Glasnoedels

glass noodlesHoe heet het?
Glasnoedels, glas vermicelli, glasmie, glass noodles, bean thread noodles, cellophane noodles, fěn sī / 粉絲 / dōng fěn / 冬粉 (China), soe-oen / su-un / laksa (Indonesië), saewiyan (India), bún tàu / bún tào (Vietnam), woon sen / วุ้นเส้น (Thailand).

Wat is het?
In Nederland, China en Indonesië zijn we gewend dat glasnoedels dunne, een beetje doorzichtige noodles zijn, gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Maar feitelijk kunnen glasnoedels ook worden gemaakt van het zetmeel uit yam, (zoete) aardappel of bijvoorbeeld cassave en dik, breed of plat zijn. Van zetmeel wordt een slurrie gemaakt die wordt verwarmd tot een “lopend” deeg dat in sliertjes in kokend water wordt gegoten. Glasnoedels hebben niet veel smaak van zichzelf maar nemen makkelijk andere smaken in zich op.

Hoe te gebruiken?
In de soep: ongeweekt. Anders eerst 5-15 minuten weken in heet of kokend water, uit laten lekken en de glasnoedels zijn klaar voor verder gebruik. Koud in salades, warm in roerbakgerechten, Chinese fondue, gestoomde coquilles of scheermessen. Ze worden ook gebruikt in de vulling van loempia of jiaozi. In dat geval mogen ze eerst in stukjes geknipt worden. Ongeweekt frituren kan ook, dan krijg je knapperige, kroepoekachtige sliertjes.

Tips, weetjes & recepten

 • Klassieker uit Sichuan: klimmende mieren (glasnoedels met gehaktsaus)
 • Niet verwarren met mihoen. Mihoen is een dunne, Chinese noodle gemaakt van rijstbloem, niet rijstzetmeel. Mihoen gedraagt zich anders en valt eerder uit elkaar. Is ook witter, niet doorzichtig
 • Geschikt voor een glutenvrij dieet, maar check altijd de ingrediënten declaratie op het etiket, want niet alle glasnoedels zijn glutenvrij.
 • Japanse glasnoedels zijn meestal van aardappelzetmeel gemaakt en heten harusame / 春雨. Koreaanse glasnoedels worden gemaakt van zoete aardappel en heten dangmyeon / 당면.
 • NB. Bedoelen ze in Indonesië met laksa meestal deze glasnoedels, in de rest van de wereld bedoelen ze er een soort kokos noodle soup mee, bijvoorbeeld: Singapore Laksa.
 • Ook leuk & lekker: zelf koude mungboonnoedels maken

Glass noodles / glasnoedels

Wat is er zoal te koop?


 Zakje glasnoedels

merk: Tian Tan / 天坛
land van herkomst: China
etiket: Longkou Vermicelli
ingrediënten: groene bonen, erwten, maïszetmeel (deze zijn dus eigenlijk nep! Ik zou ze niet nog eens kopen)
prijsindicatie: € 0,35 (100g)

Reacties

Glasnoedels — 19 reacties

 1. Goed artikel, fijn de verschillen te weten. Hoewel wij vaak glasnoedels gebruiken wist ik niets van de ingredienten af of de bereiding.
  Dank voor deze duidelijke uitleg

 2. Gisteren 2 heerlijke gerechtjes gemaakt met glas noedels kijk maar eens op mijn site, ben nog met meer van dit soort gerechtjes met glas noedels bezig maar dat zie je binnekort wel.

 3. Ik heb me rot gezogd maar met resultaat gevonden. Laksa dat was wat ik zocht( maleis) maar dit heet longkou, hartstikke leuk voor mijn pasteitjes!!

 4. Ik heb nu een pakje Lonkou Vermicelli voor me liggen. Er zit geen maiszetmeel in. Bevat mungbonen, erwten en water. Misschien zijn er varianten op de markt?

 5. Ja, absoluut! De verpakkingen lijken allemaal op elkaar, dus je moet echt even de ingrediënten declaratie lezen voor je het koopt. Nou ja, het is ook kelemaal geen ramp hoor, maiszetmeel, maar toch.

  Bij egg noodles of zwarte rijstazijn heb je dat ook, eenzelfde soort verpakking, maar uit verschillende fabrieken en dus ook anders van samenstelling/smaak.

 6. Kan men scampi in longkou vermicelli wikkelen en dan frituren.Moet de ver-micelli eerst geweekt en gekookt worden?
  Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

 7. Die garnalen worden meestal omwikkeld met rijst vermicelli (mihoen) of dunne bami cq egg noodles. Ik heb even op google gezocht en zie echt niemand die ze ooit heeft omwikkeld met bovenstaande glasnoedels, maar je zou er eens eentje kunnen proberen. Ik hoor graag de uitkomst!!

  Uiteraard zul je ze wel even moeten weken, maar dat is zo gebeurd natuurlijk, het gaat er alleen maar om dat je ze kunt buigen. Misschien is het verstandig ze daarna even proberen af te drogen, dat het niet gaat spatten in de frituurolie.

  Succes Ludo, ik ben benieuwd!

 8. Zit er paar 100gr glasmie (glasnoedel) meer koolhydraten dan 100 gram witte rijst of 100 gram bami of nasi.

 9. Zit er in een liter sake meer koolhydraten dan in een liter pils? (hik) Pffff…

 10. Omdat glasnoedels van puur zetmeel zijn gemaakt zitten er inderdaad lekker veel koolhydraten in.

 11. Ik heb een vraagje. Elke keer als ik glasnoedels eet word ik erg misselijk krijg hoofdpijn en daarna kots ik het weer uit. Maar hier komt het. Ik kots de noedels uit en het smaakt heel erg bitter. Ik keek naar de houdbaarheids datum maar ze waren nog een jaar houdbaar. Dit heb ik 2 keer meegemaakt. Waar kan het aan liggen?

 12. Dat het bitter smaakt? Aan je gal. Of dat je het uitkotst? Geen idee. Nooit eerder van gehoord en google ook niet. Dus ik denk dat het toeval was.

 13. Karl – ik keek even op je site – mijn god – een schapenkop op je bord – ieuww – en al die andere gerechten met kippenvoeten – serieus?

 14. Hahaha, ja, dat is serieus, dat is Karl. Mij gaat het ook een stapje te ver, maar ik vind het prachtig dat Karl die kant van de Chinese keuken wel omarmt. Ik zou eigenlijk wel willen dat ik ook zo stoer was.

 15. Longkou is de goede, Tiantian niet kopen. Deze wordt nl erg snel papperig. Even weken in handwarm water tot het soepel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *