Soba noodles

Soba NoodlesHoe heet het?
Soba そば, sobanoedels / soba noodles, Japanse boekweitnoedels / Japanese buckwheat noodles.

Wat is het?
Soba noodles zijn Japanse, dunne noodles, gemaakt op basis van boekweitmeel, vaak in combinatie met tarwemeel. Ze hebben een beetje het formaat van onze spaghetti, de beet van volkorenspaghetti, maar een kruidiger, nootachtige smaak. Met de nadruk op “een beetje”.

Hoe te gebruiken?
* Koud als salade (zarusoba):
vijf tot zes minuutjes koken in ruim water, afgieten in een zeef en daarna onder de koude kraan even het zetmeel eraf spoelen zodat de sliertjes niet gaan plakken. In Japan zo, “kaal”, geserveerd met een simpele dressing ernaast van dashi, zoete sojasaus en mirin, maar in het Westen vaker met een dressing op basis van sesampasta en opgeleukt met allerhande smaakmakers als sperzieboontjes, lente-ui, komkommer, zalm, sesamzaadjes, etc etc.
* Warm in de soep (kakesoba):
iets korter koken (vier minuutjes), afgieten in een zeef en verdelen over soepkommen. Smaakmakers als lente-ui, gare stukjes vlees/vis/tofu, groenten, shii-take, etc worden er bovenop gelegd en daar wordt hete bouillon (dashi) op geschonken.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: 五木 Itsuki Shokuhin Co. Ltd
land van herkomst: Japan
etiket: Japanese Buckwheat Noodles. 五木そば Itsuki Yamaimo Soba
ingrediënten: tarwebloem, boekweitmeel, yam, zout, water.
prijsindicatie: € …

Reacties

Soba noodles — 7 reacties

 1. Ik heb soba noedels gevonden die voor 100% van boekweit gemaakt zijn en dus glutenvrij. Het staat ook op de verpakking dat ze glutenvrij zijn trouwens. Ze zijn van het merk Lima ( https://www.limafood.com/ ), wat je in België in de meeste natuurvoedingswinkels vindt.

 2. ik heb ze half zo lang gekookt (2 minuutjes ofzo) als op de verpakking stond, en toch helemaal slijmerig.. de smaak was wel lekker :)

 3. Ja dat slijmerige vond ik ook niet zo lekker… Maar spoelen zou dus de oplossing zijn? Doe je dat dan voor of na het koken?

 4. Bedankt voor de tip Saskia.

  Ik heb er zo een hekel aan dat fabrikanten met eten gaan zitten klooien en dan nog roepen dat het origineel is. Ik lees normaal altijd de verpakking van alles wat ik eet en drink, maar deze keer niet. Pas later zag ik dat mijn soba gemengd was met tarwe. veel meer tarwe dan boekweit. Ik ben niet allergisch maar je krijgt altijd veel meer binnen dan dat je wilt/ goed voor je is (lees zout, suiker, E nummers, koolhydraten(tarwe))

 5. @ Bella,

  fabrikanten klooien àltijd. Wat fabrikanten maken is nóóit orgineel.
  Fabrikanten maken massaproducten.
  De meeste kans op orgineel heb je met ambachtelijke makers.
  Maar ja, kost wat meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *