Japanse Worcester Saus (usutah so-su)

Japanse Worcester SausHoe heet het?
Usutah so-su / ウスターソース, de dunne variant van Japanse Worcester saus.

Wat is het?
In Japan hebben ze hun eigen variant op Worcestershire sauce en die noemen ze so-su. So-su is er in drie diktes: deze dunne (usutah so-su) een dikkere (chuno so-su) en een extra dikke variant (tonkatsu so-su). So-su wordt gemaakt door een mengsel van groenten en fruit zoals appel, wortel en tomaat te laten fermenteren met suiker, zout en specerijen. De smaak is moeilijk uit te leggen, het doet wel denken aan Worcestershire sauce, maar het is zoeter, zuurder, frisser en het doet ook iets denken aan zwarte, Chinkiang rijstazijn.

Hoe te gebruiken?
Van Westerse Worcestershire sauce gebruik je vaak maar een paar druppels, van deze Japanse kun je meer gebruiken. Met usutah kun je goed zelf tonkatsu, okonomiyaki, yakisoba of andere bbq-sausachtige sauzen maken. Je mengt het simpelweg met bijvoorbeeld ketchup, suiker en/of oestersaus en/of sojasaus. Gemengd met gewone sojasaus is het een lekkere dip voor gyoza. Het geeft verdieping aan stoofvees en andere sauzen. In de koelkast nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Japanse worcester sauce, usutah so-su

merk: Ikari Sauce Co.Ltd
land van herkomst: Japan
etiket:イカリソースレト, Traditional Blend Worcester Sauce
ingrediënten: “vrij vertaald” vegetables and fruits (tomatoes, apples, carrots, etc.), brewing vinegar, sugar, salt, soy sauce, spices, yeast extract, caramel color, spice extract
prijsindicatie: € weet niet meer, redelijk duur, 8 euro? (150ml)

Bulldog Worcester Sauce

merk: Bulldog
land van herkomst: Japan
etiket: Bulldog Worcester Saus
ingrediënten: suiker, water, gedestilleerde azijn, zout, gehydolyseerd plantaardig proteine (soja), appelsap, ui,tomatenpuree, azijn, gistextract, kruiden, wortel, appel, pruim, abrikoos, sardine extract. (let op, volgens mij in de huidige flessen niet meer)
prijsindicatie: € 5,95 (500ml)

Reacties

Japanse Worcester Saus (usutah so-su) — 2 reacties

  1. Ja, nou, het klopt dat het gebaseerd is op het Westerse woord saus, maar in Japan bedoelen ze er echt alleen die Worcestersausachtige sauzen mee. Google maar eens op ソース.

    Een beetje zoals wij hier in Nederland sake zeggen tegen Japanse rijstwijne, maar sake in Japan zelf een algemeen woord is voor alcoholhoudende drank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *