Tindola (mini-komkommer uit India)

Tindora, Indian cucumberHoe heet het?
Tindola / papasan (NL), ivy gourd / baby watermelon / little gourd / pointed gourd / gentleman’s toes (GB), Coccinia grandis (L), tindora / tindori / tindoori / kovakkai (India), ตำลึง / tam lueng (Thailand), timun papasan / pepasan / padang (Indonesië).

Wat is het?
Tindola is een klein familielid uit de grote komkommerfamilie, vooral bekend in India, maar groeit of beter gezegd woekert over heel Zuidoost-Azië en Afrika. De jonge scheuten zijn eetbaar en uiteraard ook de ± 3-6 cm lange komkommerachtige vruchtjes. Tindola of tindora heeft niet veel smaak van zichzelf, hooguit een ietsiepietsie zuur en/of bitter. De structuur is glazig, vergelijkbaar met komkommer.

Hoe te gebruiken?
Je kunt ze wel rauw eten, maar dat is minder lekker dan bereid. Even wassen, kontjes eraf snijden en daarna in de lengte in partjes snijden, maar plakjes of stukjes kan ook. Dan even aanzetten met wat smaakmakers (mosterdzaad, komijnzaad, chilipoeder, van die dingen) en in 5-10 minuten gaarstoven. Als bijgerecht of bijvoorbeeld door de nasi. In de koelkast hooguit een week, maar waarschijnlijk zelfs korter houdbaar. Als de binnenkant rood gekleurd is wordt afgeraden die nog te eten.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?

Kleine komkommertjes


tindori, tindola of papasan

merk: merkloos bij de verse groenten
land van herkomst: niet vermeld
prijsindicatie: € 4,95 p/kg

NB. Vooralsnog alleen nog maar gesignaleerd bij Indiase toko’s.


Reacties

Tindola (mini-komkommer uit India) — 10 reacties

  1. Net gekocht bij Ali Baba in Rotterdam voor €1.50 per kilo

  2. Echt waar? Gaaf! Dan ga ik daar gauw eens kijken.
    Hebben ze meer van zulke bijzondere ingrediënten?

  3. ze hebben lekker veel verse produkten en tevens een groot rek met kruiden. Naast groente en fruit hebben ze ook een slager, echt super, een aanrader!

  4. Nou zeg, dat was een tegenvaller. Het is gewoon een “turkse supermarkt”, met het standaard turkse assortiment. Wel mooie groenten, daar niet van, maar geen tindola en ook niks anders Indiaas of bijzonders. Gelukkig moest ik de weekendboodschappen nog doen, dus kwam ik niet helemaal voor niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *