Mooncakes

Mooncakes Hoe heet het?
Maankoek, mooncake, yuè bǐng / 月餅 (China)

Wat is het?
Mooncake is de ronde, Chinese, meer hartige variant op de gevulde koek of banketstaaf. Het deeg voor de buitenkant wordt gemaakt van een dikke siroop, natronloog, bloem en olie, die in een mooie vorm wordt geperst. De vulling bestaat meestal uit een pasta van lotuszaad, suiker en reuzel met in het midden de dooier van een gezouten eendenei (rond, dus maan). Maar de variatie daarop lijkt eindeloos. Zoete bonenpasta (aduki bonen), pasta gemaakt van jujube, zoete aardappel, durian, allerlei zaden & noten of zelfs kokosnoot.

Hoe te gebruiken?
Rond het Maanfestival (in 2008 op 14 september), ook wel Midherfstfestival genoemd, zijn overal prachtige blikken met maankoeken te koop. Net zoals in Nederland veel werkgevers hun personeel rond Sinterklaas trakteren op een banketstaaf, trakteren Chinese werkgevers rond het Maanfestival hun personeel op maankoeken. Deze calorieënbommen worden vaak met elkaar gedeeld. Iedereen een klein partje bij de thee. Mooncakes zijn vaak wel een paar weken nog te bewaren, liefst in de koelkast, luchtdicht verpakt.

Tips, weetjes & recepten

 • In toko’s worden in de weken voorafgaand aan het maanfeest vaak maankoek-proeverijen georganiseerd. Er zijn grote verschillen in smaak, ouderwetse, moderne, zoete, met “nieuwe” vullingen en uiteraard ook vegetarische varianten, zonder de traditionele reuzel. Een keuze maken valt nog niet mee.
 • De blikken zien er hetzelfde uit, maar lees de kleine lettertjes op de achterkant: de vulling verschilt. Ook maankoeken met meerdere dooiers, 2 of zelfs 4!
 • Meer foto’s van : mooncakes op Flickr
 • More mooncakes by Su-Lin
 • Wikipedia over Mooncakes

Wat is er te koop?


 Assortiment Mooncakes
merk: Verschillende merken
land van herkomst: China/Singapore/Hongkong
prijsindicatie: sterk afhankelijk van de vulling, beginnend bij ± € 3,50 p/stuk

Reacties

Mooncakes — 19 reacties

 1. Mooncakes moet je dan ook NOOIT maar dan ook NOOIT bij de toko’s kopen. Die zijn of onwijs chemisch of muf of gewoon ronduit smerig. Het lekkerst zijn ze zelf vind ik zonder de eidooier erin die vind ik echt te zout. En de enige echte haal je uit Hong Kong, maar daar kom ik helaas niet dagelijks ;)

 2. Nou, dat lijkt me dan weer een beetje overdreven. Volgens mij wordt het elk jaar beter. Die dingen kunnen toch ook gewoon van Hong Kong ingevlogen worden?

 3. Ze zijn er weer de mooncakes ik heb weer een blik gekocht met lotus vulling met ei dooier 2 per cake maar liefst ik blijf ze heerlijk vinden.
  Het komt uit Hong kong staat op het blik.

 4. Robin heeft gelijk.. Je hebt bepaalde merken, die worden gewoon uit HK overgevlogen.

  Noten/zaden versie vind ik echt vies.

 5. En ze zijn er weer ze waren ze vanmiddag bij oriental aan het uitpakken en in de rekken aan het leggen ook hele dure dozen met 8 verschillende voor 53,50.

 6. Ik zoek een maancake variant met een donkere vulling. Werd mij altijd verteld dat dit bonen waren. Zoet was het. En ja de eidooier zat daar ook in. Kwam in een vierkante blik met ronde hoeken. De eierkoeken met een zachtgele vulling kan ik mij ook nog herinneren. Evenals de tofu of kaas-blokjes in een hele zure pittige saus. Mijn vader was daar gek op. Weet niet meer hoe dit heet.

 7. Dag, waarom is mooncake zo duur?
  Wat is er voor bijzonders aan?
  Moet een aangesneden cake in de koelkast worden bewaard?

 8. De ingredienten kunnen nogal prijzig zijn (een goede kwaliteit lotuszaden bijvoorbeeld) en er komt nogal wat kunde bij kijken, denk nik. Om ze precies goed te maken. Verder denk ik dat het met traditie en geluk wensen te maken heeft en daar beknabbel je niet op.

  Maar er zijn ook wel goedkope mooncakes te vinden hoor. Alleen zijn die lang zo lekker niet. Beetje het verschil als tussen een echte gevulde koek van een banketbakker of eentje gevuld met witte bonenpasta ban een budgetsupermarkt.

 9. Hallo allemaal,

  Mooncakes van Wing wah of van Goddes Mooncakes kocht mijn moeder altijd in mijn jeugd gewoon bij de chinesse supermarkt en nee niet bij de toko, hoop dat dit misschien jullie vragen een beetje beantwoord, en als jullie misschien ooit in Rotterdam zijn ga dan naar de kruiskade daar zit grote chinese supermarkten en ook een idee om naar st anny`s food te gaan chinese bakkerij dat al sins mijn jeugd bestaat, wens jullie allemaal cucces met het zoeken.

 10. Ah, de kruiskade, mijn favoriete straat in Rotterdam. ;-)

  Maar euh, 1 dingetje: Nederlanders noemen alle Aziatische winkels toko. Sterker nog, letterlijk betekent toko ook gewoon winkel. Dus ook de Albert Heijn is een toko. Maar goed, ik snap dat jij onder een toko een voornamelijk Indisch winkeltje met eventueel ook nog catering verstaat.

 11. Dag,
  Ik heb van mijn zoon van zijn reis naar China een pakje mooncakes gekregen met panda’s erop. Ik vind ze niet zo lekker, maar misschien komt dat omdat ik ze als muffins heb gegeten. Ik wist niet wat het was en weet nu na zoeken op internet dat je ze in plakjes moet eten bij de thee. Ik ga het nog eens proberen. Woon je in het centrum van het land, dan kun je er wel twee ophalen.

 12. nog vergeten te antwoorden xD lol.
  Robin hellemaal gelijk toko is inderdaad in indisch winkel.
  maar ik heb enkel chinees ooit de supermarkt toko horen noemen dat zijn meestal Indische of nederlandse mensen.
  heb ook nog nooit mijn chinese ouder horen zeggen kom we gaan naar de toko :[

 13. Op de zeedijk te Amsterdam zit een verborgen Chinees restaurant restaurant en daar kom je enkelt in via een klein tokotje niemand die je verstaat maar daar haal je de echte mooncook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *