Zelf je specerijen malen

Specerijen malen met welk apparaat?
Je leest het in elk kookboek, iedere chef zegt: koop hele zaden, kruiden en specerijen, geen voorgemalen poeders. De natuur heeft geregeld dat veel zaden jarenlang goed en levensvatbaar blijven, maar eenmaal gemalen vervliegt de geur en smaak met een paar maanden. Ik durf hier toe geven, ik heb kassia en steranijs van 5 jaar “over de datum”, altijd luchtdicht in een weckpot bewaard, als ik die fijnmaal ruikt het nog steeds heerlijk. Ik heb wel eens een laatste restje korianderzaad vergeleken met een nieuw aangeschafte batch, ik merkte geen noemenswaardig verschil. Dus mijn motto is: koop hele zaden, bewaar ze goed luchtdicht en maal kleine beetjes voor direct gebruik. Alleen komijn– en korianderpoeder gaan hier altijd zo hard, daarvan staat er naast de voorraadpot een klein potje van Conimex dat ik af en toe zelf bijvul met versgemalen komijn en koriander.

Koffiemolen
Uiteraard kun je specerijen malen in een vijzel, zeker als het maar een beetje is, je er de tijd & kracht voor hebt, of als je niet hecht aan superfijngemalen poeder. Je kunt het voor de zekerheid ook eerst nog even zeven, al doe ik dat nooit. Makkelijker is een specerijenmolen – in Nederland heet dat koffiemolen. Andere namen: kruidenmolen, specerijenmaler, spice grinder, coffee grinder, dry ginder.

Eerst roosteren
Als je een specerijenmengsel maakt voor direct gebruik dan is het de moeite om je specerijen eerst te roosteren in een droge koekenpan. Eventjes maar tot ze geuren. Let op dat ze niet verbranden. Laat ze afkoelen voor je ze maalt. Zelfs kaneel, steranijs en nootmuskaat maal je in een koffiemolen in een mum van tijd tot poeder:
Zelf poeder malen van kaneel, steranijs en nootmuskaat
Nootmuskaat gaat dus ook, maar een (microplane) raspje is toch handiger.

Schoonmaken
Een koffiemolen maak je beter niet schoon met water. Mijn lief doet dat wel en heeft zo dus al twee koffiemolens verruïneerd. Nu hebben we een wet & dry grinder, die heeft 2 bekertjes, eentje om currypasta in te malen (zie de post over zelf currypasta malen) en de ander om specerijen in te malen, precies als in een koffiemolen. Beide bekertjes, inclusief mesjes kunnen gewoon de vaatwasser in! Toch ken ik iemand die ook natte ingrediënten (voor bijvoorbeeld currypasta) in haar koffiemolen maalt, daarna schoonmaakt, goed droog maakt en wegzet met een drupje olie (bijvoorbeeld Skydd houtolie). Het schijnt dus te kunnen. Ik borstelde mijn koffiemolen altijd schoon met een tandenborstel die ik alleen daarvoor gebruikte. Een andere manier is om een beetje droge rijst te malen, de restjes vermengen zich met het rijstpoeder en dat gooi je weg.


Wat kun je allemaal zelf malen in een koffiemolen?

Chilipepers malen tot chilipoeder
Gedroogde chilipepers maal je kort tot chilivlokken of wat langer tot chilipoeder.

Zelf rijstmeel maken in een specerijenmolen
Heb je maar een beetje rijstmeel nodig voor een recept? Hup in de koffiemolen en je hebt vers rijstmeel

Amandelen fijnmalen in een koffiemolen
Noten maal je er ook in fijn, al zijn het amandelsnippers op de foto en gebruikte ik het andere bekertje met maalmesjes. Ik zal gauw nog eens wat hele amandelen malen in de koffiemolen.

Dried Mandarin Powder
Gedroogde mandarijnenschil geeft een aromatisch poeder waar je echt leuke dingen mee kunt doen. Lees meer daarover in de post over : gedroogde mandarijnenschil.

Blitzing Palmsuiker
Enige wat niet lukte was wat oude, hardgeworden palmsuiker. Dat wilde echt niet. En ik wist niet of de rook die eruit kwam rook van de motor was of van de suiker. Van gewone suiker poedersuiker maken lukt daarentegen prima.

Gedroogde Laurier malen
Ook niet echt een succes: gedroogde laurierblaadjes malen. Maar zou dat ook wel lekker zijn, gemalen laurier?
Update: laurierblaadjes malen, samen oregano, zwarte peperkorrels, pimentbessen, kruidnagel, kaneel en komijnzaad (voor Mexicaanse recado de toda clase) ging helemaal prima.

Dry Spice grinder zonder dekseltje
De eerste keer dat ik de dry grinder gebruikte zag ik het nut niet van het dekseltje dat op de beker gaat. Ik dacht dat het voor in de kast was. Niet dus…..


Reacties

Zelf je specerijen malen — 33 reacties

 1. Heel lekker al die specerijen vandaag weer met diverse gewerkt ster anijs koriander,zaad komijn,zaad,kaneel alles geroosterd en fijnmalen doe ik meestal met de vijzel wel wat werk maar vind dat het leukst.

 2. Ik vind het niet erg om tijd aan mijn eten te besteden, maar niet als het niet nodig is.
  Maar snap wel dat als je gewend bent te vijzelen dat ook een soort ritueel kan worden. Ik heb dat met rijst wassen. Als ik de rijst was voel ik me verbonden met alle vrouwen van de afgelopen eeuwen die rijst stonden te wassen.

 3. Hoe los je dat op met kruiden met houtachtige stengel? Met de koffiemolen lukt dat niet, je hebt 70 à 80% verlies door de resterende vezels. Ik moet vaak kruiden tot poeder vermalen om in pillen te verwerken, maar dat is vaak een probleem, afhankelijk van kruid tot kruid… Johan

 4. Ik heb daar eigenlijk geen ervaring mee. Je bedoelt dingen zoals zoethout of zo? Lukt dat niet? Ook niet als je volhoudt?

  Ik deed laatst verse citroengras in het blendertje, dus die met de scherpe mesjes. Niet in de koffiemolen. Maar dat was ook geen succes. Allemaal kleine “draadjes” van een centimeter of zo. Werkt dat met gedroogde, houtachtige stengels in de koffiemolen ook zo?

  Ik zal binnenkort eens experimenteren. Ben wel benieuwd nu.

 5. Ja, het hele sterretje van de steranijs, inclusief de glimmende zaadjes kun je helemaal malen en gebruiken.

 6. Ik heb veel te veel gedroogd laurierblad. Ook is bed blad gebroken of klein. Vind ik dus nauwelijks terug in het eten. Zou je dat ook kunnen fijn malen met een blender? Is het dan nog te gebruiken?

 7. Ik heb het even voor je geprobeerd. In het blendertje en de koffiemolen, maar ik vond het geen succes.

  Gedroogde Laurier malen

 8. zeer goed idee om de specerijen zelf te malen met een koffie molen. daar ga ik zeker gebruik van maken.
  ik vroeg mij alleen af hoe maal je verse kruiden fijn (voor gehakt ballen enzo)?

  groet
  Joshua

 9. Over verse kruiden gaat het in de post currypasta malen.
  Maar als het je meer om “choppen van uien” gaat, dan zou ik zeggen dat je zo’n keukenmachientje met 2 halve maansmessen nodig hebt. Zoals in die post rechts op de foto, bijvoorbeeld een mini magimix of het bij een staafmixer bijgeleverde maalbekertje.

 10. Blij te lezen dat je met een koffiemolen ketoembar- en djintenzaadjes, kaneel, steranijs etc goed fijn kan malen. Heb er meteen één besteld :-). Deed altijd met de vijzel maar is helaas te belastend geworden voor mijn hand.

 11. Ik gebruik gemalen laurier voor recepten uit het boek ‘spice wise’. Ik stop gewoon een lading blaadjes in mijn magic bullet en dat gaat prima. Ik kan me wel voorstellen dat het beter gaat met 10 blaadjes dan wanneer je er maar 1 doet.

 12. Nu maak je me nieuwsgierig of dat het is! Maar ga me inhouden om niet mijn (beperkte) voorraadje laurierbladeren nu te gaan vermalen. :-D

 13. Kan je gedroogde kruiden zoals curry , tijm , rozemarijn … malen met de stengel of moet je die verwijderen ? Alvast bedankt

 14. Ik denk dat als je het echt tot poeder vermaalt dat je de stengels ook mee kunt malen. Daar zit waarschijnlijk ook best wat smaak in. Maar persoonlijk zou ik van de kruiden die je opnoemt toch liever alleen de blaadjes vermalen.

 15. Dankjewel voor dit behulpzame artikel! Vind het op webshops maar lastig te bepalen welke molen nou echt goed werkt en waarvoor. Ik ben dus op zoek naar een maler die ook kruiden als kaneel stokjes en zoethout kan fijn malen, en die alles tot hele fijne poeders kan verwerken. Ik hoop dat jij me hierbij op weg kan helpen. Weet je of het malen van zoethout hiermee ook lukt?
  En misschien heb ik erover heen gelezen, maar kan je toelichten welke merken je gebruikt en kan aanraden? Heeft 1 van de 2 je voorkeur, de koffiemaler of de dry grinder? En wat is het verschil, wanneer gebruik je meer de een, en wanneer de ander? En zie ik het goed dat bij die dry grinder alsnog alle kruiden over de rand vallen? Komen de kruiden dan niet in de motor van het apparaat terecht? Alvast ontzettend bedankt voor je hulp! :)

 16. Ik denk dat al die koffiemalers wel gewoon ongeveer hetzelfde doen. En zo’n drygringer is echt exact hetzelfde als een koffiemaler. Alleen zit er dan nog een tweede bekertje bij met scherpe mesjes, de wet grinder. Als het je alleen om droge specerijen malen gaat, dan kun je beter een koffiemolen kopen. Gewoon eentje die je mooi vindt.

  En ik heb een testje gedaan voor je met wat zoethout. Geen hele stokjes, die had ik niet. Maar het ging best okay. Even zeven om de laatste vezeltjes eruit te halen.

  Zoethout tot poeder malen in koffiemolen

 17. Hoi ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig of gedroogde kruidnagel ook met de koffiemolen gemalen kan worden tot poeder

 18. Oh, dat kan makkelijk! Kruidnagel is heel bros. Dat kun je ook nog wel fijn krijgen door erop te slaan. :-)

 19. Hallo! Ik zie dat je voor de rijst de witte molen hebt gebruikt. Heeft dat nog een bepaalde reden of zou de wet & dry grinder er ook goed voor werken?

 20. Absoluut. Die dry grinder is hetzelfde als een koffiemolen. Enige verschil is dat je bij een dry grinder dus ook nog een wetgrinder erbij hebt gekregen.

 21. Kan je in de koffiemolen verse kruiden zoals basilicum, koriander , peterselie fijn malen?

 22. Werkt zo’n molentje ook met gedroogde sereh? Ik gebruik het nu alleen voor mijn thee, maar heb het idee dat het prima te vermalen zou moeten zijn tot een poeder om praktisch mee te koken.

 23. Als antwoord op de persoon die het malen van Laurier geen succes vond;
  Laurier is zeer licht, dus het gaat direkt naar het hoogste punt en daar draaien de mesjes natuurlijk niet.
  1 simpele oplossing;
  Terwijl je molen draait schudt je op en neer met de molen en het Laurier is super fijn gemalen.

 24. Hi Marloes, sorry voor de late reactie, maar ik moest eerst gedroogde sereh scoren. En daarna kwam er van alllles tussendoor. Maar ik heb het geprobeerd!

  Ik probeerde het met gedroogde stengels. En ook met zo’n zakje van de toko waar stukjes gedroogde sereh van 3 cm in zitten. Het ging wel, enigzins, maar niet echt lekker. Het duurt lang en er blijven toch altijd nog “haartjes” in het mengsel. Dus na malen zeven is wel nodig.

  Mij lijkt een potje gemalen citroengras kopen makkelijker. ;-)

 25. Krijg je met dergelijke molens ook kleine zaadjes (komijn anijs, kardemom) fijn?

 26. Hallo, Ik maak zelf ook kruidenmixen en wilde een keer groente drink bouillonpoeder maken en heb de groente laten drogen in de oven. Maar kreeg het net niet fijn genoeg, gebruikte het mixertje van mijn staafmixer en ook in mijn blender geprobeerd. Maar helaas. Heb er wel wat van gebruikt maar het lost niet helemaal op ook niet in gerechten, blijft er toch wat achter. Een tip misschien? Kun je vertellen welke koffiemolen je gebruikt, ik zie door de bomen het bos niet meer zeg maar, zoveel aanbod.

 27. Het merk van een koffiemolen maakt echt niet uit, die zijn heus allemaal hetzelfde. Je moet gewoon degene nemen die in de aanbieding is.
  En dan zou ik voor zo’n combi-ding gaan, met twee bekertjes: eentje voor specerijen en de ander voor kruidenpasta’s. Die raadt ik sowieso iedereen aan in de kast te hebben sstaan. ;)

  Maar of die deze job aan kunnen kan ik niet beloven. Zoals je hierboven kunt zien, beiden hadden moeite met een gedroogd laurierblad…
  Heel misschien dat het kan helpen als het bekertje vol(ler) zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *