Rijstzemelen (Nuka)

rijstzemelen / rice bran / nukaHoe heet het?
Rijstzemelen, zilvervliesjes, rice bran, nuka / 糠 / ぬか (Japan).

Wat is het?
Rijstzemelen zijn de vliesjes die je overhoudt als je van gewone rijst witte rijst maakt. Het zit boordevol vezels en voedingsstoffen. Het lijkt een beetje op strandzand, alleen weegt het veel minder.

Hoe te gebruiken?
Men maakt er rijstolie van, gebruikt het om de vaat mee te doen, fikkies te stoken of ijsblokken van elkaar gescheiden te houden. In het Westen wordt ook wel gebruikt in brood of muffins, om die gezonder of glutenvrij te maken, maar de leukste toepassing is toch om thuis nukazuke te maken! Nukazuke zijn Japanse, ingelegde groenten. Niet ingelegd in azijn, maar in een licht fermenterend mengsel van rijstzemelen, water, zout en eventuele smaakmakers zoals chilipeper en gember. Met een beetje liefde en aandacht (je moet het mengsel dagelijks omwoelen) gaat het jaren mee en kun je er al die tijd je eigen groenten in “pickelen”.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Zak Rice Bran (rijstzemelen)

merk: Ken Ran
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Biologische rijstzemelen. Eko.
ingrediënten: rijstzemelen
prijsindicatie: € 1,20 (500g)

Reacties

Rijstzemelen (Nuka) — 10 reacties

  1. Ik kocht het bij de Japanse supermarkt Dank in Amsterdam Buitenveldert. Ik denk ik ieder geval dat je bij een van de speciale
    Japanse winkels in Nederland moet zijn. Of misschien dat bepaalde natuurvoedingswinkels het ook hebben, maar daar kom ik niet zo vaak, dus dat weet ik niet.

    Deze rijstzemelen worden geïmporteerd door een bedrijf uit Lelystad, Ken-Ran. Het telefoonnummer staat op het etiket: 0320-411595 en ze hebben ook email: ken-ran@hccnet.nl Misschien kun je ze bellen en vragen naar een verkooppunt bij jou in de buurt of misschien kunnen ze het opsturen. Ik weet het niet, ik doe maar een suggestie.

    Veel succes.

  2. Ik denk inderdaad dat Pier met de makkelijkste oplossing komt. En anders zou ik het eerst eens proberen bij de natuurvoedingszaken. Ik kom het in gewone, Aziatische toko’s vrijwel nooit tegen.

  3. Kleine opmerking, nuka betekend zemelen. Alleen “Nuka” kunnen dus ook andere zemelen zijn. “Kome nuka” betekend letterlijk rijst zemelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *