Liang Fen (koude mungbonen noedels)

Liang Fen, cold mungbean noodles
Een heerlijk, verkoelend, zomers gerecht, liang fen, koude mungbonen noedels.
Je maakt ze heel simpel zelf: mungbonen zetmeel met water even doorkoken, uitstorten, op laten stijven en dikke noedels van snijden. De dressing bestaat typisch uit (zoute) sojasaus, (koele) zwarte azijn en (hete) chili olie. Frisse lente-ui, koriander en wat gehakte pinda’s of sesamzaadjes voor de crunch erover en klaar is Kees. Het stelt niet veel voor maar ik vind het echt superlekker.


RECEPT KOUDE MUNGBOON NOEDELS
voor 2-6 personen

De noedels
1 x 1/2 cup mungbonen zetmeel (verderop meer daarover)
6 x 1/2 cup water
(dus 1:6 van whatever cup je gebruikt, maar een hele cup is best veel)

Meng een 1/2 cup van het koude water met het mungbonen zetmeel tot een klontloos papje en breng de rest van het water aan de kook. Giet al roerend het papje bij het kokende water en blijf de pap een of twee minuten al roerend, met een “rustige blub” doorkoken. Omdat het redelijk zwaar is gebruik ik hier graag een electrische mixer voor, maar met spierballen & stevige garde kan het ook.
Giet de doorgekookte, doorzichtige pap uit in een bakblik of lage plastic bak (bv 35cm x 20cm). Een siliconen spatel is handig om alles uit de pan te schrapen.
Als je haast hebt kun je de bak daarna op een laagje koud water in de gootsteen zetten om wat sneller af te laten koelen. Daarna in de koelkast nog door en door laten koelen. Minstens een uur en beter niet langer dan 24 uur omdat de textuur dan rubberig wordt.

De dressing
2 el lichte sojasaus
1 el Chinkiang rijstazijn (dat is die wrange, niet die zoete)
1 el Sichuan chili olie (of bv een lao ganma chili saus)
1 tl geraspte gember
1 tl geraspte knoflook
1 tl suiker

The crunchy bits
2 lente-uitjes in ringetjes
1 el fijngehakte koriander
2 el fijngehakte, geroosterde pinda’s of 2 el fijngehakte sesamzaadjes
1 el grofgemalen sichuanpeper (niet nodig als je Sichuan Chili olie gebruikt)

Assemblage
Trek/duw de randen van de zetmeelplak voorzichtig vast een beetje los. Leg er daarna een snijplank op en draai de hele zaak in een keer om. Even schudden, slaan, duwen tot de plak uit het bakblik op de plank “valt”. Snijd de noedels met een groot mes in dikke, korte rechthoekjes of dikke of dunne, lange repen, net wat je zelf het lekkerst lijkt. Drapeer de noedels op een bord of in individuele kommetjes. Giet de dressing erover. Verdeel de crunchy bits erover. Klaar.
Snel opeten, niet te lang laten staan.

Over mungbonen zetmeel
Als je geen mung bean starch (zie foto’s hieronder) kunt vinden zou wheat starch een goed alternatief zijn, de ratio is dan anders (1:5), maar het resultaat vind ik niet aan te raden. Noodles van wheat starch zijn romig & plakkerig aan je tanden ipv fris & crisp. Eigenlijk gewoon niet lekker. Met tapiocameel zouden de noedels wat taaiïg worden en met aardappelzetmeel te zacht. Let op: (Indiase) toko’s verkopen ook mungbonenmeel, dat is geen zetmeel maar gewoon gemalen mungboon (te herkennen aan gelige of groenige kleur), dat gaat ook niet werken. En in de rolletjes Indonesiche hung kwee meel zit vanille, dat wordt dus ook geen succes.
Duizelt het je nu? Lees dan de post: alle soorten zetmeel op een rijtje.

Het goede mungbonenmeel: mung bean starch
Mungbonen zetmeel

Het foute mungbonenmeel (fout voor deze noodles): hung kwee meel
Hung Kwee

Met tarwezetmeel (wheat starch) kan het ook
Wheat starch

Maar persoonlijk vind ik tarwzetmeel geen succes
Sichuan koude noedels met mungbonen of tarwe zetmeel

EXTRA FOTO’S
Liang Fen Cold Noodles

Koude Sichuan noedels

Koude, mungbonen noedels

Liang Fen noedels uit Sichuan


Reacties

Liang Fen (koude mungbonen noedels) — 7 reacties

 1. Dit is echt verschrikkelijk lekker! Als ik in China ben eet ik het vaak, zeker als het warm weer is. Ik had al vaker naar mungbonenzetmeel gezocht in Nederland, niks gevonden. Toen had ik het, net als jij, geprobeerd met tarwezetmeel maar daarmee kon ik niet de juiste structuur bereiken. Vandaag nogmaals gezocht naar aanleiding van dit artikel en ja, de Amazing Oriental bij Duivendrecht had het liggen! Ik weet wel wat ik eet van het weekend…

 2. Omdat wheat starch makkelijker te vinden is bij de toko vandaag poging 2 gedaan deze noodles te maken met wheat starch. Wederom geen succes. Vorige keer met ratio 1:6 werden ze niet stevig. Nu met ratio 1:5 kon ik er wel blokjes van snijden maar ik vind de textuur helemaal niks. Ze zijn enigzins romig en plakkerig aan je tanden, meer als Turks fruit dan als die heerlijke, frisse, crispy noodles gemaakt van mungbean starch. Dus ik geef het op, als je geen mungbonenzetmeel kunt vinden, dan kun je deze noodles dus niet maken.
  Op de foto zie je het verschil ook wel enigzins:

  Liang fen maken met tarwezetmeel of mungbonenzetmeel

 3. Vandaag voor het eerst gemaakt, met mung bean starch, en het resultaat was fenomenaal!
  Dankjewel Robin, ik ga dit nog heel vaak eten :-)

 4. Fenomenaal! Cool. :-)
  Ik vind ze ook zo lekker.
  Toch maak ik ze niet zo heel vaak.
  Laatste keer heel simple met lao gan ma saus. Hmmmm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *