Kemangi (citroen basilicum)

manglak, thai lemon basilHoe heet het?
Citroenbasilicum (NL), lao basil / Thai lemon basil (GB), Ocimum citriodorum (L), daun ruku ruku / daun kokuru / daun kemangi / kemangi / kemangie (Indonesië), แมงลัก / bai maeng-lak / maenglak / manglak (Thailand).

Wat is het?
Kemangi is een kruising tussen gewone huis-tuin-en-keuken basilicum (Ocimum basilicum) en de voor ons onbekende Amerikaanse basilicum (Ocimum americanum). Wordt gebruikt in de keukens van Indonesië, Thailand en Laos. De blaadjes zijn dun, mals en doorschijnend en smaken heel sterk naar citroen. De associatie met anti-muggenspul of toiletverfrisser is snel gelegd, maar eenmaal door het eten valt dat toch wel weer mee.

Hoe te gebruiken?
Kemangi wordt gebruikt in Indonesische salades (lalap) en gestoomde vispakketjes (pepes), in veel Laotiaanse en sommige Thaise curries en roerbakschotels. Combineert goed met vis, kip en chilisaus/sambal. Je kunt hele blaadjes toevoegen of ze even in reepjes snijden. Liever op het laatst, al kan het wel beter tegen verhitten dan gewone basilicum. Vooralsnog in Nederland alleen als potplant te koop gezien, groeit met veel water en zonlicht redelijk makkelijk in de vensterbank.

Tips, weetjes & recepten

 • Net als de zaadjes van de Thaise basilicum kun je de zaadjes van deze citroenbasilicum ook weken en verwerken in desserts. Ze zouden lichtzuur smaken, maar of ze te koop zijn in NL is maar de vraag.
 • Op het etiket van het plantje wat ik kocht stond “kemangiga”, waarschijnlijk gewoon een spelfout, dat moet “kemangi” zijn.
 • Klik hier voor een overzicht : drie soorten Thaise basilicum op een rijtje

Wat is er zoal te koop?


Potplant kemangi of kemangiga

merk: Buysman kruiden
land van herkomst: Nederland
etiket: kemangiga
prijsindicatie: € 2,50 2,99 per pot/plant

Reacties

Kemangi (citroen basilicum) — 36 reacties

 1. Vorig jaar zelf met zaadjes gekweekt. Redelijk makkelijk inderdaad in de vensterbank. De smaak viel wel een beetje tegen: meteen vanaf de plant lekker citroenerig, maar eenmaal verwerkt in een gerecht nog amper te proeven. Ik heb het vermoeden dat de planten groter en smaakvoller worden in meer grond.

 2. Ook in koude gerechten? Ik vond de smaak niet wegvallen in deze aangepaste Insalate Caprese:

  Caprese Salade

  Ik moet het gauw eens met gestoomde vis eten, kijken hoeveel smaak er dan verdwijnt.

 3. Dat is exact wat ik er ook mee deed :-)

  Ik heb nog zaadjes over, wellicht tijd voor poging 2 in een grotere pot.

 4. Linde of Robin,

  graag advies van jullie hoe ik de kemangi kan behouden.
  Van de zomer heb het plantje gekocht en daar het een warme zomer was heb ik het buiten tussen de hortensia en de paprika snaps en de lomboks laten groeien at opzich heel goed ging.Het werd een dikke bos en er kwamen veel bloemen aan.Maar daar het nu kouder begint te worden heb ik het naar binnen gehaald .De blaadjes beginnen er af te vallen en de steeltjes bruin.het ziet er troosteloos uit .Ik heb de steeltjes met bloemetjes er af geknipt,weet niet of dit zo hoort of dat het mag, Vandaar mijn vraag om advies.
  bij voor baat dank voor het door u genomen moeite.

  Ruud.

 5. Nou, ik had mijn kemangi gewoon in een potje in de vensterbank staan. Deed het de hele zomer als een tierelier, maar het lijkt erop dat ie gewoon absoluut niet van kou houdt. Hij ging hardstikke dood en het tweede potje ook, al vrijwel meteen. Ik heb het opgegeven, dus ik kan je dus jammer genoeg niet verder helpen.

 6. Ik heb al enkele keren plantjes uit zaad gekweekt.en ja, volgens mij is hij eenjarig. Na een paar weken, als de plant volgroeid is, komen er zaden aan .(bloemen drogen uit en geven zaden).Deze kan je het volgend jaar weer uitzaaien. Rauw zijn de blaadjes het beste te gebruiken, als rauwkost over salades of in reepjes over de nasi koeling , laksa en natuurlijk bij pepesan ikan (of oncom)
  Blaadjes zijn gedroogd of in de diepvries niets waard. Succes.
  Vraag: weet iemand of kemangi en selasi hetzelfde is? Ik twijfel…….

 7. Ben in de groninger Amazing Oriental deze zaadjes tegen gekomen onder vermelding van zonnebloemzaad, had geen enkel idee wat het was maar wat ik wel wist was dat het geen zonnebloem was!
  In de kleine lettertjes stond ook manglak, wat mij er op wees dat het dus om zaad van de citroen basilicum ging.
  Nog even wachten op mooi weer en dan ga ik ze uitzaaien.

 8. Wat een leuke site is dit toch! Ik heb vandaag bij Amazing Oriental in Rotterdam een kemangiga gekocht zonder te weten wat het was. Het rook zo lekker! En ja, dat het citroenbasilicum is kan ik mij voorstellen. Uit de reacties lees ik dat ie eenjarig is. Geen probleem, dan ga ik er deze zomer extra van genieten. Ik kocht hem voor 2.95, geen geld om culivrienden mee te verrassen.

 9. Kemangi zaadjes zijn onder de noemer citroenbasilicum ook te koop bij bol.com. Kosten wel 3,99 per zakje.
  Zelf toch ook maar eens op gaan letten bij de toko’s

 10. als je een potplantje koopt, de plant er dan voorzichtig uithalen, verdelen in 3 of 4 gedeeltes en dan in een eigen potje zetten, dan krijgen de worteltjes een betere kans van ontwikkeling, ze groeien dan goed. wordt ook iets steviger. succes.

 11. plant in pot te koop bij te grote toko op de oostersemarkt ( bazaar) in Beverwijk. Ik ben klant.

 12. Selasi is zeker niet hetzelfde als kemangi, hier in Amurang trouwens Blakama genoemd. Selasi is een muntsoort. Wordt ook veel in de keuken gebruikt.

 13. Hallo
  Ik ben Indonesie ,kemangi jullie kan gebruik ook als salade bij vis eten of koken .
  Kan ook eten met gebakken kip en sambal :-)
  Groetjes

 14. Ik kocht Kemangi bij mijn toko in de buurt (Toko Makasar) maar deze citroenbasilicum is toch anders. Wel eens bij het verwerken dat hij opeens naar mint gaat smaken!
  Nu net in Indonesië geweest en daar de kemangi geproeft, behalve dat ie naar citroen smaakt, heeft het ook iets pittigs, peperigs. VOlgens wikipedia wordt het ook veel in de Noordafrikaanse keuken gebruikt. Toch ben ik het hier op de markt nog nooit tegengekomen.

 15. Oh, naar mint heb ik het nog nooit vinden smaken. Maar dat peperige ken ik ook niet en dat lijkt me wel wat!
  Waarschijnlijk zijn er toch ook weer een paar varianten. Hier in Nederland is de ene basilicum ook de andere niet. En de “terroir” zal ook nog wel uitmaken, denk ik. Alles zal lekkerder smaken in Indonesië. ;-)

 16. In 2018 op Pasar Raya een potplant gekocht als kemangi. Maar dat blijkt geen Indonesische kemangi te zijn,geen aroma/smaak. In oktober wat gedroogde bloemen met zaad van de echte kemangi gekregen, uit Indonesië meegenomen. Vorige maand zaad in wat aarde gedaan en vandaag al kunnen verspenen. Ik kijk er naar uit om over een paar maandjes mijn pepesan met kemangi te kunnen bereiden.

 17. Ik koop mijn kemangi altijd bij Amazing Oriental en die heeft een behoorlijk sterke smaak. Ik heb er in ieder geval geen klachten over. Maar ben nu wel benieuwd naar hoe jouw zelf opgekweekte kemangi gaat smaken!

 18. Goedendag mijnheer/mevrouw,
  Vraag wat moet ik doen met de bloemen van een kemangiga ( kemangi ) plant die als een tielerier gaat bloeien, afknippen of behouden.
  Graag verneem ik uw reactie

 19. Ik laat ze meestal gewoon zitten en soms eet ik ze op. Staat leuk bovenop een tofusalade of zo. Ik zou eigenlijk niet weten of het beter zou zijn ze af te toppen. Ik doe dat dus nooit.

 20. Wat is het?
  Kemangi is een kruising tussen gewone huis-tuin-en-keuken basilicum (Ocimum basilicum) en de voor ons onbekende Afrikaanse basilicum (Ocimum americanum).

  Amerikaanse, niet Afrikaanse

 21. Is Kemangi uit Azië dezelfde citroenbasilicum als ze hier in Nederland bij de zaadhandels verkopen? Als ik de reacties hier op de site lees twijfel ik eraan. Zelf weet ik niet hoe het hoort te smaken, vandaar mijn vraag.

 22. Ja, als het goed is is dat hetzelfde. Voor de duidelijkheid zet ik er daarom meestal ook de Latijnse naam bij, dan is verwarring niet meer mogelijk. En als je zaden bij een zaadhandel koopt zal de Latijnse naam er áltijd op staan.

 23. Hoi iedereen, weten jullie bij welke winkel ik die kemangi kan kopen? Bij welke vestiging van de amazing orientals in Rotterdam? Alvast bedankt!!!

 24. Hi Fee, normaal is kemangi bij alle vestigingen van Amazing Oriental te kopen, maar ik denk dat er een winterstop is. Misschien omdat het nu te koud is voor kemangi, dan verleppen de blaadjes al in de winkel of anders wel snel bij mensen thuis. (Ik koop het daarom ook nooit in de winter. Een plantje dat je in de zomer / herfst koopt kan wel bij je wennen en houdt het bij mij nog wat langer uit, maar nieuwe plantjes zijn zo “weg”). Maar volgens mij zijn er ook kwekers die dit jaar een winterstop hebben ingelast, wegens de hoge energieprijzen. Dus op dit moment geen kemangi.

 25. Hoi Robin,dank voor de informatie! Ik heb weer iets nieuws geleerd! Fijne avond :)

 26. Fee bij vreekens zaden in dordrecht kun je limoenbasilicum kopen dit is een thaise variant voor 1,95/600 zaden,daar ik limoen prefereer boven citroen jaren geleden gekocht haal er ook veel zaad vanaf dus maar eenmalige aanschaf gebruik het oa voor pepesan en lalampa en je hebt er best wel veel van nodig voor een significante smaaksensatie en zelf gezaaid heb je veel meer dan de kleine bosjes die je koopt voor veel te veel geld gwoon doen groetjes ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *