Kokosolie

kokosolieHoe heet het?
Kokosolie, kokosvet, klapperolie, coconut oil, coconut fat Oleum cocos (L),

Wat is het?
Kokos-olie (eigenlijk beter gezegd: kokos-vet) wordt geperst uit kopra, het gedroogde, witte vruchtvlees van rijpe kokosnoten.
Je kunt kokosolie indelen in 2 soorten:
* ongeraffineerde => geurig, smelt bij 24-26°C
* geraffineerde => geurloos, smelt bij 30-37°C
Vloeibare kokosolie ziet eruit als een mooie, heldere, compleet kleurloze olie. Gestold kokosvet ziet eruit als ossenwit. Kokosolie bestaat (net als boter) voor wel 85% uit verzadigde vetzuren en wordt daarom door het voedingscentrum ongezond genoemd, al zijn er ook legio deskundigen die het tegenovergestelde beweren. Sommigen rekenen kokosolie zelfs tot superfood, maar waarschijnlijk alleen de ongeraffineerde variant.

Hoe te gebruiken?
Het rookpunt van geraffineerde kokosolie ligt rond de 230°C, hoog genoeg om in te frituren. Dat van ongeraffineede kokosolie ligt rond de 170°C en is dus niet zo geschikt om in te frituren. Bakken kan wel. Sommige mensen vervangen plantaardige olie, boter of reuzel in recepten altijd door kokosolie. Meestal betreft dat dan ongeraffineerde kokosolie, al werkt het evengoed me geraffineerde. Kokosolie wordt veel minder snel ranzig dan de ons meer bekende olieën en boters, je kunt een aangebroken verpakking tot wel twee jaar bewaren, zelfs buiten de koelkast, zonder dat het in smaak achteruit gaat.

Tips, weetjes & recepten

 • Extra virgin/vierge kokosolie bestaat niet, het is een term geleend uit de wereld van de olijfolie. Men bedoelt dan gewoon ongeraffineerde kokosolie.
 • Net verwarren met die blokken santen (soms kokosboter genoemd) uit de Indische keuken, dat is geconcentreerde kokoscrème en is niet geschikt om in te bakken
 • Klik hier voor alle posts: over kokos producten op een rijtje

Andere posts over of met kokos:

Verse kokosnoot Jonge kokosnoot Kokosmelk en kokosroom Geraspte kokosnoot Indian Style Steak kokos drogen

Wat is er zoal te koop?


 Kokosolie

merk: KTC
land van herkomst: bedrijf is Brits, maar de inhoud komt uit allerlei landen
etiket: Pure Coconut Oil
ingrediënten: 100% pure kokosolie
prijsindicatie: € 3,50 (500ml)

Ongeraffineerde kokosolie

merk: Royal Green
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Extra Virgin Coconut Cream
ingrediënten: 100% biologische kokosolie (vloeibaar bij >25C)
prijsindicatie: € 8,95 (325ml in glazen potje)

Ongeraffineerde kokosolie

merk: Royal Green
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Extra Virgin Coconut Cream
ingrediënten: 100% biologische kokosolie (vloeibaar bij >25C)
prijsindicatie: € 3,95 (250ml in plastic potje)

Reacties

Kokosolie — 17 reacties

 1. Of het waar is, weet ik niet, maar ik heb wel eens gehoord dat de in het Westen verkrijgbare niet-biologische kokosolie een bijproduct is van het fabricageproces van industrieel kokosvet en derhalve niet helemaal geproduceerd wordt volgens bij ons geldende normen voor voedselproductie. Bij biologische kokosolie heet dat een stuk beter te zijn. Maar goed, of dat echt waar is, weet ik niet en of het heel veel kwaad kan ook niet. Desondanks ben ik zelf angsthaas genoeg om het voor de zekerheid toch maar uitsluitend met onbespoten kokosolie te doen.

 2. Voor iedereen die geïnteresseerd is in vetten wil ik graag het boek van Mary Enig “Feiten over vetten” aanraden.
  Zij is groot voorstander van kokosolie, maar dan wel op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.

 3. De tegenstanders van kokosolie baseren zich ook op wetenschappelijk onderzoek. ;-)

  Het is gewoon moeilijk wetenschap bedrijven met voeding. Je kunt 1 stofje wel analyseren, maar wat dat echt doet op lange termijn in een dieet, dat is gewoon niet/amper te bepalen. Zo’n Middellandse Zee dieet bijvoorbeeld, dat blijkt nu vooral gezond voor mensen die rond de Middellandse Zee geboren zijn. Die hebben iets in de genen. Ben je een kaaskop, dan wordt je gewoon moddervet van hetzelfde dieet.

  Ik zie voedingsleren als religie, iedereen heeft zijn eigen geloof. En iedereen moet zelf maar zien wat of wie die gelooft. Ik heb ook zo mijn eigen theorietjes. En dat bevalt me prima. En dat kokosolie ongezond zou zijn geloof ik inderdaad niet.

 4. Voeding is idd. soms net als inenten, je bent tegen of voor. ;)

  Maar Mary Enig, die wetenschapper is, heb ik een stuk hoger zitten dan bv. de kwakzalvers van het Voedingscentrum….

  Overigens is kokosolie fijn spul, neutraal van smaak en het verbrandt niet.

 5. Ik vind die ongeraffineerde kokosolie (heb ze er zojuist even bijgezet) toch behoorlijk naar kokos smaken. Niet echt neutraal.

 6. hoi wou even zeggen dat het voedings centrum word gesponserd door unielever dus geloof daar nou niks van wat ze zeggen of voorschrijven,en de hartstichting ook laaie lichters zijn het.

 7. De kokosolie van KTC gebruik ik zelf, maar ik vraag mij af of deze kokosolie wel zo puur en ongeraffineerd is. Hij raakt en smaakt namelijk helemaal niet naar kokos. Weet iemand hier iets meer over toevallig?

 8. De informatie die ik hierover heb is dat : KTC kokosolie is 100% puur, maar niet ongeraffineerd. Het is dus wel geraffineerd, maar het is niet “hydrogenated” en er is geen “hexane” gebruikt in het raffinatie proces.

  En ik denk dat dat wel klopt.

 9. Ik lees veel over de voor en nadelen van kokosolie, maar ik wilde graag weten of het klopt dat verzadigd vet (dus ook kokosolie) ervoor kan zorgen dat je longen meer zuurstof in je bloed opneemt?

  Graag hoor ik of iemand hier ervaring mee heeft.

 10. De Indonesische naam is ‘minyak kelapa’. De olie die ook in Indonesië wordt gebruikt, is niet geurloos en moet je leren waarderen. Veel producten die in deze olie gebakken zijn, smaken er naar. Intussen vind ik het juist erg lekker.
  In Indië werd vroeger nasi goreng gebakken met gebruik van kokos olie en roomboter, wat een speciaal aroma gaf aan de nasi goreng.

 11. Ja, dat snap ik niet. Ik proef en ruik helemaal niks aan kokosvet. Gelukkig zou ik zeggen, want ik zou dat in veel gevallen ook niet op prijs stellen, een kokossmaak of geur.

 12. Robin > Ja, dat snap ik niet. Ik proef en ruik helemaal niks aan kokosvet.

  Dat komt omdat jij het over bewerkt kokosvet hebt.

  RW

 13. Nou ik lees al deze verhalen dat vind ik leuk die reacties geraffineerde en ongeraffineerd ik weet niet wat waar en niet waar is maar ik maak zelf Cocos olie maar het ruikt en smaakt naar Cocos en het is 100 procent puur.

 14. Is het ook mogelijk om kokosolie op een andere wijze vloeibaar te maken bij kamertemperatuur, zeg vanaf 16 graden? Bijvoorbeeld mengen met een andere natuurlijke olie zoals bijv hennepzaad olie?

  mvg Timmie

 15. Ik verwacht eerlijk gezegd van niet. Ik denk dat je dan olie met witte vlokken/wolken krijgt. Maar waarom probeer je het niet gewoon? :-)

  En waarom zou je het per se vloeibaar willen hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *