Rode Rijstwijn uit Fuzhou

Rode rijstwijn en het residu
Hoe heet het?
De wijn: rode rijstwijn uit Fujian, red glutinous rice wine, 红糟酒, Fuzhou red wine, Foo-chow red wine, uang chew, ang chiew.
Het residu: red wine lees, fermented red rice, 红糟, 紅糟, hong zhao, ang zhao, ang chow.

Wat is het?
Een speciale, rode rijstwijn uit de provincie Fujian (Oost-China, recht tegenover Taiwan) en specifieker nog: uit de hoofdstad Fuzhou (Foochow). De wijn wordt gemaakt door gekookte kleefrijst samen met rode rijstgist, wat wijngist en water ongeveer een maand te laten fermenteren. Het alcoholpercentage variëert tussen de 10% en 15%. De smaak hoort zoet en fruitig (eufemisme voor zurig?) te zijn, maar toch ook wel sterk alcoholisch. Niet echt een slobberwijntje.

Hoe te gebruiken?
De wijn wordt met kleine beetjes gedronken en schijnt enorm gezond zijn. Maar er wordt vooral mee gekookt, net als met het rijst-residu, de zogenaamde “red wine lees”. Dat wordt dus nooit weggegooid, sterker nog, dat residu wordt apart verkocht. Alleen niet in Nederland, jammer genoeg. Gewoon een paar eetlepels meebakken of meestoven voor kleur en (de beetje bittere) smaak. Wijn en “wine lees” zijn in de koelkast weken, misschien wel maanden te bewaren.

Tips, weetjes & receptenRECEPT OM ZELF RODE RIJSTWIJN TE MAKEN

Ingredienten voor Foochow Rijstwijn

1 kg kleefrijst (glutinous rice)
200 gr rode rijstgist
2 bolletjes wijngist (zie foto)

1. Kook de kleefrijst volgens gebruiksaanwijzing gaar.
Dat gaat ongeveer zo: even wassen, dan in verhouding van 1 kopje : ¾ kopje water aan de kook brengen, zacht zetten en in 15 minuten gaar koken, of tot er puntjes in de rijst vallen. Een rijstkoker gebruiken is nog makkelijker.

2. Laat de rijst afkoelen en zet een nacht in de koelkast.

3. Neem een glazen of stenen pot en zorg dat die superschoon is. Weeg ongeveer 200 gram rode rijstgist af in een bord. Verkruimel de wijngist in een schaaltje. Neem nu een handvol gekookte kleefrijst, dip het even in de rode rijstgist en leg het in de schone pot. Strooi er wat gistpoeder over. Schat zelf in hoeveel rode rijstgist en gistpoeder je per klomp rijst moet gebruiken zodat straks alles eerlijk verdeeld is. Voeg rond de 600ml koud water toe en dek de pot af met een schone theedoek of zakdoek en een elastiekje. Zet weg in het donker of drapeer er een zwarte doek overheen.

Schimmels op rode rijstwijn

4. De rijst zal nu gaan fermenteren en na 24-48 uur beginnen te bubbelen waarbij vocht vrijkomt en het rijstmengsel bovenop komt drijven. In dit stadium zal er zich bovenop de bovendrijvende rijstsmurrie een witte schimmel vormen. Het beste is om het nu 2 keer per dag door te roeren. De alcohol in het mengsel zal de schimmel doden.

5. Na ongeveer een week (roeren) zal het mengsel al veel stabieler zijn, komt de rijstsmurrie niet meer boven drijven, maar zinkt naar de bodem en vormen zich geen schimmeldraden. Nu kan de theedoek eraf en een gewone deksel erop. Alleen wel los, niet luchtdicht. Ik gebruik een weckpot zonder rubberen ring.

6. Nu is het een 30-45 dagen rustig wachten. Een kelder zou misschien perfect zijn. Mijn potten stonden onder een zwart T-shirt in de keuken waar het tussen de 20-30 graden was.

Rode rijstwijn uit Fuzhou na 1 maand fermenteren

7. Als je denkt dat het klaar is, ga je de smurrie filteren. Hang een zeef of vergiet in een pot of pan die groot genoeg is. Leg een schone, natgemaakte kaas-, zak- of theedoek in de zeef/vergiet en schud/lepel de rijstwijn erin. Vouw het doek dicht en leg er iets zwaars op. Laat het een nacht lang uitdruppelen en voilà: Uang Chew & Ang Chow!

8. Doe de rijstwijn in een schone fles en het residu in een potje. Bewaar in de koelkast. De wijn is eerst nog een beetje troebel, maar kleine deeltjes zullen langzaam naar de bodem zakken en de wijn nog helderder maken.

NB. Ik volgde ditt recept op “Greg & Nee’s” blog: Foochow Red Wine.


Reacties

Rode Rijstwijn uit Fuzhou — 21 reacties

 1. I think it delicious, but I didn’t try to eat like this of rice. But It so interesting one. Thank you.

 2. Ik heb je recept gevolgd, na 2 maanden lang wachtte, kreeg ik heerlijk, zoete rode rijst wijn. Het is een typische fuzhou rijstwijn. Bedankt voor de recept. Groetjes.

 3. Cool! Echt leuk dat je het ook maakte en het goed gelukt is. En jij kan het blijkbaar weten, ik had het nog nooit eerder gedronken, dus dan is het een beetje gokken. :-)

  Ga je het residu ook gebruiken om mee te koken?

 4. Hoi Robin,
  Eigenlijk gebruiken de wijn en residu om te koken. We koken rode wijn met kip (红酒面线)of roerbak kip/vlees met residu en gember. Rode rijst wijn is bekend voor postnatale dieeten(坐月补品)..
  Bedankt voor de recept, die verzacht ons heimwee wel. Groetjes.

 5. Ik gebruikte het residu voor de marinade, maar ik vond het residu nogal bitter smaken, dus dat heb ik daarna nooit meer gebruikt.

  Maar de kip met noodles in rode rijstwijn was erg lekker!

  Mee suah with Homemade Red Rice Wine

  Een heel bijzondere smaak, ik kan me voorstellen dat die je heimwee verzacht. :-)

 6. Hoi Robin,
  Ik heb mijn rode rijst wijn en het residu gekookt en geproofd. Het is echt gelukt, het residu smaakt zoet en lekker. Ik gebruikt het residu om char siew te marineren en smaakt het ook goed!
  Het is echt een compliment voor u want u kan zomaar ‘gokken’ en het komt allemaal goed!! Dank u!!!
  Groeten

 7. Waar koop je die wijngist? Ik heb in Nederland alleen Indonesische ragi gevonden, gist waarmee in Indonesie rijst en cassave wordt gefermenteerd, maar de in Nederland gekochte werkt niet. Misschien te oud.

 8. Ik heb gisteren rode gistrijst gekocht.gekookt half kopje r.rijst en 1+ half
  water.10 min. gekookt en geproeft .Ik miste er iets in .Toen een scheutje moscatel erbij.Heerlijk vooral toen het nog warm was.Vanmiddag r.gistrijst met yoghurt genuttigd.Echt een aanrader.Dit doe ik nu om mijn cholestorol te verlagen.

 9. Hi,

  I am attempting to make this for the first time and I just need some clarification on the ingredients particularly the yeast balls. You listed 2 scoops. Did you mean 2 yeast balls?

  Thank you

 10. Als je dit recept wilt maken zonder de rode wijngist, hoeveel bolletjes gist zou je dan gebruiken voor 1kg ongekookte rijst? Nog steeds twee? Alavst bedankt en leuk artikel!

 11. Ik weet het niet. Zoek je niet gewoon een ander recept? :-)
  Voor sweet glutinous rice wine bijvoorbeeld?

  Ik zou eerder even doorzoeken naar een recept zonder rode rijstgist dan bovenstaande aanpassen. Deze bijvoorbeeld?
  https://thewoksoflife.com/2018/01/sweet-fermented-rice-jiu-niang/

  Ik heb jaren terug wel eens een keer zoiets gemaakt, maar nooit over geblogd. Misschien dat ik het nog eens ga doen. Moet sowieso daar nog eens over schrijven ook.

 12. Dank je wel Robin! Zocht idd naar een recept voor sweet glutinous rice wine. Mijn eerste brouw staat nu te fermenteren en te pruttelen. Ben reuze benieuwd naar de smaak. Vraag, heb jij toevallig enig idee waar nu ruk te koop is in Nederland? Zou ook graag eens mageolli brouwen maar kan dit belangrijke ingredient nergens vinden.

  Dank je wel!

 13. China en Japan gebruiken ze deze.
  Check this out! https://amzn.eu/d/j9UEEbg
  Opletten dat je Rice Leaven bestelt en niet de gewone gist van hetzelfde merk dat voor gewoon bakken is en niet voor rijst wijn.

 14. Hi,

  My mom has cholestrol and she feels eating red yeast rice as tablets is a medicine and does not want to consume. If she can cook it at home her attitude will change to “nutritional food” !
  Hence could you also share steps for home made red yeast rice from store bought red yeast rice ? I do not need a slurry/wine. Just need more red yeast rice.

 15. Sorry, I’m with your mum, I wouldn’t want to eat red yeast rice as a medicine either. :-)
  But besides that, I really don’t have a recipe to make read yeast rice myself, just using it. E.g. to make this rice wine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *