Rode shiso (paarse Perilla)

Paarse shiso in azijn
Hoe heet het?
Rode shiso, purple perilla, notenkruid, purple mint, beefsteak plant (een groot blad zou op een biefstuk lijken), akajiso / 赤紫蘇 (Japan), Hóng zǐ sū / 红紫苏 (China), Rau tía tô / tia to (Vietnam), soyeob / 소엽 (Korea).

Wat is het?
Rode shiso is een donkerrode, bruinpaarse Perilla-variant, familie van de munt, vooral bekend uit de Japanse en Koreaanse keuken. Net als de groene variant (zie vorige post) een pittige, kruidige smaak, maar ook een beetje bitter. Het blad is omgekeerd hartvormig en heeft een gekartelde rand. De kleur is gemêleerd, het paarsrode zit vooral aan de onderkant.

Hoe te gebruiken?
Op zich net als groene shiso te gebruiken, dus als kruid in salades, noodles of bij (vette) vis, maar in Japan wordt ze eigenlijk voornamelijk gebruikt om umeboshi de karakeristieke rode kleur te geven. In China wordt ze veel gebruikt in de traditionele medicijnkunst. Ik kwam rode shiso als plantje tegen bij de turkse supermarkt. Makkelijk in de vensterbank te houden. Heeft veel water nodig.

Tips, weetjes & recepten

 • In Nederland werd perillablad geïntroduceerd door Koppert Cress onder de merknaam Shiso® en dat is de naam waaronder de meesten het nu kennen, maar buiten Nederland zullen ze je raar aankijken als je om shiso vraagt. Een modern geval van genericide!
 • Lees meer over de groene variant: Shiso Groen
 • Nog hipper is: (Koreaanse) paarse shiso cress of groene shiso cress
 • Lees meer over: umeboshi (zure, Japanse pruimpjes) en umezu (Japanse pruimenazijn)
 • Weetje: paarse shiso is (naast koriander) het meest gebruikte kruid in de Keuken van Hunan. Vooral gebruikt in combinatie met vis en andere dieren uit water.

Wat is er zoal te koop?


 rode shiso in pot
merk: ?
land van herkomst: Nederland
etiket: Perilla, notenkruid
ingrediënten: Perilla
prijsindicatie: € 1,75 (plantje in pot)

Reacties

Rode shiso (paarse Perilla) — 10 reacties

 1. Hallo,

  Ik wil graag 4 rode shiso plantjes kopen.
  Ik hoor graag van u.

  MVG Kim

 2. Hallo Kim, ik kan je daar niet aan helpen. Ik verkoop zelf niks, ik beschrijf alleen producten en ingrediënten. Maar ik zou het gewoon eens vragen aan je groentenboer. Als die potjes verse basilicum verkoopt kan hij vast en zeker ook wel aan potjes rode shiso voor je komen. Succes.

 3. Hi,

  ik ben geïnteresseerd geraakt in shiso, met name vanwege de gezondheidsvoordelen die het kan bieden.
  Zojuist heb ik groene shisobladeren gekocht. Ik heb het idee dat de paarse variant erg moeilijk of niet verkrijgbaar is in het land (tenzij het gaat om zaden en planten).
  Nu vraag ik mij af of het verschil tussen de groene en de rode Perilla alleen de kleur betreft of meer?

  Groetjes van Alex

 4. Meer,de paarse shiso wordt Meer gebruikt om vruchten of groente te ,, marineren,,Ikzelf heb bij de ditjarige hittegolf de blaadjes in de zon gedroogt. Nu kruimel Ik ze in warme rijst.

 5. Ik weet het niet Alex, ik doe niet graag uitspraken over gezondheidsvoordelen. Ik denk dat je dat aan iemand moet vragen die daar wel een mening over heeft.

 6. Geen problem Robin, Wil weet daar wel raar mee.
  Kruimelen in rijst klinkt goed! Ga ik proberen. Is het een moeilijke plant om te laten groeien in Nederland?

 7. Nou Alex,shiso groeit soms (ligt eraan waar je woont) als onkruidt.Magere bodem,eenjarig kruid,vooral de paarse shiso wordt gebruikt om jap.aprikosen te aromatiseren.Wij vonden het lekker Op de warme rijst,

 8. Nu mei 2022, ik kreeg de rode variant shiso, notenkruid van mij zoon met Moederdag. Gekocht idd bij intratuin.

 9. rode shiso zaait zich vlot uit in mijn serre maar ook in de tuin, ik laat het overal tussenstaan als geurverstoorder voor de vlinders ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *