Geraspte kokos (gedroogde kokos rasp)

geraspte kokosHoe heet het?
Geraspte kokos, gedroogde kokos, gemalen kokos, kokos vlokken, kokos snippers, kokos rasp, kopra, coconut flakes, shredded coconut, dried coconut.

Wat is het?
Geraspte kokos is het vruchtvlees van een rijpe kokosnoot (zo’n harige bruine, niet zo’n jonge witte) wordt eerst geraspt of geschaafd en in zon of oven langzaam gedroogd. Soms wordt het eerst besprenkeld met suikerwater, dan krijg je dus zoete kokosrasp.

Hoe te gebruiken?
Geraspte kokos wordt vaak gebruikt in koekjes, taarten, gebak, ontbijtproducten etc. Het geeft body en textuur aan curries. Ook lekker: een handje geroosterde kokos door een Thaise salade. Kokosrasp is het hoofdingredient van een van de lekkerste bijgerechtjes uit Indonesië: seroendeng! Gedroogde kokos is luchtdicht nog maanden te bewaren. In de diepvries van de toko vind je ook plakken “verse”, geraspte kokos. Die is nog niet gedroogd en heeft vaak een apart, gefermenteerd smaakje. Je kunt hier zelf kokosmelk van maken of roosteren/drogen in oven of koekenpan.

Tips, weetjes & recepten

Andere posts over of met kokos:

Verse kokosnoot Jonge kokosnoot Kokosmelk en kokosroom Kokos Olie kokos drogen Indian Style Steak

Wat is er zoal te koop?


Gedroogde kokos

merk: Ambition
land van herkomst: Sri Lanka
etiket: Geraspte Kokos
ingrediënten: geraspte kokos
prijsindicatie: € 2,80 (500g)

Verse kokos rasp

merk: Madame Wong (uit de diepvries)
land van herkomst: Thailand
etiket: Coconut Shredded
ingrediënten: coconut raw material
prijsindicatie: € vergeten (500g)

Reacties

Geraspte kokos (gedroogde kokos rasp) — 8 reacties

 1. Heeft er iemand goede tips waarin ik deze rasp kan gebruiken? Gister hadden we kip madras gegeten met biologische kokosmelk. Zou kokos graag in meer recepten willen gebruiken. Alvast bedankt!

 2. Ik gebruik het vaak in mijn ontbijt en of lunch en voeg het aan mijn havermout of yoghurt toe!

 3. Voor mij een essentieel onderdeel voor de rendang; roosteren in een wok tot goudbruin en dan stampen tot een pasta in de mortier en vijzel. Dit voeg ik toe aan de rendang als die al een tijdje heeft staan pruttelen.

 4. Wij gebruiken kokosrasp nu steeds vaker in al onze curry’s. We doen dit vaak samen met geraspte gember. Een beetje knoflook, ui en je wordt overwelfd door alle smaken. Heerlijk.

 5. Ik heb een paar maanden geleden 500 g kokos van Ambition uit Sri Lanka gekocht bij de tropische toko aan de Groenestraat in Nijmegen. Daar kost het € 2,80.

  Tropische toko Par’bo, Groenestraat in Nijmegen staat nog niet in je lijstje. Het is een leuke toko, het assortiment is niet heel groot maar dat vind ik wel fijn. Het is er overzichtelijk en licht en je hebt de ruimte om te lopen. Je kunt er terecht voor balen met rijst, alles van Patak’s, een paar verse dingetjes, een hoop kruiden, veel Surinaamse sauzen en nog veel meer maar dat ben ik allemaal vergeten.

 6. Ah, bedankt Janne, ik heb in de post gezet. Zo stom dat ik nog steeds geen systeem heb bedacht om te onthouden/noteren wat ik voor iets betaald heb. Vaak maak ik foto’s en schrijf ik de post erover pas veel en veel later. Vandaar dat er dan staat “prijs vergeten”. :-)

  En bedankt voor de tokotip, ik heb Toko Par’bo erbij gezet:
  De grote Toko Adreslijst

 7. Hallo,Ik heb een vraag.
  Voor een kokoscake naar amerikaans recept heb ik 300gr verse geraspte kokos nodig. Kan ik daarvoor in de plaats ook gedroogde fijne kokos gebruiken? Maar dan mis ik dus het vocht in het recept…Ik bedacht zelf dat je eventueel 1 dag vantevoren gedroogde kokos kunt mengen met kokosmelk en dan laat absorberen.

  Kunt u mij advies geven?

  Mvrgr Bianca

 8. Als je in de buurt van een toko woont zou ik eerst eens bij hun in de diepvries zoeken naar die ingevroren geraspte kokos” van Madame Wong.

  Maar aan de andere kant, de kokos wellen in kokosmelk zou ook best eens kunnen werken. Ik denk niet dat een dag van tevoren hoeft. Ik verwacht dat een uurtje ook wel genoeg is. En dan niet meteen het hele blik erbij, maar even kijken hoeveel het opneemt?

  Succes in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *