Palmsuiker

Palmsuiker
Hoe heet het?
Palmsuiker, kokosbloesem suiker, kokospalm suiker, palm sugar.
(zie ook: goela djawa, gula jawa)

Wat is het?
Palmsuiker wordt gewonnen uit palmbomen. Bovenin, op de plek waar de palmboom bloeit, wordt een inkeping gemaakt waaruit dan langzaam sap komt gesijpeld. Dat sap wordt verzameld en sterk ingekookt tot er dikke, bruine pasta overblijft die net als borstplaat uithardt als je ‘m in vormpjes stort. Ik zou de smaak ook omschrijven als een donkere, karamel/koffie-achtige borstplaat met een licht zoutig en alcoholisch smaakje. Maar hoe lichter de kleur, hoe meer de smaak naar gewone suiker neigt.
Er bestaan op de wereld bijna 4000 palmboomsoorten, dus met de definitie “gemaakt uit palmbomen” zijn we er nog niet. Oorspronkelijk werd palmsuiker voornamelijk gewonnen uit de suikerpalm (arenga), de dadelpalm en op Java uit de Borassus (=>gula djawa). Maar tegenwoordig ook uit de sagopalm en de kokospalm (=>gula kelapa).

Hoe te gebruiken?
In zoete en hartige gerechten. De donkere, zoutige gula jawa is eigenlijk onmisbaar in de indische keuken. Ook al wordt gezegd dat je het kunt vervangen door bruine basterdsuiker, ik zou dat niet gauw doen. De zakjes palmsuiker (korrels) gebruik ik in Thaise en Vietnamese gerechten, maar zou geen moeite hebben die te vervangen door gewone kristalsuiker. De bruine kleur van palmsuiker kan een nadeel zijn, een thaise groene curry oogt minder frisgroen, maar ook een voordeel omdat het op gebak alleen even hoeft te smelten om toch een mooi, gekaramelliseerd effect te krijgen.

Tips, weetjes & recepten

 • Thaise PalmsuikerJe leest tegenwoordig veel over kokosbloesem suiker en dat dat hetzelfde zou zijn als gula djawa, maar aan een borassus palm groeien wel vruchten (lontar) maar geen kokosnoten. Zoek je kokosbloesemsuiker, dan moet je op zoek naar gula kelapa (kelapa=kokos). Al vermoed ik die hele naam kokosbloesem suiker verzonnen is door (slecht geïnformeerde) marketing mensen en dat het de bedoeling is dat je dure suiker uit de natuurwinkel koopt.
 • Foto’s: hoe het palmsap geoogst wordt
 • Foto’s: hoe palmsap ingekookt wordt tot palmsuiker
 • Lees alle posts over: suiker op een rijtje (maltose, melasse, palmsuiker, gula jawa, Chinese kandij, rijstsiroop, etc)

Wat is er te koop?
Als je gula jawa koopt mag je ervan uitgaan dat het van de Borassus is gemaakt en gula kelapa van de kokospalm, maar bij de meeste andere palmsuikers staat er niet expliciet op van welke palm het komt. Bovendien worden veel palmsuikers ook nog eens gewoon vermengd met rietsuiker, hetgeen de lichtere kleur en saaiere smaak zou kunnen verklaren.


 Palmsuiker schijfjes

merk: X.O.
land van herkomst: Thailand
etiket: Palm suiker, sucre de palm, palmzucker
ingrediënten: Palmsuiker 95%, suiker 5%, geen conserveringsmiddelen
prijsindicatie: € 1,89 (500g)
PS: Deze gebruikt Andy Ricker in zijn boek Pok Pok

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Rapindo
land van herkomst: Indonesië
etiket: Palmsuiker
ingrediënten: palmsuiker, rietsuiker
prijsindicatie: € 1,15 (250g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Wayang Brand
land van herkomst: Indonesië
etiket: Gula Jawa, javaanse suiker, produkt van Indonesië, export kwaliteit. Sudah disaring bersih
ingrediënten: zuivere javaanse suiker
prijsindicatie: € 1,89 (250g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Rapindo
land van herkomst: Indonesië
etiket: Gula Kelapa
ingrediënten: palmsuiker (als het goed is dus kokospalmsuiker)
prijsindicatie: € 0,99 (310g)

 Arenga palmsuiker

merk: Masarang
land van herkomst: Indonesië
etiket: Arenga, palmsuiker
ingrediënten: niet apart vermeld, dus gewoon 100% palmsuiker
prijsindicatie: € 2,50 (250g)

 Goela djawa

merk: merkloos, gekocht op de Tong Tong Fair
land van herkomst: Indonesië
etiket: authentiek verpakt in palmbladeren, geen etiket
ingrediënten: gula java
prijsindicatie: € 4,- (500g)

Vietnamese palmsuiker

merk: Cock Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Palm suger, sucre de palmier, duong, thot noc
ingrediënten: 100% palmsuiker
prijsindicatie: (200g)

Reacties

Palmsuiker — 23 reacties

 1. Hallo,
  Waar was die megatoko, want ik wil ook deze palmsuiker kopen.
  Het valt niet mee een toko te vinden die deze palmsuiker verkoopt.

  Groet Peter

 2. Ik vermoed dat Jurgen een van de twee megatoko’s in Duivendrecht bedoelde:
  Wah Nam Hong (Duivendrecht)
  Amazing Oriental (Duivendrecht)

  Maar misschien komt ie het zelf nog even toelichten.
  Ik zag toevallig laatst ergens biologische palmsuiker liggen en dacht nog even aan die comment van Jurgen, maar ik heb nog genoeg in huis, dus heb het niet gekocht. En nu weet ik ook niet meer waar het was. Woon je in de omgeving van Amsterdam, Peter?

 3. Ik woon in Indonesie en sta verbaasd dat je in Nederland al bijna alle indon /Aziatische produkten kan kopen. Makkelijk voor degene die het nodig mocht hebben. Zo ook bepaalde Aziatische huishoudelijke apparaten kan je al volop krijgen.Ik vind het geweldig vooral omdat Aziatisch eten nu zo ontzettend populair is geworden in Nederland

 4. Ja, goed he? Mijn theorie is dat omdat we in Nederland geen uitgesproken “Nederlandse Keuken” hebben we meer open staan voor andere keukens. Meer dan bijvoorbeeld in België, Frankrijk of Duitsland. Ik ben er in ieder geval ook erg blij mee, die ruime keus. Bovendien lijkt die ook steeds ruimer te worden ook, het aanbod verandert met de dag.

 5. WOON IN FEANWÂLDEN IN DE BUURT GEEN TOKO KUN JE MIJ ZEGGEN WAAR IK KAN BESTELLEN? OF WAAR HET BEZORGD KAN WORDEN.

 6. Hier vind je een lijst met : online toko’s.
  Daar zul je even doorheen moeten om te zien waar je je bestelling kunt doen. Ik ben verwend, ik woon in Rotterdam, hier zit op elke hoek van de straat wel een toko. ;-)

 7. Hoezo geen uitgesproken nederlandse keuken. De nederlandse keuken bestaat.
  Gekookte aardappels, sperziebonen en rundvlees. Eet maar in ander land. Lekkere jus bij, net zo lekker als rijst met sateh en komkommer.

 8. Ik denk dat het er meer om gaat dat mensen bruine basterdsuiker vaak wel standaard in huis hebben en palmsuiker niet. En dat ze ook niet meerdere soorten suikers op voorraad willen houden als dat niet perse nodig is. In feite kun je palmsuiker met welke suiker dan ook vervangen, ze zijn allemaal zoet. De smaakverschillen zijn niet zo enorm dat het zonde van het gerecht is.

  Ik doe het juist vaak andersom: basterdsuiker vervangen door palmsuiker. ;-)

 9. Praktisch oneindig. Net als gewone suiker. Kan weinig mis mee gaan. Of het moet ooit nat zijn geworden en daarom zijn gaan schimmelen, maar als je het goed luchtdicht in een potje bewaard blijft het jaaaaaren goed.

 10. Vandaag bij de Oriental Markthof DH gekocht, van Wayang Brand, gula jawa, gula kelapa én gula aren. €2,25 per blok van 250 gr.

 11. Hoi volgens mij komt de normale palmsuiker wel degelijk van de bloemen, leerde ik in Sri Lanka (jaggery etc), kijk er de wikipedia ” Palm Sugar” maar op na. Je hebt er meestal wel een hamer en beitel (of brede
  schroevendraaier) voor nodig. Ik bik het allemaal in stukken en dan in een luchtdicht portje, anders blijf je timmeren voor elk suikerbrokje.

 12. Op de pasar malam heb ik 1,5 kg gula aren gekocht. De verkoopster vertelde dat gula aren, alleen van de aren palm komt en in Indonesië in obats (medicijn) wordt gebruikt omdat het als gezond en geneeskrachtig wordt beschouwd. (Gula jawa is een mengeling van meerdere soorten palm).
  De gula aren had een druivesuikerachtig zachte struktuur. makkelijk te kneden (voor de klepon!!) kwa smaak vond ik het niet zo veel verschillen met de gula jawa.

 13. Orginele Thaise Palmsuiker.

  Het is ons eindelijk gelukt om zelf de orginele Thaise palmsuiker te importeren. Naast de heerlijke smaak zijn inmiddels de andere voordelen van palmsuiker tov normale suiker ook wel bekend. Alleen de prijs is voor velen toch een showstopper.

  Wij halen deze palmsuiker rechstreeks bij de makers in Thailand. Naast de vergunningen, regelen wij ook zelf transport en de import.
  Omdat er ook nog eens geen enkele tussenhandelaar bij betrokken is kunnen wij deze palmsuiker aanbieden voor een prijs waar de meeste biologische winkels niet blij van worden.

  100 % biologisch en een 100% natuurproduct.

  Per kg slechts 5 euro.
  Vanaf 10 kg geen verzendkosten.
  Indien gewenst is een BTW factuur geen enkel probleem.

  Meer info via info@waridsara.nl

 14. Wat is het verschil in suikergehalte tussen de palmsuiker en de normale keukensuiker?

 15. Voor mij is suiker gewoon suiker. Als je verschillen in glucose gehalte of glycemische index of weet ik veel wilt weten kun je dat beter vragen op een site of forum dat zich met gezondheid bezig houdt. Ik weet daar echt te weinig van. Daar ligt mijn interesse ook niet. Sorry.

 16. Maar goe gebruik ik zo een hal bolletje in het eten? Hoe krijg ik em fijn?

 17. Ik rasp het op een goede keukenrasp. Of ik “soort van snij” er een dun plakje af, dat is dan ook een soort van raspen. Of ik steek er met een oud mesje een stukje vanaf en laat dat gewoon oplossen in het gerecht. Het ligt er een beetje aan hoe hard de palmsuiker is. Die kan inderdaad nogal idioot hard zijn ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *