Besan (kikkererwtenmeel)

gram flourHoe heet het?
Besan, kikkererwtenmeel, chickpea flour, gram flour, garbanzo meel.

Wat is het?
Besan is een lichtgele meelsoort gemaakt van fijngemalen “chana dhal“, een klein, Indiaas kikkererwtje. Het heeft een beetje een nootachtige smaak, een hoog eiwitgehalte en bevat geen gluten. Wordt veel gebruikt in de Indiase keuken.

Hoe te gebruiken?
Kikkererwtenmeel wordt voor heel veel verschillende bereidingen gebruikt. In het beslag van pannenkoekjes en andere snacks of als bindmiddel in bijvoorbeeld gehaktballen. In dat laatste geval kun je het meel eerst even roosteren in een droge koekenpan om de nootachtige smaak naar boven te halen.

Tips, weetjes & recepten

 • Kikkererwtenmeel is bekend over de hele wereld. In Frankrijk maken ze er een soort dunne pizzabodems van, Socca genaamd. Alleen niet in de oven, maar in een pan en niet om te beleggen, maar om zo in punten op te eten. De Italianen doen iets soortgelijks en noemen het Farinata. En in het Midden-Oosten maken ze Falafel (gefrituurde vegetarische balletjes) en in Myanmar maken ze er een alternatief soort tofu van: Birmese tofu.
 • Recept: sev en murukulu (Indiase “zoutjes”)
 • Recept van Janneke Vreugdehil voor: Siciliaanse panelle
 • Als je maar een beetje nodig hebt en je hebt toevallig gedroogde kikkererwten in huis kun je die ook zelf malen in keukenmachine of koffiemolen.
 • In de veganistische keuken wordt in recepten één deel kikkererwtenmeel met één deel water gebruikt ter vervanging van een ei.

Wat is er te koop?


Gram flour (kikkererwtenmeel)

merk: TRS
land van herkomst: gemalen in UK, maar de kikkererwten zullen vast uit India komen
etiket: Pure Gram Flour. Keker bloem
ingrediënten: kikkererwt
prijsindicatie: € 2,95 (1kg)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Kirin / De Molukken
land van herkomst:
etiket: Gramflour, kikkererwtenmeel, chick peas flour
ingrediënten: Kikkererwtenmeel
prijsindicatie: € 1,75 (500g)

Reacties

Besan (kikkererwtenmeel) — 9 reacties

 1. Je kunt het ook prima gebruiken om onionbadiahs mee te maken, als deep fry batter dus. Ik gebruik dan cider om het een beetje te laten rijzen.

 2. Oh, kende ik niet, maar zo te zien (recept ) zal dat erg lekker zijn. Zelfde soort beslagje boordevol specerijen als waar ik die sev-sliertjes van bak, maar dan met zachte ui erin. Ook al frituur ik bijna nooit, toch onthouden!

 3. wij maken er karan mee. Een soort pate die in een ovenschaal wordt gebakken.

  Dan worden er stukken afgesneden en in brood geserveerd met veel kruiden zoals komijn, chili en zout

 4. In best veel toko’s, groot en klein. En helemaal als ze een beetje Indiaas georienteerd zijn. Het zit dan vaak in een papieren pak en er staat “gram flour” op. Hoe dan ook moet het volgens mij niet al te moeilijk te vinden zijn. Succes!

 5. Zelf vind ik ze erg lekker met kaas. 1 deel meel en 1deel water en wat zout. Zoals gezegd 1 a 2 uur in de koelkast laten rusten. Pannenkoekjes bakken en plakje/reepje kaas erop leggen als ze nog warm zijn. Dan ril ik ze op en leg ze op een bord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *