Zoete basilicum zaadjes

Basilicum zaad, sweet basil seeds, selasih of tukmariaHoe heet het?
Basilicum zaad, sweet basil seeds, biji selasih (Indonesië), hột é (Vietnam), luk manglak (Thailand), takmaria / tukmaria / subja / sabja (India).

Wat is het?
Zoete basilicumzaadjes zijn de zwarte zaadjes van de Thaise basilicum (sweet, holy of lemon) die in aanraking met vocht veranderen in een soort kikkerdril: doorzichtige, gelatine-bolletjes met een zwart puntje in het midden. De smaak (als je erop bijt) is een heeeeel klein beetje anijsachtig, maar het gaat vooral om de structuur en het grappige effect in exotische drankjes en desserts.

Hoe te gebruiken?
De zaadjes in een zeefje eventueel eerst even afspoelen. Een theelepeltje per persoon is al veel, het verveelvoudigt in volume. In ruim koud water (250ml per theelepel) 30 minuten of langer voorweken of 2 minuten in warm water als je haast hebt. Even uit laten lekken in een zeefje en dan verwerken in koude, kleurige drankjes of drilpuddinkjes. De zaadjes hoeven dus niet eerst gekookt te worden, ze zijn in principe al gewoon eetbaar. Donker en luchtdicht nog vele maanden tot jaren houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: Nam Manglak (“Thai basil seed drink”)
  Recept: Falooda (“Bombay crush”, de Indiase variant)
 • In de toko meestal te vinden in de buurt van de tapioca parels en niet in het schap met bijvoorbeeld sesamzaadjes.

Wat is er zoal te koop?


Sweet basil seeds, basilicum zaadjes

merk: Sonaco
land van herkomst: Vietnam
etiket: Sweet Basil Seed, zoete basilicum zaad
ingrediënten: gedroogd zoete basilicum zaad
prijsindicatie: € 1,- (57g)

Selasih basilicum zaad

merk: Rapindo
land van herkomst: Indonesië
etiket: Selasih
ingrediënten: selasih zaadjes
prijsindicatie: € 1,75 (100g)

Reacties

Zoete basilicum zaadjes — 18 reacties

 1. Leuk, dit artikel en de link naar mijn recept! De Vietnamese en Thaise naam had ik zelf nog niet gevonden. Hoe zit het met die kleurtjes in die glazen? Is dat gewoon een kleurstof?

 2. Nou, de bedoeling is dat het doorgaat voor glaasjes groene en rode ranja (limonadesiroop) met daarin dus geweekte basilicumzaadjes. Maar ik heb geen groene of rode ranja in huis, dus ja, ik heb het gefaked met wat kleurstof. ;-)

 3. Hahahaha, zo was mijn vraag eigenlijk helemaal niet bedoeld. Ik wilde alleen mensen voor zijn die misschien zouden denken dat de zaadjes die kleur af zouden geven. Voor een siroop ziet het er net iets te groen en rood uit, haha.

 4. annatto zaden van de achiotepeul lijkt op rambutan fruit bevat 50 zaden per peul.de zaden zijn zoet/peperig met een hint nootmuskaat en worden om olie dus voedsel bij bereiding rood te kleuren gebruikt in vietnamese keuken. weet iemand waar je dit kunt krijgen

 5. Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen
  CHIA zaadjes en de SELASIH.

  De CHIA zaadjes moeten heel erg gezond en heilzaam zijn.
  Men beweert dat deze zaadjes hetzelfde als de selasih.

  Wie kan hier antwoord op geven??

  bvd

 6. Selasih zaadjes zijn de zaadjes van de basilicum-plant (Ocimum basilicum), chia zaadjes komen een heel andere plant, de Salvia hispanica. Die zaadjes lijken qua uiterlijk wel op elkaar en beide gaan in drankjes enzo, maar als het je om die gezondheidsclaims te doen is kun je ze niet zomaar door elkaar vervangen.

 7. Voor je darmen, de spijsvertering. De gellaag die ontstaat om de zaadjes zorgen voor een goede doorstroming en ontgifting.

 8. Ik ben opzoek naar zaadjes van de citroen basilicum (daun kemangi). Kan iemand mij helpen? Bij voorbaat hartelijk dank

 9. als het zo goed is voor je spijsvertering en darmen,hoeveel moet je dan gebruiken ?is dat iedere dag?ik hoorde van iemand 1x per week 1 theelepel.
  is dat juist??????????????

 10. Ik heb geen idee, Amy. Ik hou me helemaal niet met zulke dingen bezig en wil daarin ook liever geen advies geven. Hier gaat het over eten. :-)

 11. Ik vind alle reacties leuk, maar, dat is mijn probleem, waar is het bv in Rotterdam te koop ?

 12. Hallo, ik heb van de basilicum ook de bloempjes gedroogd, kan ik daar ook wat mee doen?

 13. Je kunt het natuurlijk sowieso gewoon eten. Ik denk net zoals je gedroogde basilicum zou gebruiken. Misschien in de soep? Gewoon wat proberen, kijken of het mooi blijft.

 14. Het zaad is bij ons te koop evenals het anattozaad waarnaar hierboven gevraagd wordt. Ikzelf zaai de selashizaadjes voor heerlijke Thaise basilicum.

 15. waar kan ik dat SONACO sweet basilseed kopen, want alles wat ik lees hier weet ik al, maar nogmaals: waar koop ik het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *