Zuurzak is in Nederland moeilijk vers te vinden, maar omdat het bij zuurzaak voornamelijk om de smaak gaat (de van zaden ontdane, witte smurrie ziet er niet uit en zou het niet echt goed doen in een fruitsalade) is zuurzak uit de diepvries eigenlijk net zo lekker. De structuur is iets wateriger, zoals aardbeien uit de diepvries ook voornamelijk anders van structuur zijn, niet van smaak. En dus draai je in een handomdraai een heerlijk dessert in elkaar.
RECEPT
voor 500ml ijs
Verwarm zachtjes tot de suiker is opgelost:
150g kokosmelk of kokosroom
30g (palm)suiker
de zaadjes geschraapt uit 1 vanillepeul
Zet de pan even in een gootsteen met koud water op het snel terug te koelen.
In een blender mengen met:
130g gecondenseerde melk
300g zuurzak vruchtvlees
snufje gemalen, groene kardemom (optioneel)
Laat de blender minstens 2 minuten lopen.
Giet het mengsel in ijsmachine en draai er ijs van.
Of doe in diepvriesbakje, zet in de vriezer en roer elk half uur met een vork door.
Ook lekker
Matcha-, bananen- of als je durft doerian-ijs (klik op foto voor recept):
Lekker! maar waar kan je de zuurzak halen
Als je klikt op het onderstreepte woord zuurzak, dan kom je bij de post over zuurzak. En daar zie je onderaan wat voorbeelden van zuurzak producten uit de diepvries. Alle grote toko’s hebben die wel in de diepvries en veel kleintjes ook. Ik denk vooral de toko’s met Surinaamse of Indiase klandizie.
Hoe zou je de smaak van zuurzak omschrijven, Robin?
Je vraag stond bij matcha ijs, heb het even naar hier verplaatst. Als je hierboven in het recept op zuurzak had geklikt, dan euh, dan zou je uitkomen bij de post over zuurzak. En daar staat te lezen “zuurzak smaakt zoet en friszuur tegelijk. Een beetje naar aardbei, banaan en limoen. Erg lekker.”. ;-)
Is er een alternatief voor de gecondenseerde melk? Kan ik honig gebruiken?
De gecondenseerde melk is voor extra romigheid en zoetheid. Je zou het ook kunnen vervangen met wat slagroom of kokosroom en een zoetstof naar keuze. Als dat suiker is zou ik die bij stap 1 meeverwarmen zodat het oplost. De slagroom zou je lobbig kunnen kloppen voor extra luchtigheid. IJs maken is geen exacte wetenschap. Tenminste, niet bij mij! :-D