Pandan Blad

Pandanblad of pandanHoe heet het?
Pandan blad, pandanus, schroefpalm, Pandanus amaryllifolius, ketaki / Kevadaa (India), lá dứa / bānlán yè / 斑兰叶 (China), bai teuy / bai dtoei horm / ใบเตย (Thailand), daun pandan / pandan wangi / soon-mhway (Indonesië).

Wat is het?
Pandan of pandanblad is het lange, smalle blad van een bepaald soort palm. Die bladeren hebben een heerlijke, nootachtige geur die zeer geliefd is en veelvuldig gebruikt wordt in Indonesië en omringende landen. Deze lekkere geur vind je ook terug in versgebakken witbrood en jasmijnrijst, daarom ook wel pandanrijst genoemd.

Hoe te gebruiken?
Leg een knoop in een blad (door de kneuzing komen de smaken vrij) en laat meekoken in rijst of curry. Wordt ook gebruikt om kip of vis in te wikkelen en roosteren/grillen. De bladeren worden dus niet opgegeten, maar alleen gebruikt om smaak af te geven. Om zelf pandan-extract te maken blitz je 18 schoongespoelde pandanbladeren met 75ml water in een keukenmachine of blender. Haal dit mengsel door een fijne zeef en/of wring uit in een kaasdoek en bewaar tot 1 week in de koelkast. Vers pandanblad en pandanextract kun je goed invriezen (zie ook foto’s na de klik).

Tips, weetjes & recepten

 • Recept (in engels): chicken wings in pandan leaves
 • Men noemt pandan ook wel de Vanille van het Oosten: in Azië wordt pandan (extract/sap) gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van de prachtigste desserts en gebak. De beroemde gifgroene pandan chiffon cake ziet er superchemisch uit, maar was dat tot voor kort dus niet. Tegenwoordig wordt net als overal steeds vaker met kunstmatige geur- en kleurstoffen gewerkt voor hetzelfde effect.
 • Pandan extract/sap/pasta in recepten zou je eventueel kunnen vervangen met vanille, het recept zal dan nog steeds lekker zijn, maar natuurlijk wel anders.
 • Of je gebruikt voor het gemak een paar druppeltjes: pandan aroma van Koepoe Koepoe of Jo-La

Pandan spriet

Zelf pandan extract maken?
Was de pandan, snijd witte stukjes aan de onderkant weg (die kunnen bitter zijn) en doe samen met wat water in een keukenmachine om fijn te malen. Daarna uitdrukken in een fijne zeef of uitwringen in een kaasdoek of schone zakdoek. Het extract kun je ook in blokjes invriezen.

Gewassen pandanblad in stukken
Pandan Extract Maken
Pandan pulp uitknijpen
IJsblokjes van pandan extract

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Pandangleaf Small, Duftblätter klein
ingrediënten: pandan blad
prijsindicatie: € 2,20 (100g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Oriental Group
land van herkomst: Thailand
etiket: Pandangleaf Big, Pandang blad groot
ingrediënten: pandan blad
prijsindicatie: € 2,20 (100g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: The Natural World
land van herkomst: Nederland
etiket: Pandan. Pandanus maryllifolius
ingrediënten: pandanplantje
prijsindicatie: € 3,95 per potje

Reacties

Pandan Blad — 12 reacties

 1. Altijd erg grappig als je een (van buiten) bruine cake aansnijdt en een knalgroene punt aan iemand op een bordje serveert! Die blikken… En heerlijk ook trouwens.

 2. Voor de lol en de leek zeg ik ’t-is Maryhuana Cake.
  Een lekker Jointje erbij en iedereen is Zoet & Blij.

 3. Ik had graag geweten waar ik ergens in de buurt van sluis aan pandan bladeren kan geraken. Dank bij voorbaat

 4. Ik denk dat je daarvoor in Vlissingen moet zijn. Daar zitten twee toko’s en die zullen het vast wel hebben. Hun adressen vind je in de: adreslijst. (<=klik)

 5. Lekker! Dat ga ik binnenkort eens maken. Heb nog genoeg pandan in de vriezer. En de rest heb ik standaard wel in huis.

  *edit* *juli 2018*
  Eindelijk gemaakt! En het is heerlijk!
  Klik voor mijn post over: kaya, kokosnootjam

 6. Bezoek ook onze facebookpagina van Rovero. Tropische kruiden als Salamblad, lontaipblad (pimentblad), Bay rumblad en sereh (citroengras) en pandanblad hebben wij volop in voorraad. Bestel en waarnodig importeer tegen redelijke prijzen.

  Groetjes,
  Samie

 7. Ik kocht afgelopen weekend een potje met een pandanplantje bij de Amazing Oriental. Op de boot in Rotterdam, maar al hun vestigingen zullen het vast verkopen. Verder zijn er toch ook wel tuincentra die het verkopen, denk ik. Zie ook hierboven bij “wat is er zoal te koop”.
  Kostte 3,95 of zo, ik weet het niet meer precies. Ik ben benieuwd of het een beetje wil groeien in mijn vensterbank. :-)

  De tweede optie bij wat is er te koop heeft nog “een kontje”. Missschien als je die spriet pandan in wat water zet er worteltjes aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *