Gezouten eendeneieren

Gezouten eieren
Hoe heet het?
Gezouten eendeneieren, telor asin (Indonesië), zoute eieren, salted duck eggs, salty duck eggs, yan dan / xian ya dan / 咸蛋 (China), kai kem (Thailand)

Wat is het?
Gezouten eendeneieren zijn eendeneieren die ter conservering worden ingelegd in een pekelbadje. Minder gangbaar, maar ook mogelijk is het in te leggen in een mengsel van vochtig, gezouten houtskool. Na conservering is het ei nog gewoon rauw, het eiwit voornamelijk zout, maar de smaak van het eigeel is verrijkt met umami.

Hoe te gebruiken?
De eieren 10-15 minuten koken of stomen. Daarna in stukjes, inclusief of exclusief het eiwit verwerken in congee (chinese “stijfselsoepjes”) en salades. Op zichzelf misschien een beetje een “acquired taste”, dus niet iedereen zal er zo eentje uit het vuistje willen eten, maar verwerkt in salades kan het echt heerlijk zijn. Doosje eieren is in de koelkast weken te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Salted Duck Eggs
merk: Kam Kee Foods Ltd, 锦记食品
land van herkomst: Engeland
etiket:咸蛋 Salted Eggs
ingrediënten: Duck Eggs (100%), Salt, water
prijsindicatie: € 3,95 (6 eieren = 420g)

Reacties

Gezouten eendeneieren — 45 reacties

 1. Wat leuk! Lijkt me leuk om eens te proberen!

  Weet je toevallig ook wat voor dieet die eenden gehad hebben, of ze gewoon buiten mochten zijn en hun eigen voedsel bij elkaar mochten scharrelen?

 2. Ik heb geen idee en kan er zo gauw ook niks over vinden. Als je het zeker wilt weten kun je ze misschien beter zelf maken? Als je tenminste aan verse eendeneieren kunt komen, want ik kan die nergens vinden. (ik zoek ook niet hard, moet ik zeggen)

 3. Volgens Wikipedia wordt niet steenkoolgruis maar vochtig gezouten houtskool (charcoal) gebruikt om gezouten eieren te maken.

 4. Ja! Dat is inderdaad houtskool, geen steenkool. Wat stom van me. Ik ga het meteen veranderen. Thanks.

 5. Weer een jeugd herinnering,

  Mijn moeder maakte ze vroeger, als vast onderdeel van de rijsttafel(s).
  Natuurlijk eerst naar de poelier op het hoekje van de Copernicusstraat en de Valkenboslaan. De dag tevoren eerst water aan de kook brengen en dan zoveel zout oplossen als mogelijk is. Als de oplossing verzadigd is, laten afkoelen.
  De eieren in een grote wekpot, de pekel er over en c.a. 14 dagen geduld.

  Het lekkerst zijn de eieren als ze eenmaal gekookt zijn waarbij het eigeel nog een beetje vloeibaar is, net tegen het stollen aan.

  Heerlijk.

  Remi

 6. Leuk, Remi. Ik wil ze altijd nog eens zelf maken. Kijken of ik ze dan wel lekker vindt om “zo” op te eten. Maar weet nog steeds niet waar ik verse eendeneieren kan scoren in Rotterdam. Iemand een tip?

 7. Ik denk dat je die bijna nergens vers kunt krijgen blijft heel moeilijk.

  Ook lekker in stukjes door de bami heen geeft de bami een heel andere smaak.

 8. Robin,

  Ik heb het recept van onze “tante Dorien” weer gevonden en kan het niet nalaten het te plaatsen zodat het weer klopt

  Gezouten eenden-eieren

  Benodigdheden:
  20 eenden-eieren
  4 liter water
  12 eetlepels zout

  Bereiding:
  Het water met het zout opkoken en daarna laten afkoelen. De eieren in een pot doen en daarna het pekelwater er overheen gieten. Na een maand zijn de eieren zout geworden en kunnen gekookt of gebakken worden.

  Oh ja ben je nog aan eenden eieren gekomen (R-dam), ik denk dat ik ze wel op de Haagse markt kan kopen. Laat het even weten dan zoek ik het voor je uit.

  Groetjes,

  Remi

  Ik ga zo wie zo is achter verse eenden-eieren aan.

  ;-)

 9. Jeugdsentiment! Mijn vader stopte altijd een zout ei in de gestoomde eieren:
  2 eieren loskloppen met twee delen water en een beetje peper en giet in een diep bord of schaal. Zout eendenei erin laten glijden en boven de rijst stomen in de rijstkoker. Supersimpel en zo lekker!

 10. mijn moeder maakte vroeger bij leven ook altijd gezouten eendeeieren maar ze gebruikte daarbij saltpeter waarschijnlijk om het langer houdbaar te houden,wie weet hoeveel ik hiervan moet gebruiken,ik gebruik één kilo zeezout op 8 liter gekookt water,
  mvg,

  John.

 11. Jeet, wat een verschillen. Omgerekend naar 4 liter water:
  Remi: 12 eetl x 22g = 264g
  John: 500g
  Filmpje: 8 eetl x 4 liter = 32 eetl x 22g = 704g
  Red Cook: 1000g

  Volgens mij komt het dus allemaal niet zo nauw.
  En saltpeter zou ik er niet in doen, John. Dat lijkt me echt niet nodig en kan er zo gauw ook niks over vinden. Maar wie weet weet iemand anders het wel. Ik ben benieuwd.

 12. Hallo Robin,

  maar dan zijn ze wel sneller klaar als je meer zeezout gebruikt en ik geloof ook dat zeezout zouter is als keukenzout,als je wat weet of hoort over dat saltpeter ( één eetlepel op 8 liter meen ik maar, weet het niet zeker heb het dan ook nog niet gebruikt, wil eerst zekerheid hebben ) dan hoor ik het wel,zover ik het weet wordt het wel gebruikt voor de houdbaarheid,maar heb ook nog niks kunnen vinden,ik ga nu 80 eieren in een keulse pot zetten na 2 weken één testen als ze al goed zijn en dan de familie bedelen maar dan nemen ze zelf ook weer wat anders mee voor bij de rijst,lekker ik heb er al zin in,tot horens,

  John.

 13. Kenmerken van een goede gezouten ei?
  Veel mensen kopen eieren gekookt op de markt | de weg | shop | winkel …. maar ze zijn veel mensen die niet de kenmerken van goed gezouten ei weten?
  Gezouten eieren zijn goede tips:
  1.kulit schoon gezouten eieren | het vuil op schone eendeneieren
  2.potonglah en zie witte eieren? of zuiver wit? troebel? vermengd met de kleur geel?
  kleur is goed gezouten eiwit en schoon niet modderig
  3.pada stukjes ei om te zien of er eieren in het midden van onzuiverheden, zoals zwarte vlekken?
  4.bau schone witte gezouten eieren ruiken niet ranzig, maar het bewolkt | vieze ranzige geur | fout.
  5.bagian goed gezouten eigeel zacht en masir | vette toen we het eten,

 14. Goede tips zijn natuurlijk welkom, maar ik kan er weinig chocola van maken. :-)

  Misschien dat iemand het beter kan vertalen? Ik denk dat het origineel in Maleisisch was:

  “Banyak orang membeli telur asin matang di pasar|jalan|warung|toko….tetapi mereka banyak yang tidak mengetahui ciri telur asin yang baik????
  Tips telur asin yang baik:
  1.kulit telur asin bersih |kotoran yang menempel pada telur bebek bersih
  2.potonglah dan lihat warna putih telur asin? apakah putih bersih? keruh? bercampur dengan warna kuningnya?
  warna telur asin yang baik putih bersih tidak keruh
  3.pada potongan telur lihat apakah di bagian tengah telur ada kotoran seperti bintik hitam?
  4.bau telur asin yang putih bersih baunya tidak anyir,akan tetapi yang keruh|kotor baunya anyir |busuk.
  5.bagian kuning telur asin yang baik lembut dan masir|berminyak apabila kita memakannya,

  jadi apabila kita ingin beli telur asin yang baik alangkah baiknya kita melihat ciri “telur asin yang baik”
  kulit luar bersih berarti kotoran yang menempel pada telur tidak akan masuk pada bagian putih telur asin, sehingga putih telur asin bersih tidak keruh tidak akan bau busuk, dan kuning telur asin yang lembut ,tanda proses “pengasinan”telah jadi masuk pada bagian kuning,tidak kasar yang menandakan proses asinnya belum waktunya, dan telur yang fresh/segar akan menghasilkan rasa yang gurih,tahan lama “

 15. Ik eet altijd gezouten eendeneieren met pap (porridge), en het is heel lekker. Maar pas op hoeveel eitjes je eet, want het is niet zo gezond! Ik eet alleen een halve eitje met een grote kom pap. Vroeger zeiden wij dat als je arm bent, dan eet je altijd eendeneieren met pap (als volledige maaltijd). :)

  Gezouten eendeneieren worden ook vaak gebruikt in mooncakes, maar ik vind de zoet-zout combinatie niet zo lekker.

  Hier is een recept voor ‘homemade salted eggs’
  https://en.christinesrecipes.com/2010/09/homemade-salted-eggs.html

 16. Het idee dat eieren ongezond zijn omdat ze veel cholesterol bevatten is al een tijdje achterhaald he? (kijk, hier) Daarvoor hoef je ze echt niet te laten staan.
  Of anders omdat ze gezouten zijn? Dat is alleen “ongezond” als je al een hoge bloeddruk hebt, anders maakt dat ook niet uit hoor. Dus als ik graag gezouten eendeneieren in mijn porridge zou eten zou ik dat gewoon doen! ;-)

 17. De gezouten eendeneieren vind je bij de meeste toko’s wel. Voor verse eendeneieren kun je terecht bij: KaasenWorst.nl
  Of wil je weten waar je ze in het wild kunt rapen? Tsja, ergens waar eenden zijn, denk ik. ;-)

 18. Charlotte,
  De smaak van wilde eendeneieren is (natuurlijk) wel heel anders dan tamme. Ik heb vroeger wilde eendeneieren gegeten bij mijn tante en ooms, en die konden mij toen niet zo erg bekoren.
  De smaak wordt sterk bepaald door wat ze bij elkaar scharrelen. Ik meen mij te herinneren dat ik ooit de associatie met vis had.
  Nu waren we als kinderen ook niet zo avontuurlijk op het gebied van smaak…

 19. Oh, dat is goed nieuws. Dan zijn ze hier in Rotterdam vast ook te krijgen. Ik zal eens rondkijken.

 20. Mijn moeder maakte ze vroeger ook zelf.
  Het recept:
  – 20 a 30 eendeeieren(goed wassen en zorgen dat er geen barstjes in komen)
  -6 liter water
  -zout
  -mespuntje natri benzoas

  Bereiding:
  Ruim water met zout koken. De oplossing moet helemaal verzadigd zijn, zorg er voor dat het zout helemaal oplost. Het water afkoelen en een puntje natri benzoas toevoegen.
  De eieren in een pot of kruik doen en het pekelwater er over heen gieten. Na 4 a 5 weken kunnen de eieren gekookt worden .( minstens 10 minuten)

 21. Vreemd, hier wordt wel over 6 liter water gesproken maar de hoeveelheid zout wordt niet genoemd terwijl dat toch wel erg belangrijk is.
  En wat moet je nou met 6 liter water als de eieren niet geheel ondergedompeld zijn?

 22. Kuch, ik heb het al ontdekt, een recept van “smulweb”
  logisch. :-D

 23. Tot een jaar of drie geleden kon je op de markt Afrikaanderplein in Rotterdam bij 1 kraam verse eenden eieren kopen, per 10 stuks. Let op deze kraam heeft/had ze alleen op zaterdagochtend vroeg. En ook alleen als het seizoen voor eenden eieren was.

 24. Als ik zaterdags een keertje vroeg wakker en in een actieve bui ben zal ik eens op zoek gaan. Bedankt voor de tip.

 25. Wij hebben (bijna) altijd verse eendeneieren op voorraad van onze eigen eenden. Ook grotere afnames mogelijk.

 26. Hm, ja, fijn. Maar wie is wij? ;-)
  Hoe kunnen mensen jullie benaderen en waar zitten jullie?

 27. Dasselaar in Nijkerk (Aziatische producten)heeft bijna altijd eendeneieren te koop. Ze zijn al redelijk schoon, maar ik maak ze altijd extra schoon met een schuursponsje, waardoor het zout beter kan binnendringen.
  Verder doen zoals het recept voorschrijft. Je kunt na twee weken één ei nemen en koken. als je het ei nog niet zout genoeg vindt, dan de rest nog wat langer laten staan.

 28. Ik verkoop vers geraapte eendeneieren van scharreleenden indien voorradig in Noord-oost Brabant. Momenteel 25 op voorraad

 29. Salpeter is ok, je maakt daarmee de eierschaal poreus zodat het pekelwater goed in het ei kan trekken

  Mijn eieren doe ik in een rumtopf (die eigenlijk in de laatste 2 maanden van het jaar gebruikt wordt voor de nieuwjaars bowl omdat je tegenwoordig niet meer gebonden ben aan het seizoen fruit omdat alles het hele jaar te krijgen is.
  Dus voor de rest van het jaar gebruik ik de topfit voor mijn gezouten eendeneieren en soms om tappé te maken.

  Je kunt meer lezen over salpeter in de post : Nitraat en Nitriet op een rijtje

 30. Laatst ook voor het eerst gezouten eendeneieren gekocht, volgens mij vond de meneer bij de toko dat wel bijzonder want hij waarschuwde me nog dat ze gezouten waren! Ik heb er de silken tofusalade mee gemaakt, zoals je zei een lekker zomers gerechtje, al vond ik de textuur van de eidooiers een beetje zanderig. Hoort dat zo?

 31. Ik vind de textuur van de dooiers niet “zanderig”, wel ietsje anders, misschien iets steviger, maar zanderig nee.
  Heb je ze gekookt of gestoomd? En hoe lang?

  Misschien leest er iemand mee die het wel herkent?

 32. Ha Robin,

  Bedankt voor je antwoord en het verplaatsen van mijn reactie naar hier, wellicht komt het anderen bekend voor. De eendeneieren die ik kocht waren al gekookt. Ik kom op internet meer artikelen tegen waarin de textuur als ‘grainy’ wordt omschreven, maar het is natuurlijk moeilijk in te schatten wat mensen precies bedoelen en of mijn eidooiers meer of minder ‘grainy’ waren dan de bedoeling is. Wat op deze site staat klopt wat mij betreft wel: slightly grainy, but less chalky than a normal chicken egg’. https://www.foodrepublic.com/2016/11/02/why-you-should-salt-and-cure-duck-eggs-according-to-fuchsia-dunlop/

 33. Al Gekookt? Wat raar. Misschien dat dat het verschil maakt in smaak? Een rauw ei is lang te bewaren, een gekookte ei minder lang. Ik kan me voorstellen dat dat voor gezouten eieren ook geld. Missschien nog eens kopen, maar dan bij een toko? Gewoon ongekookt.

 34. Ik heb zelf eieren in zout ingelegd. Hoe lang zijn ze gezouten en gekookt houdbaar?

 35. Ik zou ze pas koken als je ze nodig hebt, Jane.
  En ik denk dat ze nadat ze uit het zout zijn gehaald nog ongeveer een maandje houdbaar zijn. Liefst wel in de ijskast.

 36. Klopt dat wat hier staat? In de ijskast bewaren en niet koken. Alleen wanneer je ze gebruikt? Ik heb net mijn eigen zoute eieren gemaakt en wou ook de vraag stellen of ik ze eerst moet koken en hoe lang ze bewaard kunnen worden.

 37. Mijn antwoord staat hierboven ook al, Linda. Net als met gewone eieren zijn ze gekookt juist mínder lang houdbaar. Dus echt pas koken als je ze nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *