Baksoda, bakpoeder en gist

Bakpoeder, natriumbicarbonaat, zuiveringszout
In Azië gebruikt men in plaats van gist vaker baking soda (baksoda) en baking powder (bakpoeder) als rijsmiddel in beslag en deeg. Daarnaast gebruiken ze baking soda bijvoorbeeld ook om wokreepjes mals te maken of garnalen knapperig. Al zijn dat nog goed bewaarde geheimen.

De toepassingen en benamingen in recepten kunnen soms verwarrend zijn, alleen al omdat wij in Nederland het scheikundig element Na “natrium” noemen en de Engelsen “sodium”. En wat is het verschil tussen baking soda en baking powder? En wat zijn zuiveringszout en ragi tape?

Het volgende lijstje zet alles eens overzichtelijk bij elkaar.


RIJSMIDDELEN


Soda (Na2CO3) (niet op foto)
NL: huishoudsoda, natriumcarbonaat, E500.
EN: washing soda , sodium carbonate, soda crystals, soda ash, soda carbonate.

Gebruikt om vieze pannen uit te koken en meer van die dingen, niet echt een functie (meer) in ons eten.


Natriumbicarbonaat (NaHCO3)
NL: zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, dubbelkoolzure soda, baksoda, E500.
EN: baking soda, sodium bicarbonate, sodium hydrogen carbonate, bread soda, cooking soda, bicarbonate of soda, (sodium) bicarb.

Baking soda wordt gebruikt als rijsmiddel in deeg en beslag. Reageert samen met zuur dat je ook toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk, azijn, citroensap etc en produceert dan belletjes koolzuurgas. Koolzuurgas is de prik in limonade, iets wat je dus ook makkelijk zelf kunt maken. (recept: citroenpriklimonade) Voor een fluweelachtige structuur van wokreepjes worden in Aziatische restaurants vleesreepjes soms ingewreven met wat zuiveringszout om dat 15-30 minuutjes te laten trekken en dan goed af te spoelen om een zepige smaak te voorkomen. Goed drogen alvorens het te (marineren en) wokken.


Ammoniumbicarbonaat (NH4HCO3)(niet op foto)
NL: ammoniumwaterstofcarbonaat, koek ammonium, bak ammonium, bakkers ammonium, ammonium, E503(ii).
EN: Ammonium bicarbonate, bicarbonate of ammonia, ammonium hydrogen carbonate, hartshorn, hornsalt, smelly powder, AmBic, powdered baking ammonia.

In het Westen nog wel gebruikt als rijsmiddel in vlakke koekjes, crackers en eierkoeken, in China in gestoomde broodjes en amandelkoekjes en in Suriname bijvoorbeeld in droge kokoskoekjes. Reageert niet zoals de natriumbicarbonaat met zuur maar op verhitting (36°C tot 60°C). Het produceert meer gas en laat geen zoute of zeepachtige smaak na. Nadeel is dat je keuken gaat stinken naar ammoniak en soms niet al het ammoniak vrijkomt en er een indringende ammoniakgeur in het product achterblijft. Daarom waarschijnlijk in ongebruik geraakt. Kan vervangen worden door baksoda of bakpoeder of een combinatie van die twee.
NB. Niet verwarren met ammoniumcarbonaat cq (NH4)2CO3 cq vlugzout. En natuurlijk al helemaal niet verwarren met de ammonia(k) in je aanrechtkastje!


Bakpoeder
NL: bakpoeder. EN: baking powder
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (zie hierboven) en citroenzuur of wijnsteen (zie hieronder). Eventueel nog iets als maizena om klonteren/reageren tegen te gaan. Het werkt dus gewoon hetzelfde als de natriumbicarbonaat (baking soda), alleen hoef je niet nog zelf te zorgen voor het zure. Soms een voordeel, want lekker makkelijk. Soms een nadeel, want als de ingrediënten al van zichzelf zuur zijn kan je mengsel te zuur worden in welk geval je dus beter natriumbicarbonaat (baking soda) gebruikt of een combinatie van die twee.


Cream of tartar (KC4H5O6)
NL: Wijnsteen , crème de tartre, cream of tartar, cremortart, kaliumbitartraat, kaliumwaterstoftartraat, E336.
NB. Niet verwarren met wijnsteenzuur, of potassium tartrate, want dat is H2C4H4O6.
EN: Potassium bitartrate, potassium hydrogen tartrate, potassium acid tartrate, monopotassium tartrate, cream of tartar.

Wijnsteen vormt vaak “de zure component” in bakpoeder (zie hierboven), wat dan dus wijnsteenbakpoeder heet. Met een snufje wijnsteen kun je geslagen eiwitten voor bijvoorbeeld meringue stabiliseren, voorkomen dat siropen gaan kristaliseren of groenten hun kleur verliezen bij het koken. Van die dingen.


Gist
NL: gist, bakkersgist, saccharomyces cerevisiae. EN: yeast
Gebruikt om brooddeeg te laten rijzen. (of bier en wijn te maken) Je hebt het in verse vorm (4 weken houdbaar), gedroogde vorm (langer houdbaar) en instant vorm (langer houdbaar en direct bruikbaar).


Ragi Tape
NL: indisch gist tabletje. EN: yeast tablet
Een Indonesisch tabletje met een speciaal soort gist (er zijn er verschillende) dat wordt gebruikt om (kleef)rijst te fermenteren. Soms zitten er ook al wat andere kruiden in de tabletjes, bijvoorbeeld rijstmeel, knoflook en venkel, soms niet. Chinese, zoete rijstwijn (Laozao) wordt waarschijnlijk met deze gist gemaakt. (weleens geprobeerd, maar dat was geen succes)
Recept: Tape Ketan (Indonesisch toetje van gefermenteerde kleefrijst)
Meer informatie over : Ragi Tape en Tape Ketan. (in ’t Engels)


Reacties

Baksoda, bakpoeder en gist — 131 reacties

  1. Ik vergat zelf steeds hoe het ook alweer zat. ;-)
    Vandaar dat ik besloot het nu maar eens netjes uit te schrijven. Als iemand nog aanvullingen of opmerkingen heeft hoor ik het graag.

  2. Handig dit overzicht! Gebruik het alleen zo vaak dat ik nu net zie dat de Sodium Bicarbonate (van Hang Tai) over datum is. Sporadisch gaat het dus in baksels en het schijnt dat het in Bolognese goed doet (volgens Cook & Chemist).

  3. Hee wat gek, je comment was bij de spam terecht gekomen, Yvon. Ik zie ‘m nu pas.

    En ja, ik herinner me ook dat ik een tijdje terug ergens las over baking soda in bolognese saus. Maar er staat me ook iets bij van een zeepachtige bijsmaak. Waar las ik dat ook alweer? Wie had dat uitgeprobeerd? Hmmmm…..

  4. In de spam? Nou moe…
    Klopt van die zeepachtige smaak, tomaat en azijn haalden dat weer weg en het zou een enorm verschil in smaakintensiteit opleveren.

  5. Bakpoeder is eigenlijk dus alleen een mengseltje van chemische stofjes. Dus wat als mijn bakpoeder ‘over datum’ is? Kan ik het dan nog gewoon gebruiken? Chemische stofjes bederven niet…

  6. Klopt, het zal niet bederven, maar de werkzaamheid zal wel afnemen. Als je het niet vaak gebruikt kun je misschien beter een apart potje baking soda en wijnsteen kopen en elke keer zelf je bakpoeder mengen.

    Hier staat een en ander best goed uitgelegd: Kitchen Savvy (wel in het engels)

  7. Hehe… heb ik jaaaaren over nagedacht omdat bicarbonate soda altijd in Engelse recepten voorkomt, wat het verschil toch zou zijn met bakpoeder bijvoorbeeld. Bedankt. Ik ben blij met deze info.

  8. .. en dan nu uitzoeken waar ik het in ons land kan krijgen (sodium bicarbonate, wijnsteen en wijnsteenzuur).

  9. Of, gewoon bij de drogist ;-) Zuiveringszout is ook een eenvoudig en goed werkend middel tegen maagzuur. Echter had ik het vanavond gebruikt om een heerlijke chicken cashew te maken :D

  10. Ja ik kwam dit recept (https://rasamalaysia.com/cashew-chicken/) tegen en wilde het gelijk eens proberen. De saus heeft wel wat ‘upgrading’ vond ik en ik heb ipv. groene paprika, chinese broccoli gebruikt. Dat terzijde, het zuiveringzout experiment maakte de kipfilet wel zijde zacht :-)

  11. Zij gebruikt wel vaker baking soda ja. Leuk. Ik vind stukjes kip sowieso wel sappiger en malser worden met een coating van maizena en rijstwijn, maar misschien dat ik het eens naast elkaar ga uitproberen. Eentje zonder en eentje met baking soda. Leuk experimentje. Maar dan niet met haar recept, want dat lijkt me een beetje te braaf. ;)

  12. Nou moe dat is ook sterk, ik wilde ook dat recept van Rasa Malaysia noemen… Je kip wordt er… RAAR van! Hahaha, ik weet nog niet of ik het nou een fijne structuur vind worden of niet. Ik weet wel dat ik het maar 1 keer gedaan heb (maar voor de funky kijk-ik-kan-een-trucje-met-mijn-vlees factor was het in ieder geval leuk). Overigens vind ik dat specifieke recept van Rasa Malaysia wel een beetje erg zuinig qua hoeveelheid saus.

  13. HOT,HOT CHILLIES.
    Plastic handschoenen vergeten bij het snijden van erg hete pepers (Jalapenos of Habanero-peppers)?? Natrium-bicarbonaat of baking soda helpt. Maak er een papje van en wrijf je handen ermee in (of deppen) Handen afspoelen en handeling herhalen. Ook wil het deppen met pure alcohol ook wel helpen. Eenmaal een veel te hete peper naar binnen gewerkt. Mond spoelen met zuiveringszout, of in verdunde oplossing gorgelen, beetje opdrinken. Ook volle melk of volle yoghurt gaat de binnenbrand blussen. Water helpt niet.

  14. Tsja, wijnsteenzuur is een zuur dat van nature in veel soorten fruit zit. (maar men haalt/haalde het over het algemeen uit de pulp die overblijft bij het wijn maken, vandaar de naam, wijn-steenzuur). Het wordt wel gebruikt als zuurteregelaar en smaakversterker en heeft dan E-nummer 334, maar het wordt dus zover ik het weet niet echt gebruikt in of als rijsmiddel.

    Meer info over wijnsteenzuur op: wiki en food-info.

  15. Tsja, dat ligt toch echt aan het gerecht dat en de hoeveelheid die je maakt, maar over het algemeen varieert het zo’n beetje van een halve theelepel tot 2 theelepels. Ik zou zeggen, zoek/google een voorbeeld recept van wat je ongeveer wilt maken.

  16. Ik heb bakpoeder uit de Natuurwinkel en dat heet “Wijnsteenzuur bakpoeder” en wijnsteenzuur is ook de hoofdingredient. Dat is dus iets anders dan “cream of tartar”?

  17. Staat dat er echt op? Wijnsteenzuur? Lijkt mij een vergissing.
    Alsof het allemaal al niet vewarrend genoeg is. :-)

    Maar inderdaad wijnsteen (cream of tartar) is wat anders dan wijnsteenzuur. Op de engelse wikipedia staat uitgelegd dat het een wel vaak verward wordt met het ander. Kijk: Potassium tartrate.

    En bij bakpoeder denk je aan een mengsel van natriumbicarbonaat met iets zuurs. Niet dat het hoofdbestanddeel het zure is. Jeetje, ik ben bang dat ik je ook geen duidelijkheid kan geven. Missschien kun je de fabrikant mailen/bellen?

  18. Weet iemand toevallig of je Ragi ook zelf kan maken? Net als zuurdesem voor brood bijvoorbeeld…..

  19. Ik ben altijd huiverig om zoiets zelf thuis te doen. Voor je het weet zit je een schimmel of bacterie te kweken die je er helemaal niet bij wilt hebben. Ik laat dat echt liever aan de professionals over, die het onder gecontroleerde omstandigheden maken en testen.

    Bovendien, als het je al lukt wordt het vast niet beter dan wat je kunt kopen. Terwijl er zooooooveel etenswaren te bedenken zijn waarbij het wel echt verschil maakt of je het zelf maakt of kant-en-klaar koopt.

    Zo zijn er trouwens meer van die dingen waarvan in denk, waarom beginnen mensen daaraan? Bier brouwen bijvoorbeeld. Kloosters die al eeuwen mee bezig zijn zich daarin te perfectioneren, hoe denk je dat thuis beter te kunnen? Wijn, ook zoiets. Wat is de toegevoegde waarde (lees:smaak) als je dat zelf gaat maken? Nou ja, de lol waarschijnlijk, dat snap ik wel. Maar toch. ;-)

  20. Haha ja ik dacht misschien is het net zo makkelijk als zuurdesem maken. Dat kan je geloof ik niet in poedervorm oid kopen en is binnen een weekje klaar, dus dat vind ik nog wel te doen.
    Zelf huiver ik een beetje voor industrieel gemaakte producten (bakkersgist bijvoorbeeld). Van de Ragi Tape las ik wel dat het een natuurlijke starter is als zuurdesem. Kan iemand dit bevestigen/uitleggen hoe ’t zit?
    (Ik zit vol met vragen ;))

  21. ik mag i.v.m mijn dieet geen gist en dat is heel lastig, denken jullie dat ik wel bakpoeder kan gebruiken, gist verzuurd namelijk mijn spieren en mijn maag slaat op hol maar ik wil zo graag eens iets normaals eten

  22. Ja hoor, gist en bakpoeder hebben feitelijk niks met elkaar gemeen. Gist is een organisme, het leeft, bakpoeder niet. Maar ja, je kunt ze ook niet zomaar onderling verwisselen natuurlijk, maar voor veel producten waar gist in zit is ook wel een gistloze variant. Bij brood heb je zuurdesembrood of soda bread, beide zonder gist dus. (hoewel zuurdesem niet perse, altijd 100% gistvrij is)

    Ik zou als ik jou was gewoon eens rondgoogelen op “yeast allergy” of “yeast free recipes”.

  23. waar kan ik bakpoeder kopen
    ze ze geen dat als je bakpoeder strooid
    waar mieren zitten dat die met een dag zijn verdwenen en met een dag zijn ze voor maanden weg

  24. Ik koop het bij de toko, maar de supermarkt heeft het ook, in kleine zakjes van Dr. Oetker.

  25. Bianca,kijk eens bij het middel alkazone ,hier zit o.a natriumbicarbonaat (baksoda)in,en is een uitstekend middel om je lichaam te ontzuren,verzuring van het lichaam is de basis van de meeste ziektes! Succes,er zal een wereld voor je open gaan.

  26. Ik heb een tulband gebakken en wilde dit met baking powder doen.
    Nou, dat heb ik geweten: de helft is “overgekookt” en ligt op de bodem van de oven. De smaak is wel goed, maar het ziet er niet uit.
    Ik had wel het zelfde gewicht gebruikt (16 gram, zelfde als zakje bakpoeder van dr. Oetker), maar het resultaat is heel anders en niet goed. De werking is dus niet het zelfde.
    Kan ik met bijv. de helft baking powder (8 gram) wel een goed resultaat krijgen?

  27. Ik denk dat je beter een goed recept kunt zoeken, Marleen. Het ligt gewoon aan de verhoudingen en of er bijvoorbeeld ook nog chocola door gaat, van die dingen, hoeveel bakpoeder je nodig hebt. Ik ben geen bak-expert, dus ik kan je dat zo niet 123 vertellen.

  28. wie kan me vertellen of zuiveringszout laxeert?
    door noodzakelijke medicijnen steeds obstipatie.
    bij voorbaat dank.

    Willy

  29. Gerry, je zegt: “volgens mij hoort er dus wijnsteenbakpoeder te staan, zonder zuur. ”

    Je bedoelt op dat pakje van Vera? In de comment van 23 april 2012?
    Ja, ik dacht dus ook al dat het er gewoon fout op staat!

    Ik vond het ook altijd allemaal nogal verwarrend, vandaar dat ik er bovenstaande post over schreef. Zodat ik het niet nog eens uit hoef te zoeken, ik weet vrij zeker dat het allemaal klopt zo.

  30. Wat een super info, was ik al een tijdje naar op zoek. Ik woon in Tanzania en ben m’n eigen schoonmaakmiddelen aan het creeeren, superhandig dat de Engelse namen erbij staan. Kan ik met een lijstje weer eens wat mini winkeltjes af, om te kijken of ik er iets van kan vinden.

  31. Wat ik bij jullie mis, is het koek-ammonia bakpoeder. Wij zijn het vandaag aan het zoeken. Mijn Surinaamse vrouw wil Surinaamse droge kokoskoekjes bakken en volgens recept hebben we daarvoor dat poeder nodig! Bij het bakken komt dan al het amoniakgas en koolzuurgas vrij en je houdt daarna geen zoute nasmaak over. Maar wel een zoute nasmaak bij natriumbicarbonaat! (het natriumgedeelte). Het is alleen moeilijk te krijgen. De meeste kans maak je in de Surinaamse toko.

  32. Ik dacht eigenlijk dat niemand het meer gebruikte, maar als men het in de Surinaamse keuken nog volop gebruikt hoort het inderdaad in dit overzichtje. Ik heb het er meteen bijgezet. Dankjewel voor je reactie.

    Koek Ammonium

  33. Ik heb hier een doosje staan van ‘BicarNet’ waarop staat 100% natriumbicarbonaat. Ik heb het gewoon in de plaatselijke winkel gekocht waar ik alle boodschappen doe. Dit product is om te reinigen, verwijderen van geuren en verfrissen van was e.d. Voor vanalles goed dus,maar ik durf het niet te gebruiken om te koken of bakken. Denk je dat het hetzelfde is als uw doosje baking soda?

  34. Ja hoor, als er staat 100% natriumbicarbonaat dan is het 100% natriumbicarbonaat en is het dus 100% hetzelfde als “mijn” doosje baking soda. Dat kun je echt, heus gewoon gebruiken om mee te koken of bakken.

  35. Fantastisch goed bruikbare informatie m.b.t bakpoeder backing soda enz. Ook hartelijk dank voor alle reactie op deze info. Ik kan hier niets nieuws aan toevoegen. Met dank ook aan mijn iPad, die deze berichten snel tevoorschijn tovert.

  36. Wat een duidelijke uitleg, bedankt daarvoor. Ik heb een taartdecoratie winkel en ik verkoop dit soort poedertjes. Ik gebruik het zelf nooit, en er is helemaal niet veel vraag naar, maar als iemand het nodig heeft wil ik het kunnen aanbieden. Nu ik dit overzicht zie kan ik beter uitleggen welke voor wat nodig is. :)
    Groetjes Nathasja

  37. Baking soda kun je onder de naam NaHCO3 bij de apotheek goedkoop en in elke gewenste ( redelijke ) hoeveelheid krijgen. Twee jaar geleden ongeveer 350 gram voor een paar euro. O.a. gebruikt voor “soda brood” met karnemelk. Eerste keren mislukt omdat de oven niet heet genoeg was. Later prima gelukt. Brood wordt wel snel droog en hard ( enkele uren) maar bespaart tijd t.ov. gistbrood.
    Had bij de natuurwinkel, bestiert door een ex-chemicus, een lastige discussie over wat ik wilde. Bij de apotheek was de formule voldoende.

    Voor recept uienboodjes:
    Snij de uien in halve manen en bak deze in wat boter en olijfolie in een minuut of twintig zacht en glazig. Voeg een flinke scheut balsamicoazijn en wat suiker toe en laat dit een paar minuten indikken. Roer dan de blaadjes van de tijm erdoor en de in ringetjes gesneden bosuitjes. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
    Meng bloem, zout, bakpoeder, baksoda en suiker. Snij de koude boter erdoor tot het kruimels zijn. Kluts in een andere kom het ei, de karnemelk en de zure room door elkaar. Giet dit bij het deeg en meng alles met een vork. Meng vervolgens ook de (afgekoelde) uitjes erdoor. Vorm hiervan 6 à 7 balletjes. Druk ze een beetje plat, leg ze op bakpapier en strooi er grof zeezout over. Bak de broodjes ongeveer 12 minuten in een hete oven (225 graden). Lekker bij (tomaten-) soep, stoofpot of een glaasje wijn.
    Uienbroodjes
    Voor 6 à 7 uienbroodjes:
    2 uien
    2 bosuitjes
    balsamicoazijn
    200 gram bloem
    1½ tl bakpoeder
    ½ tl baksoda (zuiveringszout)
    ½ tl zout
    1 tl suiker
    75 gram boter
    1 klein ei
    80 ml karnemelk
    1 el zure room
    grof zout
    Hier zie je de combinatie en de verhouding van bakpoeder en baksoda en karnemelk( als zuur)

  38. Hi allen,

    Is het spulletje niet kankerwekkend o.i.d. Aangezien het een chemisch goedje is, lijkt het me ergens toch niet erg gezond. Net als de E-nummers. Als iets gebruikt wordt om te reinigen en naar zeep smaakt en vervolgens ook wordt gebruikt om mee te bakken, lijkt me dat niet echt gezond?

    Groetjes,
    saskia

  39. Welnee! Alles is chemisch, Saskia. Water (H2O), zout ( NaCl), alles, ook jij en ik zijn terug te brengen tot chemische formules. Niks engs aan baksoda of bakpoeder.

  40. BICAR voor voeding
    GEBAKJES:
    Natriumbicarbonaat is onmisbaar om het deeg goed te doen rijzen
    GROENTEN:
    Het bewaart de kleur en de smaak van gekookte groenten en vermindert merkelijk hun kookduur
    MAAR OOK:
    Bevordert de spijsvertering
    Het maakt je tanden witter(sommige gebruiken het als tandpasta)
    Het verwijdert de bestrijdingsmiddelen op fruit grondiger dan water het kan.
    Sommige gebruiken het om hun vlees wat malser te krijgen.

    Tegenwoordig zie je dat Sodium bicarbonaat of natrium bicarbonaat inderdaad in verband word gebracht met zijn genezende werking. in dieeten en zelfs bestrijding tegen kanker.

    Sodium bicarbonaat of in nederlands natrium bicarbonaat is een natuurproduct….dus echt niet kanker verwekkend zoals sommige zich hierboven afvroegen.

  41. Dankjewel voor deze duidelijke uitleg, Robin! Ik gebruik veel engelse en nederlandse recepten en soms kan ik de bak- niet meer van de -poeder onderscheiden en sta ik met potjes in mijn hand te twijfelen wat nou ook alweer wat is. Maar dat is nu dus voorbij; ik ga de pagina meteen bookmarken!!

    Heb je trouwens ervaring met het neutraliseren van een teveel aangezuurde oplossing met baking soda? (ter verduidelijking: ik wilde mascarpone maken, maar na toevoegen van citroenzuur wilde de slagroom niet klonteren (wei en wrongel vormen). Nog extra wijnsteenpoeder toegevoegd, maar dat hielp niet. Nu heb ik een grote bak zure room staan. Wil ik op zich wel nog iets mee doen, maar hij is nu echt VEEL te zuur. Las ergens dat je dit kunt neutraliseren met baking soda. Iemand wel eens gedaan?

  42. Na af en toe op internet zoeken nu eindelijk jouw zeer duidelijke uitleg gevonden. En nu weet ik wat ik moet kopen voor het bakken.
    Heb me altijd afgevraagd wat cremetard toch was, mijn vader, ooit in Indonesie wonend, gebruikte dat regelmatig, voor het “bloed zuiveren”, galbulten denk ik. En zuiveringszout voor maagzuur.
    Hier lees ik waarom. Dank je wel.

  43. Oh, E-mile, ik heb helemaal vergeten te reageren nog op je vraag. Maar nee, ik heb daar geen ervaring meer.

    Verder leuk te horen dat anderen het ook een fijn overzichtje vinden.

  44. Eindelijk uitleg.
    In veel gerechten uit de antillen wordt bakpoeder en zuiveringszout gebruikt. Ik vond dat altijd overbodig. omdat ik dacht dat bakpoeder en zuiveringszout hetzelfde effect zou hebben.
    Nu weet ik eindelijk het verschil. Niet dat het veel uitmaakt. overal waar de bakpoeder en zuiveringszout werd toegevoegd gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Daar is namelijk ook bakpoeder aan toegevoegd. Maar dan merkte ik toch dat het gerecht niet zo knapperig werd. Bedankt voor de uitleg.

  45. wie weet hoe dan de natriumbicarbonaat en de cream of tartar worden gemaakt……….

  46. Heb vanmorgen teffbrood gemaakt, in het recept stond wijnsteenbakpoeder maar heb hiervoor zuiveringszout (natriumbicarbonaat) gebruikt maar het brood smaakt nu heel erg zout. Op dit product van Jacob Hooy stond dat het bakpoeder is, vandaar. Heb er 2 eetlepels door gedaan, lijkt mij nu echt wel te veel, voor één brood.

  47. Ja, ik denk het ook. En zonder zuur element werkt het nog niet eens ook. Zonde hoor. Misschien met veel flauw beleg waar je normaal veel zout op zou doen? :-)

  48. Welk effect zou het geven als je dat in de beerput zou gooien ?
    natriumbicarbonaat met azijn of citroen ,…….
    Zou het de koek vanboven los vreten ?

  49. Zo! Dat is lekker duidelijk. Wilde net baking soda importeren, maar dat hoeft dus eigenlijk niet.

  50. Handig overzicht, dank je wel daarvoor!
    In Spanje heb je voor een euro al een kilo natriumbicarbonaat (te vinden in de supermarkt bij het zout), waarom zou dat in Nederland veel duurder zijn?

  51. hallo allemaal
    Ik heb gehoord dat je bak en soda kan gebruiken om je lijf te ontzuren.
    half theelepeltje in een warm kopje water!.

  52. Ik heb een recept en daar staat in 1 theelepel bakpoeder en 2 theelepels zuiveringszout, ik dacht dat hetzelfde is, en kan ik dit wel samen gebruiken?

  53. Nee, dat is niet hetzelfde. Lees hierboven wat er staat onder natriumbicarbonaat (=zuiveringszout) en bakpoeder. En ja, dat kun je gerust samen gebruiken. Het komt regelmatig voor dat beide in een recept gebruikt worden.

  54. ik heb hier soda karbonat bakpoeder van een turkse winkel. welke is dat van de bovenstaande voorbeelden? vr gr anja

  55. Ik weet vrij zeker dat die Turkse “Soda Karbonat” geen bakpoeder is. Het is dus de tweede uit de opsomming: natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout.

    Bakpoeder soda karbonat

  56. Werkt zuiveringszout hetzelfde dan baking soda om lichaam te ontzuren?
    Wel een groot verschil in prijs. Of is zuiveringszout toch beter? Dank je.

  57. Zuiveringszout = baking soda.
    Gewoon echt exact hetzelfde.

    Dus de werking van beide moet hetzelfde zijn. Maar van het ontzuren van lichamen weet ik niks.

  58. Op de site van NRC (29 december 2009) lees ik in artikel “Het geheim van bakpoeder” het volgende: Natuurwinkels verkopen over het algemeen wijnsteenbakpoeder, dan is het wijnsteenzuur al gemengd met natriumbicarbonaat. Verder ook wel een interessant artikel met reacties daarop. Ik heb zelf nog een potje uit 2007….. en daar staat dat inderdaad ook op vermeld. Bovendien staat er dat er ook nog maiszetmeel aan toegevoegd is.

  59. En volgens mij is dat dus niet waar.
    Natriumbicarbonaat wordt alvast vermengd met wijnsteen (KC4H5O6)
    niet met wijnsteenzuur (H2C4H4O6)

  60. Interessant, dank voor de info!
    Als ik het goed begrijp kan ik dus natriumbicarbonaat met een zuur gebruiken ter vervanging van een bakpoeder?

    Wat is dan de verhouding natriumbicarbonaat en zuur?

  61. 2gr natriumbicarbonaat : 1 tl citroensap/azijn
    of bijvoorbeeld
    2gr natriumbicarbonaat : 5 gr wijnsteen (cream of tartar) (sommigen voegen dan ook nog wat maïzena toe, maar dat hoeft natuurlijk niet als je precies genoeg maakt, want maïzena is alleen tegen het klonteren)

  62. Dank je wel.
    Ik snap nu waarom mn ontbijtmuffins (volgens recept) niet gelukt zijn en vies smaakte. Nergens zuur in te bekennen, maar wel baking soda. Denk dat daar baking powder had moeten staan. Ga ze binnenkort nog eens proberen, dan zal het denk ik een stuk beter gaan :).

  63. Beste robin,

    Mooi overzicht, dank je wel!
    Een vraag: op zoek naar een reinigingsmiddel voor een vloer van gezoet marmer waarvan de porien openstaan en dat daardoor erg snel vervuilt en moeilijk te reinigen is, ook met de speciaal daarvoor bestemde HG reinigingsmiddelen, vond ik op een amerikaanse site ‘baking soda’. Zou dat een vergissing zijn? Bedoelen ze de huishoudsoda? Hoe werkt dit op marmer in?

    Dank alvast!
    Pauline

  64. Nee, dat lijkt me geen vergissing, gezien het aantal hits op Google als je zoekt op “cleaning marble floor with baking soda”. Dat doen ze dan inderdaad met backing soda en niet huishoud soda.

  65. Wat leuk om te lezen wat je met Sodium Bicarbonaat kan doen. Ik werk met SBI (controle ervan voor klanten) en dacht altijd dat je het nooit puur in eten kon gebruiken.. wel dus!
    SBI raakt trouwens nooit over datum, als je eens wist hoelang het verschepen duurt vanaf de mijn en hoelang het in de loods ligt ;)

  66. Ik heb met Zuiveringszout wel een wat blikkerige smaak bij de cake, dat is wel jammer, er moet dan meer zuur worden toegevoegd?
    En een theelepel met water opdrinken werkt inderdaad ontzurend voor het lichaam.

  67. Ik zou niet structureel natriumbicarbonaat gaan eten ter ontzuring van je lichaam. Als je verzuurd bent (in je bloed natuurlijk, niet als persoon ;-P ), dan is dat gewoon met bloedonderzoek aan te tonen. In die gevallen krijg je natriumbicarbonaat op doktersrecept voorgeschreven. Dit is bijvoorbeeld bij nierpatiënten soms het geval. Maar zomaar elke dag zelf gaan gebruiken? Ik zou dat niet niet durven, je bloed moet ook niet te basisch worden lijkt me!

  68. @anja, nee, die smaak van bakpoeder en/of zuiveringszout zul je altijd proeven. Die kun je hooguit maskeren. Dit is ook waarom ik een hekel heb aan dat spul in cake. ;-)

    En oja, natuurlijk is minder ervan gebruiken wel een optie.

  69. Hoi een domme vraag misschien maar ik vind het nergens, door gezondheidsredenen mag ik geen gewoon brood meer eten en wil ik dus zelf gaan bakken want speciale broden op bestelling bij de bakker zijn zo duur … het probleem is dat ik geen gist meer mag hebben, dus dacht ik aan baking powder, want daar zit geen gist in, maar hoeveel bakingpowder heb ik nodig voor een klein zelfbakbroodje dan? (in broodbakmachine) wie kan me helpen met deze vraag.

  70. ik kocht sodiumbicarbonate in de biowinkel
    daar vertelden ze me dat er 2 versies waren: 1 voor huishoudtoepassingen en 1 voor voeding
    ik ging zelf eens googles naar de site van de fabrikant vh product dat ik kocht en daar staat toch ook zoiets
    alimentation Avis posté par lulu
    Note
    peux t-on utiliser ce produit dans l’ alimentation (exemple mettre dans l’eau de cuisson)

    Le Biocal.fr vous répond : il existe deux types de bicarbonate de soude, le bicarbonate alimentaire et le bicarbonate technique. Le premier est plus raffiné et subit des tests complémentaires garantissant son usage alimentaire. C’est pourquoi il est généralement un peu plus cher que le bicarbonate technique. Le bicarbonate de soude Ecodoo quant à lui est un bicarbonate technique qui se cantonne donc à l’entretien de la maison. (Posté le 25/05/13)

    ik wou graag tandpasta en deo maken hiermee, toch maar niet dan???

    graag jullie reactie :)

  71. @Valerie
    Bij de talloze youtube filmpjes, viel mij op, gebruiken ze vrijwel allemaal dezelfde, naar ik aanneem, huishoudvariant. Wanneer je er tenslotte muffins mee kunt bakken…

    @Kim, Je mag geen gistbrood. Wat voor brood eet je nu dan?
    Heb je nooit zuurdesem als alternatief overwogen?
    Hier (<=klik), onder meer, staan recepten voor zowel 'de moeder' als het brood.

  72. Goed en duidelijk overzicht.
    Ga deze link zeker op mijn site plaatsen.
    Bedankt!

  73. Even een vraagje. Ik heb het gezondheidsadvies gekregen om twee x per dag een theelepel natriumbicarbonaat soda in water op te lossen en te drinken; hierbij de waarschuwing: let op, geen powder maar SODA. Nu heb ik iets gekocht waar op staat: bicarbonaat soda. Mijn vraag is dan ook: is dit hetzelfde als NATRIUM bicarbonaat soda?
    (Bij het googlen kwam ik op deze pagina, dus wellicht weet jij het antwoord.)

  74. Natrium is in het engels sodium. Dus natrium-bicarbonaat is bij de engelsen bicarbonate of soda.
    En vervolgens verhaspelt iedereen naar hartelust, maar ja dus, ik durf met 99,99% zekerheid te zeggen dat je het goede in huis hebt. :-)

  75. via Pinterest kwam ik op een handig tip die ik wil uitproberen: baking soda ( dus natriumbicarbonaat ? of Na HCO3 ) zou heel goed werken om onkruid te bestrijden op bestratingen ! Heeft iemand hier ervaring mee ? ( voor ik heel mijn oprit bestrooi !)

  76. Ik niet, ik heb geen oprit. :-)
    Het lijkt me ook nogal euh vergezocht. Daar moeten vast betere oplossingen voor zijn. En goedkopere ook, denk ik?

  77. ik probeer het uit voor jullie en hou je op de hoogte van het resultaat !…als ik mijn voordeur niet meer kan vinden weet ik wel genoeg zeker? :-)

  78. Wat nou “grapjas”
    Je dacht toch niet dat ik grassprietjes e.d. tussen de stenen uit ga zitten krabbelen? Dat wordt een jarenplan.
    Ik heb eens een grote gasbrander gebruikt, voor ik aan het eind was
    kwam het aan het begin weer op.
    Gras vindt dat namelijk lekker dat branden, dan groeit het weer sneller.
    Zolang je de wortel niet vernietigd blijf alles steeds weer opkomen.
    Alle andere middeltjes vooral milieuvriendelijke zijn (K)
    Kun je net zogoed op je tuinpad gaan zitten bidden voor het onkruid.
    En ik spreek uit ervaring, ik heb al ruim 40 jaar een oprit.
    Dus voor mij, Round Up, schijt aan het milieu :-)

  79. Ja, dat Round Up voor jou een oplossing is, dat geloof ik meteen.
    Maar denk niet dat die tip veel nut heeft voor Griet. Die heeft waarschijnlijk geen schijt aan het milieu.

  80. probleem met gras tussen de straattegels moet je bij Aldi verkrijgbaar schoonmaakazijn gebruiken .
    maar ik gebruik voor mijn betere stoelgang een thee lepel baking soda enkan alle dagen goed naar de wc

  81. Is er verschil tussen Bakingpowder eb Bakingsoda.
    Ik heb bij een toko Bakingpowder gekocht. Als ik het zakje openmaak ruikt het naar ammoniak.
    Dat is toch niet goed om een bananenbroodje te bakken?
    Ik moest een eetlepel bakingsoda gebruiken.
    Het brood kwam er prachtig uit maar niet om te eten.
    Er staat echt eetlepel op het recept. Moest dat een theelepeltje zijn misschien.
    ik heb het brood weg moeten gooien.

  82. Ja, er is verschil tussen baking powder en baking soda.
    Dat is precies wat er hierboven uitgelegd wordt. :-)
    Maar beiden horen niet naar ammoniak te ruiken, dus ik denk dat je ammoniumbicarbonaat gescoord hebt. Ook die staat hier boven uitgelegd. Wordt normaal alleen nog in eierkoeken gebruikt.

  83. In Indonesië gebruikt men ragi als gist, en dit wordt ook in recepten vaak aangegeven.
    Weet iemand ook hoeveel gram ragi overeenkomt met hoeveel gram droge gist? En ook verse gist?
    En kun je ragi dus ook op dezelfde wijze (poeder) gebruiken zoals droge gist die je eerst met wat water en suiker moet oplossen?
    Fijne site overigens!

  84. Kan je bakpoeder samen met gist gebruiken. Ik wil nl zoete brood nl luchtiger maken.

  85. ten eerste geweldige site robin,

    ik wilde even reageren, als kok, op een paar oude reacties die ik hier las, ik heb heel veel gezocht naar al deze informatie net als zovelen hier.

    het verschil tussen bakpoeder en baking soda zoals uitgelegd hierboven is dat de baking soda alleen natriumbicarbonaat bevat en een starter nodig heeft om actief te worden meestal is dit een zuur ingrediënt, bakpoeder daarentegen is een mengsel van natriumbicarbonaat, een voedingszuur en dit is meestal wijnsteen en een toevoeging van maizena om klonteren tegen te gaan.

    ik zag ook ergens hierboven een vraag/opmerking over zuurdesem en dat dit geen gist is, dit is helaas een vergissing, zuurdesem is een streng gist dat van nature in de lucht en het meel/bloem voorkomt, het duurt een aantal dagen om die gist te cultiveren.

    de zeepachtige/zoute smaak in recepten met bakpoeder/baking soda krijg je als je teveel bakpoeder/baking soda gebruikt.

    baking soda is wel HEEL gevoelig om geurtjes end. op te vangen dit ga je tegen door het te bewaren in een luchtdichte verpakking ( ikzelf gebruik ziploc bags voor mijn doosje ) of je vervangt het na ongeveer een maand.

    de jumbo verkoopt tegenwoordig (althans hier in het zuiden) doosjes van het grootste merk in Amerika, als ik me niet vergist iets van 1,80 voor 454 gram, zuiveringszout uit mijn ervaring bij de apotheek/drogist is 3x zo duur voor EXACT hetzelfde product.

    @joyce je kan gist samen met bakpoeder gebruiken maar of dit echt helpt durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen, je kan ipv daarvan ook het wat langer laten rijzen, houdt er wel rekening mee dat bakpoeder of in ieder geval het natriumbicarbonaat gedeelte een zout is dat nadelig effect op je gist kan hebben.

  86. Misschien handig om bij al je namen de E nummers te plaatsen.?
    Verderers wordt ammonium veel toegepast in duitse kerstkoekjes zgn lebkuchen.
    Ammonium is daar te koop onder de naam Hirschhornsalz.

  87. Bedankt voor de informatie ,ik wil graag weten welke is een Bio product ? Geen gimisch.hoe moet ik het weten dat niet slecht is voor je licham ? Alvast bedankt

  88. Afgelopen weekend scones gebakken voor een Afternoon Tea. Daar moest volgens het recept nogal veel baking soda en cream of tartar in : 1 heaped teaspoon bicarb en 2 heaped teaspoons cream of tartar op 500 gr bloem (en dat zijn dan dus geen Nederlandse theelepeltjes maar van die grote Engelse !). Perfecte scones overigens, al zeg ik het zelf.
    Maar toen was mijn wijnsteenzuur op. In een toko (Zeist) en in een Chinese winkel (Apeldoorn) gevraagd naar cream of tartar. Beide winkels hadden alleen het Indonesische merk Koepoe. De ingrediëntenlijst zegt : lactose, vanilla artificial flavour, acidity regulator (citric acid), anti-caking agent (silicon dioxide). Geen enkele vermelding van cream of tartar of iets wat daarop lijkt, terwijl dat toch het hoofdingrediënt zou moeten zijn – en naar ik aanneem ook IS, gezien de uitleg “ingredient to stabilize beaten egg whites for making cream of tarts and cakes”. Toch nog maar even verder zoeken naar iets zonder toevoegingen … want who knows, the silicones might turn me into a tart …

  89. Toch denk ik niet dat ze er cream of tartare op mogen/zouden zetten als dat er niet in zit. Maar ik snap je probleem. Ik hou normaal gesproken ook niet van al die extra ingrediënten. Ik zou dat nog eens uit moeten zoeken, hoe dat precies zit. Maar nu geen tijd.

  90. Nog een vraag voor de duidelijkheid..

    Is er nou verschil tussen baking soda en zuiveringszout?

    Bijvoorbeeld, Gimborn presenteert zich als zuiveringszout.
    en Arm & Hammer als zuivere bakingsoda.

  91. Nope, geen verschil, zoals hierboven ook staat: Natriumbicarbonaat (NaHCO3)=>
    In het NL’s heet dat: zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, dubbelkoolzure soda, baksoda, E500.
    In het EN’s heet dat: baking soda, sodium bicarbonate, sodium hydrogen carbonate, bread soda, cooking soda, bicarbonate of soda, (sodium) bicarb.

  92. Ik heb een enorme wilde pruimenboom in de tuin. Geeft heel veel kleine gele pruimen. Daarvan maak ik compote. Ze zijn heel zuur en ook heel veel suiker of honing haalt dat niet weg. Daarvan wil ik ook niet zoveel gebruiken. Ik gebruik nu baksoda en dat ontzuurt perfect. Pruimensmaak blijft in plaats van overheersende suiker of honing.
    Ik heb in Frankrijk een olijfgaard. De nog groene olijven zijn oneetbaar bitter. De bitterstof wordt afgebroken door weken in sodawater. Hert vlees verkleurt en dat duurt 10 tot 24 uur. Als de verkleuring tot de pit is gevorderd stoppen en daarna eindeloos spoelen. Vervolgens enkele weken in een lichte zoutoplossing. 60 gr. soda op 4 l. water en rond 20oC houden. Er is ook, speciaal voor olijven, een sodaoplossing te koop van 33% voor 10l. water.

  93. Super overzicht, dankjewel. Je schrijft dat huishoudsoda geen functie (meer) heeft voor ons eten. Dat ‘(meer)’ maakt me wel heel nieuwsgierig.

  94. Ha, ja, nee, dan moet ik ook weer googelen. Maar het werd dus oa gebruikt om pretzels te maken. En nog een paar dingen. Maar volgens mij zijn er voor de meeste toepassingen nu alternatieven gevonden.

  95. Dank je wel voor je duidelijke uitleg; met veel interesse heb ik alles gelezen en begrijp nu wel hoe het zit.

  96. Als ik bonen of linzen wil koken zet ik ze eerst de avond tevoren in water met soda bicarbonaat. Dit haalt de gistende werking er uit en krijg je dus geen oogeblazen buik en die andere ‘geurende’gevolgen.
    Ook hoefje ze nog maar heel kort te koken en worden zachter.

  97. Dank aan Robin voor deze mogelijkheid. Dank allen voor de info hierboven.
    Vele mensen zullen/kunnen daar blij van zijn/worden.
    Een aanvulling die ik nog niet las: breng een beetje Natriumbicarbonaat onder schone vochtige oksels en je hebt een reukloze deodorant.

  98. Over de bed matras strooien ! En op het het tapijt of karpet. Dan is alles ontsmet en huismijt is uitgeroeid.

  99. Vroeger noemde men dat maag zout bicarbonaat,1lp en u maagpijn verdwijnt
    Uit de oude doos ,maar gezond beter dan pillekes

  100. Natriumwaterstofcarbonaat, NaHCO3, wordt in de alvleesklier geproduceerd om de zure maaginhoud te neutraliseren in de twaalfvingerdarm onder de vorm van Koolstofdioxide Dus CO2

  101. Geen inhoudelijke reactie, maar ik dacht dat jij dit wel zou kunnen waarderen, Robin. Mijn moeder kocht een set lege kruidenpotjes met voorgedrukte etiketten. Op één daarvan stond ‘Room van tandsteen’. Opperste verwarring tot we beseften: iemand heeft kennelijk ‘cream of tartar’ door de vertaalmachine gehaald. Zelden zo hard gelachen :D

  102. Hahaha, inderdaad! Grappig. Ik heb even gegoogeld en dan lijkt het ook nog gewoon te bestaan ook. Schuld van al die automatisch vertaalde rotsites!
    Zal ik het er dan maar boven bijschrijven ook? Hahahahaha, nee, echt niet! :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *