Zwarte kip (zijdehoender of silkie)

SilkieHoe heet het?
Zijdehoender, zijdekip, Silkie, Silky, zwarte kip, Chinese wolhoender, negerhoender, morenhoender, black-skinned chicken, wu gu ji / 烏骨雞 (China), ukokkei / 烏骨鶏 (Japan), ogolgye /오골계 (Korea), gà ác (Vietnam).

Wat is het?
Zwarte zijdekip is een eeuwenoud, bijzonder kippenras (Gallus gallus domesticus) uit China. De kip lijkt geen veren te hebben, maar een zijdenzachte, poezelige vacht. Vandaar de naam Silkie. Daaronder schuilt een paarsgrijze huid, donker vlees en zelfs de botten zijn zwart. Deze beetje magere kip heeft een intense wildsmaak en wordt waarschijnlijk daarom in China allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht en in Nederland alleen voor de sier gehouden.

Hoe te gebruiken?
Vanwege smaak (wild) en textuur (taai) gaan ze traditioneel in soep, stoofpot of curry en worden ze eigenlijk nooit geroosterd. Langzaam en lang garen met smaakmakers als bijvoorbeeld wolfberries, angelica wortel, jujubes, Chinese yam en verse gember.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept (en foto): slowcooked zwarte kip in Chinese bouillon
 • Website gewijd aan: zijdehoenders
 • Klik hier voor een selectie van een stuk prettigere plaatjes van: silkies
 • Silkies schijnen hele vriendelijke, goedmoedige (vaak kriel-) kippetjes te zijn die bijvoorbeeld net zo makkelijk andermans eitjes uitbroeden. Handig als broedkip en zeer geliefd bij hobby kiphouders.

Wat is er zoal te koop?


 Zwarte diepvries-kip

merk: Sarl Hua Long
land van herkomst: Frankrijk
etiket: Poulet Noir, Black Chicken, Zwarte Kip, Pollo Negro, Schwarze Huhn, Pollo Nero
ingrediënten: kip
prijsindicatie: € 10,63 (12,50 p/kg)

Reacties

Zwarte kip (zijdehoender of silkie) — 33 reacties

 1. Gisteren, in de slowcooker gesudderd in kippenbouillon met eetlepel goji besjes, stukje gedroogde liquorice-wortel, 8 zwarte, gerookte jujubes, beetje verse gember en zout. De bouillon heb ik vannacht ingevroren en staat nu langzaam te ontdooien/filtreren. Bouillon al wel geproefd, die was briljant, kip nog niet geproefd. Die staat voor vanavond op de planning of misschien morgenavond.

  Ik kocht deze bij Oriental op de boot, maar Cheung Kong heeft ze ook in de vriezer liggen. Veel van die grote Aziatische supermarkten wel. Ik heb het gevoel ze steeds vaker tegen te komen, maar dat kan aan mij liggen.

 2. Raarrr. Ziet eruit alsof hij kunstmatig zwart gemaakt is. Wel een grappig verhaal. En nu weet ik dankzij de wiki-link dat er ook soep met zeepaardjes bestaat en dat spook nu al de hele dag door mijn hoofd. Zeepaardensoep met zwarte kip; curieus.

 3. Ik denk, waar heeft ie het over, maar je keek op de engelse wiki-pagina. Deze foto:

  Soup with black-skinned chicken, seahorse, cordyceps

  Intrigerend ja. :-)

 4. Ik dacht al, waar blijft Karl. ;-)
  Ik wist dat jij er vaker mee gekookt had.

  Dit was dus mijn soepje:

  Soep van zwarte kip

  Ik hou van een beetje “opgeruimde borden”, eten zonder hindernissen. ;-)

 5. Leuk om dat alles te zien en te lezen, ik at er soep van afgelopen mei. Echt heerlijk.

 6. dit ras is niet geschikt om in de soep te doen ,je zou denken een domme kip maar dit soort is zeer aanhankelijk een lief zoek maar eens op google hoe mooi ze zijn en jullie doen dit sierras in de soep ,een schande ,schaam jullie.

 7. Daar hoef je niet voor te googelen, dat staat ook gewoon hierboven geschreven, dat ze lief zijn. Maar dat is nog geen reden om ze niet te eten.Ik vind varkens ook lief.

 8. ik hoop dat jullie er een keer zeer ziek van zijn en het nooit meer eten .

 9. Spijtig maar ik kan de zwarte-kip niet vinden hier in belgie. Het is mijn favoriet gerecht.

 10. Aardige mensen zijn dat toch hè, die dierenrechtenactievisten. :-((
  Terwijl er nog pas een “geleerde” was die zei dat je van vlees eten
  agressief zou worden.

 11. @Bee. De kip komt uit Frankrijk, op de verpakking staat een emailadres. (klik op het fotootje)
  Misschien kun je ze mailen en vragen om verkoopadressen in België?

 12. Dank u, Robin. :)
  Ik kan niet voorstellen wat de reactie van mijn man zal zijn als hij een zwarte kip zien op zijn bord. Kippen met hoofd en vel zijn niet echt zijn dingen. :)

 13. Op bescheiden schaal ben ik begonnen met het fokken van zwarte kippen,voor het vlees. Geinteresseerden kunnen een mailtje sturen naar: info@chinesezwartekip.nl

  *edit* dd Mei 2021, dat emailadres van Sjaak werkt niet meer.

 14. Ze hebben ze weer amazing oriental had ze gisteren binnen gekregen ze waren ze nog aan het prijzen toen ik er was heb er meteen 1 gekocht. ( 15,50 )
  In india schijnen ze er curry van te maken.

 15. Ik heb net voor de eerste keer een zwarte gaan en kip geslacht omdat de buurman ze had en ze te veel overlast verzorgen nog geen half jaar oud dus lekker jong vlees maar et vlees is ook donker kan ik dat gewoon eten groetjes thanx

 16. Ja, dat kun je zeker eten, Roger! Absoluut.
  Volgens mij bestaan er ook helemaal geen kippen die je niet zou kunnen opeten. ;-)

 17. Bovenstaand email adres van Sjaak werkt helaas niet meer. Ik heb 2 zijdehoender hanen en nieuwe kuikens, dus helaas moet er een haan weg. Ik begrijp van jullie dat het vlees van zijdehoenders erg lekker is? Nu moet ik alleen nog iemand vinden die me kan leren slachten.

 18. Volgens mij zijn hobbyboeren gewend om kipjes voor elkaar te slachten. Want veel mensen vinden het lastig om een kip die bij ze rondgescharreld heeft zelf te slachten. Dus het is helemaal niet raar om dat aan iemand te vragen, Folara. Succes.

 19. De haantjes zijn gezond. Lopen lekker in de tuin en zijn nooit gespoten met antibiotica of iets dergelijks.

 20. Is zijderhoenkip-vlees net als gewone kip?
  Wil m’n Haan zelf slachten onder begeleiding van iemand die dit eerder gedaan heb…

 21. Nu ja, het is ongeveer hetzelfde, alleen iets donkerder/grijzer van kleur.
  Maar verder is het echt gewoon een kip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *