Tamarinde (asem)

Tamarinde / Asem
Hoe heet het?
Tamarinde, Indische dadel, tamarind, tamarindo, asem / assem / asam (Indonesië), kakapoesie (Suriname), มะขาม / ma kham (Thailand), me (Vietnam).

Wat is het?
Tamarinde zijn grote peulen (7-20 cm) van de tropische boom Tamarindus indica. Ze zien er een beetje uit als kale, dikke, bruine, uitgedroogde tuinboonpeulen, gevuld met vruchtvlees/smurrie waarin ook nog harde zaden zitten (zie foto hierboven). Het is de plakkerige smurrie waar het om gaat. Die kun je zelf uit de peulen peuteren of reeds gepeld in blokvorm kopen (zie foto hier rechtsonder).

Hoe te gebruiken?
Doe wat kleverige tamarinde in een kommetje en giet er wat heet water op. Paar minuutjes wachten, dan even een beetje kneden zodat zoveel mogelijk pulp oplost in het water. Daarna met een zeefje of gewoon met je vingers de pulp van het vocht scheiden. De vezels/stukjes die overblijven gooi je weg, het “dikke sap” (asemwater) gebruik je om mee te koken. Dat sap is ingekookt ook kant-en-klaar als tamarindepasta te koop in potjes. Dat is dus wel iets geconcentreerder dan zelfgemaakt asemwater, dus even opletten dat je dan niet teveel gebruikt. Tamarinde smaakt zurig en wordt net als azijn of citroensap gebruikt als malsmaker en frisse toets in marinades en stoofschotels, maar ook met suiker verwerkt tot zoete drankjes en snoepgoed. De blokken pulp zijn vrij lang en buiten de koelkast houdbaar, de potjes in de koelkast. Zelfs de peulen blijven vaak nog wel 2 jaar goed.
Tamarinde/Asem
Tips, weetjes & recepten

 • Simpel recept voor Ajam Assem: kipdelen insmeren met een nat papje van tamarinde en zout, paar uur tot een nacht laten marineren, daarna bakken in de olie of oven.
 • Makkelijk te vervangen door een scheutje citroensap of azijn. Misschien niet 1 op 1, maar ietsjes minder.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: TD Inter-Supplies Co.,Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Tamarind Seedless
ingrediënten: tamarinde
prijsindicatie: € 1,- (200g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Vanka Kawat B.V. (Nederland)
land van herkomst: ?
etiket: Tamarinde Pasta
ingrediënten: tamarinde pulp, water, suiker, zout, voedingszuur (E270, E330), conserveermiddel E211.
prijsindicatie: € …. (225g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: De Oosterse Prins (Nederland)
land van herkomst: ?
etiket: Keukentamarinde
ingrediënten: water, tamarinde, suiker, gemodificeerd zetmeel E1414, zout, azijn, levensmiddelenkleurstof E150, conserveermiddel E211.
prijsindicatie: € … (300g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Trong Luong Thuc / Garden Queen Trademark
land van herkomst: Thailand
etiket: Concentrate Cooking Tamarind
ingrediënten: tamarinde 80%, water 20%
prijsindicatie: € 1,65 (227g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: TRS
land van herkomst: India
etiket: Tamarind, concentrated paste
ingrediënten: Tamarinde, water
prijsindicatie: € 1,85 (200g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Asia Fresh
land van herkomst: Thailand
etiket: Sweet Tamarind. Premium Quality.
ingrediënten: 100% tamarinde
prijsindicatie: € 2,50 (450g goed voor zo’n 330g pulp)


Zelf tamarinde siroop/limonade maken?
330 gram tamarindepulp (uit 450g peulen of gewoon van zo’n blok)
330 gram suiker (of palmsuiker of honing of wat je lekker vindt)
1 liter water
1 snufje zout
1 gedroogde chilipeper (optioneel)
sap van 1 limoen

Pel de tamarindepeulen, weeg het overgebleven vruchtvlees. Maak eerst een mengsel van hetzelfde gewicht aan (palm)suiker en drie keer het gewicht aan water in een pan, breng aan de kook en wacht tot de suiker is opgelost. Doe de tamarinde erbij. Kook zachtjes 2 minuten door. Ik stamp graag nog even met de stamper om zoveel mogelijk smaken vrij te laten komen. Laat afkoelen. Zet in de koelkast. Volgende dag zeven, zoveel mogelijk pulp ook door de zeef drukken. Je drinkt dit verdund met water. Ik gebruik 1 deel sap op 1 deel water.

Assem Peulen

Tamarinde uit de peul halen

Tamarinde koken


Reacties

Tamarinde (asem) — 63 reacties

 1. Ik heb lang geleden surinaams kip gegeten met tamarinde en het was super lekker.

 2. Misschien een beetje een late reactie, maar ik ben erg gecharmeerd van potjes tamarinde concentraat uit Thailand en ik zag dat ze hier niet genoemd worden.

  Het zijn plastic potjes met een blauw deksel, er staat een foto op van de hele tamarinde peulen en het opschrift is “nuoc me chua/concentrate cooking tamarind”. De enige ingrediënten zijn tamarinde en water en de verhouding is 80% tamarinde, 20% water volgens het etiket.

  Het voordeel van deze potjes is dat het kant en klaar is en dat er geen suiker (of ander ongerief) aan toegevoegd is. Het laatste is misschien wel het belangrijkste voor mij. Ik bepaal graag zelf hoeveel suiker ik in een gerecht gebruik en ik maak ook dingen klaar met tamarinde waar helemaal geen suiker aan te pas komt.

  Ze staan in ieder geval bij de Oriental supermarkten in het schap, maar ze zijn vast ook op andere plaatsen te koop.

  Peter

 3. Die heb ik ook altijd in mijn kast staan. Erg handig, maar ze zijn veel zuurder dan andere merken en verse tamarinde peulen, dus oppassen met de dosering.
  Oriental verkoopt ze inderdaad, ze kosten maar 99 cent per potje en volgens mij heb ik ze ook weleens bij Dunyong in A’dam zien liggen.

 4. Die zaden, heet dat nou asam kandis?
  Nu ik toch bezig ben, mesoyi stokje?
  tabia bun?….peper?

 5. Nee, volgens wikipedia is asam kandis een heel andere soort. Garcinia xanthochymus ipv Tamarindus indica. Met alleen wiki-pagina’s voor Indonesië, Java en Maleisië, dus ik ben bang ook niet zo makkelijk hier te krijgen. Hoewel er volgens mij altijd wel ergens een adresje zal zijn. ;-)

  Mesoyi ook iets inheems, lijkt op kaneel.

  Tabia bun lijkt inderdaad een lange, balinese chilipeper.

  Heb je een oud Indonesisch kookschrift geërfd of zo? ;-)

 6. Nee hoor, alleen een paar receptjes gevonden.
  Ik heb ook al zitten goegelen, maar ik kom ook steeds op
  Indonesiche websites uit, schiet niet op.
  Nou, dan verzin ik er toch zelf wat voor in de plaats.
  ( hoop niet dat J v D dit leest) :-D

 7. Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen, dat dat stinkt. Hihi.
  Vond je ’t wel de moeite waard? Ik bedoel de smaak, was die nou erg anders of beter dan wanneer je tamarinde in een potje koopt?

 8. Ik lees hier allemaal dat tamarind zuur smaakt…..

  Ik koop altijd de zoete tamarind, en smaakt ook erg zoet, ik eet deze gewoon uit het vuistje , net zo lekker dus

 9. Dag Robin en andere culinaire vrienden,
  Ik kocht onlangs ” gezuiverde tamarinde ” van het merk WR (KAI TAK BV ROSMALEN ).
  Kunnen jullie mij wegwijs maken in het gebruik van dit product.
  Op de bokaal staat dan wel vermeld dat het product speciaal te gebruiken is bij de bereiding van rijsttafelgerechten, zoals sajoerans,kip-,vlees-en visgerechten maar een gebruiksaanwijzing wordt niet vermeld. Dank bij voorbaat. Zonnige culinaire groetjes vanuit België.
  Victor

 10. Je kunt het zo toevoegen aan marinades, sauzen en gerechten. Je hoeft er niks bijzonders meer mee te doen. Het is wel geconcentreerder dan wanneer je zelf met tamarindepulp aan de slag zou gaan, dus let op dat je voor sommige recepten minder tamarinde moet gebruiken dan aangegeven.

  Eigenlijk moet je het een beetje zien als citroensap. Dat gebruik je ook in marinades en sauzen om ze op te frissen of om vlees mals te maken. Daarvan wil je ook niet teveel gebruiken. Dus als je het niet kent, eerst een beetje en dan proeven.

  Succes.

 11. Jumbo (in ieder geval die in Deventer) verkoopt tamarinde peulen. Ben benieuwd hoe dat gaat.

 12. In het recept van thaise Iced thea moet er gemalen tamarinde.
  Zou ik dat voor de eerste keer niet kunnen vervangen door iets?
  Als ik bij elk nieuw recept alle ingrediënten aanschaf, dan geraken mijn keukenkastjes niet meer dicht.
  Het lijkt op citroen zeg je, zouden een paar druppels citroen of limoen in het geval van de iced tea in de juiste richting kunnen zitten?
  Ik wil eerst weten of ik dat drankje wel lekker vind. Het ziet er alvast heel mooi uit.

 13. Gemalen tamarinde? Dat klinkt als iets anders dan “tamarinde peulen” zoals hierboven beschreven. Misschien bedoelen ze gemalen, gesuikerde tamarinde? Als je het volledige recept geeft kan ik er nog eens over nadenken/dubben/ Misschien dat het kwartje dan nog valt. :-)

  Hoe dan ook, citroen is inderdaad een veilig alternatief. En lekker bovendien.

 14. Hm, blijkbaar kent men in Amerika zoiets al gemalen tamarinde en ik vermoed dat dat kant-en-klare tamarinde pasta is, zoals hier verkrijgbaar in potjes, maar dan helemaal ingedroogd en verkruimeld. Dus in dit recept kun je tamarinde pasta gebruiken, uit een potje of zelf te maken.

  Maar verder lees ik ook dat de tamarinde optioneel is. Je kunt ‘m dus ongestraft weglaten. En dan even proeven of je de Iced tea lekker vindt en alsnog wat citroen toevoegen ja.

 15. Ik heb onlangs het kookboek van Beb Vuyk aangeschaft, en hier wordt asem uitgebreid in gebruikt. In de toko bij mij in de buurt hadden ze helaas alleen tamarinde pasta, terwijl het boek constant naar de daadwerkelijke vrucht verwijst. Als er steel ‘stukje asem ten grote van een walnoot’, hoeveel pasta correspondeert dit dan ongeveer mee? een theelepel, een halve?

 16. Beb doet daar dan 2 of 3 eetlepels warm water bij om asemwater te maken, dus ja, ik zou beginnen met een halve theelepel en misschien een hele. Better safe than sorry. :-)

 17. Heb hier een potje tamarindepasta van Flower Brand, staat al zeker een jaar in de kat, ongeopend. Kan de houdbaarheidsdatum niet meer lezen. Zou dat nog goed zijn?

 18. Hou er rekening mee, dat tamarinde uit Thailand anders smaakt dan tamarinde uit Indonesië. Zie ook groot nieuw volledig Oost Indisch kookboek Door catenius van der meijden , van dorp 1942

 19. Ik ben gelukkig gezond, dus ik hou me daar niet mee bezig, Ilse. Ik denk dat je dit beter op een gezondheidssite kunt vragen, hier gaat het over eten. ;-)

 20. Over gezondheid wil ik toch graag een “weetje” kwijt. Tamarinde-pasta werkt bloedzuiverend. Wij kregen dit vroeger om jeugdpuistjes te bestrijden van binnenuit dus. Mijn vader was drogist en geboren in Indonesië, hij had dus veel middeltjes tegen puistjes is de winkel. Deze “cleanings” reinigen danwel van buiten maar intern reinigen/zuiveren met tamarinde is veel effectiever! Succes verzekerd.

 21. Mijn moeder was gek op assem koekjes
  Zijn die ergens te koop, liefst omgeving Zuid-Holland?

  Of kan je die zelf maken?

 22. Tamarinde extract 2,5 gram + 5 gram geelwortelextract (Kurkuma/koenjit), citroensap, zout-zoets(suiker o.i.d.)-naar smaak plus koud, warm of heet water = een beker of glas heerlijke en zeer gezonde verfrisser.
  In Indonesie staat dit bekend als een middel om menstruatie-narigheid te verlichten, het lichaam te zuiveren en te verfrissen.

  Tamarindeboontjes zijn heerlijk zo uit het vuistje. Geelwortel staat ook bekend als een krachtige hulp bij het afvoeren van gifstoffen c.q. afval (denk aan reuma/artritus), citroen helpt om het werkvuurtje in je lichaam op te peppen, naast alle effecten die mensen die van koken houden wel kennen.. en de vitamine C, ja daar kook je natuurlijk niet mee, maar het is wel goed voor de houdbaarheid.

  Assemkoekjes kan je natuurlijk zelf maken. Beslag of deeg..tamarindepulp of vers uit de boontjes toevoegen….of uit de boontjes de tamarinde op koekjes smeren (als beleg/”jam”)…even experimenteren en wie weet, wie je daar blij mee gaat maken!

 23. Is dit van Albert Hein, wat te koop daar ik in Spanje woon, en hier nog nooit gezien.

 24. Nee, ze zijn niet van Albert Heijn, ik heb nog geen huismerk Tamarinde gezien. Maar je kunt tamarinde tegenwoordig wel vaak kopen bij gewone supermarkten. Hoe dat in Spanje zit weet ik natuurlijk niet, maar zonder een Indonesische gemeenschap zoals we die hier hebben verwacht ik niet dat het er standaard in de supermarkt ligt.

  Gelukkig kun je het heel goed vervangen met wat citroensap of azijn.

 25. Ik heb een hele doos tamarinde peulen gekocht in de toko onder de markt “mosae Forum” in Maastricht, ik maak er zelf tamarinde water
  van en verwerk het in dressings, marinades of sapjes. Een ekker en een natuurlijk zoetmiddel.

 26. Leuk, ik zou daar wel een foto van willen zien. (proeven zal niet lukken via internet ;- )

 27. Beste Mensen, is er nu gemalen tamarinde te verkrijgen? Waar kan ik dat kopen?

 28. Blijkbaar kan wat meer fantasie in het uittesten van (andermans) recepten iedereen een beetje vooruit helpen. Ik heb met veel plezier de reacties
  gelezen en moet Robin een pluim geven dat hij altijd zo correct reageert… hij stelt ook voor dat je het met een kleine hoeveelheid kan uitproberen. Over smaken van niet te twisten. Trouwens, misschien kom je al is het dan soms “per ongeluk” ook aan een heel lekker of bruikbaar recept, dat nog niet gekend is. Zelf had ik hier al maanden een pakje “wet tamarinde” liggen in mijn koelkast – ik had het gekocht samen met een kant en klaar flesje, om uit te testen hoe tamarinde smaakte. Ik wou onmiddellijk de kant en klaar versie met allerlei toevoegingen/bewaarmiddelen tegenover een zelfgemaakte versie vergelijken. Omdat op het flesje een vers-houd-datum stond ben ik dat eerst begonnen, maar ik vond de smaak na een paar keer gebruiken in verschillende gerechten niet zo denderend en daarom gooide ik de rest weg toen de versheidslimiet bereikt was. Er zijn dan een paar maanden over gegaan eer ik terug aan dat pakje “pasta” dacht en recent ben ik op zoek gegaan wat je daar allemaal mee kan doen. Omdat de receptuur zo overweldigend is moet ik zeggen dat ik er als test (nadat ik deze commentaren las) er gewoon een papje van gemaakt heb, door kokend water op de fijngesneden stukjes te gieten… en aangezien ik dat kneedde met mijn vingers heb ik maar meteen de smaak geproefd door ze gewoon af te likken… mm en het smaakte nog goed ook. Terwijl ik de geweekte tamarinde door een zeefje duwde gingen er allerhande mogelijkheden door mijn gedachten. Zowel zoete als hartige gerechten kan je hiermee een lichtzurige toets meegeven denk ik. Tegelijk wil ik zeggen dat ik denk dat ik met die pulp ook nog wel iets anders ga doen, dan zoals velen aanraden…ik ga ze dus NIET weggooien. Als mijn probeersel slaagt, dan kom ik hier wel bericht over geven.

 29. Hilde, dankjewel, ik vind het altijd leuk als mensen hun eigen ervaringen met een produkt hier delen!
  En let maar niet op Eduardus, die reageert zo omdat ik geen hij maar een zij ben. ;-)

 30. Ik heb van verse tamarinde een pitje in de grond gestopt en het is nu een plantje van 10 cm. Gewoon voor de lol.

 31. Zeg Eduardus, niet iedereen weet dat jij de Waldorf of Statler van Aziatische-ingredienten.nl bent. Arme Nellie denkt vast dat je het tegen haar hebt.

 32. En @Nellie : Leuk! Ik zie op internet ook prachtige tamarinde bonzai boompjes.
  Mooie bladeren heeft de tamarinde.

 33. Je gebruikt maar een beetje, dus verwaarloosbaar weinig suiker. In de potjes zal wat toegevoegd zijn, in de vruchten of de pulp alleen natuurlijke suikers.

 34. Ik heb tamarindesiroop gemaakt om dat dat een populair verfrissend koel drankje was tijdens mijn jeugd in Indonesie. Van 400 gram pure tamarinde (met pint) plus totaal 1300 gr gecombineerde suikersoorten kreeg ik 1,5 liter. In deze warme dagen is hert heel dorstlessend en ook gezond, als je je drankje niet te zoet maakt. water:asemsiroop = 4:1
  twas een hele klus, maar het is echt super lekker!

 35. Dankjewel Georgine! Je hebt me geïnspireerd om ook limonade te maken. Ik gebruikte minder suiker, maar uiteindelijk ook veel minder water om het aan te lengen. Het was eerder tamarindesap ipv tamarindsiroop. Maar het moest dus ook snel op. Om te bewaren is siroop wel beter.

 36. Hallo.
  Kan iemand mij vertellen welke verhouding ik aan moet houden om asam water te maken van keukentamarinde (potje)

 37. Hi Peggy, de tamarinde in het potje is al een soort ingedikt asemwater. Je hoeft er dus geen water bij te doen of zo. Je kunt het direct gebruiken als zijnde asemwater. Alleen dan misschien de helft van wat er in het recept staat.

 38. Ik zie in een recept ‘Stukje tamarinde’. Ik moet dit er in zijn geheel bijgooien. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik heb t nu gekocht maar nog nooit gebruikt.
  Ik heb zo’n blok zeg maar. Ik heb er nu gewoon een stukje vanaf getrokken. Ik maak Rendang Ajam van ‘indisch eten blogspot’. Hoe moet ik nu de rest bewaren?

 39. Nou ja, zoals hierboven al staat geschreven : je doet wat kleverige tamarinde in een kommetje en giet er wat heet water op. Paar minuutjes wachten, dan even een beetje kneden zodat zoveel mogelijk pulp oplost in het water. Daarna met een zeefje of gewoon met je vingers de pulp van het vocht scheiden. De vezels/stukjes die overblijven gooi je weg, het “dikke sap” gebruik je om mee te koken.

  De rest van het blok kun je in een plastic zakje of een doosje of zo in de koelkast bewaren. Waarschijnlijk kan het ook wel buiten de koelkast, maar dat zou ik dan weer niet doen.

 40. Wat is dit toch een fijne site!! Kom best vaak even langs :-)
  Dank hiervoor !

 41. Hier in frankrijk, waar ik woon, geen tamarindepasta of blokjes asem. Ik vond bij de Grand Frais, een geweldige winkel wel een doos tamarindepeulen. Geweldig. Ga het gebruiken voor de rijsttafel. Heb er al eentje zo geproefd, erg lekker. En hier lees ik ook leuke en handige dingen.

 42. Leuk te horen, aziatische-ingredienten.nl in Frankrijk. :)
  Tamarinde wordt ook wel in Vietnam gebruikt en in Frankrijk is men wat meer gericht op Vietnam. Dus misschien een een Vietnamese winkel zoeken?

 43. Ik heb een potje pasta, en wil daar een dip voor phulouri van maken. Heeft iemand een tip?

 44. Een tip voor een goed recept voor een tamarinde dipsaus? Niet echt, ik ken alleen die van Andy Ricker en vond die wel erg lekker, maar ik weet niet of die past bij jouw phulouri. Zijn recept staat bijvoorbeeld hier:
  https://www.seriouseats.com/recipes/2013/11/andy-rickers-naam-jim-kai-yaang.html

  Of heb je een recept waar ze er vanuit gaan dat je de pulp hebt ipv de kant-en-klare pasta? Dan zou ik zeggen: toch gewoon het recept volgen (zonder dat weken van de pulp enzo dan natuurlijk) en vooral goed proeven of je het lekker vindt. Eventueel wat water toevoegen als het te sterk zou smaken.

 45. mijn vriendin heeft het gisteren gewoon geweekt en door het eten gedaan. De pitten haalden we later tijdens het eten uit. We hebben verder gewoon alles op

 46. Ja, het is op zich allemaal plantaardig, dus kan me voorstellen dat er niks aan de hand is als je niet alleen het water gebruikt. Zelfs als je een pit zou doorslikken zal dat vast geen probleem zijn.

  Maar toch zou ik een volgende keer alleen het weekwater gebruiken. ;-)

 47. Kan je de peulen ook invriezen? Ik doe dat wel met kurkuma en gember, maar ga dit maar eens proberen denk ik. Iemand hier al ervaring mee?

 48. Ik heb er geen ervaring mee, maar de peulen zijn van zichzelf al lang in de ijskast te bewaren. Zo’n blok pulp ook en die potjes tamarinde concentraat nog langer.

  Maar je zou natuurlijk wel je eigen tamarinde concentraat kunnen maken en in ijsblokjes invriezen zodat je het altijd makkelijk te doseren homemade tamarindeconcentraat bij de hand hebt waarbij je je geen zorgen hoeft te maken of het nog goed is. Ik vind het eigenlijk wel een goed idee ook!

 49. Ik kwam in een Engelstalig Maleisisch gerecht de term ’tamarind peel’ tegen. Dit blijkt echter niet de schil van de tamarinde te zijn, maar een gedroogd plakje van een vrucht van een geheel andere boom: de garcinia atroviridis (asam gelugor). In Maleisië staat dit plakje gedroogd fruit bekend als ‘asam keping’, hetgeen dan in het Engels vertaald wordt als ’tamarind peel’. Verwarrend! De smaak van dit gedroogde plakje schijnt zuurder en scherper te zijn dan de ‘rondere’ smaak van het dikke sap van de tamarinde (hetgeen ik als alternatief heb gebruik). Ik ga toch eens kijken of ik ‘asam keping’ bij de toko kan vinden.

 50. Oh, ja, dat is zeker verwarrend. Als je het gevonden hebt, laat je het me dan weten? Dan kan ik er een stukje aan wijden en mensen waarschuwen. :-)

 51. Ter info. Zie mijn bericht uit 8 november 2020. De ’tamarind peel’ oftewel de asam keping heb ik in Nederland nog niet kunnen vinden. Dat scheelt weer, want dan hoeft er ook niets over geschreven te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *