Jasmijnrijst of pandanrijst

Thai Fragrant RiceHoe heet het?
Jasmijnrijst, pandanrijst, Thai fragrant rice, jasmine rice, kao hom mali / ข้าวหอมมะลิ (Thailand), tàiguó xiāngmǐ / 泰国香米 (China).

Wat is het?
Jasmijnrijst is een langkorrelige rijstsoort, oorspronkelijk uit Thailand. Heeft een heerlijke nootachtige geur en smaak die ook een beetje aan pandan doet denken, vandaar dat de rijst in Nederland ook pandanrijst wordt genoemd. Maar let op, omdat deze rijst zo gewild is zijn er handelaren die andere, uiteraard goedkopere rijstsoorten parfumeren met pandan om als pandanrijst te verkopen.

Hoe te gebruiken?
Wassen in een zeef tot het spoelwater helder blijft. Dan stomen of koken in de verhouding 1 kopje rijst op 1,5 kopje water en een snufje zout. Zodra het kookt het vuur zachtjes zetten en zodra er putjes in vallen op een warmhoudplaatje zetten. Of natuurlijk gewoon een rijstkoker kopen. Dan heb je er geen omkijken meer naar en altijd perfecte rijst. Afgesloten, en droog nog jaar of twee houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Welke is het lekkerste? Bovenstaande 2 merken zijn favoriet, maar ook in de supermarkt is jasmijnrijst te koop die net zo lekker kan zijn, maar dan niet als ze in een kartonnen doosje zit, want dat komt de smaak echt niet ten goede.
 • Om er zekerder van te zijn dat je ook echt jasmijnrijst koopt en niet geparfumeerde goedkopere rijst zouden ook de andere namen op het etiket moeten staan, zoals jasmijnrijst of kao hom mali.
 • Lees ook de post over die andere langkorrelrijst: basmati

Wat is er te koop?


Beter lezen? Klik hier
merk: Kirin Brand 麒麟牌
land van herkomst: Thailand
etiket: Superior quality Thai Jasmine Rice, Pandan rijst, Thai Hom Mali Rice. AAA quality
ingrediënten: rijst
prijsindicatie: € 8,50 (4,5kg) (=1,89 p/kg)

Beter lezen? Klik hier

merk: Golden Diamond 金钻石
land van herkomst: Thailand
etiket: Pandan rijst, Thai Jasmine Rice, duftreis langkorn, Premium Quality AAA
ingrediënten: rijst
prijsindicatie: € 8,50 (4,5kg) (=1,89 p/kg)

Reacties

Jasmijnrijst of pandanrijst — 43 reacties

 1. Ik mis de kleefrijst, ofwel ketan rijst… Wordt toch ook vaak voor dim sum gebruikt?

 2. Over rijst bij de Indonesische maaltijd schrijft Lonny Gerungan:
  ‘ De Indonesische rijst kennen we nauwelijks. In toko’s en speciaalzaken is meestal wel de ‘Beras Cianyur Slijp Kepala’ te koop, een in of bij Cianyur op West-Java geteelde rijstsoort die door veel Indonesiërs als beste wordt beoordeeld. Maar deze en andere Indonesische rijstsoorten zijn in West-Europa niet op grote schaal verkrijgbaar. […] In combinatie met Indonesische gerechten is een menging van Surinaamse en pandanrijst (50/50) ideaal. Deze mix zorgt voor rijst die zonder hard te worden goed droog kookt, niet klef wordt en bovendien erg smakelijk is. [..] moet altijd zodanig droog-kleverig zijn dat hij gemakkelijk met de vingers kan worden gegeten. ‘

  ‘droog-kleverig’ geeft de essentie denk ik wel goed weer. Ik moet zeggen dat ik ernaar neig een lichte bedenking op te vatten wat betreft het mengen met Surinaamse rijst maar misschien vergis ik me. Robin ?

 3. Ja, zonder iemand te willen beledigen, maar Surinaamse rijst is volgens mij zo’n beetje de meest inferieure rijst die er is. Die konden ze vroeger aan de straatstenen niet kwijt, toen verzonnen ze een grappig merk “Lassie toverrijst” met een geinige reclame en maakten ze Nederlanders wijs dat rijst droog moet zijn! “Een grote, droge korrel” werd opeens een aanbeveling!!! En daar trapten die kaaskoppen nog in ook! :-)

  Ik ga die tip van Lonny dus echt niet opvolgen. Heb geen klachten over pandan- of Japanse rijst. Heerlijk vind ik die. De geur alleen al.

 4. Ik neem zelf meestal van het merk X.O. Zit in een transparante zak met groene opdruk. 4,5KG is 9,95 euro en 10kg is 19,95 euro geloof ik. Kan zijn dat het inmiddels al duurder is.

  Welke ook lekker is, is van het merk Daily Thai. Zit in een plastic zak met zwarte opdruk. rijs weet ik niet zal rond de 2 euro per kilo zijn denk ik. Goedkoper dan die supermarkt troep in elk geval.

  Is allebei gewoon superior jasmijn rijst. prima te eten. Misschien dat je het bij het lijstje kan zetten.

 5. Ik zal eens kijk of ik ze tegen kom. Ben wel benieuwd naar nieuwe merken, want de Golden Diamond die ik altijd heb is een beetje zijn geur kwijt. Ik weet niet wat dat is, maar ik vind die al een tijdje lang zo lekker niet meer. Niet vies, maar gewoon niet zo superlekker als ik ‘m eerst vond.

 6. Wat voor rijst neem je om er na afkoeling nasi van te maken? Ik had laatst rijst die zo gewoon gekookt erg lekker was, maar toen ik een rest had ingevroren en later wilde opbakken teveel plakte.

 7. Ik denk dat voor een wat “drogere” nasi basmati rijst misschien meer geschikt is. En de rijst moet denk ik ook goed afkoelen, uitdampen. Eerst in een laag op een bord in de ijskast? Maar ik maak eigenlijk nooit nasi, dus ik praat ook maar na wat mij altijd verteld is.
  Misschien dat er nasi-experts meelezen en betere tips hebben.

  (en oh ja, ik vind plakkerige nasi eigenlijk helemaal niet zo erg. ’t Is volgens mij de Chinees die droge nasi maakt, Indische nasi is altijd een stuk natter)

 8. Er is geen wet bij het maken van Nasi goreng welke rijst je gebruikt. Voor de juiste bereiding van het product heb je afgekoelde rijst nodig! Ik gebruik vaak gekookte afgekoelde rijst van een dag oud of welke ‘s morgens gekookt is en ’s avond gebruikt moet worden. Het is wel belangrijk dat je de gebruikte ingrediënten, zoals vlees en groenten redelijk droog bakt, want je maakt nasi goreng, gebakken rijst. Wanneer je rijst kookt en je hebt teveel water meegekookt, kun je dit droog stomen door de deksel van de rijststomer af te laten.
  Het is ook belangrijk dat je bij de bereiding kleine hoeveelheden met elkaar mengt zodat je geen witte stukken rijst aantreft. Wanneer je nasi goreng na de bereiding wilt invriezen moet je ervoor zorgen dat het geheel goed is afgekoeld en redelijk droog is. Vocht zorgt ervoor dat de structuur van de o.a. de groenten kapot vriest, waardoor je een kleffe hap krijgt. Mocht dit toch het geval zijn, dan bak je de ontdooide nasi goreng in een koekenpan of wadjan zonder te veel te roeren. Laat de rijst aanbakken voordat je vervolgens het geheel omschept. Wanneer het toch nog nat is, kun je er berambang goreng, gebakken uitjes, door doen. Uiteindelijk blijft het een kwestie van smaak.

 9. laatst kocht ik jasmijn rijst bij de c1000, ik vond de kleur ietwat vreemd, niet zo licht, maar ja de prijs was pittig en ik dacht het zal wel goed zijn, toen ik het echter kookte kwam er een vreemde geur vanaf, ik herkende die geur, het was dood ordinaire surinaamse rijst, ik kende het want mijn ouders kochten vroeger gebroken surinaamse rijst, van 39 cent bij de Aldi, een doos vol.
  Ik ben terug gegaan naar c1000 ik zei tegen de mevrouw dit is geen jasmijnrijst ik wil mijn geld terug, ik heb het gekregen wat een oplichting rijst van een paar euro’s voor jasmijn rijst verkopen, u bent dus gewaarschuwd.

 10. Mijn favoriete merk is Aroy-D, en de X.O. die Marcus noemt vind ik ook erg lekker. Hmm, de geur alleen al…

  Een tip: let op het kwaliteitskeurmerk van het Thaise Department of Foreign Trade op de zak. Het is een groene cirkel met een gele rijstplant erin, je kunt het zien op de foto’s van de zakken Kirin en Golden Diamond hierboven. Dit is de enige certificering voor echte jasmijnrijst, namen als thai hom mali of kao hom mali zijn niet beschermd en mogen door elke fabrikant gevoerd worden.

 11. Arjan, er is ook een ander Pantan Rijst dat erg goed is; dat is de met de Dragon merk, Pandan Rijst (Thai Hom Mali Rijst), heel. Het heeft ook de kwalietietskeurmerk (groene cirkel). Vind ik erg lekker.

 12. ik gebruik de panda en basmati rijst van de aldi, en die vind ik heerlijk van smaak, en t hele huis ruikt lekker na t koken,
  en hij kost 1,69 per kilo
  gr nelly

 13. Bovenstaande rijst heb ik ook een tijdje mogen smaken maar het is hier niet meer te krijgen, en verwisseld voor een smaaklozer goedkoper merk; ik.vond ze al wat duur voor het Aldi assortiment maar het smaakte erg goed!!

 14. Ik kocht altijd de Golden Diamond, maar ik moet zeggen, dat ook al is de rijst verpakt in een kartonnen doosje, ik de Fair Trade Pandan Rijst van de AH heel erg lekker vind.
  Ik doe er vaak niet eens meer extra pandanblad bij en de korrels blijven losser dan bij die van GD.
  (Ik maak mijn rijst altijd in de magnetron, btw)

 15. Bij het zoeken naar antwoord kwam ik hier terecht. Ik hou van pandanrijst en koop deze rijst regelmatig bij de Lidl : Thai Jasmin (premium Long Grain Rice). Ik betaal er ca. 1.80 voor. Is dit de Panadan rijst soort die hierboven genoemd wordt? Op de voornamelijk groene verpakking etiket staat ook nog : in geel en blauw: Golden Sun.
  Ik vind hem lekker maar iemand uit mijn omgeving bestrijdt dat dit echte pandan rijst is….
  Graag antwoord.

 16. Ik zou niet weten waarom het geen Jasmijnrijst zou zijn. Als Lidl dat erop zet, dan vertrouw ik wel dat het er ook in zit. Of het goede jasmijnrijst is weet ik niet, maar als jij ‘m lekker vindt is het toch goed?

  Maar als je het zeker wilt weten kun je je vraag denk ik beter stellen aan de klantenservice van de Lidl.

 17. Vele soorten rijst zij er te koop, maar als je een rijst koopt die goed bevalt, en lekker smaakt waarom dan zoeken naar nog beteren, Nasi maak niet met rijst alleen, kijk eens goed naar de kenner, wat je er in doet maakt eveneens de smaak van de nasi.
  Ik gebruik pandan rijst en maak veelvuldig Rendang deze rijst is goed.
  Ga eens naar een toko, ik bijvoorbeeld ga naar de toko in Venlo daar krijg je raad en daad.
  je kunt nasi wel op 100 verschillende manieren maken, bijv.. nasi kampong, nasi rames, nasi met ajam, babi, telor, enz… enz..

 18. Ik zoek al jaren naar 20kg verpakking van een langkorrellige Droog kokende rijst, maar dan wel een hele kleine korrel.
  Persoonlijk vind ikzelf dat namelijk de lekkerste rijst.
  Bij de chinees gebruiken ze die vaak.
  Iemand een bruikbare tip voor me?
  Ik woon in Enkhuizen en doe vaak mijn boodschappen bij de chinese toko in Amsterdam naast de Makro.

 19. Bedoel je niet gewoon gebroken jasmijnrijst, Bertus? Die is meestal ook gewoon te koop bij de toko. Mijn favoriete merk hierboven, Golden Diamond, die heeft ook een gebroken korrel versie. Die verpakking is volgens mij groen. Ik denk dat dat is wat je ook wel bij de Chinees krijgt.

 20. Beste Robin,
  realiseert iedereen zich wel wat voor een ongelooflijk fantastische informatie je produceert.
  Ik prik zomaar een onderwerp aan, pandan rijst, krijg van jou gedegen uitleg, en zie dat je d’r ook nog eens echt voor gaat zitten om op iedere zinnige vraag een inhoudelijk antwoord te geven.
  Als de nieuwe koning nog geen kandidaten heeft voor een lintje, nou, dan weet ik er wel een !
  Ongelooflijk, pure klasse, allemaal liefdewerk/oud papier.
  Maar nu een vraag buiten de aiziatische keuken om:
  ik ben bepaald geen licht op computergebied, maar schrijf gewoon wat me boeit op m’n weblog, en zie iedere keer met groot genoegen in de statistieken jouw website bovenaan.
  Op een of andere manier trekken mijn kroatische stukjes dus de aandacht van jou of mensen op je website.
  Hartstikke leuk natuurlijk, maar begrijpen doe ik het niet.
  Want wat beweegt een in aziatisch koken ginteresseerde lezer van jouw fantastische website nou in mijn dalmatische brabbels.
  Je kunt er niet eens recepten vinden, ha ha ha.

  Trouwens, het is maar dat je het weet, als ik echt goeie recepten zoek, en er de ingredienten bij moet bedenken (zonder al die zalige toko’s) kom ik altijd naar jouw geweldige website.
  Afrondend, je kunt me altijd mailen, m’n adres staat bovenaan m’n weblog.
  Enne, ik kweek intussen m’n eigen sereh !!!!
  Iedere kroaat is stomverbaasd als ik een blaadje afscheur van m’n eigen planten (gekocht bij Vreeken in Dordrecht).
  Huh, watte, een grasspriet met citroengeur, da’s bijzonder, en dat is het !

  Terug naar je website, dat lintje verdien je écht !!!!
  En Geert Wilders wil maar niet snappen dat zoiets niet ontstaat in het brein van een aardappels prakkende hollander.
  Ik wel, en dus zeg ik “selamat makan”.

  Met beste groeten uit Dalmatie, Pim.

 21. Ik weet het ook niet, waarom mensen op jouw linkje klikken.
  Maar het is je gegund en ik hoef daar geen lintje voor hoor. ;-)

 22. De kleverigheid van de pandanrijst, wordt in Indonesië pulen genoemd. De basmati rijst is bijvoorbeeld niet pulen maar ‘pera’.
  De pandanrijst week ik 1:1 rijst: water in een kom, dat ik na het weken met kom en al in de stomer zet. Na 15 – 20 minuten is de rijst perfect gaar.

 23. Ga gewoon naar een goede toko, ik woon in de buurt van Nijmegen,en ga vaak naar toko Rinus. ze hebben er heel veel . en je word er goed voorgelicht mocht dat nodig zijn.

 24. Je bedoelt dat ik deze site net zo goed kan opdoeken, Matti? Alle info is te krijgen bij een goede toko?

 25. Als ik in een Chinese winkel iets vraag kom meestal ik vriendelijk lachende Chinezen tegen die ongeacht de uitkomst gewoon overtuigend JA zeggen. ;-)
  Wél beleeft, maar geen echte informatie ;-)

  Maar toko Rinus waar het hierboven over ging zou natuurlijk best een goede uitzondering kunnen zijn.

 26. Dat is dus ook mijn ervaring, Peter. ;-) Maar inderdaad, misschien is Toko Rinus wel een prettige uitzondering op de regel.

  PS. Het is ook niet raar, bij de Albert Heijn weet het personeel je ook niet echt inhoudelijk te helpen bij het maken van keuzes of het geven van extra informatie over producten. Waarom zou dat bij toko’s veel anders zijn?

 27. Bij de meeste Nederlandse supermarkten (AH, Jumbo, etc) verkopen ze alleen pandan rijst.

  Pandan rijst is als het ware witte rijst (longgrain rice) met een vleugje pandan er doorheen (pandanblad).
  Bij de toko kan je jasmijn rijst vinden daar is ook onderscheid tussen. Jasmijn rijst heeft van nature al een pandan-achtige geur.
  Jasmijn rijst kan uit bijvoorbeeld Cambodja, Thailand komen. Jasmijn rijst uit Cambodja is minder geurig dan die van Thailand maar is ook kleverig en is goedkoper

  Als het product 70% jasmijn rijst bevat en 30% normale witte rijst mag het officieel verkocht worden als jasmijn rijst (Jasmine Rice).
  Dan hebben we Thai Hom Mali (het beste op de markt betreft Jasmijn rijst). Thai Hom Mali kan alleen maar uit Thailand komen en mag alleen zo genoemd worden als het product minimaal 94% bestaat uit Jasmine Rice. Thai Hom Mali kan je meestal alleen vinden in de toko’s en is ook wat duurder.

 28. De rijst van Silvo vind ik ook heel lekker. De Pandan vind ik het lekkerste maar ik koop ook wel eens Basmati voor gebakken rijst te maken (die korrels gaan makkelijker los). Heel vaak zijn Silvo kilo pakken in de aanbieding voor 1.75 per kilo bij Dirk van der Broek. Bij de toko betaal je soms wel 3 euro voor een pak Silvo.

  Het valt me trouwens op dat Robin tegen iedereen heel erg aardig is op deze website maar op andere websites en forums komt ze bijzonder onaangenaam en bot over. Erg jammer. Zo een mooie website en dan zo een botte horkerige eigenaar.

 29. Oh ik had nog een tip voor de rijst te koken die ik zelf eigenlijk het lekkerste vind en dat is een duoblokje van de Maggi “tainer” (rood geel maggi container bakje van de supermarkt, toko heeft dat denk ook wel). Meestal doe ik 1 duoblokje per 2 a 3 personen rijst. Het bevat slechts ve-tsin, gist extract en kruiden (geen vlees) uiteraard kan je ook verse bouillon gebruiken of vers uit een potje. Maar die maggi “tainer” is echt heel erg goed voor rijst. Ik heb dat proberen na te maken door eigen kruiden mix zonder ve-tsin maar tot nu toe was er niets zo goed als dat maggi blokje.

 30. Ha, die Marcus. Ik zie het beetje als de telefoniste bij een bedrijf, die zal aan de telefoon ook wel wat vriendelijker zijn dan op het verjaardagsfeestje bij haar zwager. Deze website is voor het delen van informatie en passie, niet voor het voeren van discussies. Ik denk dat niemand daar hier op zit te wachten. Vandaar.

 31. Ik probeer er achter te komen hoe ik het beste jasmijn rijst kan behandelen om te gebruiken maar wat een gelul allemaal, basmati rijst komt niet uit Thailand maar aan de voet van het Himalaija gebergte vandaan en jasmijn en pandan rijst uit Thailand, of ben ik zo gek, fijst kenners, geef mij een lekker kook/bak advies voor jasmijn.

 32. Hm, ik weet niet zo goed waar je op reageert. Want niemand die zegt dat basmati rijst uit Thailand komt, toch? Mijn advies om jasmijnrijst te koken staat gewoon hierboven te lezen: 1 deel rijst op 1,5 deel water en een snufje zout. In een rijstkoker of in een pannetje op het vuur. Na 12 minuten of zo, als er gaatjes in beginnen te vallen op een warmhoudplaatje zetten nog 15 minuten laten doorgaren/stomen.

 33. Zojuist een aflevering gezien van de Keuringsdienst van waren over pandanrijst / jasmijnrijst. Wel heel vermakelijk om een zoektocht te zien naar iets wat we hier op deze site allang weten….. Dat ze jou niet uitgenodigd hadden Robbin.

 34. Hehehe. Ik heb niet eens gekeken. ;-)
  Much ado about nothing….

  Ik ben trouwens wel eens gebeld, over handgetrokken noedels. Maar ik had het toen stervensdruk op mijn werk en ik had de kennis ook niet paraat. Dus doorverwezen naar iemand die er sowieso meer van weet. Ik ben gewoon niet zo van de noodles. Al zeg ik dat meestal niet hardop. ;-)

 35. Ik zag een tekst van de Keuringsdienst van waarde over pandanrijst. Uitzending zelf was 1-9-2022.
  (Ik vind het eigenlijk een rot programma. Telefonisch voorlichters afzeiken, en dat steeds zogenaamd niet begrijpend de vraag terugkaatsen. De BBC kocht het van de KRO en die Engelsen maken er een leuk programma van.)

  Ik dwaal af.Je kan onderzoeken hoeveel echte jasmijnrijst er in een pak zit.  Hier blijkt dat er in twee van de negen slechts 5 procent jasmijnrijst zit.

  De uitslag is als volgt:

  Gwoon pandanrijst: 5,0 procent jasmijnrijst
  Albert Heijn pandanrijst: 5,0 procent jasmijnrijst
  Unirice parfume jasmine: 58,0 procent jasmijnrijst
  Jumbo pandanrijst: 62,0 procent jasmijnrijst
  Sawa pandanrijst (Aldi) 73,0 procent jasmijnrijst
  Silvo pandanrijst 73,0 procent jasmijnrijst
  Lassie pandanrijst 83,0 procent jasmijnrijst
  Tilda jasmijnrijst 92,0 procent jasmijnrijst
  Plus pandanrijst 97,0 procent jasmijnrijst

  https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/pandanrijst-jasmijnrijst-onderzoek

 36. Rijst is/wordt flink duurder!
  Ik kocht steeds Plus pandan rijst. Lekker en goed getest ook. Enfin, nu in 400 gram verpakking en twee keer zo duur.

  Wil nu groter inkopen bij de toko. Heeft iemand een tip voor een goed merk? Dynasty, Brand…?

 37. Ik koop dus eigenlijk altijd de 5 kg pakken van Golden Diamond bij de Amazing Oriental. Die vind ik lekker. Misschien is er goedkopere, maar ik let daar eigenlijk niet echt op. Sorry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *