Tapioca parels

tapioca parelsHoe heet het?
Tapioca parels, Japanse parels, tapioca korrels, tapioca pearls, boba, sabudana (India), bột báng (Vietnam), saku / sakoo (Thailand), tapioka peol / 타피오카 펄 (Korea), tapioka paru / パール (Japan), xī mǐ / 西米 (China)

Wat is het?
De op tempex balletjes lijkende tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea. In India verwerkt men ze ook in bepaalde viscurries. Moderne chefs gebruiken ze steeds vaker in hartige gerechten, zoals Thomas Keller in zijn Oysters and Pearls. Ongekookt zijn de parels ondoorzichtig en hard, gekookt zijn ze doorzichtig en chewy. Ze smaken helemaal nergens naar, het gaat puur om de textuur en het grappige uiterlijk.

Hoe te gebruiken?
Nooit opzetten in koud water, want dan lossen ze (gedeeltelijk) op. De parels in zeer ruim kokend water met een snufje zout koken tot ze doorzichtig zijn. Bij kleine pareltjes duurt dat ongeveer 20 minuten, bij grotere parels soms wel anderhalf uur. Spoel er een paar af om te testen of ze goed zijn. Dan in een zeef afgieten, goed koud afspoelen en mengen met een siroopje, op smaak gebrachte kokosmelk of iets anders lekkers. De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen.

Tips, weetjes & recepten

 • In Nieuw Guinea en de Molukken worden vergelijkbare parels gemaakt van sago (saksak, sagu). Sago is het zetmeel dat wordt gewonnen uit de kern van de stam van de sagopalmboom. In recepten zijn tapioca parels en sago parels onderling verwisselbaar.
 • Bijnamen: frog spawn (kikkerdril) en fish eyes & glue (vissenogen met lijm).
 • In de toko vind je tegenwoordig ook tapioca in andere vormen: sticks, cubes, flakes, whatever. Gewoon op dezelfde manier te bereiden als de parels.
 • Zwarte tapioca parelsZoek je die grote, zwarte tapioca parels? Die worden pas bij het koken zwart, ongekookt zijn ze (licht)bruin. (zie bij wat is er te koop)
 • Zoet recept: 200ml kokosmelk, 1 vanillepeul, 1 spriet sereh en 75g (palm)suiker even laten sudderen tot de suiker is opgelost. Af laten koelen en mengen met gegaarde tapiocaparels. Serveren met blokjes tropisch fruit naar keuze.
 • Hartig recept: Sobanoedel salade met groene matcha parels

Wat is er zoal te koop?


Tapioca parels

merk: Kirin
land van herkomst: China
etiket: gedroogde sago
ingrediënten: sago
prijsindicatie: € ? (454g)

Tapioca parels

merk: X.O. brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Tapioca pearl, 西米
ingrediënten: tapioca zetmeel
prijsindicatie: € ? (375g)

 Dinges

merk: Sunlight 日正
land van herkomst: Taiwan
etiket: DIY 波霸粉圆 starch balls (black tapioca/zwarte tapioca)
ingrediënten: tapiocameel 41,5%, zoete aardappelzetmeel 40%, water 16%, caramelkleur (E150a)2,5%
prijsindicatie: € 1,75 (200g)


Zwarte tapioca parels
De zwarte tapioca parels zijn waren niet zo goed verkrijgbaar als gewone of groene tapioca. Ik vond bovenstaand zakje bij Shangai Supermarkt op de Kruiskade in Rotterdam. Daarnaast is mij ingefluisterd dat ze ook te koop zijn bij:

Amsterdam : toko Bandung
Den-haag : toko Mega
Rotterdam : Shanghai supermarkt
Nijmegen : toko Weuro
Amersfoort : toko dong-a
Almere stad: Lan Lan Asia
Enschede : Peter Hu
Hoorn : kim Vu
Alkmaar : toko an dong
Deventer : Kim Lan
Tilburg : Tam Food
Helmond : Vinh Phat
Roermond : happy super store
Maastricht : San Wah
Leiden : de nieuwe wereld
Antwerpen : SunWah supermarkt

Update: ondertussen zie ik de zwarte tapioca steeds vaker in de schappen liggen. Ze zijn anno 2014 een stuk minder moeilijk te vinden dan destijds in 2012.


Reacties

Tapioca parels — 30 reacties

 1. Die zwarte tapioca parels, Filip?
  Dan zet ik SunWah er boven ook bij. Voor mensen die geen reacties lezen. :-)
  Bedankt!

 2. Die zwarte tapioca parels zijn in Eindhoven te koop bij amazing oriental. Ik heb alleen het idee dat ze niet zo goed lukken, want mijne zijn meestal na 2 uur nog een beetje hard van binnen…

 3. is er ook Tapioca zetmeel te koop in de buurt van Amsterdam want ik wil ze zelf maken.

  b.v.d

  ricardo

 4. Ja hoor, bij de meeste toko’s verkopen ze wel zakjes tapioca zetmeel. In ieder geval bij de grotere toko’s. Laat je weten of het gelukt is? Ik vind het wel spannend, zelf tapioca parels maken…

 5. Toko Gembira in almere kan je Tapioca zetmeel krijgen per 500 gram

  nu bubble thee maken :D

 6. Hallo een vraagje, van die gedroogde sagu, kan daaruit papeda gemaakt worden? graag reactie…

  Met vr.groet

  CL

 7. Ik heb het nooit zelf gemaakt, maar ik zou echt denken van wel. Maar gemalen sago lijkt me handiger dan sago balletjes gebruiken. De balletjes moet je eerst oplossen in koud water, denk ik.

 8. Tapioca parels klaar maken. Na afgieten zetten in ruim Kikkoman soja saus less salt. Minstens een paar uur laten staan. Je hebt dan qua uiterlijk kaviaar. Lekker met het soja smaakje en een leuke presentatie bij bijvoorbeeld zalm.
  Vraagje : kun je tapioca krijgen bij de grote supers?
  Culinaire groet Albert.

 9. tapioca parels heten in Indonesië ‘Sagu Mutiara’, vaak rood wit of groen. Daar wordt bubur Mutiara van gemaakt.

 10. Tapioca staat voor mij gelijk aan smakeloos.
  In en direct na de oorlog produceerde mijn moeder hier een soort pap van, zoals gezegd smakeloos maar bij honger smaken rauwe bonen zoet.

 11. Mijn moeder maakte vroeger kikkeroogjespap van tapioca. Wij vonden het lekker.
  Het is de manier waarop het bereid wordt. Wat niet veel smaak heeft moet je smakelijk maken.

 12. Zou je de grote tapiocaballetjes niet in de snelkookpan kunnen koken?
  eerst het water aan de kook dan de balletjes erbij en vervolgens de deksel erop…zou de kooktijd enorm moeten kunnen verkorten neem ik aan.

 13. heeft iemand het recept voor het zelf maken van die tapioca balletjes?

 14. Wie weet waar ik van die harde sago blokjes (schuitjes) kan kopen?Ze zijn alleen te krijgen op de Tong Tong fair

 15. Ik weet niet welke je precies bedoelt, maar bij de grotere Aziatische supermarkten liggen echt heel erg veel soorten sago in allerlei vormen. Als je een foto zou posten van welke je zoekt, misschien dat iemand dan beter kan antwoorden.

 16. “Moderne chefs gebruiken ze steeds vaker in hartige gerechten” maar dat is juist klassiek! Potage Crécy, om maar wat te noemen

 17. Ik ken het niet, tapioca parels in een Franse wortelsoep. Weet je het zeker? Google.fr helpt me ook niet verder. Of bedoel je dat men tapioca gebruikt als bindmiddel? Zoals je ook pijlwortel, aardappelzetmeel of maizena zou kunnen gebruiken?

 18. Tabioca maar een kleinere versie wordt al sind jaren gebruikt in soep. In België

 19. Ik had vanilleijs en daarover wat balletjes gestrooid,ziet er dekoratief uit.Toen had ik balletjes over.Kun je ze kant en klaar bewaren en hoe?

 20. Ik kan ze gewoon bij de jamin kopen of bij de xenox in regenboog en zwart die werken prima binnen 10 minute klaar.

 21. Eigenlijk zou ik de post eens aan moeten passen, want er is inderdaad veel veranderd in 10 jaar. :-)

 22. Ik heb de witte parels in water met rode en blauwe kleurstof gekookt en ze waren mooi van kleur.

 23. De mogelijkheden met tapioca zijn nog veel groter….zoveel Braziliaanse recepten. Heel jammer dat daaraan voorbij gegaan wordt. Bijvoorbeeld….de bolo tapioca, die niet gebakken hoeft te worden. Helaas zijn de ingredienten in znederland heel sle ht te krijgen…of heel duur online. Het gaat hier om de ingredienten: tapioca hydratada….en tapiocagranulada. Ik zoubwillen dat dit makkelijker te krijgen is in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *