Vietnamese groene rijst (cốm)

Vietnamese groene rijst, cốmHoe heet het?
Groene rijst, groene jonge rijstvlokken, Vietnamese young green rice, green rice flakes, cốm (Vietnam), pinipig (Filipijnen), kao mow (Thailand),

Wat is het?
Groene rijst is een speciaal soort kleefrijst uit Vietnam die aan het begin van de herfst wordt geoogst, als de rijst nog jong en vol melk is. De delicate, groene rijstkorrels worden voorzichtig met de hand verwerkt, een nachtlang op een zacht vuurtje geroosterd en dan in grote vijzels platgestampt, gezift, gestampt, gezift, in totaal zeven keer totdat al het kaf eruit is en je pure, platte rijst overhoudt. Doe je het verkeerd, of is de rijst te oud, dan verdwijnt de mooie, groene kleur. Cốm wordt geroemd om haar zoete, zachte, geurige smaak: de über-smaak van rijst.

Hoe te gebruiken?
Cốm komt in verschillende kwaliteiten. De mooiste, pas geoogste kwaliteit cốm kun je blijkbaar zo, rauw oppeuzelen, maar het zakje dat ik bij Wah Nam Hong kocht en dat is bijgekleurd met pandan is daarvoor niet geschikt. Het wordt verwerkt in desserts, rijstcakes (bánh cốm), in gehaktballen (chả cốm) of gebruikt als crispy coating.

Tips, weetjes & recepten
Er zijn niet veel (leesbare) recepten om naar te verwijzen te vinden op het net, maar ik deed de volgende 3 experimenten:
1. Gewoon even frituren, 2 seconden op 190°C. Resultaat: grappige mini kroepoekjes. Op smaak te brengen met beetje zout of sushi azijnpoeder.
2. Als coating voor gefrituurde blokjes turnip-cake, eerst gedipt in tempurabeslag. Resultaat: lekker crispy, maar niet erg kleurig.
3. Varkensgehaktballetjes met kort geweekte rijstvlokken. Resultaat: goed te eten, maar niet bijzonder. Maar dat kan aan mij of het recept liggen.

Fried cốm Turnip Cake snacks Cốm soaked for 2 minutes Ingredients for chả cốm Vietnamese meatball

Wat is er zoal te koop?


 Zakje groene rijst

importeur: Asia Express Food
land van herkomst: Vietnam
etiket: Cốm Xanh, Grüne Reisflocken / Groene rijstvlokken
ingrediënten: rijst, pandanblad-extract
prijsindicatie: € 1,65 (200g)

Reacties

Vietnamese groene rijst (cốm) — 13 reacties

 1. Ik heb deze rijst in India gegeten als Poha, maar dan was het wit. Het zat in een heerlijk ontbijt recept. Hier is het lastig te verkrijgen. Zelf de toko heeft het niet.

 2. Echte groene rijst (dus geen vlokken) is in Canada in bijna iedere supermarkt te koop. In Nederland en andere Europese landen heb ik het tot nu toe niet gevonden. Rode rijst is hier ook maar sporadisch te koop. Groene rijst vonden wij ook niet in Thailand noch in Birma. Heeft iemand een tip waar ik dit in Nederland kan kopen?

 3. Ik ken het niet. En als ik google met de Canadese google kom ik alleen recepten voor Mexicaanse Arroz verde tegen, maar dat is gewone, witte rijst die groen is gekleurd door het toevoegen van verse koriander en groene chilipepers. Als een soort pilav.

  Heb je misschien iets meer informatie? Een linkje naar een Canadese winkel die het zou verkopen of zo?

 4. Gewoon te koop bij de chinese toko. Dun Young in Amsterdam heeft het bv

 5. Net gekocht bij de Hanos in Amsterdam nu nog bedenken wat ik er mee ga doen.

 6. Het wordt heel vaak in desserts gebruikt.Er zijn heel veel recepten te vinden je moet alleen in het Engels zoeken. Sowieso moet je dat altijd doen.

 7. Uiteraard zoek ik voornamelijk in het engels. En vaak ook nog in de originele taal. Al is het maar om te checken of er dan inderdaad foto’s van het product/ingrediënt naar boven komen. Maar als er weinig te vinden is in het engels, zoals laatst met de wasabibloemen, dan snuffel ik ook op Japanse sites rond voor info en inspiratie. Uiteraard met dank aan google translate dan. :-)

 8. Heb de groene rijst in Thailand bij mijn schoonfamilie gegeten.
  Is een beetje zoet maar smaakte heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *