Groene mango

groene mangoHoe heet het?
Groene mango, onrijpe mango, green mango.

Wat is het?
Een groene mango is een onrijpe mango. Niet zacht, sappig, zoet en oranje, maar hard, zurig en groen. Kleiner dan de rijpe mango’s zoals wij die in Nederland kennen, ongeveer ter grootte van een flinke peer. Het is de vrucht van een van oorsprong Indiase boom, die nu overal in de wereld waar het maar even warm genoeg is groeit. Groene mango smaakt lichtzurig en een beetje wrang, zo uit het vuistje niet lekker, in salades, pickles en curries wel.

Hoe te gebruiken?
De schil en de pit eet je niet op. Het vruchtvlees in dunne reepjes, eventueel nog een beetje gekneusd is de basis voor typisch Thaise en Vietnamese rauwkost salades. Gebruik een “julienne snijder” of snijd eerst (met een dunschiller) dunne plakjes en snijdt die in reepjes. Een derde methode is de mango in een hand te houden en er dan met een flink mes tot op de pit verticale snedes in te slaan. Als je daarna een dunschiller pakt heb je ook reepjes. Groene mango is ook lekker in viscurries en chutneys. In de koelkast nog wel een flinke aantal dagen te bewaren. Buiten de koelkast rijpen ze door en wordt het vruchtvlees gewoon oranje.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Losse, groene mango’s

merk: merkloos op de groente afdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket: niet vermeld
prijsindicatie: € 4,95 (?) p/kg

Reacties

Groene mango — 3 reacties

 1. In Maleisië at ik als lunch vaak de groene mangosalade. In de hitte en met name met de hoge luchtvochtigheidsgraad was dit één van de weinige dingen die ik op het warmst van de dag kon eten.
  En wat een goed recept heb je geplaatst! Precies zoals ik daar at.
  Alleen daar was de salade veel pittiger omdat er meerdere birdseye pepertjes ingingen, niet erg met die hitte. Ook geroosterde, zoute pinda’s ginger er standaard door. Ook voor vanavond staat het hier op het menu; ik heb er een verslaving bij! :-)

 2. Ik geloof dat jij ondertussen mijn favorietste lezer bent. Zo leuk altijd, jouw reacties!! Dankjewel!

  En ja, ik geloof meteen dat de salade daar veel pittiger is.
  Ik heb me ook voorgenomen, als ik ooit die kant op ga, dan ga ik 4 weken van tevoren beginnen met een chilipeper-wen-traject: elke dag een verse chilipeper wegknauwen in de hoop dat het me na 4 weken niks meer doet en ik dus optimaal kan genieten daar. :-)

 3. In Amsterdam Zuidoost vind je in elk winkelcentrum wel een kraampje waar je versgefrituurde bara’s kunt kopen. In de zomermaanden loopt er op het strandje van de Gaasperplas een oud vrouwtje heen en weer met een koelbox vol nog warme bara’s. Overal kan je kiezen uit drie soorten tjatnie (‘chutney’, ofwel sambal): tomaat, aardappel en groene mango. Die laatste is mijn favoriet: loeiheet en friszuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *