Kikkererwten (chana)

Gele kikkererwtenHoe heet het?
Kikkererwt, kekererwt, keker, Cicer arietinum (L), chickpea, Indian pea, garbanzo bean, gonzo bean, ceci bean, chana / channa / sanagalu / Bengal gram (India), Kacang arab (Indonesië).

Wat is het?
Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Vanuit Turkije heeft de kikkererwt zich eeuwen geleden al verspreid over het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Azië. Er zijn vele rassen en variëteiten die als volgt zijn in te delen:
kabuli / safed chana = gele kikkererwt
   => bekendst in het Westen, iets romiger dan bruine.
desi / kala chana = bruine kikkererwt
   => meer bekend in Azië, iets kleiner maar voedzamer dan de gele.
   => ook gepeld & gehalveerd te koop, dan heet het chana dal (splitkikkererwten)
ceci neri = zwarte kikkererwt
   => een specialiteit uit Puglia, Italië.
groene kikkererwt = een verse, vroeg geplukte, onrijpe kikkererwt
   => een soort van Westerse tegenhanger van de edamame.

Brown ChickpeasHoe te gebruiken?
Gedroogde kikkererwten (bruin of geel maakt niet uit) zet je eerst een nacht te weken in ruim koud water. Daarna kun je ze in hun weekvocht of vers water (gewoon met wat zout) in minstens 50 maar vaker richting 90 minuten gaar koken. Of als je haast hebt in 20 minuten in de snelkookpan. De bereiding van splitkikkererwten (chana dal) lijkt meer op die van linzen, voorweken hoeft niet, je kookt ze in ruim water in ± 20 minuten gaar. Kikkererwten uit blik zijn al gaar, die warm je alleen nog even op. Verse, groene kikkererwten zijn maar heel beperkt en kort verkrijgbaar al vind je ze steeds vaker in de vriezer van je bio-winkel. De bereiding is hetzelfde als voor jonge, groene sojabonen. Gare kikkererwten kun je ook roosteren, je krijgt dan een nootachtige snack.

Tips, weetjes & recepten

 • In Nederland vooral bekend door: hummus (puree van gele kikkererwten & sesampasta) en falafel (vegetarische, gefrituurde “gehaktballetjes”, maar let op, voor falafel worden de kikkererwten alleen geweekt, niet gekookt)
 • Kijk voor recepten op ’t blog van: Klary Koopmans
 • Tip: als je toch de moeite neemt om zelf kikkererwten te weken en koken, kook er dan wat extra en vries die in. Altijd handig om een salade op te vrolijken met een handje kikkererwten (waar een blik al gauw teveel is)
 • Je ziet ook wel eens gedroogde groene kikkererwten, die zijn natuurlijk lang zo lekker niet als verse groene kikkererwten en missen de romigheid van gewone kikkererwten. Beetje nutteloze kikkererwten dus, gewoon laten liggen.
 • Lees ook de post over: kikkererwtenmeel (besan)

Wat is er zoal te koop?


 Gedroogde kikkererwten

merk: Kirin
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Chick Peas, kikkererwten
ingrediënten: gedroogde kikkererwten
prijsindicatie: € 0,95 (500g)

 Gedroogde bruine kikkererwten (brown chickpeas)

merk: TRS (Asia’s Finest Foods)
land van herkomst: allerlei landen, staat erop, maar dat is in dit geval hoogstwaarschijnlijk gewoon India.
etiket: Brown chick peas
ingrediënten: bruine kikkererwten
prijsindicatie: € 0.95 (500g)

Groene kikkererwten

merk: Ashoka (The Original Indian Taste)
land van herkomst: India
etiket: Green channa, groene kikkererwten
ingrediënten: groene kikkererwten
prijsindicatie: € 3,- (310g)


Verschil tussen gele en bruine kikkererwten, geweekt of gedroogd

Verschil gedroogde of geweekte kikkererwten
(zelfde bonen, voor & na, zelfde schaal)

Hummus van groene kikkererwten
Groen Hummus
100g groene kikkererwten
1 el sesampasta (of tahini)
3 el citroensap
1/2 teentje knoflook, geraspt
zout, peper
snufje cayennepeper

Ik heb de kikkererwten eerst 2 minuten geblancheerd en teruggekoeld in ijswater in de hoop dat ze dan wat groener van zouden worden. IJdele hoop. Daarna alle ingredienten in een smalle kom en met de staafmixer glad gedraaid. Smeuïg maken met een paar lepels olijfolie. Garneren met sesamzaadjes, een snuf cayennepeper en een sliertje olijfolie.


Reacties

Kikkererwten (chana) — 24 reacties

 1. Gedroogde kikkererwten zijn altijd de beste optie. Kook kikkererwten dus als het even kan zelf. Kikkererwten uit blik zijn te gaar, hebben een bliksmaak en nemen geen andere smaken meer op, het kookvocht is onbruikbaar. Paar uur weken en in 20 minuten in de snelkookpan gaar koken. Ik doe er direct zout bij. Ik weet wel dat iedereen dat afraadt, maar probeer het eens. Het geeft een betere smaak en structuur.

 2. Gebruik altijd gedroogde bonen. Gebruik aub nooit bonen uit blik.
  Bonen uit blik zijn blikken bonen : ge kunt er niks mee aanvangen.
  Kwestie van organisatie : voor het slapen gaan gedroogde bonen in een pannetje met water zetten. De dag nadien de bonen in hetzelfde pannetje, in hetzelfde water (aromatiseren met een geplette lookteen, laurierblad en zout), laten koken tot ze gaar zijn … proeven, na dertig, veertig, soms meer minuten, of ze gaar zijn.
  Smakelijk !

 3. Leuk, dit is voor het eerst dat ik lees over de verschillende kikkererwten. In India bestelde ik op een dag ‘zwarte’ kikkererwten. Zij beschouwden de donkere erwten als armeluis erwten. De gele (die hier gemeengoed zijn) waren duurder en dus luxe-erwten.

 4. Hallo, ik heb een vraagje. Ik ben op zoek naar splitkikkererwten. Ik neem aan dat dat niet hetzelfde is als gewone gele/groene spliterwten. Klopt dat?
  Ik hoor het graag.
  vrgr Maya

 5. Had ik nu mijn post over dahl maar vast klaar, dan wist ik het zeker. Maar ik durf toch met redelijke zekerheid te zeggen dat gele (split)erwten iets anders is dan (split)kikkererwten.
  De split kikkererwten heb ik hier voor me liggen, die zijn van TRS, een rose zakje en er staat heel duidelijk Chana Dal op. TRS verkoopt ook zakjes met “Yellow Split Peas”. Daar staat heel duidelijk geen chana dal op.

 6. Hallo Robin,
  Bedankt voor je reactie. Inmiddels ben ik zelf ook die mening toegedaan. Ik was ook nog op zoek naar Urad Dahl. Ik heb beluga linzen gebruikt maar ben er inmiddels ook achter dat Urad dahl toch ook wat anders is. Ik zie je artikel over dahl met interesse tegemoet want blijkbaar heerst hier op het internet nog veel onduidelijkheid over.
  De gespleten kikkererwten (chana dahl) heb ik bij de Amazing Oriëntal in Groningen trouwens niet kunnen vinden.
  vrgr Maya

 7. Zowel als bij het weken als het koken van bonen
  wordt er in sommige (Noord-Afrikaanse) recepten gesproken over toevoegen van wat bakpoeder. Zelf daar geen ervaring mee…

 8. En Amazing Oriental in Groningen heeft juist zoveel! Misschien ligt de chana dahl op een onlogische plek? Ik kan me bijna niet voorstellen dat ze het niet hebeben!

  Wat men soms toevoegt bij het weken en koken van gedroogde peulvruchten is baksoda a.k.a natriumbicarbonaat a.k.a natriumwaterstofcarbonaat. Geen bakpoeder dus. Nou ja, in bakpoeder zit ook natriumbicarbonaat, maar toch, het gaan om het natriumbicarbonaat. ;-)

  Meer daarover in de post over rijsmiddelen.

 9. Al tientallen jaren eet ik graag kikkererwten en laat deze na een nacht weken altijd 90 minuten koken.

  Wat mij steeds opvalt is dat de aanbevolen kooktijd sterk uiteen loopt: soms langer dan 90 minuten, soms 90 minuten, soms korter. Hierboven wordt nu weer 50 minuten aangeraden.

  Is dit een beproefde kookduur?

 10. Beproefd in zoverre dat ik het echt heus op die manier gedaan heb, anders zou ik het niet op durven schrijven. Maar ik maak niet vaak kikkererwten, dus ik kan niet zeggen dat ik het “altijd” zo doe.

  Ik maakte bijvoorbeeld deze curry uit 50 curries van Camellia Panjabi:

  Curry van Kikkererwten

  In dat recept staat “minstens” 50 minuten koken in het weekwater, maar daarna laat je ze nog sudderen in de curry tot ze zacht zijn. Ik zal de tekst hierboven aanpassen en er “minstens” bijzetten. Bedankt!

 11. Mijn Jumbo super heeft geen kikkererwtenmeel. Wel gele erwtenmeel. Is dat (ongeveer) hetzelfde?

 12. Ja, nee, het is niet hetzelfde. Maar in hoeverre het op elkaar lijkt in gebruik of smaak, dat durf ik eigenlijk niet te zeggen. Het zal er vast aan liggen waar je het voor wilt gebruiken. Maar ik ben bang dat je beter nog even verder kunt zoeken naar echt kikkererwtenmeel.

 13. Ik lees hierboven dat de kikkererwten die je voor falafel gebruikt niet gekookt dienen te worden, alleen geweekt. Is dat juist?

 14. Als variatie op gewone hummus probeer eens rauwe hummus, gemaakt met gekiemde kikkerwten. Dat is veel gezonder maar ook heel lekker. Ik was verrast!
  Recept http://www.puurblij.nl/gekiemde-hummus
  (het is wel aan te raden om de gekiemde kikkererwten even kort te blancheren of stomen)

 15. Dear sir / Madam

  I am looking for 2 containers of Yellow lentils as follows:

  Moisture 16%, Impurity 0.5%, Imperfec 3%, Size 3.0 – 5.0 mm, Packing 25 kg.

  Could you please send us your best prices FOB Rotterdam ?

 16. Beste,

  Turkije/Kutahya/Tavsanli
  Tavsanli is wereldwijd populair met zogenaamde kikkererwten.
  Momenteel bestaan er heel veel soorten.
  Denk maar bijvoorbeeld aan kikkererwten cakes, kikkererwten met verschillende smaken,…

 17. Er is een verschil tussen gele spliterwten en chana dal, begrijp ik na wat Google’n:

  Chana Dal is deskinned and split Bengal Gram or Kala Chana (not Kabuli Chana / Chickpeas / Garbanzo). Yellow split peas, a.k.a. Matar Dal, is deskinned and split mature peas (white skin, not green). One can visually make out the difference. The curved surface of Chana Dal has a few small flat surfaces. Matar Dal curved surface is almost perfectly hemispherical.

  Belangrijker is: maakt het uit in de keuken?

  Yellow split peas will cook down to mush quite quickly, whereas Chana Dal will hold their shape well. You can substitute yellow split peas for most curry recipes that use Chana Dal. However the swap won’t work as well if the curry is a “dry curry” where you want the dal to keep its shape.

  Er zijn ook nog pigeon peas, hier worden de drie varianten besproken: https://myfavouritepastime.com/2017/09/29/what-is-the-difference-between-split-yellow-pea-split-chickpea-and-split-pigeon-pea/

 18. Al die dahl’s op een rijtje zetten staat al heel lang op mijn to-do-list. Maar weet je, ik hou zelf helemaal niet van dahl. :-D

  Maar juist door dit soort spraakverwarringen is het denk ik wel nodig. Ik zet hem weer wat hoger op de lijst!

 19. Hi, fijne info. Enige suggestie waar ik die groene kikkererwten kan kopen om deze eens uit te proberen?
  Groet
  Marco

 20. Hi Marco. Voor die groene kikkererwten moet je waarschijnlijk wel naar een niet te kleine, Indiase toko. Of Surinaams/hindoestaanse. Hier staan er een paar bij elkaar die ik ooit bezocht:

  https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/indiase-toko/

  In de algemene adreslijst staan er ook nog wel een paar die Indiaas georiënteerd zijn. (zoek daar op “india”)

  En ik was laatst bij de grote, nieuwe Oriental op Zuidplein in Rotterdam en daar viel me op dat ze ook een ongewoon grote selectie aan Indiase produkten/groenten in de vrieskasten hadden. Met ongewoon bedoel ik dat ik die niet eerder zag. Nu kan ik me niet herinneren of ik ook groene kikkererwten zag, maar mocht je toevallig daar in de buurt wonen. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *