Zoete aardappel (bataat)

Zoete Aardappel
Hoe heet het?
Zoete aardappel, bataat, Ipomoea batatas (L), sweet potato, yam (alleen in VS, foutief),hóngshǔ / 红薯 (China), goguma / 고구마 (Korea), satsuma-imo / daijo-imo / beni-imo / murasaki-imo (Japan).

Wat is het?
Zoete aardappel of bataat is een van oorsprong Zuid-Amerikaans zoete, zetmeelhoudende knolgewas dat wel van dezelfde orde (tweezaadlobbigen) is als de aardappel, maar niet van dezelfde familie (windefamilie ipv nachtschade). De kleur van het vlees kan variëren van wit tot geel, oranje en zelfs paars. (zie de foto’s hieronder) Voor de smaak of de wijze van gebruik maakt de kleur weinig tot geen verschil.

Hoe te gebruiken?
In het noorden van China vind je in de winters op elke hoek van de straat verkopers met een omgebouwd olievat op wielen waarin de zoete aardappelen worden gepoft. Zoete aardappelen kunnen ongeveer op dezelfde manier worden verwerkt als aardappelen. Gekookt, gepoft, gebakken in de oven, gefrituurd of gepureerd. De kook- of baktijd is dan wel vaak iets korter. Daarnaast wordt zoete aardappel ook veel verwerkt in toetjes en gebak. Bewaar op een koele, donkere, luchtige plek, maar niet in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: gekruide zoete aardappelpartjes uit de oven
 • Let op: ook al bestaan er veel recepten voor “crispy” sweet potato, ik geloof niet dat het kan. Zoete aardappel zal nooit zo knapperig worden als patat. Het wordt eerder zacht als warme appel.
 • Ook leuk: glasnoedels gemaakt van zoete aardappel, dangmyeon. Echt een aanrader.

Wat is er te koop?


Oranje bataat

merk: merkloos op de groente-afdeling
land van herkomst: ?
etiket: nvt
ingrediënten: nvt
prijsindicatie: € 1,95 – € 2,60 p/kg

Witte bataat met rode schil

merk: merkloos op de groente-afdeling
land van herkomst: onbekend
etiket: nvt
ingrediënten: nvt
prijsindicatie: € 1,95 – € 2,60 p/kg

Witte bataat met witte schil

merk: merkloos op de groente-afdeling
land van herkomst: ?
etiket: nvt
prijsindicatie: € 5,50 p/kg

Paarse bataat met paarse schil

etiket: 紫心紅薯
land van herkomst: ?
prijsindicatie: € 2,95 – 3,95 p/kg
Let op, dit is geen truffelaardappel. Truffelaardappels zijn niet zoet.

Gele zoete aardappel met paarse schil

merk: Satsuma-imo a.k.a Ryukyu-imo
land van herkomst: Vietnam
etiket: Japanse Zoete aardappel
prijsindicatie: € 2,50 (500g)
NB. Paarse schil, geel vruchtvlees, voorgegaard & diepgevroren, zie verpakking

Reacties

Zoete aardappel (bataat) — 18 reacties

 1. Moet er zoete aardappelen geschild worden, dan moet er zout erbij doen? of niet? wat dan? Ik ben vergeten om over zoete aardappelen te praten. Wil jij het mij helpen, hoe moet ik het zoete aardappelen doen? Heel hartelijk bedankt voor het samenwerking !!!!!!!!!!!!

 2. Ja, ik zou ze wel schillen. En ook een snufje zout toevoegen. Eigenlijk net als met gewone aardappelen. Alleen kook of bak je ze meestal wel ietsjes korter dan gewone aardappelen, ze worden sneller zacht. maar verder is er niet zoveel verschil. Ja, de smaak natuurlijk. :-)

  Succes!

 3. paarse bataat…, waar kan ik die kopen? bedankt ;)
  heb gehoord paarse bataat is gezonder- heeft anti kanker stof of zo?

 4. De paarse versie (mij bekend uit de Philippijnen onder de naam Ube) heb ik alleen nog maar in Antwerpen in Chinatown kunnen vinden… Moet toegeven , ik ken niet alle chinatowns in NL maar de meeste kans maak je toch in een toko

 5. Ube-purple yam in het Engels-is heel anders dan paarse zoete aardappels. In de Filipijnen, ube is gebruikt voor ube ice cream (heel lekker, ik had hem wel kunnen vinden soms bij de toko in Rotterdam) of voor desserts als halayang ube, ube ensaymada of ube roll. Wij gebruiken zoete aardappels, paarse of oranje, ook voor dessert of voor gewone snacks, maar ube heeft een meer verfijnde smaak.

 6. Hallo,
  Ik ben opzoek naar de oranje versie, waar zou ik deze kunnen halen in omgeving Rotterdam?
  Mvg

 7. Ik haal ze bij de DAS supermarkt op de Nieuwe binnenweg.
  Volgens mij heeft mijn appie ze ook wel hoor.

 8. Bij de Jumbo hebben ze meestal alleen de Gele is dit ook nog een speciaal soort?
  Zijn ook niet zo groot als de oranje zoete aardappels.

  Bedankt voor deze informatie.

 9. Al die kleuren komen zo’n beetje op hetzelfde neer, qua smaak. Ik denk net als groene of paarse spruitjes, daarin proef je ook geen verschil.
  Alleen die Japanse met paarse schil en diepgeel vruchtvlees, die smaakt wel echt anders.

 10. Nah, volgens mij heeft die Wah Nam Hong maar 3 kleuren hoor. :-)
  De witte met rode schil, de oranje en de paarse.

 11. De paarse zoete aardappelen zijn helaas amper te vinden. Dat is jammer wnat ze zijn heel erg lekker (gisteren nog op) en gezond. De paarse kleur komt door een stof met anti-oxidantische werking, ze zijn daarnaast minder vet en bevatten meer vitamines en mineralen dan gewone de oranje zoete aardappel. Zeker proberen!

  In Okinawa in Japan worden ze veel gegeten en de mensen daar zijn (samen met nog vier andere plekken) de gezondste van de wereld. Tegenwoordig worden de paarse zoete aardappelen ook in Sierra Leone geproduceerd, zonder kunstmest en met veel potentie voor goede inkomsten voor de lokale boeren.

 12. Paarse zoete aardappel pas gekocht op Haagse markt. De roze en oranje variant lagen er ook. Evenals truffelaardappels. Ziet er geweldig uit maar smaakt als gewone aardappel..

 13. Die paarse truffelaardappel he? Ja, die smaakt gewoon naar aardappel, maar dan wel eentje van de minst lekkere soorten. ;-)

  Dan liever de paarse, zoete aardappel.

 14. De Paarse Zoete Aardappel is de allergezondste omdat het wetenschappelijk bewezen véél ANTHOCYANEN bevat niet verwarren met Ani-Oxydanten.Anthocyanen zouden dementie tegengaan,is goed voor aders,hart en het verjonging.Anthocyanen houden Hersenen,bloedvaten gezond.
  Anthocyanen zitten ook in o.a in Bosbessen,rode/blauwe druiven,zwarte Bessen,Bramen,Rode kool,Aubergine,Rode Appel.Pervrucht verschilt wel het aantal Anthocyaangehalte.Dus in China is naar Wetenschap bewezen dat ze daar Paarse Zoete Aardappelen eten dagelijks en dat het goed voor hersenen is.Dit programma over het wetenschappelijk is op National geographic Channel geweest wetenschappelijk onderzoek bewees het zoete aardappel Anthocyanen bevat en in China men dit veel eet daarom ze gezond en jong zijn!

 15. Ik woon in het noorden in Leeuwarden waar kan ik de zoete paarse aardappel dan kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *