Jonge kokosnoot (Kelapa Muda)

Jonge kokosnoot open maken
Hoe heet het?
Jonge kokosnoot, fresh young coconut, Thai coconut, jonge klapper, Kelapa Muda (Indonesië), maprow orn (Thailand), dua tuoi (Vietnam), yé​zi​ / 鲜椰子 (China).

Wat is het?
Een jonge kokosnoot is een kokosnoot waarvan de buitenkant nog niet verhaard en donkerbruin is. Het vruchtvlees is zacht en puddingachtig, niet crunchy zoals bij een volwassen kokosnoot. In de winkel reeds ontdaan van de groene schil en in een karakteristieke cilindervorm met punt gesneden.

Hoe te gebruiken?
Het kokoswater is lekker om te drinken. Van het vruchtvlees kun je je eigen kokosmelk maken of exotische smoothies. De smaak is zachter, minder kokosnootachtig dan een rijpe kokosnoot. Zoek het witste exemplaar uit, hoe witter hoe verser. Na openen hooguit een paar dagen houdbaar in de koelkast. Beter bewaar je dan het vruchtvlees apart in een zakje. Dat kun je ook invriezen. Ongeopend kun je ze wat langer bewaren, afhankelijk van hoe lang ze al onderweg zijn en in de winkel lagen. In de koelkast of een koele plek.

Hoe te slachten?
Begin niet aan de puntachtige bovenkant, maar snij wat “bast” van de onderkant weg, totdat je voelt dat je langs de noot snijdt. Probeer die een beetje bloot te leggen, dan zul je zien dat er 3 rondjes verschijnen, de ogen. Daar kun je de kokosnoot vrij gemakkelijk doorprikken of open krabben met de punt van je mes. Zet hem daarna op zijn kop op een kommetje dat groot genoeg is om het water op te vangen. Zoals je ziet is een knoeiboel helemaal niet nodig.
Om ook het vruchtvlees te scoren zul je de noot moeten kraken. Gelukkig is de noot veel minder hard dan van een volwassen vrucht, maar gebruik evengoed niet je beste mes of hakbijl. Sla je mes/hakbijl in de vrucht en sla er dan rustig met een hamer op tot ie open splijt. Met grof geweld kraken kan natuurlijk ook. Het vruchtvlees (middenvoor op de foto rechts) kun je er met een lepel heel makkelijk uitschrapen.

Tips, weetjes & recepten

 • Meer over de kokosnoot op: indischkookboek.nl
 • bedorven, jonge kokosnootLet op: als het kokoswater en vruchtvlees rose is gekleurd is ie niet meer goed. Of je dit al aan de buitenkant zou kunnen zien is niet helemaal duidelijk. Klik op de foto voor een duidelijker beeld

Andere posts over of met kokos:

Verse kokosnoot Kokosmelk en kokosroom Kokos Olie Geraspte kokosnoot Indian Style Steak kokos drogen

Wat is er te koop?


Jonge kokosnoot
merk: The Fruit Dragon (?)
land van herkomst: ?
etiket: Young Coconut, The Fruit Dragon
ingrediënten: kokosnoot
prijsindicatie: ± € 1,50
Ook online te koop bij CocosLocos.nl

Reacties

Jonge kokosnoot (Kelapa Muda) — 30 reacties

 1. Hi!

  Graag zou ik willen weten waar ik in Rotterdam jonge kokosnoten kan kopen.

  Erg bedankt voor de hulp!

  Sami Antar

 2. Hello is there a site i could go on to buy your jong kokosnoot, i see i cant buy it on this site, i live in Holland…
  dank u wel!!!

 3. Hoi! Weet je hoe ik online grote partij kokosnoten kan bestellen (vanaf 10)? We wonen in Leeuwarden en komen niet in de Randstad. Wel zijn we rawfoodisten, dus het is voor eigen gebruik. Dank je!

 4. Misschien eens informeren bij Heusch en Schrouff?
  Dat is eigenlijk een groothandel, ze hebben wel een winkeltje naast het bedrijf, maar geen webshop. Maar wie weet valt er iets te regelen?
  Ze verkopen het namelijk wel

  Of misschien dat iemand die meeleest het weet. Ik ben verwend, hier in Rotterdam kan ik op bijna elke hoek van de straat wel kokosnoot scoren. ;-)

 5. Hii! Supercoole site! Ik was op zoek naar een plaats waar ik deze kokosnoten kon bestellen aan de Belgische kust en heb Cho Chun supermarkt gevonden in Oostende die het kan bestellen :))) Yuuum cocooo! :D xxx

 6. kruiskade in rotterdam.
  daar gooien ze je dood met kokosnoten

 7. Ik kom ook uit lwd en koop ze zelf op de voorstreek. Weet zo niet hoe het winkeltje heet. Als je vanaf het centrum naar de Jumbo loopt zit het aan de rechterkant, redelijk dicht bij de Jumbo. Je kan ze vanaf buiten al in de koeling zien liggen :)

 8. Hello,

  Ik ben dol op jonge kokosnoten, maar wat te doen met het afval??

  Gr Th

 9. Ik heb werkelijk geen idee. Heb nog even gegoogeld voor je, maar ook dat leverde niks op. Ja, verwarring met volwassen kokosnoten. Daar kun je nog wel grappige bakjes enzo van maken. Maar van de jonge niet.

 10. Heerlijk!! Maar wie weet waar je die bevroren zakjes met vers kokoswater kunt vinden (met sliertjes kokosvlees)?

 11. Ik zou het zo niet weten, want ik ken het niet echt, dus let er nooit op. Maar waar woon je ongeveer? Dat is altijd handig om te vermelden bij zulke vragen.

 12. Leuk verhaal,

  Er staan echter wat kleine foutjes in. Als een bruike kokosnoot nog niet bruin is, is hij inderdaad groen. Echter, de groene kokosnoot die verkocht wordt is geen onrijpe bruine kokosnoot, maar een andere soort. Deze worden ook nooit echt bruin. Deze kokosnoten groeien aan vrij lage bomen (tot zo’n 6 meter) De bruine kokosnoten worden voor de curries gebruikt, en er wordt olie uit gewonnen voor zeer veel toepassingen.

  Wat openen betreft: de puntige kant is de onderkant! De bovenkant is de afgevlakte zijde met een holletje erin. Een groene kokosnoot kan je het beste openen door de bovenkant af te kappen. De 3 ogen zul je nooit aantreffen. De bruine kokosnoot is een heel ander verhaal. Om de husk te verwijderen begin je het beste op ongeveer eenderde van de bovenzijde. Daar is de kokosnoot het zwakst. Dit vereist behoorlijk wat techniek en ervaring. Als je de noot bloot hebt doe je als volgt:

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z5gC2LT-PkQ

  Succes!

  Arjen

 13. Hallo, weet iemand waar je jonge kokosnoten in Den Haag kan kopen?

 14. Ze zijn best makkelijk te vinden ja. Veel toko’s hebben ze gewoon in het assortiment. En er zijn ook adresjes om er meer te bestellen.

 15. Op de Haagse markt in den haag zijn het hele jaar door deze kokosnoten te vinden. Ik koop ze elke week!

  In de zomer zijn ze (soms) twee voor 1 euro. In de winter 2,50 per stuk.

 16. Ik zag ze gisteren inderdaad ook liggen.
  Grappig is dat. Hoe snel dingen in Nederland “gewoon” worden.
  Bij de Lidl. Het moet niet gekker worden. :-)

 17. Heb ze inderdaad ook tussen het groente en fruit in de schappen zien liggen bij Lidl.
  Enkele weken terug bij de Dirk. Maar nu had ik er vandaag eentje vd Lidl die niet zo goed smaakte als vorige week. Hij rook ook beetje anders en glansde wat. Maar nu vroeg ik me af of die in de winkel in de koeling bewaard zouden moeten worden? Bij de Dirk lag hij in de koeling, maar bij de Lidl niet…
  Weet iemand hoe die bewaard moet worden? Kon het namelijk op het plastic folie van de jonge kokosnoot nergens vinden…

 18. Ik hou zelf van de “roasted coconut juice” van Foco, geroosterd kokoswater dus, in een blikje. Ben ik wel benieuwd hoe ze dat geroosterde kokoswater dan maken, zouden ze de jonge kokosnoten roosteren en dan openbreken?

 19. Ja, volgens mij worden hele, jonge kokosnoten geroosterd / verbrand in een vuurtje. Niet in de laatste plaats omdat het vruchtvlees dan makkelijker los komt van de bast. Maar vast ook voor de smaak. Smaakt het ook geroosterd? Of valt het mee?

  Kijk, filmpje:
  https://www.youtube.com/watch?v=_CIT9VYmyBQ

  Of hier:

 20. Het smaakt niet heel erg geroosterd, maar er is wel wat smaakverschil. Hij is daarnaast iets zoeter, maar dat komt doordat er wat meer suiker is toegevoegd (nog steeds niet heel veel suiker, dat hoort niet bij kokoswater). De blikjes zijn even duur dus dan vind ik de geroosterde versie gewoon net iets lekkerder.

 21. Ben jij opzoek naar tropisch fruit? Dan moet je eens een kijkje nemen bij Fruit uit Zuid. De site is http://www.fruituitzuid.nl en heeft een breed assortiment in tropische vruchten.

  Een echte aanrader! Goedkoop en goede kwaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *