Crosne (pagode-groente)

crosneHoe heet het?
Crosne (spreek uit als: kroon), Japanse andoorn, Chinese artisjok, Japanse aardappel, pagode groente, stachys affinis, stachy, knotroot, artichoke betony, chorogi / チョロギ (Japan), gān lùzǐ / 甘露子 of bǎo​tǎ​cài / 宝塔菜 (China)

Wat is het?
Crosne zijn grappige, made-vormige knolletjes (Ø 1cm-1½ cm) van een kruidachtige, van origine Noord Chinese plant die al aan het einde van de negentiende eeuw in Europa werd ingevoerd door iemand uit Crosne, een plaatsje in de buurt van Parijs. Omdat ze moeilijk zijn schoon te maken nooit echt bekend geworden, maar de laatste tijd kom je ze steeds vaker tegen in hippe restaurants. En nu dus ook in de toko.

Hoe te gebruiken?
Schillen zal niet lukken, maar als je perse wilt kun je ze in een theedoek met wat grof zeezout schoon/schoner proberen te wrijven. Naar verluidt laat het velletje dan los, maar ik heb het niet getest. Je kunt ze kort wokken, frituren, blancheren of rauw eten. Veel langer dan een minuut (of twee) is zonde, want de knapperige structuur (als van een radijsje) is nu juist de grap. De subtiele smaak is een beetje nootachtig en doet denken aan aardpeer of artisjok. In China en Japan wordt crosne vaak ingelegd in kleurig azijn, dat maakt de toch al bijzondere knolletjes nog buitenaardser. In de koelkast bewaren. Ze verleppen redelijk snel, al zijn ze dan nog wel op te peppen in een bakje koud water, toch goed oppassen bij aankoop dat ze vers zijn.

Wat is er te koop?


Crosne
land van herkomst: onbekend
prijsindicatie: € 15,- p/kg
ooit gekocht bij: vestigingen van Cheung Kong. Maar die bestaan niet meer.

Crosne Pickles
land van herkomst: China
etiket: Hengshun, pickles vegetables, Chinese artichoke
ingrediënten: chinese artisjok (>52%), water, suiker, zout, bloem (tarwe), monosodium glutamaat (smaakversterker)
prijsindicatie: € 1,15 (375g)


NB. De ingelegde crosnes in dat potje zijn niet zo smakelijk van kleur en eigenlijk waren waren ze ook niet lekker. Niet friszuur, maar eerder een beetje een waterige, muffige sojasaus-smaak. Ik heb nog geen gerecht kunnen bedenken waarin ze wel lekker zouden kunnen smaken. In de boerenkool in ieder geval niet.


Reacties

Crosne (pagode-groente) — 7 reacties

  1. Afgelopen twee jaar had ik crosne in me tuin staan (het eerste jaar een paar gekregen plantjes en het tweede jaar de spontaan weer opgekomen plantjes weer bij elkaar gezet, jee wat een goed onkruid!)
    Nu zag ik die mooie gekleurde crosne door ze in te leggen in kleurig azijn, weet je ook wat dat kleurig azijn is? krijg ik bv. rode azijn door rode bietjes op azijn te zetten? of is dit zo te koop?

    aldo

  2. Volgens mij is het gewoon rijstazijn, gekleurd door rood of paars shiso-blad. Of sterker nog, een kant-en-klare kleurstof, gemaakt van shisoblad. Ik zou zo niet weten of die kleurstof of die azijn zo te koop is, ik zal er eens op letten.
    Ondertussen tegengekomen: umezu (rode umeboshi azijn) en een potplantje rode shiso.

    Als ik moest gokken, dan zou ik denken dat de kleur alleen voor het optische effect is en niet veel smaak afgeeft. En dan zou je dus om het even welke kleurstof kunnen gebruiken en dus inderdaad ook rode bietjes.

  3. Ik heb een recept waar de crosnes in voorkomen maar ik kan ze nergens kopen en weet niet hoe ze smaken en of ik ze kan vervangen voor iets anders…

  4. Pfjieuw, moeilijk. Omdat ze zo delicaat en knapperig zijn. Het ligt natuurlijk ook aan het recept, welke rol de crosnes spelen en hoeveel crosne erin gaat. Maar als ik iets moest verzinnen denk ik dat mijn eerste keus waterkastanjes zijn:

    Verse waterkastanjes

    En daarna misschien de Jícama / bengkuang:

    Jícama

    Anderen noemen wel eens aardpeer:

    Jerusalem artichokes

    Maar ik geloof dat het niet de tijd voor aardperen is? Die jícama is volgens mij wel goed verkrijgbaar bij Aziatische en Tropische winkels. Maar beiden zijn wel een stuk “zetmeliger” dan de waterige crosnes.

  5. Hoi,
    Ik teel de Crosne al jaren voor gebruik in de keuken (rauw of kort gesmoord het lekkerst), maar verkoop er ook plantgoed van, dat ik via de post verstuur. Het is te bestellen op mijn site http://www.engelhoeve.nl in de zadenwinkel.
    Crosne kun je weliswaar niet lang in de koelkast bewaren, maar wel in een kistje of emmer met vochtig zand in de schuur of op een andere koele plek. Daar blijven ze maandenlang goed!!
    Groetjes, Mike

  6. Hoi Robin,

    Ik heb er nog wel te koop om te poten.
    Via facebook kan het even gevraagd worden.
    Ze zijn zeer zacht van smaak, die snel verbloemd word door andere smaaktjes.

    groetjes Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *