Japanse sojasaus (shoyu)

Japanse sojasaus Hoe heet het?
Japanse sojasaus, Japanese soy sauce, shoyu / しょうゆ , vaak bedoeld: koikuchi / 濃口.

Wat is het?
In Japan kent men in de basis 5 soorten sojasaus (sojasaus is shoyu in het Japans): koikuchi, usukuchi, tamari, saishikomi en shiro. Daarvan kennen wij in Nederland voornamelijk de eerste: koikuchi. En dan vaak onder de naam van het bekendste merk: Kikkoman. Koikuchi sojasaus (gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist) wordt gemaakt van gelijke delen soja en tarwe. Door die grotere hoeveelheid tarwe is hij zachter en minder zout van smaak dan de Chinese lichte sojasaus, maar wel erg vergelijkbaar. Je kunt dus gerust het een met het ander vervangen.

Hoe te gebruiken?
In de japanse keuken door marinades, in gerechten of als dipsaus. Kan als substituut dienen voor Chinese, lichte sojasaus of ketjap asin. En kan als basis gebruikt worden om zelf ketjap te maken. In de koelkast lang te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Kikkoman
merk: Kikkoman
land van herkomst: Nederland
etiket: All purpose seasoning, Kikkoman, naturally brewed soy sauce
ingrediënten: Water, sojabonen, tarwe, zout
prijsindicatie: ± €4,30 – €5,65 (1 L)

 Witte sojasaus

merk: Flair for Flavor
land van herkomst: Japan
etiket: Raw sojasaus
ingrediënten: water, sojabonen, tarwe, zout, rijst koji (aspergillus oryzae), alcohol van suikerriet (1,7% vol.)
prijsindicatie: € 12,- (300ml)
Deze en andere mooie Japanse sojasauzen te koop bij: Flair for Flavor Webshop

 Zoutarme sojasaus

merk: Kikkoman (zoutarme variant)
land van herkomst: Japan
etiket: Genen takujo shoyu (op stickertje van de importeur, staat niet op foto)
ingrediënten: sojabonen, tarwe, zout, alcohol
prijsindicatie: € 3,15 (150ml)

Obento Sojasaus

merk: Obento
land van herkomst: China
etiket: Obento, Japanese soy sauce
ingrediënten: water, ontvette sojabonen (27%), tarwe, zout, suiker, smaakversterker (E621, E631)
prijsindicatie: € … (250ml)

Soy Sauce van de Lidl (Vitasia)

merk: Vitasia
land van herkomst: Nederland
etiket: Soy Sauce, Japan
ingrediënten: water, 16% sojabonen, tarwe, zout.
prijsindicatie: € 0,99 (150 ml)


Welke is het lekkerst?
Kikkoman blijft “beste koop”: mooie, zachte, subtiele smaken en te koop bij elke toko. De sojasauzen van Flair for Flavor zijn iets duurder, maar wel erg mooi.


Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* speciaal Japans georienteerde toko’s
* Toko’s in België
* Online Toko’s
* of gewoon bij je eigen, goedgesorteerde supermarkt.


Reacties

Japanse sojasaus (shoyu) — 14 reacties

  1. Je hebt ook nog kikkoman met groene dop, minder zout, en met een gouden dop die duurder en beter? is. Kan ik hier alleen in Japanse winkels in Buitenveldert krijgen.

  2. Ik denk dat de groene inderdaad de zout-arme versie is en die met gouden dop de biologische. Hier een plaatje van de Kikkomanfamilie

    Kikkoman soy sauce

  3. Leuk weetje is dat deze ‘typisch Japanse’ sojasaus voor de Europese markt in Sappemeer geproduceerd wordt.

    “The Kikkoman sauce sold in Europe is produced in Netherlands from four ingredients: soybeans, wheat, water and salt.”
    https://www.kikkoman.eu/consumer/

  4. Bij “merk” proberen we voor de volledigheid ook altijd het land van productie te vermelden, tussen []-haken. In dit geval dus inderdaad Nederland. Maar kan me voorstellen dat die informatie niet meteen opvalt.

    Wel handig te weten als je om foodmiles geeft bijvoorbeeld. ;)

  5. Ik ben op zoek naar sojasaus van het merk Sagawa Shoyu- wat op traditionele wijze wordt bereid.

    Heeft u enige informatie over dit produkt waar dit te krijgen is in Nederland?

    Met vriendelijke groet,

    Ilja van Linden

  6. Ik zou het zo niet weten, maar als het te koop is, dan bij een van de gespecialiseerde Japanse toko’s. Hier: een lijstje. Ik zou ze gewoon even bellen als ik jou was, dat is het makkelijkst. Te beginnen bij Meidi Ya. (grootste kans) en dan Dank en Shilla.

    Of misschien iemand die meeleest en nog een ander adres weet.

  7. Iemand bekent met shoyu van het merk Yakso ?
    Is biologisch/vegetarisch en word verkocht bij de Plus.

  8. Ik ken het niet, maar het klinkt goed. Ik lees elders dat het op de traditionele manier wordt gebrouwd met pure ingredienten, precies zoals het hoort:

    “Yakso Shoyu, Japanese cooking sauce made from fermented soyabeans and wheat. The fermentation is done with the Koji culture and takes more than 1.5 year.
    Ingredients: Ingrediënten: sojabonen*, Tarwe *, zout, water, Koji. * gecontroleerd biologisch geteeld”

  9. YAMAKI is geweldig goed mijn favoriet, voor zover ik weet alleen te koop bij Deshima Freshop
    Weteringschans 65
    1017 RX Amsterdam, NL
    Tel. :020 – 4230391
    Tel. mail order: 020 – 6257513

    maandag – vrijdag 10.00 – 18.00h
    Zaterdag: 10.00 – 17.00h (behalve mail order)

  10. Ik heb een aantal jaren een strictly bio + vegan fase gehad. Daar ben ik al enige tijd van afgestapt, maar koop nog steeds een aantal bio producten puur omdat de smaak niet te toppen is met ‘gangbare’ varianten. De shoyu van Terrasana is daar 1 van.

  11. Oei, ik bewaar mijn kikkoman nooit in de koelkast. Ik leef nog steeds, maar is het erg?

  12. Nou, niet heel erg. Als je heel veel sojasaus gebruikt en maar 2 maanden met een fles doet is er niks aan de hand, maar doe je er langer mee, nou ja, dan gaat de kwaliteit/smaak wel achteruit. Het fermenteert dan een soort van door. Misschien moet je eens zelf een testje doen. Een fles buiten en een fles in de koelkast. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *