Kokosmelk, room of crème (santen)

kokosmelkHoe heet het?
De “1e persing” :
kokosroom, coconut cream, santen kental.
De “2e persing” :
kokosmelk, klappermelk, santen.
De geconcentreerde/ingekookte versie :
kokoscrème, creamed coconut, blok santen.

Wat is het?
Kokosmelk komt van het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot dat wordt gemengd en gekneed met warm water. Meestal gewoon water, soms het zogenaamde kokoswater uit de kokosnoot. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen, het dikke, romige vocht noemt men kokosroom. Dit proces wordt herhaald, de kokospulp wordt dus voor een tweede keer gemengd met warm water, het vocht dat men er nu uitknijpt is minder dik en noemt men kokosmelk. Wat men in blikvorm verkoopt als kokosmelk is vaak een mengsel van die twee en kan enorm variëren in dikte/vetgehalte. Omdat verse kokosmelk al binnen een dag kan verzuren ging men het inkoken. Die blokken geconcentreerde kokosmelk (kokoscrème) kennen wij uit de Indonesische keuken en is vele maanden houdbaar. (niet te verwarren met kokosvet cq kokolie cq )

Hoe te gebruiken?
Zo’n blok santen kun je aanlengen met warm water om kokosmelk van te maken (1 blok is genoeg voor 1 liter kokosmelk), maar dat is minder lekker dan kokosmelk uit blik. Toch gebruik ik voor Indonesische gerechten vaak liever kokoscrème en voor andere gerechten ingeblikte kokosmelk. Blikjes kokosroom kun je verdunnen met water als je denkt dat je gerecht te romig/machtig wordt. Aangebroken kokosmelk, room of aangelengde kokoscrème kun je maar kort bewaren in de koelkast, invriezen is geen probleem. Gebruik een ijsklontzakje/bakje als je regelmatig maar kleine beetjes nodig hebt.

Tips, weetjes & recepten

  • Beetje suf maar duidelijk filmpje: kokosmelk maken
  • Let op: sommige blikjes kokosmelk zijn gezoet! Bedoeld voor desserts, maar die moet je gewoon nooit kopen, kun je ook niet per ongeluk je curry verpesten. Suiker toevoegen kun je zelf wel als het moet.
  • Net als bij koemelk komt de room na verloop van tijd boven drijven, dus als je kokosroom nodig hebt, bijvoorbeeld om een currypasta in te bakken, moet je je blik niet schudden voor gebruik. De hoeveelheid en dikte van de room kan enorm verschillen. Die in een blikje Nutco bijvoorbeeld is de moeite niet waard.

Andere posts over of met kokos:

Verse kokosnoot Jonge kokosnoot kokos drogen Kokos Olie Geraspte kokosnoot Indian Style Steak

Wat is er zoal te koop?


Nutco Kokosmelk

merk: Nutco
land van herkomst: Thailand
etiket: Kokos-/klappermelk-santen
ingrediënten: kokosmelk, conserveermiddel E-224
prijsindicatie: € 0,60 (400ml)

 Kare Kokosmelk Karton

merk: Kara
land van herkomst: Indonesië
etiket: UHT Natural Coconut Cream / Santan kelapa-murni
ingrediënten: Naturlijk cocosextract (99,92%) stabilisator E415, E412, E407.
prijsindicatie: € 2,40 (500ml)

 Kara Kokosmelk poeder

merk: Kara
land van herkomst: Indonesië
etiket: Instant Coconut Cream Powder
ingrediënten: coconut extract (80%), hydrolysed starch, milk protein and tricalcium phosphate (E341)
prijsindicatie: € ? (50g)

blok santen, geconcentreerde kokosmelk

merk: Ambition
land van herkomst: Engeland ( yeah sure)
etiket: Pure Coconut Cream
ingrediënten: 100% geconcentreerde cocoscrème. Bevat zwaveldioxide (E220).
prijsindicatie: € 1,05 (198g)
NB. genoeg voor 1 liter kokosmelk

Gecondenseerde kokosmelk (sweetened condensed coconut milk)

merk: Nature’s Charm
land van herkomst: Thailand
etiket: Gecondenseerde kokosmelk (sweetened condensed coconut milk
ingrediënten: Kokosmelk (kokosroom, gefilterd water), rietsuiker, zout.
prijsindicatie: € 1,70 (320g)

Reacties

Kokosmelk, room of crème (santen) — 73 reacties

  1. Beetje vreemd maar wel lekker: kokosmelk in de koffie/thee of een blikje (of 2) in het badwater :D zijdezachte huid en heerlijke geur gegarandeerd!

  2. In de koffie?! Echt waar? Dat ga ik straks meteen proberen. :-)
    Maar de badtip laat ik aan mij voorbij gaan.

  3. Hm, het was niet vies, eigenlijk best okay, maar ik denk dat ’t beter zou bevallen als ik normaal ook melk of room in mijn koffie deed.
    Misschien leuk om eens een Aziatische variant op Irish Coffee mee te maken. Even denken, wat voor drank ik daarvoor zou gebruiken. Of is dat allemaal als eens gedaan en zit ik het wiel opnieuw uit te vinden?

  4. Wat voor drank in de Irish Coffee?
    Moet je eens met whiskey proberen, lekker joh. :-D

  5. Kokosmelk en whiskey? Nah, beetje saai.
    Maar sake lijkt me ook niks.

    Net chocolademelk van kokosmelk gemaakt. Ook best lekker.
    2/3 kokosmelk 1/3 water met cacao en suiker, zoals oma dat al deed.
    Vond het alleen een beetje te zoet, kokosmelk heeft minder suiker nodig dan melk.

    Geprobeerd op te pimpen met een snufje Sichuan-peper-zout en vond dat nog lekker ook. Haha, serieus. Maar ik ben bang dat ik daarin de enige zal zijn. :-)

  6. heerlijk, chocomel van kokosmelk.. krijg je een soort van Bounty drankje (die ook bij de Jumbo te koop is)! maar dat van die sichuanpeper snap ik prima, peper en cacao combineren geniaal ^^

  7. @ Robin,
    Kokosmelk en whiskey? Getver, nee joh, je zei toch wat voor drank in de Irish Coffee? Nou, ik doe altijd whiskey in de koffie
    als het Irish moet zijn.
    Moet ik gelijk even zeggen; de meeste zaken hanteren de makkelijke methode, de slagroomspuit, jak.

  8. @Ed. Nee joh, ik vroeg me af wat ik in een Aziatische variant op Irish Coffee zou doen. In plaats van melk/slagroom dus kokosmelk/kokoscreme en in plaats van whiskey euh, ja, dat weet ik dus nog steeds niet. Misschien wel gewoon piña colada, nog meer kokos dus!

    @Sara. Ja, dat klinkt logisch, alleen heeft sichuanpeper helemaal niks met peper te maken. Totaal ander soort plant. ;-)

  9. Ken je het veganistische alternatief voor slagroom op basis van een blik kokosroom? Als ik me niet vergis bestaat het recept eruit dat je een blik opendraait en een nacht in de koelkast laat staan, waarna sommige merken wel, andere niet veranderd zijn in een lobbige massa. Nooit geprobeerd, maar ik ben benieuwd of en hoe het zou werken.

  10. Volgens mij is het niet nodig om het blik in de koelkast te zetten of open te maken, de room komt zo ook wel boven drijven. Het is gewoon een kwestie van het blikje niet schudden voor je het open maakt.

    Ik kreeg jaren terug eens een amuse van zalmtartaar met kokoscreme uit de kidde. Dus net als gewone slagroom luchtig opgespoten. Vond dat geweldig lekker. Maar daarvoor moet je wel een “vet” blikje uitzoeken (en ongezoet!), die van Nutco is daarvoor te mager. En ik gebruik eigenlijk altijd nutco, omdat ik die voor curries wel lekker vind. Maar heb ook wel eens een ander merk in huis gehaald, beduidend dikker en vetter. Eerder kokoscrème dan kokosmelk dus.

  11. De fairtrade kokosmelk heeft vaak een hele dikke laag room bovenop. Erg lekker, maar wel vet :)

  12. Er zijn nogal wat verschillende merken kokosmelk te koop, die ook enorm verschillen in prijs. Maakt het nog iets uit wat smaak betreft?

    Welke kan je bijvoorbeeld het beste gebruiken voor ’n thaise curry? meestal gebruik ik die van nucto (want goedkoop), maar die kunnen rustig een maand op de plank staan zonder dat er echt iets diks bovenop ontstaat.. onderin is het wel waterig/doorzichtig. In curryrecepten lees je vaak dat je de pasta moet aanbakken in de dikke creme van de kokosmelk, heb je daar niet iets dikkers voor nodig dan die nutcoprut?

  13. Ja, dat schreef ik al onderaan de post. ;-)
    Ik vind de blikjes van Nutco op zich het lekkerst voor een Thaise curry, juist omdat ze niet zo vet en machtig zijn. Als je naar Thaise filmpjes of recepten kijkt zie je dat als men kokoscreme gebruikt voor een curry men meestal ook water toevoegt! Tsja, dan kun je dus net zo goed meteen de minder romige nutco gebruiken.

    Maar inderdaad, wat bij Nutco boven komt drijven is niet geschikt om in te bakken. Ik heb dat idee ook gewoon opgegeven en bak de currypasta’s in een scheutje arachide olie.

    Over die verschillende prijzen kun je denk ik zeggen hoe duurder, hoe vetter/romiger en soms betaal je voor een merknaam.

  14. Gebruiken ze harde (gestolde) kokosolie voor het bakken? Ook te koop bij de Natuurwinkel, sommige mensen gebruiken het voor van alles, ook in gebak. Je hebt het met kokossmaak/geur en ontgeurd.

  15. Ik vind zelf Kara (kokosmelk) veruit het lekkerst, maar het is denk ik grotendeels een kwestie van persoonlijke smaak. Currypastas bak ik trouwens ook (net als Robin) altijd aan op laag vuur met een klein beetje olie, heb ik nog nooit kokosmelk/room aan toegevoegd. Heb trouwens ook nog nooit gehoord van de methode waarbij in dat stadium al kokosmelk/room wordt toegevoegd?

  16. @Gerry. Ja, die kokosolie zou je er ook heel goed voor kunnen gebruiken. Ik heb daar ook wel eens een pot van in huis gehad en inderdaad precies gebruikt om currypasta’s mee aan te fruiten. Maar ik vond de pot al snel ranzig smaken, dat heb ik al gauw met olieën, vandaar dat ik tegenwoordig gewoon zo min mogelijk soorten olie in huis heb, kunnen ze ook niet ranzig worden. En aanfruiten kan in willekeurig welke olie, dat maakt voor het resultaat echt niets of heel weinig uit.

    @Roos. Madhur Jaffrey van de onovertroffen Curry Bijbel gebruikt die methode vaak. Tenminste, als er ook kokosmelk in het recept gebruikt wordt natuurlijk, anders niet.

  17. Ik maak veel aziatische desserts op basis van kokosmelk en ik heb van veel aziatische foodbloggers gehoord dat SANTAN de beste merk is. KARA is ook lekker.

  18. Coconut milk cannot keep well in hot, humid places, so if you make curry with coconut milk, I find that it’s best to finish the dish within the same day, at least in Asia. If not you have to keep in the fridge immediately, otherwise it will turn sour or rancid, be it fresh or canned coconut milk that you use. But I find that there is usually no such problem in Benelux countries cos the weather is pretty dry and cold, but still you have to be careful when you take it out from the fridge and smell it first. :)

  19. Ik heb Kara nu ook in de kast staan (en foto hierboven toegevoegd), kijken hoe die bevalt. Santan-brand zegt me zo niks, maar ik zal er eens op letten.

    En inderdaad, een gerecht met kokosmelk is dus ook niet lang houdbaar. Goed om je dat te realiseren! Meteen opeten of snel invriezen.

  20. beste roos kara is inderdaad een goed produkt de currypasta word gebakken in de cocosroom die eerst moet sudderen waarna de olie zich afscheid van de room het proces is vergelijkbaar met het clarificeren van boter,het is belangrijk dat de pasta gebakken word niet gekookt.het probleem met het produkt uit de winkel is dat het gehomoniseerd is en dat er zetmelen zijn toegevoegd tijdens de produktie wat het bijna onmogelijk maakt om om de room te scheiden van de olie dus eigenlijk heb je een verse cocos nodig of uit de diepvries de meeste curries uit het noorden worden gekookt de paar die gebakken worden gebruiken varkensvet.cocos is meer van het zuiden.

  21. Nou ja, we kunnen er een lang welles/nietes van maken, maar ik heb goede eravringen met de pasta aanbakken zonder de kokosroom erbij (er zijn ook zat authentieke recepten te vinden waarin het gedaan wordt zonder room erbij). Het lijkt mij dat je door het onmiddelijk toevoegen van de room de max. bak/kook-temperatuur omlaag haalt, terwijl je een (langzame en gecontroleerde) hoge temperatuur nodig hebt om het maximale uit je currypasta te halen, voor mijn gevoel althans.

    Maar goed, iedereen heeft zo z’n maniertjes. :P Misschien een keer een blinde smaaktest doen.

    Afterthought… Misschien is het wel/niet toevoegen van room tijdens het uitbakken van de pasta een verschil tussen verschillende keukens? “Mijn” curries met kokosmelk zitten meestal in de Thaise hoek, maar Madhur Jaffry is Indiaas toch?

  22. jaffry is gevierd actrice[20 films] bekroond boekenschrijfster en inderdaad indiaas[geboren delhi] in zuid india gebruikt men wel geraspte cocos en cocosroom/melk in de curry men voegt het toe tijdens het kookproces in tegenstelling tot de thaise keuken daar suddert men de room in het begin van het kookproces tot het zich afscheid in cocosolie dan voegt men pas de currypasta toe in de hete cocosolie en begint het bakken van de pasta nogmaals dit scheiden van de olie lukt alleen met verse cocosroom is effe werk maar het uiteindelijke resultaat is de moeite waard.

  23. Van een Thaise chef heb ik geleerd om voor Thaise gerechten altijd een mix te gebruiken van kokosroom en kokosmelk. Echter heb ik hier in Nederland nog nooit een goede kokosroom gevonden. Heb jij hier toevallig nog tips voor?

  24. Heb je de kokosroom van Kara al eens geprobeerd?
    Ik weet het eigenlijk niet, welk merk kokosroom het lekkerste is.
    Misschien iemand die meeleest?

  25. Ik heb een tijdje de kokosroom van Kara gebruikt, maar ik kan ‘m niet meer vinden. Ik vind de kokosmelk echter ook prima hoor, voor Thais. Een mix maken lijkt me nogal omslachtig.

  26. @roos: voor zover ik begrijp is het vooral een kwestie van authenticiteit, wel of niet aanbakken in kokosroom. Lui als thompson zweren dat het (afhankelijk van de soort thaise curry) juist wel of niet moet, en hij wordt dusdanig verafgood om zijn thaise kookskills dat ik het zelf wel eens wil proberen. Aan de andere kant: hij beweert ook dat het fijnmaken van de currypasta ab-so-luut met een vijzel moet (blender zu niet lekker zijn omdat het snijdt in plaats van plet), en dat gaat mij wel echt te ver.

  27. Ach, ik denk dat het dan authentiek van streek tot streek en van familie tot familie is. ;-) Net als in de Indiase keuken, waar er ook zo veel verschil zit tussen streken. Natuurlijk verdedigt iedereen z’n eigen manieren met passie. :P

    Ik hou me wel aanbevolen voor kooktechnische verklaringen waarom de ene manier beter is dan de andere. Mag de pasta niet te heet worden of moet het juist wel? Heeft het een bepaald effect op de kokosroom? Etc etc.

  28. Hoe bewaar je een aangebroken blokje santen het beste, en hoe lang blijft dat goed?

  29. Gewoon in het plasticje (en doosje) waarin je het kocht. Een beetje dichtgevouwen en in de koelkast. Ik bewaar het zo soms weken als het geen maanden zijn. En ik denk dat meer mensen dat doen.

    Anders dan aangebroken kokosmelk, die is maar kort houdbaar.

  30. Weet iemand of het mogelijk is een soort caramelpasta te maken van een blikje kokosmelk? Netzoals je dat met gecondenseerde melk kunt doen door ‘m een uur of vier zachtjes te koken of zo…

  31. Ik weet wel dat je gecondenseerde melk van kokosmelk kunt maken (zie dit recept) en dat je die dan met veel geduld ook kunt laten carameliseren (zie dit recept), maar een stap overslaan en een gezoet blikje kokosmelk met blik en al laten carameliseren lijkt me onmogelijk. De melk moet eerst helemaal ingekookt zijn, veel vocht verdampt, voordat het kan carameliseren. Suikerwater zal ook pas beginnen te carameliseren als het meeste water verdampt is. Een blikje kokosmelk is veel te nat.

  32. Nou, Herman, zoals hierboven uitgelegd wordt kokosmelk gemaakt door het vruchtvlees van een kokosnoot te mengen met water. En melk komt uit een koe.

  33. Beste mensen, ik koop sinds kort geen kokosmelk “1e persing” meer vanwege de populariteit ervan wereldwijd, waardoor vele natuurgebieden (zoals die in Sumatra van de orang oetans) omgeturned worden in kokosplantages. Voelt een van u wellicht ook deze bezwaren? Ik heb als Indischman van thuis uit vooral het gebruik van “2e persing” meegekregen, met de hand wat water door droge klapperrasp heen kneden en weer uitpersen, de rasp kon je daarna nog voor andere bijgerechten gebruiken, zoals seroendeng. Maar ik denk niet dat dat voor de kap van natuurgebieden uitmaakt, vrees ik.

  34. Laatst geprobeerd. Zo’n klein kartonnetje Natural Coconut Cream van Kara in een kidde/siphon gegoten. (zie 2e voorbeeld bij “Wat is er te koop). Een of twee gaspatronen, dat weet ik niet zeker meer, ik geloof dat ik er twee gebruikte. Nachtje in de koelkast en klaar is Kees.
    Vervolgens wat gerookte zalm, wat limoenrasp en citroenbasilicum erdoor. Toef kokos-slagroom erop gespoten en wat zwart Hawaii zout voor het effect. Supermakkelijk en echt lekker:

    Smoked Salmon with Coconut Cream

    En met suiker erbij heb je natuurlijk een zoete variant, als alternatief voor slagroom op een toetje.

  35. Hebben jullie die cocos melk van Amaizing al geprobeerd? Geen toegevoegde e-nummers en lekker veel room.

  36. In de toko heb ik een grote witte bol gekocht op voetbalformaat afgehakt. In diamantvorm. Hij is harig. Ik dacht dat het jonge kokosnoot was maar twijfel nu of het misschien bamboe is. Wat zou het kunnen zijn?

  37. In veel recepten staat santen mix. Conimex heeft het in zijn assortiment. Helaas bij mij in de buurt niet te koop. Wel kokosmelk of geraspte kokos. Wat kan ik gebruiken?

  38. Ik ken het niet, maar als ik google op plaatjes van Conimex Santen Mix dan heb ik het idee dat het gewoon kokosmelk-poeder is. Vergelijkbaar met “Instant Coconut Cream Powder” wat er hierboven ook bij staat. En dat kun je in recepten gerust vervangen met een blik of kartonnetje kokosmelk of kokoscreme. Het enige waar je op moet letten is het dat je dan waarschijnlijk minder vocht in het recept toe moet voegen.

    Geraspte kokos is toch wat anders, dat zou ik niet als substituut gebruiken.

  39. Mix voor Santen (droge geroosterde kokos) is uit het assortiment van Conimex. De vervanger is ‘geraspte kokos’, puur geraspte kokos met wat sulfiet voor de houdbaarheid. Probeer ook een de blokken kokosboter of geconcentreerde creme. Deze kun je zeer lang in de koelkast bewaren. Met water maak je van geraspte kokos of van de creme weer een dikke romige kokosmelk (afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegd water natuurlijk. Zelf werk ik veel met de ‘coconut cream’ van Dhillon. Goede kwaliteit en eenvoudig in gebruik.
    Met culinaire groet,
    Cees

  40. Ha, Cees, dank voor je reactie, maar ik ben het dus niet met je eens. ;-)
    Ook al heb ik het product nooit gebruikt, ik heb gisteren een aantal recepten bij elkaar gegoogeld en bekeken en ik durf er heel wat op te verwedden dat die Mix voor Santen dus niet geraspte kokos is. Het wordt echt overduidelijk gebruikt als een soort instant oplos-kokosmelk.

    Van geraspte kokos zou je misschien nog wel kokosmelk kunnen maken, je mixt het dan met warm water, maar uiteindelijk gooi je de geweekte kokos (drab) dan weg om de melk over te houden. Zo’n zakje Mix voor Santen lost volgens mij gewoon helemaal op, geen drab, geen fliebertjes.

  41. Hoi Robin,
    Wat dacht je van rum in je cocos-chocolade melk? Rum gaat ook heel goed met chocolade.
    Wel donkere rum dan, een goede demarara bijvoorbeeld.

  42. hoi ik heb een vraagje. wegens allergie zoek ik een vervanger voor creme fraiche. nu is het recept met rode peste en gegrilde paprika en in de cremefraische gaar je de kipfilet. ik heb kokosmelk en santen gehaald. wat zou het meest in de buurt komen? bedoeling is dat de saus wat inkookt in de oven en zo wat dikkig word…

    tips lees ik ook graag!

  43. Hm, ik zou eerder kokosroom kiezen. Zo’n kartonnetje van Kara bijvoorbeeld. Kokosmelk gaat lang duren voor die in is gekookt. En santen, ik denk dat je zo’n blok bedoelt, die kun je zo dun of dik maken als je wilt. Maar ja, op de een of andere manier vind ik die toch minder lekker. Ben wel benieuwd waar je uiteindelijk voor gekozen hebt en of het beviel.

  44. En zet je pak kokosroom een uurtje in de vriezer. Vet en vloeistof zullen nog meer gaan scheiden, en je vet wordt dikker en is makkelijker van de vloeistof af te halen (of de vloeistof er onderuit te gieten).

    Laats kaneel & kardemom gemalen, door kokosvet gedaan, en in de kidde als slagroom bij mangoijs.

  45. Iemand die het verschil weet tussen reguliere kokosmelk en kokosmelk voor dessert? De ingrediënten en het vetpercentage op de ingrediëntenlijst komen helemaal overeen. Betreft het (Thaise) merk Aroy-D, overigens mijn favoriete merk vanwege de lekkere dikke romigheid van deze kokosmelk (niet kokosroom).

  46. Vraagje, als ik voor een gerecht santen asli nodig heb. Welke moet ik dan kopen. Ik snap dat het dikke kokosmelk is maar heb geen idee welke dat is en of ik dit in blik kan kopen. Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

  47. Santen asli is dikke kokosmelk en zit tussen dunne (gewone) kokosmelk en kokosroom in. Ik zou eerlijk gezegd dan kokosroom (coconut cream) gebruiken (in zo’n kartonnetje, zie voorbeeld hierboven)en eventueel wat water toevoegen als je denkt dat het te dik is. Maar waarschijnlijk kun je ook gewone kokosmelk gebruiken. Meestal komt het niet zo nauw in gerechten. Wat ga je maken?

  48. Hoi Robin,
    Aha, ik gebruik vaak kokosmelk uit zo’n kartonnetje. Zo’n oranje pakje van Nutco. Daar staat ook creamy op. Ik wist niet dat dat ook Santen Asli was. Ik vind het altijd wel lekker als het romig is. Vandaag ga ik hete kip maken, daar gaat geen kokosmelk in. Maar ik zag op de website van Lonny “rendang padang” staan waarin santen asli gebruikt wordt zodoende mijn vraag. Wie weet ga ik dat binnenkort eens maken. Ik heb nog nooit een recept van Lonny gemaakt. Twijfel er altijd een beetje aan. Maar wie weet, is het erg lekker. Ik heb een paar keer de rendang van de website van Puur Eten gemaakt. Deze vinden we verrukkelijk.
    Bedankt voor je antwoord.
    vrgr Maya

  49. Hoi Robin, ik moet voor iemand een soort bountyrepen maken uit het kookboek Hemsley en Hemsley, 2 Engels/Filipijnse zussen. Misschien komt het door de vertaling/ander ingrediënten gebruik in Engeland, maar ze spreken van santen als zijnde bevroren in een zak. Behalve de ontdooide santen gebruiken ze ook de droge kokosrasp.
    Voor de bevroren santen moet ik naar een toko buiten mijn woonplaats, is het echt gewoon santen of zit er misschien ook vers geraspte kokosnoot doorheen?
    Dat laatste zou echt iets kunnen toevoegen qua sappigheid, anders gebruik ik denk ik maar gewoon zo’n blok cocoscream.
    Verkoopt een grote toko überhaupt vers gerapte kokos en lijkt jou dat lekkerder in zo’n reep dan de droge rasp?
    Gr, Gerry

  50. Ik zou niet zo’n blok santen gebruiken hoor, die is het minst lekker. Juist in zoiets als een bountyreep lijkt me dat niet zo lekker. Maar heb je het recept? Dan is het denk ik makkelijker raad te geven.

  51. Bedankt voor de verduidelijking omtrent kokosroom, kokosmelk en kokoscrème, nu is het mij allemaal al veel duidelijker. :)

  52. Hoi Robin, ik heb ze ondertussen al vele malen in opdracht gemaakt (bounty queen). Recept is echt met blok santen en het werkt prima, zit eerder tegen de vloeibare kokosolie aan te hikken, maar de uitkomst is heerlijk romig en sappig. Het waterbad bleek niet voor ontdooien te zijn, maar voor het zacht worden van de santen, gemakkelijk met de plastic verpakking. Beetje klieder werk (vooral zorgen dat de kokosolie niet wegsmelt uit de prut), maar prima lekker.

    Zie voorbeeld van recept van een ander blog (nog geen tijd gehad) : recept paradise bars

  53. Ja, ik zat later te denken, dat voor zo’n reep het waarschijnlijk juist de bedoeling is dat het na vermenging weer stolt! Bedankt voor je uitleg. Klinkt inderdaad als iets lekkers, zo’n zelfgemaakte bounty.

    In de link die je geeft gebruiken ze “creamed coconut” en dat is inderdaad zo’n blok santen als dit:

    Blok Santen

    Oh, en nu ik je vraag nog eens lees ging het misschien meer over de geraspte kokos uit de vriezer? Die verkopen ze hier ook, zie bij de post over geraspte kokos. Als je daar klikt op “wat is er te koop, dat tweede pakje, van Madame Wong. Dat komt ook uit de diepvries. Maar kan me eigenlijk voorstellen dat je voor de echte vulling ook verse kokosrasp kunt gebruiken? Zal toch wel lekkerder zijn? En misschien zelfs makkelijker te vinden.

  54. Ik lees hierboven dat kokosmelk, kokosroom e.d. prima in te vriezen zijn. Kokosmelk heb ik wel eens ingevroren, dat gaat inderdaad prima. Nu wil ik ook overgebleven kokosroom van Kara invriezen maar zie duidelijk op de verpakking ” Do not freeze” staan. Iemand ervaring met het invriezen van de kokosroom van Kara?

  55. In feite kun je alles invriezen en weer ontdooien. Dus als het overgebleven is en je zou het anders weggooien, dan zou ik het zeker invriezen. Maar ik zit nu te bedenken dat ik geloof ik ook wel eens kokosroom heb ingevroren en dat dat er nogal geschift uitzag toen het ontdooide. Ik zal eens een test doen…

  56. Ja, goed idee. Ik kan het zelf ook wel eens testen. De kokosroom van hierboven heeft inmiddels een prima bestemming gevonden. Heerlijk, ik houd ervan. Ik zou het elke dag wel lusten.

  57. Ik kom er niet uit,in mijn boek van khd arm eten,staat voor kokos melk gewoon kokos melk maar ook vette kokos melk en zo weinig mogelijk khd
    Kan iemand mij dit uitleggen en zou misschien fijn foto’s van de 2 soorten kokos melk.

    Groet

  58. In “gewone” winkels verkopen ze volgens mij alleen kokosmelk, nooit de dikkere kokos “cream”. En volgens mij gebruiken ze in die khd arme recepten gewoon kokosmelk al zou kokoscreme ook best kunnen, die is alleen dikker en vetter.

    Kijk, dit is een goed merk. En dit merk heeft 2 soorten, op de ene staat Milk en op de andere Cream, zoals hier:

    Karton of Coconut Cream

    Als je op de foto klikt en daarna nog eens verschijnt (zoals altijd op deze site) de grote, leesbare versie van de foto. Dan kun je zelf lezen hoeveel koolhydraten erin zitten.

    Wat je in ieder geval niet moet kopen is light versies of versies waar al suiker aan toegevoegd is. Succes!

  59. Ik (70+) koop de KARA Coconut cream in Nederland bij de ToKo en in Indonesië in de Bintang supermarkt van Seminyak. Ik gebruik het al meer dan 3 jaar en consumeer het in combinatie met muesli, havermout, hennep en/of cacao poeder, hennepolie en/of olijfolie en kurkumapoeder met keltisch zeezout en cayennepeper. Mede hierdoor heb ik mijn eetpatroon kunnen beperken tot slechts 2 “hoofdmaaltijden” per dag omdat er zoveel energie/voedingsstoffen in deze combi zitten.
    Helaas ben ik me zojuist bewust geworden dat er het gevaarlijke E417(=Carrageen) in zit , wat in Europa niet meer aan babyvoeding mag worden toegevoegd en in Engeland verboden is. (bron https://enummers-app.nl). Ik zal na deze post een mail naar https://www.kara.com.my/contact/ c.q. online@kara.com.my toesturen en daarin vragen waarom E417 aan hun KARA coconut cream wordt toegevoegd en hen op het gevaar voor de volksgezondheid wijzen

  60. Volgens onze eigen Universiteit van Wageningen is er niet zoveel mis met E417. Zij schrijven : “Bij hoge concentraties kan het, net als andere niet verteerbare polysacchariden (voedingsvezels) aanleiding geven tot winderigheid en een opgeblazen gevoel door fermentatie van de stof door de darmflora. Het kan laxerend werken. Hoge concentraties kunnen in levensmiddelenn niet bereik worden, omdat het al sterk verdikkend werkt in lage concentraties.”

    Dus ik zou er niet mee zitten als ik jou was.

    Bovendien staat er op de verpakking dat er E415, E412 en E407 inzitten, niet E417. En E415,E412 en E407 zijn gewoon veilig. Je kunt er hooguit wat extra scheetjes van laten. Maar dat effect krijg je ook van uien of bonen. Daar zou ik niet zo mee zitten.

  61. Ik ben voor een Thais recept op zoek naar kokosmelk of crème zonder emulgatoren. In het recept moet je eerst de crème verhitten totdat de olie zich begint af te scheiden, hierna bak je de curry hierin. Nu ben ik bekend met de crème van Kara, maar omdat hier emulgatoren in zitten zal de olie nooit gaan scheiden.. Een alternatief is om kokosmelk te kopen zonder toegevoegde stoffen en het gestolde crème aan de bovenkant hiervoor te gebruiken. Nu ben ik echter nog nooit kokosmelk tegengekomen waar dit het geval is.. Wanneer iemand dit wel is tegengekomen ben ik erg benieuwd bij welk merk dit was en of het een blik of pak was, bedankt alvast!

  62. Bij de Plus hebben ze Mae Ploy kokosmelk in pakken.

    Ik was aangenaam verrast :D

  63. @ Richard:

    Beetje laat misschien maar in blikken Aroy-D Coconut milk for Cooking zitten geen emulgatoren. Ik heb ook ‘normale’ pakken van een liter van dit merk en daar zit het wel in, dus let daar goed op.

  64. Goeie tip Majorie!

    Ik las iets over de houdbaarheid van kokos(melk).
    Nu is mijn vraag of ik een gerecht waar santen of kokosmelk doorheen zit, 1 of 2 dagen in de koelkast kan bewaren.
    En in de vriezer?

  65. Ik moet je zeggen, ik bewaar het soms wel iets langer ook. Gewoon even goed ruiken en proeven. Ik denk dat de ene langer houdbaar is gemaakt dan de ander. Maar een dag of twee kan altijd, Chris.

    Invriezen kan officieel wel, maar ik vind het er na ontdooien niet zo lekker uitzien. Dus ik doe dat eigenlijk nooit meer. Ik heb nu die kleine kartonnetjes en dat bevalt me prima. Die gaan meestal wel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *