Zelf je specerijen malen

Specerijen malen met welk apparaat?
Je leest het in elk kookboek, iedere chef zegt: koop hele zaden, kruiden en specerijen, geen voorgemalen poeders. De natuur heeft geregeld dat veel zaden jarenlang goed en levensvatbaar blijven, maar eenmaal gemalen vervliegt de geur en smaak met een paar maanden. Ik durf hier toe geven, ik heb kassia en steranijs van 5 jaar “over de datum”, altijd luchtdicht in een weckpot bewaard, als ik die fijnmaal ruikt het nog steeds heerlijk. Ik heb wel eens een laatste restje korianderzaad vergeleken met een nieuw aangeschafte batch, ik merkte geen noemenswaardig verschil. Dus mijn motto is: koop hele zaden, bewaar ze goed luchtdicht en maal kleine beetjes voor direct gebruik. Alleen komijn– en korianderpoeder gaan hier altijd zo hard, daarvan staat er naast de voorraadpot een klein potje van Conimex dat ik af en toe zelf bijvul met versgemalen komijn en koriander.

Koffiemolen
Uiteraard kun je specerijen malen in een vijzel, zeker als het maar een beetje is, je er de tijd & kracht voor hebt, of als je niet hecht aan superfijngemalen poeder. Je kunt het voor de zekerheid ook eerst nog even zeven, al doe ik dat nooit. Makkelijker is een specerijenmolen – in Nederland heet dat koffiemolen. Andere namen: kruidenmolen, specerijenmaler, spice grinder, coffee grinder, dry ginder.

Eerst roosteren
Als je een specerijenmengsel maakt voor direct gebruik dan is het de moeite om je specerijen eerst te roosteren in een droge koekenpan. Eventjes maar tot ze geuren. Let op dat ze niet verbranden. Laat ze afkoelen voor je ze maalt. Zelfs kaneel, steranijs en nootmuskaat maal je in een koffiemolen in een mum van tijd tot poeder:
Zelf poeder malen van kaneel, steranijs en nootmuskaat
Nootmuskaat gaat dus ook, maar een (microplane) raspje is toch handiger.

Schoonmaken
Een koffiemolen maak je beter niet schoon met water. Mijn lief doet dat wel en heeft zo dus al twee koffiemolens verruïneerd. Nu hebben we een wet & dry grinder, die heeft 2 bekertjes, eentje om currypasta in te malen (zie de post over zelf currypasta malen) en de ander om specerijen in te malen, precies als in een koffiemolen. Beide bekertjes, inclusief mesjes kunnen gewoon de vaatwasser in! Toch ken ik iemand die ook natte ingrediënten (voor bijvoorbeeld currypasta) in haar koffiemolen maalt, daarna schoonmaakt, goed droog maakt en wegzet met een drupje olie (bijvoorbeeld Skydd houtolie). Het schijnt dus te kunnen. Ik borstelde mijn koffiemolen altijd schoon met een tandenborstel die ik alleen daarvoor gebruikte. Een andere manier is om een beetje droge rijst te malen, de restjes vermengen zich met het rijstpoeder en dat gooi je weg.


Wat kun je allemaal zelf malen in een koffiemolen?

Chilipepers malen tot chilipoeder
Gedroogde chilipepers maal je kort tot chilivlokken of wat langer tot chilipoeder.

Zelf rijstmeel maken in een specerijenmolen
Heb je maar een beetje rijstmeel nodig voor een recept? Hup in de koffiemolen en je hebt vers rijstmeel

Amandelen fijnmalen in een koffiemolen
Noten maal je er ook in fijn, al zijn het amandelsnippers op de foto en gebruikte ik het andere bekertje met maalmesjes. Ik zal gauw nog eens wat hele amandelen malen in de koffiemolen.

Dried Mandarin Powder
Gedroogde mandarijnenschil geeft een aromatisch poeder waar je echt leuke dingen mee kunt doen. Lees meer daarover in de post over : gedroogde mandarijnenschil.

Blitzing Palmsuiker
Enige wat niet lukte was wat oude, hardgeworden palmsuiker. Dat wilde echt niet. En ik wist niet of de rook die eruit kwam rook van de motor was of van de suiker. Van gewone suiker poedersuiker maken lukt daarentegen prima.

Gedroogde Laurier malen
Ook niet echt een succes: gedroogde laurierblaadjes malen. Maar zou dat ook wel lekker zijn, gemalen laurier?

Dry Spice grinder zonder dekseltje
De eerste keer dat ik de dry grinder gebruikte zag ik het nut niet van het dekseltje dat op de beker gaat. Ik dacht dat het voor in de kast was. Niet dus…..


Reacties

Zelf je specerijen malen — 16 reacties

 1. Heel lekker al die specerijen vandaag weer met diverse gewerkt ster anijs koriander,zaad komijn,zaad,kaneel alles geroosterd en fijnmalen doe ik meestal met de vijzel wel wat werk maar vind dat het leukst.

 2. Ik vind het niet erg om tijd aan mijn eten te besteden, maar niet als het niet nodig is.
  Maar snap wel dat als je gewend bent te vijzelen dat ook een soort ritueel kan worden. Ik heb dat met rijst wassen. Als ik de rijst was voel ik me verbonden met alle vrouwen van de afgelopen eeuwen die rijst stonden te wassen.

 3. Hoe los je dat op met kruiden met houtachtige stengel? Met de koffiemolen lukt dat niet, je hebt 70 à 80% verlies door de resterende vezels. Ik moet vaak kruiden tot poeder vermalen om in pillen te verwerken, maar dat is vaak een probleem, afhankelijk van kruid tot kruid… Johan

 4. Ik heb daar eigenlijk geen ervaring mee. Je bedoelt dingen zoals zoethout of zo? Lukt dat niet? Ook niet als je volhoudt?

  Ik deed laatst verse citroengras in het blendertje, dus die met de scherpe mesjes. Niet in de koffiemolen. Maar dat was ook geen succes. Allemaal kleine “draadjes” van een centimeter of zo. Werkt dat met gedroogde, houtachtige stengels in de koffiemolen ook zo?

  Ik zal binnenkort eens experimenteren. Ben wel benieuwd nu.

 5. Ja, het hele sterretje van de steranijs, inclusief de glimmende zaadjes kun je helemaal malen en gebruiken.

 6. Ik heb veel te veel gedroogd laurierblad. Ook is bed blad gebroken of klein. Vind ik dus nauwelijks terug in het eten. Zou je dat ook kunnen fijn malen met een blender? Is het dan nog te gebruiken?

 7. Ik heb het even voor je geprobeerd. In het blendertje en de koffiemolen, maar ik vond het geen succes.

  Gedroogde Laurier malen

 8. zeer goed idee om de specerijen zelf te malen met een koffie molen. daar ga ik zeker gebruik van maken.
  ik vroeg mij alleen af hoe maal je verse kruiden fijn (voor gehakt ballen enzo)?

  groet
  Joshua

 9. Over verse kruiden gaat het in de post currypasta malen.
  Maar als het je meer om “choppen van uien” gaat, dan zou ik zeggen dat je zo’n keukenmachientje met 2 halve maansmessen nodig hebt. Zoals in die post rechts op de foto, bijvoorbeeld een mini magimix of het bij een staafmixer bijgeleverde maalbekertje.

 10. Blij te lezen dat je met een koffiemolen ketoembar- en djintenzaadjes, kaneel, steranijs etc goed fijn kan malen. Heb er meteen één besteld :-). Deed altijd met de vijzel maar is helaas te belastend geworden voor mijn hand.

 11. Ik gebruik gemalen laurier voor recepten uit het boek ‘spice wise’. Ik stop gewoon een lading blaadjes in mijn magic bullet en dat gaat prima. Ik kan me wel voorstellen dat het beter gaat met 10 blaadjes dan wanneer je er maar 1 doet.

 12. Nu maak je me nieuwsgierig of dat het is! Maar ga me inhouden om niet mijn (beperkte) voorraadje laurierbladeren nu te gaan vermalen. :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *