Hoe heet het?
Heilige basilicum, Thaise heilige basilicum, holy basil, Ocimum tenuiflorum (L), nhu tía (Vietnam), daun ruku-ruku (Indonesië), tulsi / tulasī (India), Kami-mebōki (Japan), bai krapao / bai gka-prow / kraphao / กะเพรา (Thailand).
Wat is het?
Heilige basilicum is een tropisch kruid met lichter groene blaadjes dan de gewone Thaise basilicum. De blaadjes zijn een klein beetje harig. De smaak is niet zo duidelijk. Hoewel het heeeeeel in de verte doet denken aan kruidnagel vind ik het vooral smaken naar: “een groen blaadje”. Niet echt bijzonder dus.
Hoe te gebruiken?
Pluk de blaadjes en voeg op het laatst toe aan Thaise curries, soepen en pittige roerbakgerechten. In de koelkast maar een dag of 2 houdbaar, verwelkt snel. Veel sneller dan gewone Thaise basilicum.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: kip met chilipeperjam
- Recept: Thaise groene curry met visballetjes en eieraubergientjes
- Naast deze heilige Thaise basilicum en de gewone Thaise basilicum is er ook nog de Thaise citroen basilicum (bai hoary).
- Foto: vergelijking van een zoet, heilig en “normaal” basilicumblaadje.
- Klik hier voor een overzicht : alle groene kruiden op een rijtje
Wat is er zoal te koop?
![]() |
merk: Chagall Exotics Ltd. land van herkomst: Thailand etiket: Basil Leaf Holy, Class 1 prijs: € 1,20 (100g) |
Het smaakt wat mosterd-achtig, en wat peterselie-achtig…
Het geeft ’n aparte smaak aan bijvoorbeeld gebakken eiernoedels.
Waar kan ik dit kopen of online bestellen?
Ik koop het bij de Wah Nam Hong , maar ik weet niet waar jij woont. Je kunt ook de zaden bestellen bij Vreeken Zaden en het thuis kweken. Dat is ook goed te doen.
Hi,
The variety to grow for cooking is the rama tulsi
https://www.youtube.com/watch?v=M23OtAVLm5Q
https://strictlymedicinalseeds.com/product/tulsi-rama-holy-basil-ocimum-sanctum-packet-of-50-seeds-organic/
In Indonesië wordt daun ruku-ruku vooral gebruikt in de Minang keuken. De Minangkabau-bevolking gelooft dat deze plant effectief is tegen hoge bloed- en hartaandoeningen. Ik las het ooit jaren geleden in een recept van rendang padang, waarbij aan het einde van het kookproces de Padanger graag daun ruku-ruku toevoegd. Ik heb me suf gezocht en nagevraagd…. thanks Robin.
Dat klinkt als een goed idee, een beetje groen in de rendang. :-)