet ook niet echt op. Nee, je kunt beter een moestuin nemen en alles zelf kweken, Eddy.

 14. Kom ik toch net uit Thailand, had ik dit geweten……

  NB: bijzonder dat iemand die aangeeft de bas. niet in de toko te kunnen vinden meteen een fobie wordt aangemeten. Heb ik nu een fobie om mijn vakantie in eigen land door te brengen? :-).

 15. Ik heb helemaal geen tokofobi,maar als je al 3 keer in een toko geweest bent en ze hebben het niet dan zou ik wel eens een tokofobie kunnen krijgen -:)

 16. gewoon een plantje gekocht in de carrefour vandaag. Het tuikt heerlijk

 17. Ik ben niet zo’n voorstander van het invriezen van verse bladkruiden. Het kan wel, gewone basilicum of peterselie is natuurlijk ook gewoon te koop bij Albert Heijn. Dus als je dat okay vindt, dan kun je Thaise basilicum ook invriezen.

 18. Thai-basil-paste van Conimex, Kemangi Thai. Ik was ‘hooked’ en nu lijkt het erop alsof de AH er niet meer in gelooft, is het uit de schappen verdwenen en ook op de AH site schittert ze inmiddels door afwezigheid. Erg jammer! Zonder meer het mooiste produkt uit hun Conimex black label serie want behalve oh zo verdomd lekker, voorzag het ook nog in ’n leemte! Onbekend maakt onbemind? Het kan welhaast niet anders.
  Deze Thai Basil Paste (eigenlijk meer puree-achtige olie) ging hier, na te zijn ontdekt, door vrijwel elke noodle soep bij pasta en rijstgerechten en zelfs door hummus en op de tosti’s… Ik blijf nog even hopen (op meer rave reviews ook, tevergeefs wellicht)want wat zal ik ze gaan missen wanneer ze echt voorgoed verdween… :(

 19. Ik ken het niet. En nu is het dus te laat?
  Kun je niet zelf iets maken en in blokjes invriezen?

 20. Ik gebruik verse dragon uit de tuin …als prima vervanger van Thai Basil, in mn ‘ pad Krapao ‘

 21. Ik ken de smaak van dragon niet zo goed. Als ik die eens vers tegenkom ga ik het eens proeven naast Thaise basilicum. Leuk.

 22. @Josephine
  Bedankt voor jouw tip om dragon te gebruiken als vervanger voor Thaise basilicum. Ik zou echter geen dragon (of Thaise basilicum) in Pad Krapao doen. Daar hoort echt heilige basilicum in. Smaakt heel anders. Jij maakt eigenlijk Pad Bai Horapa. Maar dat kan evengoed heerlijk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *