Adukibonen (rode boontjes)

Red beans / adzukiHoe heet het?
Aduki / adzuki / azuki / asuki boon, rode boontjes, red beans, red cowpeas, Tiensin red beans, hóngdòu / 紅豆 / chìdòu / 赤豆 (China), azuki / アズキ / 小豆 (Japan), pat / 팥 (Korea), đậu đỏ (Vietnam), red chori / ravaa’n (India)

Wat is het?
Aduki boontjes zijn de roodbruine, gedroogde boontjes van de eenjarige klimplant Vigna angularis (L). Aduki boontjes zijn kleiner en minder langwerpig dan bijvoorbeeld bruine bonen of kidneybonen. Er bestaan er ook witte, zwarte, grijze en gevlekte aduki bonen, maar de meesten zijn toch rood. Ze smaken notig & zoetig en worden in heel Azië voornamelijk in zoete snacks en desserts gegeten. In het Westen (met name door vegetariërs) net als andere peulvruchten ook in hartige gerechten.

Hoe te gebruiken?
Gedroogde adukibonen worden minstens 24 uur geweekt in ruim koud water en daarna gaar gekookt in schoon water met behoorlijk wat suiker en een snufje zout. Hierna kun je ze heel laten (tsubu-an), grof prakken (tsubushi-an) of van velletjes ontdoen en helemaal fijn malen (koshi-an). Dat laatste is veel werk en daarom kun je in iedere toko wel kant-en-klare zoete bonenpasta kopen. Adukibonen kun je net als groene mungboontjes ook laten ontkiemen als een variant op taugé.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Gedroogde aduki bonen

merk: Golden Diamant
land van herkomst: China
etiket: Rode bonen, super kwaliteit
ingrediënten: rode bonen
prijsindicatie: € ? (400g)

verse, rode bonenpasta

merk: Wen’an JinYi Food & Oil Co. ltd
land van herkomst: China
etiket: read bean paste
ingrediënten: rode bonen, suiker, water
prijsindicatie: € 2,50 (500g)

Reacties

Adukibonen (rode boontjes) — 12 reacties

  1. Volgens mij gewoon bij de toko, maar helemaal zeker weet ik het niet. Ik zal van het weekend een in de schappen kijken. En natuurvoedingswinkels verkopen ze vaak ook in blik. Ongezoet dus.

  2. 150 gr adzukibone / 150 gr parelgort
    1 nacht weken, 1 uur koken met 1,5 l water.
    goed voor 3 dagen ontbijt en zuivering van je darmen.
    Prima om af te vallen!

  3. Zijn dit de bonen die ze in Japan in broodjes stoppen en dan lijkt het of je rozijnen bollen koopt.? Wel lekker hoor !!

  4. Ik weet niet zeker welke broodjes je bedoelt, dus ik kan me vergissen, maar ik zou denken van wel ja! :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *