Gestoofde shii-take met sojasaus

Shiitake in zoete sojasaus
Dit gerechtje van geweekte shiitakes met sojasaus, bruine suiker en sesamolie is supersimpel en superlekker. Het wordt ook wel vegetarische biefstuk genoemd. Je kunt een grote hoeveelheid in een keer maken en daarna nog weken in de koelkast bewaren om elke maaltijd een extra accent te geven.


Reepjes geweekte shiitake
SOY GLAZED SHIITAKE

Ingrediënten
20 gedroogde Chinese champignons (shii-take)
3 el arachide olie
2 el Japanse of Chinese sojasaus
1½ el bruine basterdsuiker
1 el sesamolie

Dag 1
Laat de gedroogde shiitakes een nacht weken in een kom met koud ruim water. Leg er een net passend bord op, zodat ze goed onder staan en niet half uit het water steken. Voor veel andere recepten is een half uurtje weken in kokend water genoeg, maar in dit geval is het echt de moeite waard om ze de avond van tevoren al in koud water weg te zetten.

Dag 2
* Schep eerst met een beker 1,2 dl van het goudbruine weekvocht.
Doe daar de sojasaus en basterdsuiker bij en zet klaar. (de rest van het vocht wordt niet gebruikt)
* Laat de shii-takes uitlekken in een vergiet en knijp ze een beetje uit. Pak ze een voor een bij het steeltje en snijdt er rondom, in 3 keer plakjes vanaf, het steeltje gooi je weg. (Je kunt ook eerst het steeltje afsnijden en de champignon dan in plakjes snijden, maar ik vind het zo handiger en veiliger)
* Verhit de olie in een wok en roerbak de plakjes 5 minuten op hoog vuur onder voortdurend roeren.
* Extra variatie: eerst afblussen met een scheut Shaoxing rijstwijn.
* Zet na die 5 minuten bakken het vuur laag en giet het weekvocht/sojasaus/suiker-mengsel erbij. Laat rustig inkoken, pas op dat je de suiker niet verbrandt. Als al het vocht verdampt is zet je het vuur uit en besprenkel je de champignons met de sesamolie.
Serveer warm of koud. Lekker met witte rijst.

NB. Die 20g gedroogde shii-take is wel erg weinig en zo op. Ik maak zelf meestal 100g, dan met 1,2 dl, 5 el sojasaus, 3 el bruine suiker en 1 el sesamolie. Verhoudingen komen niet zo heel nauw

Shiitake Kukume-ni

Tip: gebruik een goedkope cafetière om gedroogde paddenstoelen te weken!
Gedroogde paddenstoelen week je in een cafetière


Reacties

Gestoofde shii-take met sojasaus — 17 reacties

  1. Lekker!
    Ik gebruik verse, of niet gedroogde shi-takes, maar het resultaat mag er wezen! Dit is zeker een goed recept voor de vleeseter, die een vegan of vegetarier te eten krijgt, geen gore voorgemaakte burger wil koken, maar zich geen raad weet met dingen als tofu of tempeh.

  2. Heel erg bedankt Robin. De smaak toornt heel erg boven de eenvoud uit….Heerlijk…

  3. Wat een geweldig recept, echt heerlijk!
    Mijn Chinese dochters genieten hier ook heel erg van!

  4. Ik moet het ook weer eens maken. Tijd niet gedaan en het is inderdaad elke keer weer verrassend lekker. :-)

  5. WOW!!!!!!! wat ontzettend lekker! Ik heb het net gemaakt,ben echt onder de indruk, dank voor dit heerlijke recept,dit gaan we voortaan bij de rijst eten! Ook jullie webs. vind ik indrukwekkend, thanks again.

  6. Vorige week dit voor mijzelf gemaakt. Wat ongelofelijk lekker was dat zeg! Binnenkort gaat ie absoluut in de herhaling want ik weet zeker dat de Man het ook heerlijk zal vinden.

  7. Ja, goed he?! En dan te bedenken dat 99% van de Nederlanders zoiets nooit zullen eten. Erg he, wat die allemaal moeten missen. *grin*

  8. Jaaaa, haha. Zonde eigenlijk. Ze weten niet wat ze missen. 99% Vd Nederlanders komt waarschijnlijk ook nooit in een toko. Ja dan gaat het lastig worden. ;-)

  9. Vanochtend uitgeprobeerd, nadat de shitakes de hele nacht geweekt waren.
    Apart van smaak, moet er wel even aan wennen. Ze zijn nog aardig “olie-achtig”, mogelijk waren 3 eetlepels arachide-olie wat teveel?

  10. Vandaag nogmaals gemaakt. Een eetlepel minder arachideolie gebruikt en de sesamolie gehalveerd. Tevens een beetje chilipoeder erover gestrooid tijdens het inkoken. Ze waren stukken beter dan de vorige keer. Heerlijk!

  11. Ja, als ik het zo teruglees lijken 3 eetlepels me ook veel. Al is het wel zo dat ik ze echt goed hard bak. Maar ik zal het gauw nog eens maken en kijken of het ook met minder kan.

  12. Hoi wat bedoel je met “ ik doe zelf dan 1.2 dl..” enz . Wat 1.2 dl? Staat onderaan bij NB. Ik wil se vanavond maken

  13. Nou ik heb het gemaakt met 120ml wel-vocht ( heet dat al Dashi?) en het was ZO ONGELOOFLIJK lekker. Niet te bevatten zo umami hartig en stevig. Za-ligheid kent geen tijd

  14. Goed te horen dat het vanzelf goed is gekomen! En dat het zo ongelooflijk lekker was natuurlijk!

    En ja, het weekvocht heet al dashi. Dashi is een heel algemeen woord voor “bouillon”, zelfs als het niet zo heel veel voorstelt. ;-)
    Maar dit weekvocht, genaamd shii-take dashi / 干し椎茸の戻し汁 / 椎茸のだしis gewoon heel goed om te gebruiken in de basis van andere gerechten. Een paddenstoelen risotto bijvoorbeeld. Al zou ik er dan nog wel eerst wat meer smaken aan toevoegen.

    Ik moet me in restaurants altijd inhouden als de bediening me zegt dat iets met dashi-bouillon is. Ik ben een vreselijke gast, weet altijd alles beter, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *