Zelf kokos vlokken maken

Kokos raspen

Neem een kokosnoot, doorboor minstens 2 van de 3 oogjes en laat het kokoswater weglopen. Plaats de leeggelopen kokosnoot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C. Haal hem eruit en geef er met een hamer voorzichtig wat venijnige tikken op tot zich barsten vertonen. Met een beetje geluk & beleid “pel” je de harde, harige, bruine noot nu zo van het witte vruchtvlees af, zonder dat je nog veel bruine velletjes hoeft te verwijderen. Rasp of schaaf het vruchtvlees, spreid het uit over een beklede bakplaat en laat zachtjes in ongeveer 15 minuten drogen in een oven van 110°C. Houd in de gaten of het niet te hard gaat en schep af en toe om. Helemaal af laten koelen en dan luchtdicht bewaren.

Klik voor meer posts over: kokosnoten en kokosproducten.

Kokos drogen in de oven


Reacties

Zelf kokos vlokken maken — 6 reacties

 1. Wat voor soort schaaf gebruikt u om de vlokken te maken?

  Mvrgr,

  Marieke Vesseur

 2. Ik gebruikte die op de foto, dat is een mandoline. Ik kocht de mijne jaren terug bij de Bijenkorf, maar ik vind het eigenlijk helemaal geen fijne, dus ik kan hem niet aanbevelen. Ik gebruik hem eigenlijk alleen om mooie, dunne plakken van aubergine te snijden (voor deze salade: gegrillde aubergine salade). En dus om bovenstaande kokosnoot mee te schaven.
  Flinterdunne plakjes komkommer voor een zoetzure komkommersalade ook wel. Nou ja, ik gebruik hem af en toe dus, blijkbaar. ;-)

 3. Hoe bewaar je de gedroogde kokossnippers het beste? Moeten ze ook in de koelkast?

 4. Ik zou ze zeker niet in de koelkast bewaren, dan worden ze volgens mij weer vochtig van de condens. Gewoon in een ziplockzakje of tupperware-achtig bakje. Droog en luchtdicht dus.

 5. Over het raspen: zoek ’s bij het merk Microplane. Mij bevallen ze goed, na ervaring met andere.

 6. Ik heb wel een aantal raspen van microplane, maar niet de mandoline. Bevalt die goed? Kun je er ook aubergines mee in de lengte snijden? Dat je lange plakjes krijgt ipv ronde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *