Kemangi (citroen basilicum)

manglak, thai lemon basilHoe heet het?
Citroenbasilicum (NL), lao basil / Thai lemon basil (GB), Ocimum citriodorum (L), daun ruku ruku / daun kokuru / daun kemangi / kemangi / kemangie (Indonesië), แมงลัก / bai maeng-lak / maenglak / manglak (Thailand).

Wat is het?
Kemangi is een kruising tussen gewone huis-tuin-en-keuken basilicum (Ocimum basilicum) en de voor ons onbekende Afrikaanse basilicum (Ocimum americanum). Wordt gebruikt in de keukens van Indonesië, Thailand en Laos. De blaadjes zijn dun, mals en doorschijnend en smaken heel sterk naar citroen. De associatie met anti-muggenspul of toiletverfrisser is snel gelegd, maar eenmaal door het eten valt dat toch wel weer mee.

Hoe te gebruiken?
Kemangi wordt gebruikt in Indonesische salades (lalap) en gestoomde vispakketjes (pepes), in veel Laotiaanse en sommige Thaise curries en roerbakschotels. Combineert goed met vis, kip en chilisaus/sambal. Je kunt hele blaadjes toevoegen of ze even in reepjes snijden. Liever op het laatst, al kan het wel beter tegen verhitten dan gewone basilicum. Vooralsnog in Nederland alleen als potplant te koop gezien, groeit met veel water en zonlicht redelijk makkelijk in de vensterbank.

Tips, weetjes & recepten

 • Net als de zaadjes van de Thaise basilicum kun je de zaadjes van deze citroenbasilicum ook weken en verwerken in desserts. Ze zouden lichtzuur smaken, maar of ze te koop zijn in NL is maar de vraag.
 • Op het etiket van het plantje wat ik kocht stond “kemangiga”, waarschijnlijk gewoon een spelfout, dat moet “kemangi” zijn.
 • Klik hier voor een overzicht : drie soorten Thaise basilicum op een rijtje

Wat is er zoal te koop?


Potplant kemangi of kemangiga

merk: Buysman kruiden
land van herkomst: Nederland
etiket: kemangiga
prijsindicatie: € 2,50 per pot/plant

Reacties

Kemangi (citroen basilicum) — 22 reacties

 1. Vorig jaar zelf met zaadjes gekweekt. Redelijk makkelijk inderdaad in de vensterbank. De smaak viel wel een beetje tegen: meteen vanaf de plant lekker citroenerig, maar eenmaal verwerkt in een gerecht nog amper te proeven. Ik heb het vermoeden dat de planten groter en smaakvoller worden in meer grond.

 2. Ook in koude gerechten? Ik vond de smaak niet wegvallen in deze aangepaste Insalate Caprese:

  Caprese Salade

  Ik moet het gauw eens met gestoomde vis eten, kijken hoeveel smaak er dan verdwijnt.

 3. Dat is exact wat ik er ook mee deed :-)

  Ik heb nog zaadjes over, wellicht tijd voor poging 2 in een grotere pot.

 4. Linde of Robin,

  graag advies van jullie hoe ik de kemangi kan behouden.
  Van de zomer heb het plantje gekocht en daar het een warme zomer was heb ik het buiten tussen de hortensia en de paprika snaps en de lomboks laten groeien at opzich heel goed ging.Het werd een dikke bos en er kwamen veel bloemen aan.Maar daar het nu kouder begint te worden heb ik het naar binnen gehaald .De blaadjes beginnen er af te vallen en de steeltjes bruin.het ziet er troosteloos uit .Ik heb de steeltjes met bloemetjes er af geknipt,weet niet of dit zo hoort of dat het mag, Vandaar mijn vraag om advies.
  bij voor baat dank voor het door u genomen moeite.

  Ruud.

 5. Nou, ik had mijn kemangi gewoon in een potje in de vensterbank staan. Deed het de hele zomer als een tierelier, maar het lijkt erop dat ie gewoon absoluut niet van kou houdt. Hij ging hardstikke dood en het tweede potje ook, al vrijwel meteen. Ik heb het opgegeven, dus ik kan je dus jammer genoeg niet verder helpen.

 6. Ik heb al enkele keren plantjes uit zaad gekweekt.en ja, volgens mij is hij eenjarig. Na een paar weken, als de plant volgroeid is, komen er zaden aan .(bloemen drogen uit en geven zaden).Deze kan je het volgend jaar weer uitzaaien. Rauw zijn de blaadjes het beste te gebruiken, als rauwkost over salades of in reepjes over de nasi koeling , laksa en natuurlijk bij pepesan ikan (of oncom)
  Blaadjes zijn gedroogd of in de diepvries niets waard. Succes.
  Vraag: weet iemand of kemangi en selasi hetzelfde is? Ik twijfel…….

 7. Ben in de groninger Amazing Oriental deze zaadjes tegen gekomen onder vermelding van zonnebloemzaad, had geen enkel idee wat het was maar wat ik wel wist was dat het geen zonnebloem was!
  In de kleine lettertjes stond ook manglak, wat mij er op wees dat het dus om zaad van de citroen basilicum ging.
  Nog even wachten op mooi weer en dan ga ik ze uitzaaien.

 8. Wat een leuke site is dit toch! Ik heb vandaag bij Amazing Oriental in Rotterdam een kemangiga gekocht zonder te weten wat het was. Het rook zo lekker! En ja, dat het citroenbasilicum is kan ik mij voorstellen. Uit de reacties lees ik dat ie eenjarig is. Geen probleem, dan ga ik er deze zomer extra van genieten. Ik kocht hem voor 2.95, geen geld om culivrienden mee te verrassen.

 9. Kemangi zaadjes zijn onder de noemer citroenbasilicum ook te koop bij bol.com. Kosten wel 3,99 per zakje.
  Zelf toch ook maar eens op gaan letten bij de toko’s

 10. als je een potplantje koopt, de plant er dan voorzichtig uithalen, verdelen in 3 of 4 gedeeltes en dan in een eigen potje zetten, dan krijgen de worteltjes een betere kans van ontwikkeling, ze groeien dan goed. wordt ook iets steviger. succes.

 11. plant in pot te koop bij te grote toko op de oostersemarkt ( bazaar) in Beverwijk. Ik ben klant.

 12. Selasi is zeker niet hetzelfde als kemangi, hier in Amurang trouwens Blakama genoemd. Selasi is een muntsoort. Wordt ook veel in de keuken gebruikt.

 13. Hallo
  Ik ben Indonesie ,kemangi jullie kan gebruik ook als salade bij vis eten of koken .
  Kan ook eten met gebakken kip en sambal :-)
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *