Zelf ketjap maken

recept ketjap manis

Woon je ergens waar je niet of moeilijk aan ketjap manis kunt komen, maar wel aan gewone, lichte sojasaus? Dan kun je overwegen zelf ketjap te maken, moeilijk is het niet en de benodigde ingrediënten zijn vaak wel makkelijk te vinden:

100 ml lichte sojasaus (bv Kikkoman)
50-100 ml melasse (en/of palmsuiker)
2 schijfjes gemberwortel
1 klein teentje knoflook, geplet
½ rood chilipepertje (vers of gedroogd)
1 steranijs

Al roerend aan de kook brengen, voorzichtig in ongeveer 10 minuten in laten koken tot stroperige dikte. Let op dat het niet aanbrandt. Blackstrap melasse is nogal bitter en totaal niet zoet, dus als je die gebruikt zul je ook zeker palmsuiker moeten gebruiken, ketjap manis hoort namelijk zoet zijn.
Af laten koelen, zeven en in de koelkast bewaren.


Reacties

Zelf ketjap maken — 81 reacties

 1. Geweldig!! Natuurlijk kan ik Ketjap gewoon kopen maar dit nodigt wel heel erg uit om het eens zelf te maken! :)
  Word er helemaal enthousiast van :)

 2. Ik wil het ook leuk vinden maar er is geen knopje! boehoe :'(

 3. En het resultaat zal altijd beter zijn dan Conimex ketjap. ;-)

  En ja, geen vind-ik-leuk-knopjes-plugin. Ik hou niet zo van al die toeters en bellen. Of is dat dom van me? Voegt zo’n knop wel iets toe?

 4. Ha, nee joh, daarvoor is het niet speciaal genoeg. ;-)
  De flesjes kant-en-klare ketjap van ABC, Kaki Tiga of Bango zijn eigenlijk lekker genoeg.
  Het was wel leuk om eens zelf te maken en handig als je niet hier woont of op vacantie bent, want buiten Nederland (en Indonesië uiteraard) is ketjap soms moeilijk te vinden.

 5. Ik vraag me af of er (in Nederland) een plaats is waar je géén ketjap kunt kopen, maar wél Japanse sojasaus :-p ik bedoel: zelfs het kleinste buurtsupertje op het platteland verkoopt de alomtegenwoordige flesjes Conimex, maar sojasaus is blijkbaar even te exotisch :-P

 6. Ja, klopt. Maar in het buitenland is dat dus juist andersom. Daar zijn Indonesische ingrediënten zo exotisch als euh Vietnamees dat hier is. En gewone lichte of Japanse sojasaus is dan vaak wel redelijk makkelijk of in ieder geval een stuk makkelijker aan te komen. En melasses of palmsuiker ook. Vandaar dus.

 7. Ik woon in Panama en hier is geen ketjap manis te koop, ben erg blij met het recept ga het zeker maken. Hoop alleen dat ik melasse hier kan kopen.

 8. Ik twijfel er niet aan, met de enorme suikerraffinaderijen daar. ;-)
  Maar palmsuiker is ook lekker hoor, misschien wel lekkerder. In ieder geval was mijn eerste poging met de “blackstrap molasses” een beetje bitter geworden.

 9. Wil dit wel een keer gaan maken, maar vraag me af welke hoeveelheid palmsuiker ik hiervoor moet gebruiken als ik de melasse niet gebruik. Hoeveel tl, el of gram? En dan aanlengen met water?

 10. Zelfde hoeveelheid, dus 50-100 ml palmsuiker, da’s dus 3-6 volle eetlepels palmsuiker. Het komt niet zo heel erg nauw, het hangt een beetje af van hoe zoet je je ketjap wil maken. Ik zou er zeker geen water aan toevoegen, dat moet je anders maar weer laten verdampen, want je wilt het juist stroperig maken.
  Belangrijkste is om het niet te laten verbranden.

 11. woon in Brasil en daar is geen ketjap manis te koop
  ben hier erg blij mee maak vaak bamie

 12. Mooi zo! Toen ik laatst babi ketjap wilde maken kwam ik er ook pas in de keuken achter dat de ketjap op was. Maar met bovenstaande recept werd het evengoed erg lekker. Misschien wel lekkerder! ;-)

 13. wij wonen in thailand geen ketjap te koop ik ga dit direct proberen lijkt heel lekker en ik mis het geweldig

 14. Nu al twee keer zelf gemaakt. Super! Hier in de Filippijnen is het niet te koop. Dus ook sambal maak ik zelf. Want ik ben gek op sambal goreng telor hehehehe.

 15. ik woon in Indonesie, moeilijk ketjap te vinden hier dus ben erg blij met dit recept!

 16. Ik woon wel in nederland, maar ben allergisch voor tarwe en rijst. Ook dan is dit een heel fijn recept! Ga het snel maken van tamari. Is denk ik wel een stuk zouter dan lichte sojasaus, misschien verdunnen met water?

 17. Ik zou dat niet doen, ik zou gewoon minder gebruiken in recepten of het dan pas verdunnen met water of iets anders. Kwestie van voorzichtig zijn met toevoegen en veel proeven, denk ik. Succes!

 18. Mijn moeder is diabeet en ik wil een ketjap maken die zij ook kan gebruiken. Ik gebruik daarom liever geen melasse. Zou ik ook bijvoorbeeld diksap of appelstroop kunnen gebruiken?

 19. Diksap kan ik me niet voorstellen, dat dat lekker wordt. Ik zou dan voor appelstroop gaan. Ik zou als ik jou was gewoon een klein beetje maken en kijken of je het lekker vindt. En graag het ons laten weten, dat we allemaal van jouw experiment kunnen leren. :-)

 20. Er is een zoetstof die de smaak van bruine suiker heeft: Sukrin Gold. Dat zou je als vervanger kunnen gebruiken. Het is een zoetstof die in de witte vorm al heel prettig smaakt. In de donkere vorm (verkregen door de toevoeging van een minimale hoeveelheid melasse, levert in het eindproduct zo goed als geen koolhydraten op) heeft het een smaak die heel dicht in de buurt komt van wat je zoekt. Je moet wel even zoeken naar de juiste hoeveelheid, de nasmaak is erg zoet! (Oh en het is erg prijzig… 9,95 euro per zak. Maar dat is het mij dus meer dan waard. :) )

 21. Als je appelsap of diksap overweegt, dan kun je juist beter melasse nemen. Pure melasse bevat 60 g koolhydraten per 100 g. Appelstroop van Rinse bevat 63 g koolhydraten per 100 g, diksap zelfs 70 tot 90 g per 100 g. Sukrin Gold bevat volgens de verpakking 99 g koolhydraten per 100 g, maar daarvan wordt 96 g niet in je bloed opgenomen. Netto blijft er dan zo’n 3 g koolhydraten per 100 g over. Met mijn bloedsuiker doet het niets. Appelstroop en diksap leveren hypers op, melasse heeft een beperkte werking op mijn bloedsuiker.

 22. Ik ben meteen maar even de keuken in gedoken, want suikervrije ketjap stond al langer hoog op mijn verlanglijstje. Mijn recept:

  100 ml lichte sojasaus (ik heb Pearl River Bridge gebruikt)
  100 – 120 gr. Sukrin Gold
  een flink stuk gember
  5 stuks steranijs
  1 teentje knoflook

  Chilipepertje heb ik weggelaten, maar kun je er natuurlijk ook gewoon wel door doen. Gember en steranijs heb ik meer van genomen, om de zoete smaak wat meer te verdiepen. Omdat Sukrin een zoetstof is, kun je het niet in laten koken. Indikken kan achteraf met Johannesbroodpitmeel. Dat bevat geen koolhydraten en het geeft geen rare bijsmaak.
  Ik heb alle ingrediënten aan de kook gebracht en even laten pruttelen om de smaken van de gember, knoflook en steranijs er in te laten trekken. Sukrin heb ik stapsgewijs toegevoegd. Bij 9 eetlepels vond ik het net aan zoet genoeg. Bij 10 eetlepels vond ik het perfect. Dat komt overeen met zo’n 120 g Sukrin Gold. Na een paar minuten pruttelen heb ik het gezeefd en nu staat het af te koelen. Afhankelijk van de uiteindelijke dikte, dik ik het nog wat in met Johannesbroodpitmeel. Dat mag niet meekoken en kan ook door koude vloeistof gemengd worden.

  In totaal bevat dit recept voor zelfgemaakte ketjap zo’n 20 g koolhydraten.

  Met een andere zoetstof lukt het wellicht ook. Wat ik ook wel doe, is een groot deel van de (poeder-/palm-/melasse-) suiker vervangen voor zoetstof en dan voor de smaak nog een of twee eetlepels toevoegen van de suiker die in het recept staat. Zo bespaar je ook flink op de koolhydraten.

 23. Woon in Thailand, ben al lang op zoek naar ketjap wat hier dus niet te koop is, heb het net gemaakt en het is heerlijk!!! Ik ga snel pindasaus met deze ketjap maken, en gebruik het om frikandellen te maken, marinade etc etc, bedankt voor dit recept

 24. Ik mag toch hopen dat je frikadellen bedoelt, geen frikandellen? ;-)
  Maar inderdaad, zelf maken is makkelijk en lekker!

 25. Is er ook een suikervrije versie? Dus zonder melasse, suiker, chemische zoetstof, etc. En nee, niet de zoute versie! (Zout vind ik toch wel zo vies).

 26. Ik weet het niet. Als je niet van zoet en niet van zout houdt, misschien is sojasaus dan gewoon niks voor jou?

 27. Zo geweldig leuk .Ook dit hele gesprek,
  Ik woon al 25 jaar in deVS en nu pas kan ik zien dat er meer mensen
  deze frustratie over het gemis aan Ketjap delen.
  Ik deed altijd maar gewoon een beetje extra bruine suiker door de nassi,maar zelf Ketjap maken is natuurlijk veel leuker.
  Hebben jullie trouwens ook de ervaring dat alle Amerikanen
  dol zijn op nassi?:):)

 28. Bedankt voor dit recept.
  Misschien is het een domme vraag, zitten er gluten in dit recept.
  E is pas een gluten allergie geconstateerd, ik ben nog niet erg thuis in de gluten wereld.

 29. Er zitten wel wat gluten in gewone, lichte sojasaus. Maar als je daavoor in de plaats tamari gebruikt (dat is sojasaus die wel glutenvrij is) dan is je ketjap dus ook glutenvrij. Succes!

 30. Bedankt voor de snelle reaktie en het advies.
  Complimenten voor Uw prachtige website.
  Vriendelijke groet, Marianna

 31. Ik woon in Thailand en hier is het moeilijk om aan Indische specerijen te komen, dus ben ik heel blij met het recept van ketjap manis. Dit is eigenlijk het enigste waar moeilijk aan te komen is, dus ik maak grote hoeveelheden ook voor anderen.

 32. Woon 4 jaar in het noorden van Brazilie, om precies te zijn, Belem, Para.
  Hebben hier wel een soja saus maar ben bang dat deze te zout is om een ketjap manis te maken!!

 33. Ik kan op het web niks vinden dat sojasaus in Brazilië zo enorm veel zouter zou zijn dan hier of in Japan, dus ik zou het toch echt gewoon eens proberen als ik jou was! Ik denk dat het best mee zal vallen.

 34. hoi, ik maak vandaag babi ketjap en ik heb wel ketjap in huis, maar het lijkt me leuk om een keer zelf het recept van jou te maken. Ik vraag me af of je sterannijs ook door iets anders kunt vervangen? dat is namelijk het enige wat ik niet in huis heb.

 35. Ik zou het dan denk ik gewoon weglaten.
  Of heel misschien vervangen door een stukje cassia/kaneel. Maar dat zou wel eens fout af kunnen lopen, dat je babi ketjap naar appeltaart smaakt. ;-)
  Nee, gewoon weglaten lijkt me het beste in dit geval.

 36. Nog een groot voordeel is dat dit recept glutenvrij is! Helemaal top! Erg blij mee

 37. Ik heb een flesje donkere sojasaus staan dat ik eens geopend heb maar eigenlijk niet gebruikt. Nu wou ik het gebruiken maar zie op het etiket dat het reeds de vervaldatum overschreden heeft 02-15. Mag je dat nog gebruiken of beter niet?

 38. Ik denk wel dat je het nog kunt gebruiken, je zult er vast niet ziek van worden, maar ik zou het eerst even proeven.
  Maar ik zou er echt geen ketjap van maken hoor. Lijkt me niet lekker, ketjap van donkere sojasaus…

 39. Hallo Robin, woon je al lang in Brazil. zo ja lijkt me wel leuk om wat info uit te wisselen. Wil ik graag Ketjab maken en pindasaus. Heb nog geen pindakaas kunnen vinden hier. en is er hier in Belem een oriental winkel.

  PS heb ook een Facebook groep :Nederlanders in Para”hoor wel van je

 40. @Harry, pindakaas is heel makkelijk.. Pinda´s in de keukenmachine of blender en draaien maar… Evt. wat pindaolie en zout er bij en klaar is kees…

 41. Harry, ik woon niet in Brazilië hoor, ik woon gewoon in Rotterdam. ;-)

  Pindakaas hebben ze in Indonesië ook niet. Wat ik doe is wat rauwe, gepelde pinda’s roosteren in de oven, zo’n 12 minuten op 160°C en dan malen. Het beste gaat dat in een koffiemolentje, maar dat gaat dan niet met zoveel tegelijk. Misschien als je een vijzel hebt dat je ze daarin fijn kunt stampen. Dat is dan je basis van pindasaus.

 42. Helaas is er er geen melasse en geen ketjap in Colombia. Gelukkig is er wel panela. Dat is uitgeperste suikerriet Ga ik vandaag proberen Moet lukken toch?

 43. Misschien heb ik wel een heel domme vraag maar wat is het verschil tussen lichte en donkere sojasaus. Ik zie allerlei flesjes sojasaus Japanse, Kikkoman etc. maar de sojasaus is altijd donker van kleur.

  Ik woon deels in Amerika en kan in een Filipijnse toko sweet soysauce van ABC kopen maar moet daar wel 7$ voor betalen dus ik ga het eens zelf proberen. Bedankt voor je recept en ik hoop antwoord te krijgen op mijn vraag.

 44. Het is geen domme vraag, ik ben deze site ooit begonnen om op zulke vragen antwoord te geven. Maar ik vind het wel heel jammer dat je het antwoord hier dus niet hebt kunnen vinden.

  Rechtsboven staat een inhoudsopgave, als je klikt op het hoofdstukje Sojasauzen, dan begint het met lichte en donkere sojasaus. En voor als je dan wilt weten wat het verschil is met Japanse of Thaise, moet je verder lezen. Het is echt allemaal te vinden hier. ;-)

 45. Dit recept lijkt me erg lekker, maar hoelang kan dit in de koelkast bewaren??

 46. Bij mij is het vaak redelijk snel op, maar ik heb wel eens Sweet Aromatic Soy Sauce gemaakt, een recept uit de Chinese keuken en dat heb ik echt wel langer dan een jaar in de koelkast gehad. En daarna nog gewoon durven gebruiken. Dus ik zou voor bovenstaande ketjap ook wel durven zeggen een jaar. Maar dan wel goed zeven, dat er geen stukjes knoflook of gember meer in zitten.

 47. Dit kun je lang bewaren, ik maak meteen een halve liter zonder palmsuiker (niet te koop in
  Portugal) ik doe er donkere rietsuiker in wij vinden het heerlijk.

 48. Ga volgende week proberen. Nog een klein bodempje in de fles uit Nederland. Woon inmiddels in Spanje. Hier niet te koop

 49. ik wil een eige ketjap merk maken… want ik heb al een perfecte slogun: “ketjap manis – verdomme lekker” geef toe, als je dat in de winkel zie, zau je dat kopen XD

 50. Steranijs wellicht te vervangen door een hoeveelheid (mespuntje, theelepeltje?) gestampte muisjes …? Geeft ook een anijssmaak …

 51. Ruud, nee, ik zou dat echt nevernooitniet doen. Koop gewoon steranijs, dat blijft jaaaaaren goed. ;-)
  Of misschien wat venkelzaad meesudderen, maar met alleen bruine suiker en gember zal ook al lekker zijn.

 52. Net zelf dit recept gemaakt, maar dan met cocossuiker. Ik had nog een flesje ketjap manis van Conimex staan, en ik moet heel eerlijk zijn: de mijne is lekkerder. (Ook al heb ik sojasaus van Kitano – wat op dit moment verkocht wordt in Natal, in het noorden van Brazilië). Heel blij met dit recept, want zonder ketjap is de nassi nèt niet wat t zou moeten zijn.

 53. Conimex ketjap is om de schutting mee te bijtsen, koopt a.u.b. ABC. Kaki Tiga of Kental. Veel lekkerder!

 54. Vast wel, ergens. Maar waar? Geen idee. Misschien een Hollandse winkel?
  Ik zou het gewoon zelf maken joh! Veel lekkerder. En vast goedkoper ook.
  Uien en gewone sojasaus is er zeker te koop.

 55. Wat een super recept zeg. Heb m net gemaakt en nou wil ik nooit meer ketjap uit een potje. Met honing gaat het ook prima trouwens

 56. Blijft de saus wel goed zodat je ermee kan marineren? Is misschien domme vraag maar nog nooit zelf gemaakt.

 57. Ik zou de saus gerust een aantal weken in de koelkast durven bewaren. En voor een marinade gebruiken helemaal. Ja hoor.

 58. Dit is een heerlijk recept, ik maak altijd een halve liter te gelijk.
  Het blijft lang goed in de koelkast.Het is hier in Portugal niet te
  Koop.Dank voor dit lekkers.

 59. hoi allemaal, hier in Algerije ook geen sojasaus te krijgen! Is dat te vervangen door iets anders????

 60. Geen sojasaus in Algerije? Jeetje. Omdat er alcohol in zit zeker? Nou, ja, nee, ik ben bang dat je dan ook echt geen ketjap kunt maken. Ik zou geen substituut voor sojasaus weten….

 61. Wat wordt er bedoelt met een schijfje?

  Ik ben dit aan het vertalen voor mijn familie in de VS en mijnzelf natuurlijk =) .

 62. gemberschijfjes

  Zoals op deze (verder ongerelateerde) foto, gewoon een plakje/schijfje van een gemberwortel.

 63. Ik heb het nu meerdere malen geprobeerd maar bij mij dikt het nooit in. Moet er wel bij zeggen dat ik steeds rietsuiker heb gebruikt. Kan het daar aan liggen?

 64. Robin 15 mei 2019: Heb onze sojasaus er maar eens bij gehaald maar nergens staat er vermeld dat er alcohol in zit hoor.

 65. Ik zou het zeker een keertje met echt gula djawa proberen, Frans. Dat is toch echt wel lekkerder dan rietsuiker. En toch voorzichtig iets langer in laten koken. Tenminste, als je het graag wat stroperiger zou willen hebben.

  En dat er alcohol in zit staat er inderdaad niet op. Dat hoeft niet omdat het niet wordt toegevoegd maar vanzelf ontstaat tijdens het fermenteren. Bovendien is het echt verwaarloosbaar weinig.

 66. Een tijd geleden heb ik in een kerst pakket bruine kandijsuiker gekregen waar ik helemaal niks mee kon. Met wat lichte soyasaus, pepers, limoenblad, knoflook, en anijszaadjes heb ik hier heerlijke ketjap van gekookt. In Zwitserland is er soyasaus in alle soorten en maten maar geen ketjap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *