Hoe heet het?
Taugé, taogé, taugeh, mung beansprouts, bean sprouts. Sojascheuten (België), dropesi / tjapar (Suriname), hua-ngok / ถั่วงอก (Thailand), giá đỗ (Vietnam), sukjunamul / 숙주나물 (Korea), moyashi / もやし (Japan), dòuyá / 豆芽 (China)
Wat is het?
Taugé is het Indonesiche woord voor spruit of kiem en kan dus in principe van allerlei soorten gedroogde bonen gemaakt worden, maar normaal gesproken zijn het ontkiemde mungbonen, ook in Vlaanderen, waar ze dus foutief sojascheuten worden genoemd. Taugé is lekker knapperig en smaakt een beetje naar kool en aarde en is licht bitter. Verse taugé hoort wit & stevig te zijn, hooguit de worteltjes iets verkleurd.
Hoe te gebruiken?
Was de taugé voor gebruik. Als je dat doet in ruim water komen de groene velletjes van de mungboon bovendrijven en kun je die er makkelijk uitscheppen, maar noodzakelijk is dat niet. In Aziatische landen wordt taugé eigenlijk nooit rauw gegeten. Meestal wordt het een paar seconden geblancheerd of in een zeef overgoten met kokend water om daarna meteen teruggekoeld te worden in koud water om de knapperigheid te bewaren. Daarna op het laatste moment toevoegen aan soep, roerbakschotels of salades zoals gado gado. Losse taugé is beperkt houdbaar in de koelkast, vaak is het na een dag al bruin & versnot. Zie na de klik wat de beste manier is om taugé te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: frisse taugé salade
- Uitgebreide instructie om thuis taugé te kweken (in het Engels)
- Voor wie erg dol is op taugé en andere spruiten of ergens woont waar je niet goed aan verse spruiten kunt komen bestaan er spruitmachines. Je strooit geweekte bonen op een schaaltje vol kleine uitdruipgaatjes, daarop gaat eenzelfde schaaltje en samen gaat dat in de sprouter. Onderin water (dat je dagelijks ververst) en om de zoveel tijd krijgen de boontjes een douche:
De resulaten na 2 dagen in de koelkast:
- Afgesloten in plastic zakje
Knapperig
Hier en daar bruine worteltjes
Hier en daar slijmerig.
Ik zou het niet meer gebruiken. - Afgesloten in plastic zakje met nat keukenpapiertje
Knapperig
Hier en daar bruine worteltjes
Niet slijmerig.
Ik zou het na zorgvuldige selectie waarschijnlijk nog wel gebruiken. - Los in een schaaltje
Slap
Veel bruine en uitgedroogde worteltjes
Absoluut weggooien - Los in een schaaltje, losjes omwikkeld met nat keukenpapiertje
Knapperig, maar hier en daar ook slap en doorzichtig.
Hier en daar bruine worteltjes
Soms slijmerig.
Ik zou het niet graag nog gebruiken. - In een bakje, onder water
Superknapperig, minst verkleurd maar raar doorzichtig. Smaak is ook erg waterig. Niet ideaal, maar wel eetbaar.
Conclusie: de veiligste manier om taugé te bewaren is in een bak, ondergedompeld in water, maar het is zeker niet de lekkerste manier. Daarom is de “beste manier” in een afgesloten zakje met een vochtig keukenpapiertje. Nog beter is taugé gewoon dezelfde dag op te eten.
Ik bewaar tauge altijd in een afgesloten zakje met een gaatje erin. Bij de laatste vraag op https://depeuleschil.nl/veelgestelde-vragen/ beschrijven ze het ongeveer ook zo. Misschien ook eens zo proberen?
Verder kan je op die site nog meer vinden over het “Thuiskiemen”.
Nou, toevallig dacht ik dus ook altijd dat er lucht bij moest komen, omdat het inderdaad levende kiempjes zijn. En zo deed ik het ook altijd, omwikkeld met nat keukenpapier, maar niet luchtdicht. Maar toen ik dit stukje ging schrijven dacht ik “ja, allemaal leuk en aardig, maar om er echt iets over te kunnen zeggen moet je alle methoden naast elkaar uitproberen”. En voila, dit was de uitkomst. In ieder geval verrassend voor mij.
Al denk ik dat een gaatje of het zakje gewoon niet helemaal dicht maken misschien evengoed toch wel beter is hoor. Misschien dat ik dat ook nog eens uit ga proberen, 2 zakjes, eentje met eentje zonder gaatjes.
En oja, invriezen! Ik hoorde vandaag van iemand die ze eerst even blancheert, snel terugkoelt en dan invriest. Daarna gebruikt ze ze in warme bereidingen, niet “rauw”, maar toch ook de moeite van het uitproberen waard.
Gelukkig kost de taugé bij mijn Turk slechts 99 cent de kilo, dus deze experimentjes kunnen er voor de volledigheid ook nog wel af. ;-)
Mooie site.
Dankjewel! :-)
Hartstikke mooie site! Gaat bij mijn favorieten.
Ik vries de taugé gewoon in. Als ik wat nodig heb, haal ik er wat uit en gaat het zo direct de pan in. Heel kort, op het allerlaatste even mee in de roerbak, heerlijk.
Dank je, Tanja. Altijd leuk te horen. :-)
Invriezen heb ik nog steeds niet zelf uitgeprobeerd, maar goed te horen dat het jou in ieder geval goed bevalt. En je blancheert het niet eerst, je vriest het huppakee zo rauw in?
Tauge 1 minuut in ruim kokend water doen, snel afspoelen tot het koud is, afgieten en in bakje in de koelkast.
Dan is het na 2 dagen nog heerlijk om in salade of warme gerechten te gebruiken.
Ik maak eerst de tauge schoon staartjes eraf dan vacuüm trekken in diepvrieszak en in de koelkast bewaren blijft zeker 2 weken goed fris en knapperig. Maar wat han je als vervanging gebruiken wil ik heel graag weten.Wie weet het??
Sojascheuten :-)
Het ligt een beetje aan het gerecht, maar misschien zijn hele dunne reepjes spitskool een goede vervanging voor tauge? Of dunne reepjes ijsbergsla? Zoiets.
Ik had zelf taugé gemaakt. Mungbonen in een glazen pot. Foto:
(Deze pot werd al na 1 dag te klein.)
Stuk gaatjeszeem met elastiekje om af te dekken. 1 nacht onder water laten staan. Dan een dag of drie zonder water, maar wel 2x per dag even spoelen. Klaar.
En er dan deze salade van maken. Smullen!!
Leuk!
taugeh kan echt een aantal dagen bewaard blijven. Ik haal alle bruine “staartjes” eraf en dan in een goed afgesloten plastic bakje in de koelkast. Het blijft dan werkelijk zeker drie dagen nog knapperig. Als ik het wil gebruiken gaat het in een vergiet, heetwaterkraan kort er overheen terwijl ik het omschud. Klaar voor gebruik!
Eerst plaats ik tauge met kokend water , nadien plaats ik dit in een glazen bokaal in de microgolfoven zonder deksel op voor ongeveer 1 minuut 800 mw tot kookpunt . dan uitnemen en onmiddelijk met deksel op afsluiten en op zijn kop zetten (OMKEREN) nadien in koelkast bewaren +- ” weken houdbaar
Dat is een gouden tip om taugeh in een plastic zakje met een nat keukenpapiertje te bewaren!
Afgelopen vrijdag kochten we (te veel) taugeh.Zondag daarvan de helft opgegeten. De andere helft heb ik goed gewassen, laten uitlekken en bewaard in een goed gesloten plastic zakje met veel lucht en een nat keukenpapiertje erin.
Gisteren, dinsdag, was de taugeh nog spierwit en heel knapperig. Heerlijk van gegeten.Ik denk dat we de taugeh nog langer hadden kunnen bewaren. Zo ‘vers’ was die nog.
Dank voor je feedback, goed te horen!
Ik begrijp dat Indo’s de gewoonte hebben de staartjes weg te halen. Dat noemen ze dan ‘schoonmaken’. Waarom is dat? Is dat alleen een gewoonte/traditie of is het gezonder of zo?
Ik heb je vraag even op mijn instagram gesteld en het voorlopige antwoord is: Om indo-kindjes een jeugdtrauma te bezorgen. Daarom!
*grin*
Als je ook instagram hebt, kun je het hier volgen:
https://www.instagram.com/p/CO5OZVFDl6f/
Waar is de kiemtoren zoals op de foto (bij de tekst) te verkrijgen? Bedankt.
Ah, die sprouter/kiemtoren kocht ik denk ik al meer dan 15 jaar geleden of zo. Ik geloof dat ik hem in Duitsland bestelde! Ik ben bang dat ik je daar niet mee kan helpen.
Inderdaad heb ik deze toren nergens zien liggen, of niet goed opgelet. In ieder geval weet ik nu dat het bestaat!