Misua Noodles (Long Live Noodles)

Misua of mee suah noedels
Hoe heet het?
Long life noodles, lang leven noedels, misoa (Indonesië), misua / mee sua / miswa / min seen / miàn xiàn / 面线 (China).

Wat is het?
Misua noodles is extra lange, dunne noodlesoort uit de provincie Fujian in het Oosten van China werd traditioneel gegeten op speciale feestdagen en verjaardagen. Tegenwoordig populair in heel Azië, ook op gewone dagen. Misua lijkt een beetje op glasnoodle of rijstvermicelli, maar is dunner, geler en niet gemaakt van mungbonen of rijstmeel, maar gewoon van tarwe en zout. De noodles zijn nog een beetje buigzaam (zie foto) en daarom breken ze niet in de verpakking, wat behoorlijk belangrijk is omdat juist deze noodles symbool staan voor een lang en fortuinlijk leven.

Hoe te gebruiken?
Misua wordt meestal in de soep gegeten. Kort koken in ruim water (1-2 minuten is genoeg), overdoen in soepkom en soep erop scheppen. Vaak met varkensvlees en rode rijstwijn, maar het is lekker in allerlei soepjes. Koud in salades of roerbakken kan vast ook.

Tips, weetjes & recepten

  • dingesSimpel recept: bak een klein beetje gember en knoflook in wat olie, voeg kippenbouillon en kip- of varkensvlees toe en laat sudderen tot vlees gaar is. Voeg een kopje of meer rode rijstwijn toe, laat 5 minuutjes koken en voeg dan de gekookte misua noedels toe. Lekker!
  • In Taiwan, waar veel misua wordt gegeten kennen ze een tweede variant van deze noodles: misua wordt (in de fabriek) op hoge temperatuur gestoomd tot die begint te carameliseren en bruin wordt. Deze noodles zijn daarna bijna niet meer kapot te koken en dus supergeschikt voor stoofpotjes en suddergerechten.
  • Prachtige foto’s uit Taiwan: op traditionele wijze misua noodles maken
    of dit filmpje: Longlife Noodles uit de serie China Eats 2015

Wat is er zoal te koop?


 Misua of mee suah noodles

merk: Kimbo
land van herkomst: Taiwan
etiket: Long Life Noodle
ingrediënten: tarwemeel, zout
prijsindicatie: € 1,- (250g)

 K&K mee suah noedelsoep

merk: Sau Tao
land van herkomst: China
etiket: 1 Minute Mee Suah, Spicy Red Hot Soup Flavour
ingrediënten: Mie (tarwebloem, zout, water), soepzakje (malto dextrien, zout, smaakversterker (E261, E631, E627), suiker, kruiden, gedroogde groenten, sojasauspoeder, silicuimdioxide (E551), appelzuur (E296), kleur (E100), natuurlijk aroma & smaakstof.
prijsindicatie: € 0,45 (70g)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *