Gedroogde mandarijnschil (chen pi)

Chen pi, gedroogde mandarijnenschil
Hoe heet het?
Gedroogde mandarijn- of sinaasappelschil, dried citrus / tangerine / mandarin / orange peel, chénpí / chen pi / chan pei / 陈皮 (China).

Wat is het?
In boeken spreekt men vaak van gedroogde sinaasappelschil, maar chen pi is de zongedroogde schil van mandarijn. Het liefst een mandarijn uit de provincie Xinhui, die schijnen het beste te zijn. De smaak is die van mandarijn, maar dan iets warmer, kruidiger en een beetje bitter. De schillen worden veel gebruikt in de Chinese en Indiase medicijnkunst, maar ook in de keuken.

Hoe te gebruiken?
Gedroogde mandarijnschil kun je zo meestoven in stoofschotels, bouillon, soep, rijst. Meestal vis je het er voor het eten weer uit. Je kunt chen pi ook eerst weken in wat kokendheet water, dan in kleine stukjes of reepjes snijden en die gebruiken in bijvoorbeeld roerbaksschotels (al gebruik ik dan liever verse schil). Tot slot kun je gedroogde mandarijnenschil in een (oude) koffiemolen vermalen tot poeder. Dit poeder is een makkelijke smaakmaker voor hartige en zoete gerechten. Gedroogde mandarijnenschil is luchtdicht bewaard praktisch onbeperkt houdbaar. Sterker nog, sommigen beweren dat de smaak na 2 jaar alleen maar beter is.

Tips, weetjes & recepten

 • Bekend recept met gedroogde mandarijnschil: Beef Tangarine.
 • Je kunt ook makkelijk zelf mandarijnen of sinaasappelschillen drogen, zie : Homemade dried mandarin peels
 • Het poeder is echt super om zelf kruidenmengsels mee te maken of zoete en hartige gerechten mee op te peppen. Echt een aanrader om eens mee te experimenteren.
 • Tip: ze schijnen door hun natuurlijke olieën ook perfect als aanmaakhoutje te werken. Aanmaakhoutjes die nog lekker ruiken ook.

Chen pi poeder maken

Wat is er zoal te koop?


Gedroogde mandarijnschil

merk: Golden Diamond
land van herkomst: China
etiket: Dried mandarin peel (chan-pei)
ingrediënten: mandarijinschil
prijsindicatie: € 1,45 (170g)

Reacties

Gedroogde mandarijnschil (chen pi) — 7 reacties

 1. Ga ik zeker een keer kopen en proberen. Ik stop soms mandarijntjes in een hele eend. (tip van Johannes van Dam)

 2. Ik hoor graag of het lekkerder, even lekker, minder lekker of gewoon “anders”, wordt met gedroogde mandarijnenschil ipv verse mandarijntjes! :-)

 3. Ik had er ook lange tijd weerstand tegen. :-)
  Maar nu niet meer. Het ziet er niet uit, maar is wel lekker.
  Anders dan verse schil. Ronder, zachter, kruidiger.
  Vers is hard.

 4. Gebruik het best vaak in stoofpotten met rundvlees of runder organen erg lekker,ook lekker runderpees met gedroogde mandarijn schil.
  En natuurlijk als ingredient om er rode bonensoep mee te maken.

 5. Goede morgen,
  Als je mandarijnenschil droogt, haal je dan het witte van de binnenkant er ook af?

 6. Ja, na het pellen schraap je met een mesje zoveel mogelijk wit van de binnenkant van de schil. Gewoon omdat dat bitter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *