Kleefrijst (ketan)

glutinous riceHoe heet het?
Kleefrijst / witte kleefrijst / ketan rijst (NL), Oryza sativa var. glutinosa (L), glutinous rice / sticky rice / sweet rice / waxy rice (EN), beras ketan / ketan (Indonesië), pulut (Maleisië), khao niao / ข้าวเหนียว / khao nueng / ข้าวนึ่ง (Thailand), gạo nếp (Vietnam), nuòmǐ / 糯米 (China), mochigome / もち米 (Japan), chapssal / 찹쌀 (Korea).

Wat is het?
Kleefrijst is een rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het koken lekker aan elkaar blijft plakken. Zusje van de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risotto- rijstsoorten. De meeste kleefrijstsoorten zijn rondkorrelig. Ze nemen minder water op dan gewone rijst.

Hoe te gebruiken?
Volgens de gebruiksaanwijzing neem je 1 kopje (droge) rijst per persoon, spoelt het af onder de kraan in een zeef, doet het in een rijstkoker of pan met dikke bodem en voegt 3/4 kopje water en wat zout toe. Laat dat met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen tot er putjes in vallen, zet het dan zacht en laat het nog 5 a 10 minuten garen. Als het goed is is al het water nu opgenomen. Zet het vuur uit en laat nog 5 minuten staan. Heel gewoon, hetzelfde als jasmijn- of basmati rijst, alleen met minder water. Maar let op, verschillende recepten geven verschillende bereidingswijzen. Soms afhankelijk van wat er daarna nog mee gebeurt. Zo kun je kleefrijst ook stomen. Zet de rijst dan eerst een nacht in de week en stoom het daarna 30-40 minuten, in een theedoek/kaasdoek boven een laagje kokend water in een stoompan gaar. Of op zijn Indisch: 500 gram kleefrijst, wassen en slechts 15 minuten laten weken. Dan met 750 ml water (en een klont santen) opzetten en 20 minuten zachtjes laten koken. Draai dan het vuur uit en zet afgesloten nog 20 minuten weg om na te garen. Ching kookt voor haar kleefrijstpakketjes in lotusblad de kleefrijst in een ratio van 1 op 2, maar dat is wel erg veel vocht. Hoe dan ook, er zijn blijkbaar vele wegen die naar Rome leiden.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: zelfgemaakt Indische lempertjes op Tijm & Suikerbiet
 • Al doet de Engelse naam anders vermoeden, er zitten geen gluten in kleefrijst en deze past dus prima in een glutenvrij dieet
 • Zie ook de post over: zwarte rijst (dat is kleefrijst met het donkerkleurige vliesje er nog om)

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Golden Diamond
land van herkomst: Thailand
etiket: Sanpathong Ketan Rijst. Glutinous rice/Klebreis/Kleefrijst Arroz Glutinosos Tailandes
ingrediënten: ketan rijst
prijsindicatie: € 1,19 (1kg)

Reacties

Kleefrijst (ketan) — 12 reacties

 1. Als je mijn naam aanklikt zie je op mijn site dat ik er vorige week mee heb gewerkt was erg lekker ik heb toevallig gisteren in amsterdam bij Dun yong een nieuw kilo pak gekocht

 2. En in Canton bestaat een gerecht dat heet sticky rice chicken dat is een hele kip met roergebakken kleefrijstvulling in de kip.
  En voor dimsum hebben we natuurlijk Loh mai kai kleefrijst in lotusblad.

 3. En nog steeds maak ik hier de overheerlijke lo mai fan mee ik zal er vandaag wel een foto van plaatsen op mijn site nu ook met XO saus.

 4. is ketan het zelde als hier in U S sweetrice ?
  Mijn oma maakte ketan( wat zoutig gekookt in plappermelk) en daarna ballen gedraaid in klapper en goela jawa ( soms inside de bal de gula jawa)

 5. Yup, dat is hetzelfde. Ik heb in de post nu wat meer namen uit meer landen genoteerd. Toch wel handig.

  Die ballen, waren dat een soort wadjik?

  Wadjik

 6. heerlijk egt lekker ,,ik hou ervan en kan zoveel eten. hmmmm

 7. Het ligt eraan hoe je het verder gaat bereiden. Als je het gewoon in een pannetje water kookt of in een rijstkoker, dan hoef je niet zolang te weken. Maar als je kleefrijst echt alleen maar stoomt, dus in stoom gaar maakt, dan is een nacht weken waarschijnlijk wel nodig, anders blijft de rijst te hard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *