Djinten (komijnzaad)

djinten of komijnHoe heet het?
Komijn, komijnzaad, djinten, djintan, djienten, jinten, cumin (GB), jintan (Indonesië), Jira / Jeera (India), keomin / 커민 (Korea), kumin / クミン (Japan), Thì là ai cập (Vietnam), Thian-khao / เทียนขาว (Thailand), zī rán / 孜然 (China).

Wat is het?
Djinten of komijn is een plant uit de schermbloemen familie, zusje van bijvoorbeeld anijs, karwij en venkel. We gebruiken eigenlijk alleen de zaadjes. Onmisbaar in de Indonesische en Indiase keuken, maar ook daarbuiten wordt het veel gebruikt. Oerhollands is de komijnenkaas.

Hoe te gebruiken?
Hele zaadjes eerst licht roosteren, niet te lang, anders worden ze bitter. Daarna heel, gekneusd of gemalen gebruiken. Je kunt ook reeds gemalen komijn kopen, reuze handig, maar die verliest wel snel geur en smaak. Hele zaadjes zijn (uiteraard luchtdicht) veel langer houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Zak Komijn zaad

merk: Supreme Brand, De Molukken
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Komijnzaad
ingrediënten: komijn zaad
prijsindicatie: € ? (500g)

Reacties

Djinten (komijnzaad) — 5 reacties

 1. Ik moest van de maag-darm specialist komijnthee gebruiken.
  Allereerst is het heel moeilijk verkrijgbaar. ik zagbij u staan als je zaadjes hebt, niet teveel gebruiken wat is teveel en wat is te weinig .
  kan ik ook inplaats van komijnthee ook Anijsthee gebruiken? Ik moet dit van mijn specialist gebruiken, maar weet nog niet waarom. Weet u hier iets van/
  Groeten,
  B.Corveleijn.

 2. Als ik zo eens rondgoogle kun je heel goed zelf komijn thee maken van komijnzaadjes.

  Ingrediënten
  1 theelepel komijnenzaadjes (dus niet het gemalen poeder)
  250ml water

  Bereiding
  Doe de zaadjes in een pan en verwarm ze heel even, tot ze een beetje beginnen te geuren. Ik schat 30 seconden of zo. Doe er dan het water bij en breng het aan de kook. Zet het dan met een deksel op de pan 5 minuten weg. Dus van het vuur. Daarna giet je het door een theezeefje en drink op. Eventueel met wat honing erin.

  Het werkt rustgevend op je spijsvertering, dat zal de reden zijn.
  Ik denk dat anijs moeilijker te krijgen is en duurder is, B. Ik zou me als ik jou was eerst gewoon houden aan het advies dat de specialist je gaf. Komijnzaadjes zijn volgens mij goed verkrijgbaar.

  (ik zal straks ook eens een kopje zetten, kijken hoe me dat bevalt)

 3. Naast thee heb ik ook wel eens komijnzaadolie geprobeerd. Het is gewoon een wondermiddel! Je kan het ook bestellen bij bazaaro.nl

 4. Ik ben weer met de uyghur keuken aan het werk met als belangrijk kruid natuurlijk komijn zaad heerlijk met lamsvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *