Rijstnoedels (Rice Noodles)

Rijstnoedels - Rice Noodles
Hoe heet het?
Rijstnoedels, rijstmie, rijst noodles, rice noodles, sen gwi dtiaw (Thailand)
Brede: banh pho (Vietnam), sen yai (2cm) / sen lek (1⁄2 cm) (Thailand), hé fěn / 河粉 (China)
Dunne: rijst vermicelli / mihoen / mihun / bihoen / bihun, mí fěn / 米粉 (China), banh hoi (Vietnam), sen mii (Thailand), laksa (Maleisië).

Wat is het?
Om (brede) rijstnoedels te maken wordt rijstmeel (dat is fijngemalen rijst) vermengd met water tot een slurrie. Die slurrie wordt in een dun laagje gaar gestoomd en daarna in allerlei diktes gesneden (filmpje). Verse rijstnoedels zijn heerlijk zacht en glibberig, maar in het Westen kennen we ze eigenlijk voornamelijk gedroogd, dan zijn ze iets steviger. Om textuur of kleur te verbeteren verwerkt men vaak wat maizena of tapiocameel in het beslag. De (dunne) rijstvermicelli wordt iets anders gemaakt, een dikker deeg wordt in sliertjes geperst en die sliertjes worden gestoomd of gekookt (filmpje).

Hoe te gebruiken?
Rijst noodles zijn tijdens hun productieproces al gestoomd/gegaard, dus opwarmen is meestal genoeg: even wegzetten in warm/heet water tot ze zacht zijn. Het ligt aan de dikte hoe lang dat duurt, op de verpakking staat meestal wel een indicatie. Daarna verwerken in je gerecht of koud afspoelen en met een scheutje olie wegzetten voor later gebruik of mengen door een Thaise salade. Laat rijstnoedels niet te zacht worden als je ze ook nog wilt wokken. Gaan ze door de soep, dan is voorweken niet eens nodig, al doe ik dat liever wel. Dunne (ongeweekte) rijstvermicelli kun je in een paar seconde op 175°C knapperig frituren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Rice Noodles

merk: Vina AceCook
land van herkomst: Vietnam
etiket: Oh! Ricey. Pho Vietnam. Dried Rice Noodles.
ingrediënten: Rijstmeel, Tapioca Zetmeel, Zout, anti adhesive (plantaardige olie, emulgator E491), stabilisator (E412)
prijsindicatie: € 0,79 (200g)

 Brown Rice Vermicelli

merk: Peacock Bird Brand
land van herkomst: Singapore
etiket: Brown Rice Vermicelli
ingrediënten: bruine rijst, sago zetmeel, water
prijsindicatie: € … (300g)

Laksa Rice Vermicelli

merk: Chilli Brand / People Bee Hoon Factory
land van herkomst: Singapore
etiket: Laksa Rice Vermicelli, Chilli Brand
ingrediënten: premium rice, corn starch and sago starch
prijsindicatie: € … (30g)

 Rijst Noedels

merk: ?
land van herkomst: Vietnam
etiket: Banh Pho Kho, Rice sticks
ingrediënten: rijstmeel, tapioca zetmeel, water en zout
prijsindicatie: € … (400g)


Welk merk is het lekkerst
Ik ben geen groot kenner, eigenlijk vooral omdat ik geen groot liefhebber van (gedroogde) rijsnoedels ben, maar ik vond bovenste Oh! Ricey Pho Noodles erg lekker.


Reacties

Rijstnoedels (Rice Noodles) — 13 reacties

 1. I like rice noodles, especially the thinner ones (bee hoon or mifen 米粉) often used to make fried bee hoon, and the broader ones (what we call hor fun or hefen 河粉) often used to make noodle soup. But it is very difficult to fry the the bee hoon, takes a lot of skills not to get it burnt or stuck together. Although recently I managed to fry my own fried bee hoon following this recipe,
  https://sunflower-recipes.blogspot.com/2010/06/homestyle-stir-fried-rice-vermicelli.html

  I added fried omelette, shredded carrots, shredded cabbage and some sliced chinese sausages to it, very lekker ! :)

 2. Do you have a recipe on how to make fresh rice noodles without boric acid (I dunno what you call it in Dutch). It is a something always added to make rice noodles commercially. Well, I managed to find 2 recipes which I have bookmarked, intending to try out someday. :)

  https://web.archive.org/web/20120120104017/http://iheartmybakes.blogspot.com/2010/09/homemade-fresh-rice-noodles.html

  https://cherryonacake.blogspot.com/2008/12/homemade-flat-rice-noodles.html

 3. Verse gestoomde rice-stick (eigenlijk zijn het vellen) noodles zijn te koop bij QQ-bakery in Den Haag(Gedempte Gracht)….heerlijk! Aan te bevelen in onder andere de Pad Thai…

 4. Robin,

  Ik kreeg van een Thaise kok te tip om de rijstnoedels c.a. 1 uur te weken in water op kamer temperatuur (voor de Pad Thai) tijdens het wokken “garen” de noedels voldoende en gaan niet plakken.

  En het werkt 100%

  Remi

 5. Dat geloof ik prima ja! Rijstnoedels zijn namelijk al gaar voor ze gedroogd werden. Dus het is inderdaad een kwestie van “weken”.

 6. Welke noodles zou je het beste voor dit recept kunnen gebruiken?
  Je moet dus noodles hebben die je niet in water hoeft te koken, alleen kokend water opgieten en 3 minuten laten staan.

  Heb nu van die rijst mihoen gebruikt maar dat is veel te dun.

 7. Ik vind deze rijstnoodles lekker:

  Pho Rice Noodles

  Maar in feite kun je elke soort gebruiken. Ze zijn altijd al gaar, ze hoeven altijd alleen maar overgoten te worden met kokend water.
  Alleen, euh, alleen zou ik ze toch liever afspoelen naar dat weken… En niet het “weekwater” ook opeten. Maar geod, ik ben een miep wat dat betreft. ;-)

 8. Voor mensen die in de buurt van Rdam wonen en echt verse, zelfgemaakte ho fun willen kopen. Er is een zaak op de West-Kruiskade, naast de Primera voorbij de KFC, die het verkoopt. Ik vermoed dat zij er ook een lekker laagje reuzel overheen doen. Heel erg geschikt om te roerbakken. Een wereld van verschil met de voorverpakte, maar ook qua prijs.

 9. Oeps, dat was ik destijds onder een andere naam, helemaal vergeten dat er nog een verse rijstnoodles entry was. Beetje slordig van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *