Youtiao (gefrituurde broodstengels)

Youtiao, gefrituurde broodstengels
Hoe heet het?
Gefrituurde broodstengel, gefrituurde deegstengel, Chinese cruller, Chinese oil stick, fried breadstick, Chinese doughnut, chopstick cake, yóu tiáo / yau ja gwai / 油條 soms ook guǒzi / 餜子 of yàuhjagwái / 油炸鬼 (China), cahkwe / cakwe (Indonesië), cakoi / char kway (Maleisië), pathongko (Thailand), dau chao quay (Vietnam), pah thawng ko (Laos), bicho (Filipijnen).

Wat is het?
Youtiao is een gefrituurde stengel broodachtig deeg, gemaakt van bloem, water, gist en/of baksoda, en soms ook nog bakammonium en/of aluin. Op het eerste gezicht lijkt youtiao op Spaanse churros, maar het is totaal niet zoet. Het smaakt een beetje als een stevige, ietwat flauwe donut.

Hoe te gebruiken?
Youtiao wordt meestal bij het ontbijt gegeten: simpelweg in stukjes in de congee of sojamelk, op een broodje (shāobǐng yóutiáo / 燒餅油條) of gewikkeld in een vers rijstevel. Dat laatste, zhaliang / 炸兩, vind je in Nederland ook wel in dimsum restaurants op de kaart. Youtiao is soms vers bij de toko of Chinese bakkerij te koop, een dag of twee houdbaar en goed in te vriezen. Je kunt youtiao voor gebruik even oppiepen in de oven.

Tips, weetjes & recepten

  • Uitgebreid, geperfectioneerd recept: zelf you tiao maken.
    Of een iets simpelere variant: youtiao
  • Aan deze broodsticks zit een legende vast: eeuwen geleden was er een Chinese minister Qin Hui en zijn vrouw Lady Wang op wie het volk boos was. Twee reepjes deeg werden voortaan aan elkaar geplakt en moesten het ministersechtpaar voorstellen dat uit protest/straf werd gefrituurd. Lees het hele verhaal: hier.
  • Tip: een overgebleven broodstengel kun je in plakjes roosteren in de oven om een soort Aziatische croutons van te maken.

Wat is er zoal te koop?


You Tiao

merk: Verse, gefrituurde broodstengels van Mei Sun
land van herkomst: Nederland
etiket: gefrituurde broodstengel / 油條
ingrediënten: niet vermeld
prijsindicatie: € 1 p/stuk

Fried Breadstick uit de vriezer

merk: Golden Diamond (diepvries)
land van herkomst: China
etiket: Fried Breadstick (youtiao)
ingrediënten: Tarwemeel, Water, Palmolie, Zout, Suiker, Gist, Gemengde Deeg Rijsmiddel [Rijsmiddel (E500), Maïszetmeel, Kleurstof (E170), Wijnsteenzuur, Conserveermiddel (E222), Zuurteregelaar (E330), Xylanase]
prijsindicatie: € 1,29 (200g)

Beignets en ficelle

merk: Dubble Fish / Exostar (diepvries)
land van herkomst: Vietnam
etiket: Finger Shaped Souffle Batter / Beignets en ficelle / dau chao quay
ingrediënten: niet gekocht en kan het niet lezen vanaf de foto
prijsindicatie: € 3,15 (250g)

Patongco Mix

merk: Tippy
land van herkomst:
etiket: Patongco Mix
ingrediënten: …
prijsindicatie: € 2,15 (500g)

Reacties

Youtiao (gefrituurde broodstengels) — 5 reacties

  1. lekker zijn deze zag deze een aantal uren geleden nog bij chinezen op tafel staan,bestel ze ook regelmatig de tja leung dan met rijstmeel flensje eromheen.
    ook doe ik ze vaak bij de congee.

  2. Even iets erbij vermelden Kam po in de kruistraat waar ik vanmorgen was om dimsum te eten verkoopt ze ook vers voor 1 euro per stuk.

  3. Ik vind het een super super interesant blog en al die mooie verwoording van de recepten. Toevallig gevonden, was op zoek naar tamarinde, waar ik het zou kunnen kopen, maar ben er nog niet uit .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *