Rijstolie

rijst-olieHoe heet het?
Rijstolie, rijstvlies-olie, rice bran oil, mǐkāng yóu / 米糠油.

Wat is het?
Rijstolie wordt geperst uit rijstzemelen (rice bran), dat zijn de vliesjes en het kiempje dat je overhoudt als je rijst pelt om witte rijst “te maken”. Olie met een hoger rookpunt dan bijvoorbeeld extra virgin olijfolie (160°C) en vergelijkbaar met die van pinda-olie (232°C). Sommige merken rijstolie zouden zelfs een rookpunt van 255°C hebben. Rijstolie heeft een mooie, neutrale smaak (hooguit een beetje nootachtig) en is ook daarom erg geschikt om in te bakken, wokken en frituren.

Hoe te gebruiken?
Gewoon zoals iedere plantaardige olie: bakken, wokken, frituren, grillen, maar je kunt er ook lekkere mayonaise of vinaigrette mee te maken. Onder de 7°C kan de olie ondoorzichtig worden, maar dat verdwijnt weer bij kamertemperatuur, zonder van invloed te zijn op smaak of kwaliteit. Gewoon buiten de koelkast te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Zonder transvetten, rijk aan Vitamine E en anti-oxydant, staat deze olie bekend als een van de gezondste oliesoorten.
 • De rookpunten van de verschillende soorten olie op een rijtje: lijstje met oplopende rookpunten.

Wat is er zoal te koop?


 fles rijstolie

merk: King
land van herkomst: Thailand
etiket: Rijstolie, Huile de Riz, Reisöl
ingrediënten: 100% rijstolie
prijsindicatie: € 3,- (500ml)

Reacties

Rijstolie — 13 reacties

 1. (Doorgaans) 2x per jaar heeft supermarkt Aldi rijstolie voor iets minder dan 2 euro per 500 ml. De aktie is altijd gekombineerd met andere aziatische produkten buiten het reguliere assortiment (kroepoek, wokolie, enz.). [12 flessen per tray]

 2. Scala aan olie in huis maar pas sinds kort rijstolie. Geen idee waarom het me niet eerder opviel, greep automatisch naar arachide. tot een recept voor bief met mango nadrukkelijk rijstolie voorschreef. (Halve fles rijstolie verder en dat recept nog niet gemaakt maargoed).

 3. Goeie tip, Dries, daar ga ik op letten. Ik snap ook niet waarom rijstolie zo duur is, het wordt per slot van rekening van een bijproduct gemaakt?

 4. He Yvon, je zat weer eens bij de spam-berichten. Raar hoor, overkomt alleen jou. Gebeurt je dat vaker, bij andere sites, bedoel ik? Dat berichtjes van je niet verschijnen? Ben bang dat je dan bij akismet bekend staat als spammer.

  Grappig dat je de rijstolie toevallig al net ontdekt had. Lekker istie he?

 5. Grappig, sommigen hebben er nog nooit van gehoord en voor anderen is het dagelijkse kost. Ik gebruik eigenlijk standaard arachide-olie. Gewoon omdat die goedkoper is. En ook lekker!

 6. Tip
  Ik heb ook deze liter flessen geprobeerd
  Er is hiervan echter ook een 2 liter fles en dan heet het ineens frituur olie in sommige supermarkten, maar is wel omgerekend goedkoper. Ik heb de etiketten vergeleken de vetten enzo en het lijkt of er het zelfde in zit.
  De volgende keer kies ik voor die 2 liter fles.

 7. De meest zachte rijstolie is deze van Suriny.
  Dit komt door zijn raffinagemethode.Bijna zeker de enige thaise rijstolie die geraffineerd is zonder gebruik van chemicaliën.
  Voor benelux :delfrabvba@skynet.be
  0476 207 336

 8. ongeveer 2 jaar ervaring met wokken in rijstolie. De olie is mooi neutraal van smaak. Niet te lang wachten met toevoegen van de te wokken ingredienten aan de voorverhitte olie.Dit zal de temperatuur binnen de perken houden.Wees matig met het gebruik… vet blijft vet. Ook gezond vet is kalorierijk. Gebruik eventueel tussendoor een deksel op je wok… dit voorkomt uitdrogen en geeft een stoom effect. Groetjes Rein.

 9. De rijstolie van de fabrikant King wordt ook gewoon bij de AH verkocht. Het rookpunt is volgens de website van de fabrikant 251 graden.

 10. Hallo,

  Wij van de REHYDE HEALTH SOLUTIONS pvt ltd gevestigd in India en Thailand zijn op zoek naar grootafnemers van RIJST OLIE / Rice Bran Oil.
  Reacties: sjpsingh@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *