Umezu (Japanse pruimenazijn)

Umeboshi azijnHoe heet het?
Ume zu, ume su (梅酢) umeboshi azijn, ume vinegar, Japanse pruimenazijn.

Wat is het?
Ume zu is het vocht dat wordt onttrokken uit zure, Japanse pruimpjes wanneer die in zout worden ingelegd om umeboshi te maken. De helderrode kleur komt van rood shiso blad (akajiso). Ume zu is dus pruimensap, zout en shiso.

Hoe te gebruiken?
Ume zu is geen echte azijn, het is een “bijproduct” van de productie van umeboshi maar wordt wel gebruikt als zoute, fruitige azijn. In dressings, dipsauzen, over gekookte groenten, of bijvoorbeeld om Beni shoga (rode, ingelegde gember) te maken. Oppassen met de dosering, want het is erg zout. Buiten de koelkast en lang (maanden tot jaren) te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?
(vooralsnog meer kans dit flesje bij een natuurvoedingswinkel te vinden dan in een Aziatische supermarkt)


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Terrasana [Nederlands merk]
geproduceerd in: Japan
etiket: Ume su, azijn van ume abrikozen
ingrediënten: ume abrikozen, shisoblad, zeezout
prijsindicatie: € 2,99,- (250 ml)

Reacties

Umezu (Japanse pruimenazijn) — 8 reacties

  1. Terrasana is een Nederlandse groothandel in biologische artikelen gevestigd in Leimuiden. Het merk is dus volgens mij niet Japans maar gewoon Nederlands. Groet, Okke

  2. Ha, bedankt, Okke. Het is niet zo duidelijk gedefiniëerd, maar de bedoeling van het vermelden van het land tussen vierkante haken is te weten waar het product is geproduceerd. Normaal is dat wel te achterhalen uit het etiket, ik dacht ook eigenlijk dat dat verplicht was, maar in dit geval staat het er dus niet op. En ook op de website van Terrasana kon ik het niet vinden, vandaar het vraagteken. Ik gok het nu een beetje, omdat ik denk dat umeboshi niet gemaakt wordt in NL en terrasana zelf ook niks produceert. Maar zo gauw er uitsluitsel is verdwijnt het vraagteken.

  3. Ik zie het nu pas, maar bedankt voor de link naar het recept. Ik heb inderdaad ook Ume Su van het merk Terrasana gebruikt. Fijn deze informatie, nu ga ik snel verder lezen op dit informatieve blog!

  4. Goeie recepten zijn altijd welkom. Vooral in het Nederlands. Had het zelf nog niet geprobeerd om groenten te stoven met een scheutje umezu, maar ga het gauw eens proberen.

  5. Dat merk op de foto hierboven, bij wat is er te koop is een Nederlands merk. Het is vaak wel te vinden bij de betere biowinkel of reformzaak. Of anders online, heb je daar al gezocht?
    Hier is een lijst met : online toko’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *