Verse rijststicks (hofen of hefen)

Verse rijst noedelsHoe heet het?
Verse rijststicks, verse rijstnoedels, verse rijstnoedelrollen, rice noodle, shahe fen / ho foen / ho fen / ho fun / héfěn / 河粉 (China), kwetiau (Indonesië), kwee teeuw / sen yai (Thailand)

Wat is het?
Verse rijststicks of hofen zijn verse deegvellen, gemaakt van een speciaal soort rijstmeel, oorspronkelijk uit de stad Shahe uit het zuiden van China. De tere dunne vellen worden van een beslag met rijstmeel gemaakt, gestoomd en met olie bestreken weggezet tot gebruik. Daarna worden ze voorzichtig opgerold en vers verkocht.

Hoe te gebruiken?
De verse rijstnoedels uit het koelvak zijn door de kou hard geworden en daarom moeilijk te handelen. Je kunt ze niet zomaar ontvouwen, dan breken ze. Je kunt ze wel eerst even een paar minuten, met plastic en al in heet water leggen. Daarna kun je ze (uit de verpakking) in hun geheel een minuut of 7 stomen en serveren met een sausje. Je kunt ze ook als een soort pappardelle in dikke repen snijden en voorzichtig, maar wel snel roerbakken. Hoe langer je ze bakt, hoe kledderiger/plakkeriger ze worden. verse rijstnoedels Bij de Chinees kom je ze wel eens tegen op de kaart onder de naam Cheung Fun. Ze zijn dan vaak gevuld, bijvoorbeeld met charsui of garnalen, maar om dat nog voor elkaar te krijgen met deze kant-en-klare vellen zal moeilijk worden.
De smaak van verste rijstnoedels is zacht en glibberig. Na productiedatum, slechts 6 dagen houdbaar in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Chan’s BV.
land van herkomst: Nederland (Amsterdam)
etiket: Nam Kee’s Original Chinese Food. Rijst sticks.
ingrediënten: Rijst, meel, slaolie, water
prijsindicatie: € 2,75 (500g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Chan’s BV.
land van herkomst: Nederland (Amsterdam)
etiket: Nam Kee’s Original Chinese Food. Rijst stick met gedroogde garnalen.
ingrediënten: Rijst, meel, garnalen, slaolie, lente-ui, water
prijsindicatie: € 3,- (500g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Versgemaakt door QQ Bakery.
land van herkomst: Nederland
etiket: geen etiket, want dagvers uit de bakkerij.
ingrediënten: Rijstbloem, zout, water. En misschien nog iets als tapioca. Ik zal ze het eens vragen.
prijsindicatie: € 2,50 (2 vellen / 250g)

Reacties

Verse rijststicks (hofen of hefen) — 22 reacties

 1. He leuk dat je deze hier behandeld,ik heb ze vaak als dim sum met gedroogde garnalen heerlijk gewoon.
  Ook kun je ze vullen met eend,vis enzo

 2. Beter is koken in water ze worden dan zachter en makkelijker rolbaar dan kun je ze wel vullen.

 3. Nou, dan ben ik heel erg benieuwd naar wat jij er precies mee doet! Misschien kun je op jouw flickr-fotolog wat recepten prijs geven? (dan maak ik hier een linkje daar naartoe) Hoe maak je ze warm? Koken? Stomen? In zijn geheel? In slierten? Krijg jij ze wel los? Hoe dan? Wat voor smaakmakers/sauzen. Vertel, vertel! :)

 4. Ik zal ze zobra ik ze kan krijgen bij de toko ( ze hebben ze niet altijd ) eens op mijn fotolog behandelen.
  Zelf maken is heel moeilijk blijkt je hebt daar een aparte pan voor nodig en die zijn hier niet te krijgen zover ik weet.
  Voor de saus is heel simpel ik doe wat lichte sojasaus met wat donkere sojasaus mengen met suiker en dan iets verwarmen.

 5. Een heerlijk gerecht waar ik mijn vingers bij …

  Gewoon stomen in een bamboe mandje, en vervolgens opdienen met verschillende sausjes. Denk aan een lichte ketjap met sesamolie en azijn.

  remi

 6. Ik heb ze vandaag gekocht met gedroogde garnalen bij de toko,je moet ze heel kort in heet water leggen in in een aantal minuten ze er uithalen anders vallen ze gelijk uit elkaar.

 7. En heb je ze daarna afgerold? Uitgevouwen tot losse vellen en gevuld met het een of ander? Nee he? Dat is bijna niet te doen toch?

 8. Bij May Fung op de West-Kruiskade in Rotterdam Centrum verkopen ze zelfgemaakte verse rijststicks. Dat is een winkeltje waar ze vooral zelfgemaakt kant en klare gerechten verkopen in bakjes.
  In restaurants waar ze goede dim sum verkopen kun je meestal ook verse rijststicks kopen.

 9. Oh, dat is leuk te weten. Ik ben wel eens binnen geweest bij May Fung, maar veel van wat ze verkopen was mij iets “te chinees”: rundermaag, kippenklauwtjes, eendentong. En inderdaad kant-en-klaar. Maar voor verse rijststicks zal ik toch nog eens binnen lopen. Bedankt voor de info.

 10. Vast een heerlijk gerecht, maar dat recept klopt volgens mij niet helemaal. Of misschien vinden ze het zo vanzelfsprekend dat je de garnalen en inktvis na het roerbakken uit de wok haalt en ze later weer toevoegt dat ze het niet vermelden? Maar als je het recept op de letter zou volgen heb je wel degelijk overcooked shrimp and squid! En die verse rijststicks nog 8 tot 13 minuten roerbakken, hm, volgens mij heb je dan prut. Tricky.

  Maar misschien ben ik te wantrouwig. Heb je dit recept zelf al eens uitgeprobeerd, Jaap? In eerste instantie lijkt het ingewikkeld, maar dat valt denk ik best mee he? Zeker als je de sambal trassi uit een potje zou gebruiken ipv eerst zelf maken. ;)

 11. Hoi ik maak ze voortaan zelf heel erg lekker en makkelijk hier het recept:

  250 ml water
  200 gram rijstmeel
  1/1 2 tablespoon cornstarch

  Alles mengen en op een vlakke taart bodem gieten die in de wok past 5 minuten stomen en klaar.
  Ook kun je het beslag mengen met lenteui en gedroogde garnalen.

  Recept en foto,s komen eraan op mijn nieuwe site.

 12. Beef ho fun, wat is dat toch heerlijk! Maar ik blijf klooien met het aanbakken van de ho fun noedels. Voordat je het weet, wordt het een plakkerige bedoening. Als iemand de juiste techniek hiervoor kent, dan hoor ik het graag!

 13. Koop je van die voorverpakte in plastic? Van Chan’s? Laat je die ook eerst weken in warm water? En dat helpt niet?

  Als je in Rotterdam woont kan ik je QQ Bakery aanbevelen, die verkopen verse vellen.

  Als je ze zelf maakt zijn ze ook iets makkelijker hanteerbaar. Maar ja, wel wat werk.

  Hoe dan ook, het is volgens een kwestie van snel, sneller, snelst. Zorgen dat alles klaar en gewokt is voordat je op het allerallerlaatst de rijstnoedels erbij doet. En daarna nog de saus.

  Of gewoon accepteren dat het prut wordt. ;-)

 14. @Robin
  Vriendelijk dank voor jouw reactie. Ik heb doorgaans in plastic voorverpakte ho fun noedels van het merk Way-on. Een enkele keer ook wel verse noedels. Als ik de noedels uit de koelkast haal, zijn ze nogal inelastisch en aan elkaar geplakt. Ik doe ze dan 30 seconden in de magnetron om ze los te krijgen en sprenkel er vervolgens wat olie over die ik door de noedels masseer. Dan zijn ze goed elastisch en plakken ze amper. Bij het verhitten in de wok begint echter de ellende. Ik vind ze het lekkerst als je ze zo bakt dat ho fun noedels hier en daar een licht korstje krijgen. Daarvoor moet je ze iets langer bakken in de wok en dan gaat het nogal eens fout. Het is niet dat het dan verkeerd smaakt of zo (ik gooi de noedels ook absoluut niet weg!), maar je wilt liever geen plakkende klonten. Ik ga nog maar eens een paar beef ho fun filmpjes op youtube bekijken om te zien wat ik fout doe. Wellicht is het de temperatuur van de wok. De wok zal wel piping hot moeten zijn, is het niet? Als ik gebakken rijst met jasmijnrijst maak, heb ik ook altijd problemen met de plakkerigheid. Maar op youtube (bijv. James Kenji López-Alt) wordt Jasmijnrijst beschouwd als een prima rijst om te bakken. Dan doe ik toch iets fout.

 15. Is de “ Nam Kee’s Original Chinese Food. Rijst stick met gedroogde garnalen” nog ergens te koop of is dit een oude artikel?

 16. Ik weet het eigenlijk, maar ik zou zeggen van wel. Bij Wah Nam Hong of Amazing Oriental. Ik zal er eens op letten volgende keer. Ik koop zelf liever de verse rijstnoedels bij QQ bakery, maar daar zitten natuurlijk geen garnaaltjes in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *